Topiknyitó: euler 2020. 04. 18. 23:20

ORBÁN VÉGJÁTÉKÁT MP FEDEZI ?  

Topik indítónak egy cikk:
2022: Orbán legyőzhető
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
cintanyer 2020. 08. 28. 13:44
Előzmény: #2634  signal2
https://hvg.hu/itthon/20140114_ellenzek_osszefogas_PM_Gyurcsany
Részemről ezt a helyzetet még egyszer nem szeretném megélni. Igaz most az MSZP a gyengébb láncszem, így birkózzanak a DK-val a listás helyekért. 
Részemről az MSZP a kispesti önkormányzati történések miatt  lenullázta magát. Egyedül Harangozó Tamást tudom elfogadni közülük hiteles embernek.
Ágnes asszony annyit mantrázza azt  a "közös listát", hogy a közvélemény kutatásoknál sokan a közös egyéni jelöltekre gondolnak.

Törölt felhasználó 2020. 08. 28. 13:43
Előzmény: #2636  Törölt felhasználó
a postaládás szórólapozást lehet hatékony, felsorolásszerűen mely médiafelületeken lehet megtalálni az ellenzéki pártokat, a kormányfüggetlen médiatermékeket.  időszaki kiadványokat is lehetne terjeszteni, mert most nincs. netes oldalak már működnek támogatókkal. talán ezt is lehetne. ingyen társadalmi munkában. letöltöd a pdfet kinyomtatod és elkezded járni a környéket. hadházyék iylet csinálnak, igaz én még nem láttam a környéken ilyet,de tervezem,hogy ezt a rést betöltöm. bár konkrétan ez a kampány most ér véget aug31-ével,de lehet ezt folytatni a fennt vázoltakkal pld.
https://www.valodikonzultacio.hu/
a lap alján van a szórólap projekt.
Törölt felhasználó 2020. 08. 28. 13:27
Előzmény: #2634  signal2
Fura, nekem meg úgy rémlik, hogy pont az Mszp volt a leginkább csendben és a Momentum-Dk duó erősködött.
Törölt felhasználó 2020. 08. 28. 13:25
Előzmény: #2631  peter_s
Hát ha csak téged olvas az ember, akkor úgy tűnik, hogy az országnak csak néhány megélhetési mszp-s politikus és Gyurcsány az összes problémája. Most komolyan, 2020-ban még mindig ezen kell lovagolni?
Törölt felhasználó 2020. 08. 28. 13:15
Előzmény: #2620  euler
talán,ha lesznek tüntetések,megmozdulások, vagy sztrájkok, akkor az láthatóbb lesz a széles közönség felé. valószínűleg az ellenzék elérte azt a határt, amit a kormány uralta média ellenében el lehetett érni jelenleg. nem tudom mivel magyarázni,hogy a sorozatos botrányok ellenére is emelkedett a fidesz, amit egyébként a bizonytalanoktól szerzett sztem,mivel a többi ott van,ahol korábban is.
badsector1
badsector1 2020. 08. 28. 12:57
Előzmény: #2633  Peterbond
A szlovákoknak mennyivel jobb a választási rendszere, ott szavazáskor szavazhatsz a listán szereplő emberek sorrendjéről.
signal2
signal2 2020. 08. 28. 11:06
Előzmény: #2633  Peterbond
Azért írtam, hogy "ha". Ha ugyanúgy alattomos módon keménykedik az mszp, akkor azt kell mondani, hogy nem. Érzésem szerint 2018-ban is ez vezetett kenéyrtöréshez. Ha jól emlékszem a momentum ajánlotta fel legelőször, hogy bárhol visszalép, ahol kell, az mszp meg ragaszkodott a sok kis helyéhez (amit előtt a többi párt kizárásával már ledealelt a dk-val).
Peterbond 2020. 08. 28. 10:55
Előzmény: #2632  signal2
"Gondolkodván: Végső soron, ha a listás helyek korrektül vannak elosztva (valós támogatottság szerint)"
.
Ezzel csak az a gond hogy ezt meg pont választáson lehetne csak igazán felmérrni. minden más csak becslés ami vagy eltalálja vagy nem. Lásd Budapest. Az EU választáson a Momentum 10%-ot ért el. az MSZP 6%-ot. Budapesten 17% a 9-el szemben. Erre fel úgy kaptak arányban helyeket a fővárosban is a közös jelöltek között a momentumosok hogy az MSZP frakció ( 5 fő, 15% ) most nagyobb a fővárosban mint a Momentum ( 4 fő, 12% ), miközben a DK 6 fő-je kb arányos a támogatottságával ( 18% ). Vagy a 13. kerület ahol a DK és a Momentum 21-21%-ot ért el az EU választáson míg az MSZP 13%-ot. mégis a helyi képviselő testület szinte teljesen MSZP-s lett a közös listának hála.
.
Na pont az ilyenek miatt szeretne az MSZP nagy közös listát.
signal2
signal2 2020. 08. 28. 10:37
Előzmény: #2631  peter_s
2 lista esetén is bejutnának a kicsik. Nekik valóban életbevágó a lista, mert egyébként 1 db képviselőjük sem lenne. Innen nézve pl a maroknyi zöld szavazónak is érdeke, hogy az lmp rácsatlakozzon valakire, különben nem lesz képviseletük a parlamentben.
Gondolkodván: Végső soron, ha a listás helyek korrektül vannak elosztva (valós támogatottság szerint), akkor pont ugyanannyi dk-s, momentumos, jobbikos jut be a közös listán, mintha külön indulnának. Ebből a szempontból értelmezhetem úgy, hogy én nem Gyurcsányra szavazok, hanem a közös listának arra a pártjára, amelyikre egyébként is szavaznék. Lehet, hogy csak a jó kommunikációs csomagolás a lényeg a full közös lista esetén.
peter_s 2020. 08. 28. 10:23
Előzmény: #2629  Peterbond
A megélhetésieknek valahogy be kell jutni, erre lesz jó az egy közös lista. Ha több lista lenne, akkor sanszos, hogy az ilyen bangóné, kunhalmi, molnár zsolt, molnár csaba , vadai ágnes stb. féle megélhetésiek nem jutnának be, így meg borítékolható az újabb 4 év. Diktatúra van, de azért annyira még sincs, hogy ne érné meg felvenni a költségtérítést, tiszteletdíjat, állami támogatást... 
signal2
signal2 2020. 08. 28. 10:23
Előzmény: #2629  Peterbond
Szóval kellene már egy konkrét kutatás, ahol különböző összetételű listák vannak, és arra hogyan szavaznának az emberek. Csak valahogy a pártok zsebkutatócégei eddig konzekvensen ignorálták ezt a kérdést.
Peterbond 2020. 08. 28. 10:15
Előzmény: #2622  euler
Engem inkább az érdekelne hogy ahelyett hoggy MINDENKÉPP próbálnák lenyomni az ellenzéki szavazók torkán ( az amúgy leginkább a legjobban elutasított pártok mint az MSZP és DK ) a nagy közös listát miért nem arra fordítják az erejüket hogy újabb szvaazókat nyerjenek meg győzzenek meg maguk mellett? Miért muszáj valakinek aki nem MSZP-t akar a parlamentben látni hanem több zöld pártot vagy Momentumot vagy mondjuk kemény jobbikos belemennie egy nagy alkuba csak azért mert ez az elutasított pártoknak így lenne jó és nagobb hangsúlyt kapnának a következő parlamentben mert nem választáson hanem elő háttéralkuk során kerülnének fel a nagy közös listára. Már az egy egyéni közös jelöltel megkapták ezt a kompromisszumot szerintem. Érdekes hogy egy választáson arról megy csak a vita hogyan lehetne minimálisra levinni a választási lehetőséget és csak A vagy B között választani nem adva lehetőséget arra hogy a következő parlament összetételét ténylegesen befolyásoljuk a szavazatunkkal.
.
De rendben legyen de akkor szervezzenek nagy előválasztásokat és azok legyenek az alapja a nagy közös lista mandátumainak.
euler 2020. 08. 28. 10:12
Előzmény: #2624  signal2
Írtam is a számolásodra, hogy igaz, és hoztam rá a "bonyolító példákat".
Azt bizonygatom, hogy a fidesznek azért lett 2/3-a 2014-ben és 2018-ban mert saját képére alakította a szabályokat. Nem a körzetek átszabásáról, és a külföldi szavazatokról beszélek, hanem a nagy találmányukról a győztespremizációról. Ezt kellene ellenük fordítani, különben esély sincs a 2/3-ra, anélkül meg veszett fejsze nyele az egész.
Egyszerű: a fidesznek egy jelöltje van minden körzetben és egy listája. Ezzel lehet győzni ebben a választási rendszerben. Ennyi. 
Peterbond 2020. 08. 28. 10:08
Az utolsóhoz hozzátéve hogy a saaját kutatásuk szerint is 3%-al a Fidesz is nőne közben. 
.
Nincs közös lista: Fidesz 36%, 6 elllenzéki összesen: ( 10+7+6+5+2+1=31% )
.
Közös lista: Fidesz 39%, össz ellenzék 37%
.
De már legalább ez egy kiindulási pont. de itt sem mondjuk egy 2 vagy 3 listas verzióval vetettük össze.
Peterbond 2020. 08. 28. 10:00
Előzmény: #2617  PusztaPutyin
"Az önkormányzati választás megmutatta, hogy egységes listára jobban hajlandóak az emberek szavazni, mint szanaszét szórni a voksaikat."
.
ez az egyéni jelöltek esetén igaz. Ezért is nem kérdés hogy egyéni jelöltek esetén előválasztás és egyetlen ellenzéki jelölt indul egy helyen. Mert egyéninél ha 15%-ot érsz el és 40%-ot a 45%-al nyer a FIDESZ. De pártlistán ugyanezen helyzetben koalíciót alkotva a 15 és a 40%-os nyerne. Nem veszik el a 15%-se meg a 40% se. De ha egybe indulnának és lemorzsolódna 5-10% akkor viszont 50% felettivel nyerne a Fidesz. Lista esetén az egy listának nagyon szerintem nincs hozott eredménye míg a külön listán azért te tudod befolyásolni hogy azért mégis a te szimpatizáns pártod szerezzen több mandátumot a parlamentben. A 2 esetleg akár 3 listának se látom nagyon a hátrányát én mivel ha megvan az 5% akkor semmi se veszik el ott. Aki meg ilyen kicsi az tényleg mehet egy zászló alá az egyik csoportba. De 6-8 pártnak felesleges egybe indulnia. lényegében akkor már a választások elött le kell osztanod milyen arányban lesznek bent a parlamentben ( a listán szereplők sorrendjével ). Azaz a szavazás nem arról fog dönteni hogy kiket juttassunk be a parlamentbe ( 5% jobbikot vagy 15%-ot, 5% vagy 15% Momentumot, 5% Mszpt vagy 15%-ot ). Ezek mind előre eldőlnének és valószinűleg egyes pártok nagyobb szeletet hasítanának ki maguknak mint a saját támogatottságuk.
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 08. 28. 10:00
Előzmény: #2623  Peterbond
Ja, hát persze a DK meg MSZP meg faszom tudja ilyenekre még  ezerszer jobban ráfér a kontrol, nem vitás.
signal2
signal2 2020. 08. 28. 09:54
Előzmény: #2622  euler
Nemhogy nem léptem túl a matematikai vonatkozású hsz-eiden, hanem vettem a fáradtságot, és kiszámoltam, hogy egy db 50%-os párt pont ugyanannyi mandátumot szerez, mint egy 30%-os és egy 20%-os. A példát a te hivatkozásodból vettem.
"Szerintem meg az a döntő kérdés, hogy az apátiába süllyedt bizonytalanok (30+ %), felemelik-e végre a seggüket." Szerintem is. 
"Továbbá a gazdasági károsultak és a megvett szavazók felismerik-e, hogy mi okozza a bajaikat." Igen.
Peterbond 2020. 08. 28. 09:51
Előzmény: #2619  PusztaPutyin
"Meg egyébként a Momentumnak se árt egy kis belső kontrol, nehogy aztán olyan dzsuva legyen belőle mint a Fideszből a végén."
.
Jelenleg azért egy pártot se fenyeget az a veszély hogy túl erős legyen. a DK és a Momentum a maga 10-10%-ával ( vagy 15-15% ha biztos pártszavazót nézünk ) már a csúcs az ellenzékben. Ez nem is gond legyen csak kooperáció és ahogy mondod "belső kontrol" is.  Mondjuk a Momentum esetén inkább azt látom hogy őket próbálják a leginkább balekra venni. Láthatóan a budapesti hely elosztásoknál is de pl göd esetében is. Ahhoz képest hogy a legerősebb ellenzéki párt messze nem olyan súllyal veszik őket számításba. Ezt pl egy LMP-nél meg is érteném amennyire most szétestek és 2-3% körül vannak de itt nem. 
euler 2020. 08. 28. 09:50
Előzmény: #2621  signal2
Érdekes, hogy a matematikai vonatkozásokat tartalmazó hsz-eimen nagyvonalúan túllépsz. :)
Szerintem meg az a döntő kérdés, hogy az apátiába süllyedt bizonytalanok (30+ %), felemelik-e végre a seggüket.
Továbbá a gazdasági károsultak és a megvett szavazók felismerik-e, hogy mi okozza a bajaikat.
(A 28 % mivel ellenzéki szavazónak mondja magát, nem fog a fideszre szavazni. És már az is valami).
signal2
signal2 2020. 08. 28. 09:38
"az ellenzéki szavazók 72 százaléka közös listán és közös jelöltekkel vágna bele a 2022. évi országgyűlési megmérettetésbe."
Ez idáig világos. És pont ez a probléma. Az a kérdés, hogy a maradék 28% leszavazna-e egy közös listára. Az ő távolmaradásuk a tét. Annak a 28%-nak az a baja, hogy olyan pártra kell szavaznia, mire a világért sem szeretne. 2 lista esetén jóval kisebb ez a probléma. A 72% pedig nem fog azért távol maradni, mert 2 lista van. Olyan nincs, hogy valaki csak a egy összellenzéki pártlistával szimpatizál. 1 ember általában 1 párttal szimpatizál, és 2 lista esetén is pont ugyanúgy és tud szavazni a pártjára, mint 1 lista esetén.

Topik gazda

euler
2 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek