Topiknyitó: euler 2020. 04. 18. 23:20

ORBÁN VÉGJÁTÉKÁT MP FEDEZI ?  

Topik indítónak egy cikk:
2022: Orbán legyőzhető
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
euler 2020. 12. 06. 12:33
Előzmény: #3317  signal2
Csak úgy véletlenszerűen reagálva:
Siralmasnak tartom a jelenlegi un. ellenzék tevékenységét. Többször neveztem őket díszletnek, a diktatúra legalizálójának, vonuljanak ki stb. (Ha valakit ki lehetne emelni az talán Hadházy lenne ebből a körből.) 
De nem szeretem a valóságtól elrugaszkodott okoskodásokat. Nem most írom először, hogy abból kell főzni ami van, a választásokon ezeknek a pártoknak van esélyük indulni, de többször emlegettem a külsős civil szakértők bevonását, árnyékkormány felállítását, egységes rendszerváltó program összeállítását, és ami a legfontosabb az elszámoltatást. Arra is hoztam példákat, hogy egyszerű többséggel is neki lehet állni a ner lebontásának. (Emlékszem rácsodálkoztál mikor összeszedtem a cikluson átívelő bebetonozott funkciókat). Tudom, hogy jó esélyük van, hogy belebuknak, talán a kamikaze-kormány emlegetése se volt véletlen részemről.
Tisztában vagyok a választási pálya lejtésével a fidesz felé, értem a veszteskompenzáló- és győztes maximalizáló szavazatok hatását. Tudom, hogy főleg ez (és az egy darabnyi mandátumot jelentő határon túli szavazatok) biztosították a kétharmadot a fidesznek. És ez azért lehetett mert minden kompenzáló szavazat EGY listára ment. Ez a technikai része, nincs mit bizonygatni rajta, utána kell számolni, tiszta matematika.
(És be is fejezem, mielőtt elkezdenék "harsogni", mert ingerenciám az lenne rá :)
Dehogynincs
Dehogynincs 2020. 12. 06. 12:04
Előzmény: #3283  euler

"Az LMP országos politikai tanácsa szombaton támogatta, hogy az ellenzéki pártok egy közös listán induljanak, valamint közös egyéni jelölteket és miniszterelnök-jelöltet állítsanak a 2022-es országgyűlési választáson."
Magyarán. Az lmp  országos politikai tanácsa nagysokára rájött arra, hogy mégsem lehet más a politika és jól betagozódott. Ezt hívják teljes arculatvesztésnek.
Dehogynincs
Dehogynincs 2020. 12. 06. 11:54
Előzmény: #3310  signal2
A dk nem azért vált ki az mszp-ből, hogy összefogjon velük. Mindkét párt sok szavazót szerezhet - a másiktól. Most a dk látszik ebben sikeresebbnek.
A közös érdekük az, hogy a Orbán leváltásának fontossága ürügyén a választók felejtsék el a két párt  vállalhatatlanságát és alkalmatlanságát.
signal2
signal2 2020. 12. 06. 11:52
Előzmény: #3313  euler
OK, ott tartunk, hogy te meg vagy győződve arról, hogy az egy közös lista hozza a legtöbb mandátumot, én meg nem. ÉN azt mondom, hogy jelenleg nem tudom, mert még egyetlen erre vonatkozó releváns közvéleménykutatást sem láttam, pedig el vagyunk árasztva elvileg ezt a szakmát magas szinten űző kutatócégekkel. 
Én készséggel le fogok szavazni az 1 közös listára is, ha az lesz, de pl egy dk-t és mszp-t nem tartalmazó listára még szívesebben szavaznék. Szerintem ez a két párt PONT ugyanolyan hitvány, mint a fidesz.
De ettől még jó lenne már végre alátámasztva is látni, hogy az egy közös lista hozza a legtöbb mandátumot, nem pedig csak harsogni. Ez kurvára gyanús, és főleg az mszp-nek nagyon kedvező, ami különösen bosszant az egészben. A 2019-es önkormányzati választásokon is az elért listás eredményeikhez képest jócskán felülreprezentáltak minden testületben. 
Aztán azt is írtam már, hogy itt bizony jönnek a megszorítások, ami a következő kormány népszerűségét fogja szorongatni. Te ezt készséggel rátolnád az általad preferált összellenzékre, mert közben azt feltételezed, hogy alkotmányosan rendbe rakják a jogrendszert, és elszámoltatják a fideszt. Ez most komoly? Láttál te már valaha elszámoltatást Magyarországon? Tényleg adsz ennek akkora valószínűséget, hogy várhatóan megtörténik? Én nem.
És, hanem történik meg, akkor a most ismert ellenzék 2026-re megy levesbe úgy, ahogy van, a fidesz meg visszatér 4/5-del. És ennek most nagyobb esélyt adok, mint, hogy jól ki tudna jönni az ellenzék és az ország és 2022-es győzelemmel.
Szerintem a gyerekeimnek és az unokáimnak az lenne a legjobb, ha 2022-ben minimálisan a fidesz nyerne, és kompromisszumokra kényszerítve kellene kormányoznia, illetve megerősödne egy dk és mszp nélküli, értékrendben hozzám közel álló ellenzék.
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 12. 06. 11:48
Nem tudlak cáfolni, lehet, hogy igazad van. De azért mindig van egy de. Nekem például a jobbik olyan kívánatos mint amit a kutya kiszart, de ha orbánváltó koalícióban ők az egyik töltelék, akkor nem érdekel, sőt, örülök nekik ott és akkor. Az hogy mindenki beáll egy tömbbe, nem csak azt jelenti hogy itt van az a menü meg a b menü, válassz, hanem hogy megfogalmaztunk egy mindenen túlmutató célt, a kleptokrácia elzavarását, és ez felülírja azt a viszonylag mellékes körülményt hogy kinek nem szimpatikus a feje vagy kinek büdösebb a lába a másikénál. Ez a mindenen túlmutató cél látványos demonstrálása több szavazót hozhat, mint ahány dehogynincset elriaszt.
Dehogynincs
Dehogynincs 2020. 12. 06. 11:47
Előzmény: #3306  signal2
A link ajánl több linket is. Számomra első olvasás után ez a kettő tetszik.
https://torokgaborelemez.blog.hu/2019/12/13/hany_feje_lehet_a_sarkanynak
https://jelen.media/kozelet/most-jon-a-neheze-502
Dehogynincs
Dehogynincs 2020. 12. 06. 11:44
Előzmény: #3309  PusztaPutyin
A kleptokrácia lebontása helyett sokkal inkább csak részleges kleptoktáciaváltást várnék. A Kőka-félék ugyanúgy rácuppannának a közpénzekre, mint ahogy a mostani Orbán-rezsimben is teszik. A momentum miatt nem gyógyulna ki a lopásból sem az mszp, sem a dk.
euler 2020. 12. 06. 11:39
Előzmény: #3305  signal2
A kutyák be fognak csatlakozni az egyetlen ellenzéki listába, csak még kéretik magukat, verik fel az árat. Eleve kár volt őket kihagyni, de szerintem vannak olyan értelmesek, hogy ezen túlteszik magukat és Orbánék leváltását tartják legfontosabbnak. Most nem a viccpártoskodásnak van itt az ideje.
Az élet pedig felülírta az öncélú "lekutatások" és egyéb okoskodások idejét, vagy egységes tömbként próbálja meg az ellenzék kiütni a rezsimet, vagy sehogy. 
Nem írom le többször mert unom a technikai részletek ismételgetését, de egy olyan rendszerben amelyik a legtöbb szavazatot kapó párt túlnyerésére van optimalizálva, csak így lehet győzni. 
(Vagy duzzogni az elméletekkel a sarokban, meditálni azon, hogy ki-kit utál, miért és kinél jobban és kire szavazna ha szavazhatna, és ha esetleg demokrácia lenne és egyenlő esélyek, ha esetleg nem útálnám a komcsikat és nem lennének előítéleteim mindenkivel szemben ... akkor inkább várjuk ki, hogy Orbánt elintézi a biológia. Igaz csak a saját és az unokáink életét csesszük el, de mimagyarok már csak ilyenek vagyunk).
cintanyer 2020. 12. 06. 11:28
Egy kicsit off, de a romániai választásoknál Szíjjártó puskája mellé lőtt. A téves címzettek, biztos levélszavazók voltak a magyar parlamenti választásoknál. 
https://hvg.hu/vilag/20201206_Szijjarto_telefonos_kampanyuzenete_okozott_botranyt_a_romaniai_valasztasi_kampanyban?s=hk
signal2
signal2 2020. 12. 06. 11:28
Sőt, most már egyértelműen arra számítok, hogy a fidesz fog gyengülni 4-5%pontot, mert 1) borzasztó gyengén kezelik a járványhelyzetet, 2) megszaporodtak körülöttük a botrányok. Ezzel pedig a bármilyen közös lista égető szükségessége is csökkenni fog.
signal2
signal2 2020. 12. 06. 11:24
Előzmény: #3309  PusztaPutyin
Szerintem egy Momentum-LMP-PM-Jobbik tömb és egy DK-MSZP tömb, koordinált jelöltekkel jobb eséllyel indul a fidesz ellen, mint egy Momentum-LMP-PM-Jobbik-DK-MSZP.
Lehet cáfolni.
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 12. 06. 11:10
Előzmény: #3308  Dehogynincs
Szerinted a momentum egyedül mekkora eséllyel indul orbán ellen? Legyenek fanyalgó értelmiségi büszke vesztes fasz a sarokban, vagy aktívan vegyenek részt a kleptokrácia lebontásában koalíciós partnerként? Szerintem az utóbbival többre megyünk, azt gondolom, helyesen léptek.
Dehogynincs
Dehogynincs 2020. 12. 06. 11:03
Fekete-Győr: "2017 elején a Momentum azzal a szándékkal bontott zászlót a magyar közéletben, hogy leváltsa az országot a rendszerváltás utáni 30 évben zsákutcába vezető politikai elitet, és egy új politikai kultúrát hozzon el Magyarországra."
Magyarán. Csak azóta süllyedt odáig a momentum, hogy az mszp-t és a dk-t mégiscsak visszahozná a hatalomba a jól ismert politikai kultúrájukkal együtt.
Meg kellene kérdezni Fekete-Győrt, miért tértek el gyökeresen az eredetileg kitűzött, helyes és üdvözlendő céltól.
Ti mit gondoltok?
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 12. 06. 11:00
Előzmény: #3299  badsector1

gyógyítási haditerv.

ez az ember szerintem még a vizeléssel is küzdelmet folytat, nem csak úgy megcsinálja.
signal2
signal2 2020. 12. 06. 10:56
Előzmény: #3298  Törölt felhasználó
Viszont lehetséges, hogy a kutyák becsatlakoznának egy Momentum-LMP-PM listába (ezt nyilatkozta is), így a szavazataik nem vesznének el, hanem erősítenék az ellenzék eredményét. Ezért kellene lekutatni végre nagy, tehát nemcsak 1000, hanem legalább 2-3000 fős bázison, hogy különböző összetételű listák esetén hogyan szavaznának az emberek. 4-5 variáció elég lehet, és ez egy 2 perc alatt kitölthető kérdőív lenne. Online intézve, automatikus kiértékeléssel egy párszázezer forintos kutatás. Miért nem láttam még ilyet?
Érdekes...
Dehogynincs
Dehogynincs 2020. 12. 06. 10:53
Előzmény: #3298  Törölt felhasználó

Miért emeled ki a kétfarkúakat?  Nincs abban semmi meglepő, hogy a pártok politikai  hatalomra törekszenek. Úgy sokkal könnyebb a közpénzeket ellopni. Ehhez nem tartják nagy árnak az arcvesztést sem.
Nyugodtan szavazz olyan pártokra, akiket akkor akarsz látni hatalmon, amikor a hátad közepét.
Dehogynincs
Dehogynincs 2020. 12. 06. 10:40
Előzmény: #3301  sanka

Nekem hiába hízelegsz a burkolt gojozásoddal. Nem vagyok szakállas bácsi és borotválkozom, ezért csupasz az arcom.
Lehetne néhány keresetlen szavad azokhoz is, akik nem számolnak ezzel a 4-6%-kal.
Brüsszelben_Megbukott 2020. 12. 06. 10:25
Előzmény: #3299  badsector1
Megbukott embertől mit vársz?
sanka 2020. 12. 06. 09:19
Előzmény: #3297  Dehogynincs
Sajnos az a 4-6 % mit mondjak, seggfejek!

Topik gazda

euler
2 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek