Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2007. 02. 27. 10:15
Előzmény: #5839  watson
Bízzunk benne! Ez volt a korrekció!! .:-))
watson
watson 2007. 02. 27. 10:08
Előzmény: #5838  nagi66
nagi66, még nem látod az irányt? :-)
Még a mai leszúrást is megvették...
... hiába állunk itt falkában egy korrekcióra várva.

Ha lefele ilyen temót bírt, akkor bírhatja felfele is:
1998: 3500-1000 / fél év
2001: 2500-1000 / fél év
nagi66 2007. 02. 27. 09:55
Előzmény: #5837  Törölt felhasználó
Na? Merre tovább?
Törölt felhasználó 2007. 02. 27. 09:32
Minden esik mint a huzat. Siny 1360-on is volt (1 percig ).
Törölt felhasználó 2007. 02. 27. 09:27
Előzmény: #5835  Törölt felhasználó
Itt az én kis korrekcióm! Bár lehet hogy csak nap eleji...
Törölt felhasználó 2007. 02. 27. 09:24
Előzmény: #5834  Törölt felhasználó
és attól, hogy a piac kína miatt kiesi magát egy kicsit (nézd meg kína mennyit ment fel), attól mégjó befektetés a rába. egy-másfél évre biztosan
Törölt felhasználó 2007. 02. 27. 09:23
Előzmény: #5833  Törölt felhasználó
megállók és korrekciók itt egy ideig csak profitrealizálás miatt vannak, de szerintem csak beszállási pontot jelentenek annak, aki érzelmi alapon nem szeret 12m high-on venni...
Törölt felhasználó 2007. 02. 27. 09:22
Előzmény: #5827  Törölt felhasználó
kicsit rosszul értelmezed ahelyzetet zuzzo. az eredmény már a tavalyiban is megvan. egyszerűen a piac most árazza át a papírt. rájöttek, hogy ez nem egy 900 forintos részvény, hanem inkább 2000 forint körül van az értéke. nekem a tavalyi mutatókkal jött ki a lent bemutatott érték.
Törölt felhasználó 2007. 02. 27. 09:11
Előzmény: #5830  Törölt felhasználó
Vétel Mennyiség Eladás Mennyiség
1495 150 1500 1200
Törölt felhasználó 2007. 02. 27. 09:10
Előzmény: #5830  Törölt felhasználó
köszönöm
Törölt felhasználó 2007. 02. 27. 09:09
Előzmény: #5829  Törölt felhasználó
1500 5109 1501 354
Törölt felhasználó 2007. 02. 27. 09:08
Előzmény: #5828  Törölt felhasználó
Legjobb ajánlatok : 09:08:03
Vétel Mennyiség Eladás Mennyiség
1500 5109 1510 116
1496 200 1520 380
1495 150 1523 230
1491 200 1524 625
1490 450 1525 1000
Törölt felhasználó 2007. 02. 27. 09:07
Előzmény: #5826  szász
Mondanátok realtime árat és könyvet?
Törölt felhasználó 2007. 02. 27. 09:06
Év eleje óta megy mint állat, nálam minden korábbi szintet kivert. Speki alapon akármi lehet, de aki hirtelen nő az hamar szédül szokták mondani, tehát kellene egy nagyobb pihenő ahhoz, hogy valóban 2k fölött legyen.
Az alapkezelők sem hülyék, nekik is kell az eredmény.
Ami hedge eredményt ileti az mindig nagyon bizonytalan, bár ha jó a treasury man-jük, akkor hozza az eredményt, ezt segítheti, hogy az USA-nak nem jó az erős dollár még egy darabig a pénzügyi egyensúly miatt, tehát lehet bizakodni.
Egyébiránt régóta van egy olyan érzésem, hogy ez a helyzet annak az eredménye lehet , hogy baromi kicsi a BUX , alig van benne épkézláb papír, napi 20-40mrd forintos forgalom. Csak egy óvatos kérdés: csak a magyarországi alapkezelőket figyelembe véve mennyi píz van hazai részvényekben???? -( házi feladat!) , nem számítva egyéb úr és társait, akiknek magánba is van pár mrd, szóval abszolult maniulált az egész tőzsde, mi itt szenvedhetünk okoskodhatunk, de lagalább mosolyt csalunk a nagyok arcára ( legalábis a strómanokéira ), cserébe kapunk néha egy kis alamizsnát, mert nélkülünk nem működne...
Szép napot befektető társak.

szász 2007. 02. 27. 08:46
Előzmény: #5825  Törölt felhasználó
ha nem egy napra/hétre veszed, akkor szvsz érdemes
Törölt felhasználó 2007. 02. 27. 08:40
Előzmény: #5823  Törölt felhasználó
Mit tippeltek már srácok? Érdemes nyitóban beszállni? Tele a hócipőm, hogy nélkülem megy. Egy kisebb pakkal legaláb megkockáztatnám.
Törölt felhasználó 2007. 02. 27. 08:38
Ezek a rohadékok a legjobb papírokat nyírják ki a tõzsdérõl egymás után. Elõször volt a Graphi, most a Linamar, mikor búcsúzik a Rába? Aztán mardnak nekünk a fantasztikus blue chipjeink. Azoknál meg még egy kútbaugrás is jobb.
Törölt felhasználó 2007. 02. 27. 08:34
Előzmény: #5822  Törölt felhasználó
ja, az ev-hez csak a hosszú hiteleket számoltam, de ez mindegy is, mert az ev/ebitda mutató így is olyan brutális alulértékeltséget mutat, hogy az által kiadott célárat óvatosan kezeltem, kis súllya.. egy 3200 forintos fair valuet még én sem merek elhinni a mostani számok alapján
Törölt felhasználó 2007. 02. 27. 08:27
Előzmény: #5821  tigus7313
vettem egy két cég nyilvánosan hozzáférhető adatait (régiós cégek, tőzsdén jegyezve). megnéztem az ev/ebitda, p/e, könyv szerinti érték és árbevétel alapú mutatóit. ezek átlagát hasonlítottamössze a rábáéval. a p/e-t próbáltam korrigálni a korábban beszéltek szerint (üzemi+realizált hedge-kamat), mert a nem korrigált idióta eredményt hozott volna a nagy pénzügyi miatt.

hát ez jött ki. tudom, hogy az 500 misi javulás nagyon óvatos, de így is elég elszáltt árazás jött ki. ha nagyobb lesz a javulás a következő negyedévek alapján, nyilván lehet korrigálni. szerintem is a hatékonyság javítás eg egyebek több pluszt hoznak az idén.

tehát a 2500 inkább egy alsó küszöb és óvatos becsléssel. kérdés, hogy az árazás mikor zárkózik fel az átlaghoz
tigus7313 2007. 02. 27. 08:17
Előzmény: #5820  tigus7313
Esetleg megtudhatnánk többet, hogyan jött ki a 2500?

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek