Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 09. 05. 09:48

Orbán: nemzetivagyon-szerző dés kell - Járai is részt vett a polgári pikniken  

Ugrás a cikkhez
A somogy megyei Kötcsén szombaton megrendezett zártkörű polgári pikniken elhangzott véleményeket összegző beszédében Orbán Viktor bejelentette: a Fidesz nemzetivagyon-szerző dés létrehozását javasolja. E szerint az Országgyűlésnek kétharmados törvényben kellene meghatároznia azoknak a nemzeti vagyontárgyaknak a körét, amelyeket nem érintheti a privatizáció. A Fidesz elnöke ebbe a körbe sorolta a MÁV-ot, a Volánt, a Magyar Postát, a nemzeti repülőteret, a kórházakat és az autópályákat is. A legnagyobb ellenzéki párt szerint a törvényt legkésőbb az idei év végére el kellene fogadni - írja a Népszabadság.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=58294
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 09. 05. 13:56
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
"Én egyébként a többiztosítós modell híve vagyok (legyen verseny itt is) és nem hiszem, hogy befizetett járuléktól függetlenül mindenkinek ugyanazt a szolgáltatást kellene adni.
Ez egyértelműen a befizetések elkerülésére ösztönöz.
Talán a feketemunkások aránya is csökkenne, ha csak a fehér munka mellett járna nekik orvosi ellátás.
A jelenlegi rendszer, ahol az egyik fizet, mint a pelyva, pedig gyakran rá sem ér orvoshoz menni, a másik meg ingyen kúráltatja magát éveken keresztül, az a legrosszabb."

kösz, hogy ezt ilyen frappánsan megfogalmazod helyettem is. a feketézőket amúgy mostmár kezdik ezzel "szivatni", a TAJ-kártya asszem félévente "frissül", végre egy + döntés a béna M-Gy. kormánytól... még a végén szimpatikus lesz az a GyF :)))
jancsika 2005. 09. 05. 13:54
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
És Vitya kivel köt szerződést?
Ha már az elméleteknél tartunk, nem azóta lett ezeknek, valamint a szakszervezeteknek annyira fontos "nemzeti" ez a cég amita a Sándorok kiestek?
Törölt felhasználó 2005. 09. 05. 13:49
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
Ez azt egészségügyi reform ezért is nehéz téma, mindenki másképp látja.

Talán ezért sem fogják elkezdeni, félnek, hogy túl sok szavazót buknak a dolgon.

Én egyébként a többiztosítós modell híve vagyok (legyen verseny itt is) és nem hiszem, hogy befizetett járuléktól függetlenül mindenkinek ugyanazt a szolgáltatást kellene adni.
Ez egyértelműen a befizetések elkerülésére ösztönöz.

Talán a feketemunkások aránya is csökkenne, ha csak a fehér munka mellett járna nekik orvosi ellátás.

A jelenlegi rendszer, ahol az egyik fizet, mint a pelyva, pedig gyakran rá sem ér orvoshoz menni, a másik meg ingyen kúráltatja magát éveken keresztül, az a legrosszabb.
Törölt felhasználó 2005. 09. 05. 13:48
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
hát én az alapelvvel se értek egyet, mert hajlamos mindenki túlaggódni az egészségét, amikor nem kerül sokba... azért komoly esetben oké az ingyenesség, de akkor is kérjék számon, hogy "na és miért nem mentél el az inygenes szűrésekre?" - mármint amikor van az ilyennek értelme, nyilván születendő gyereknél, balesetnél más a helyzet.
sztem az EGÉSZSÉG legyen az alapelv, most nem csak életmódra gondolok, hanem szűrésekre is!!! mindenki b..ik rá az egészségére, amikor meg már késő, akkor sokkal többe kerül.
hát akkor fizesse is meg.
amúgy sztem is 2 malomban őrölünk, mert (talán és/vagy szinte) mindenben egyetértünk, csak mindenki másat hangsúlyoz ki.

"...kockázatteríté s vagy a szolidarítás elvének kötelező alkalmazásával, "
ha már itt tartunk: a biztosítókat kellene intelligens módon (meg)regulázni, és megoldja a piac az egészségügy pár gondját is... minden kockázatot le lehet "fedezni", és annak megvan a maga ára.
sőt sztem egy nonprofit egészség-biztosítót is létrehozhatna, ha már itt tartunk. (mármint balesetre, betegségre lehetne biztit kötni)
és persze kötelező lenne a SZŰRÉS :)
(bocs, de nekem ez a mániám: prevenció, prevenció, prevenció)

ftlenül attól, hogy én se megyek el, de én vállalaom a kockázatát is :)
Törölt felhasználó 2005. 09. 05. 13:42
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
"Akkor viszont valahol máshol kell keresni a drágaság okát szvsz."

Inkább úgy mondanám, máshol is.
Törölt felhasználó 2005. 09. 05. 13:33
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
AKS
Két malomban őrlünk! Én nem a családtámogatásról beszéltem hanem arról a nagyon is reális veszélyről hogy beteg gyereked születik és Te állod a számlát mivel nincs "ingyenes" orvosi ellátás.A fiatal jómódú egyedülállókat ez nem izgatja mert nem az ő problémájuk, de kiváncsi lennék Mo-on hányan tudnák évekig finanszírozni egy pl. leukémiás gyerek orvosi költségeit másik 1-2 gyerek mellett évi X milliós nagyságrendben? Vagy egy másik példa 35 évesen a fiatal jólkereső egyedülálló a nagy hajtástól agyvérzést kap és mondjuk két évébe telik mire megtanul beszélni és egy újabb év mire egyedül ki tud menni a WC-re.Ki fizeti a számlát? Ő biztos nem!
Kevés terület van ahol egyetértek a kockázatterítés vagy a szolidarítás elvének kötelező alkalmazásával, de az egészségügy ilyen. Persze nem a mai formájában mert az egy csődtömeg, de az alapelv ne változzon szvsz.
Törölt felhasználó 2005. 09. 05. 13:33
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
remek.
akkor mindenki 1etért, hogy B.Airport (min.) 50-es P/E mellett privatizálható? remélem, igen. ezzel mindig mohó kormányaink betömhetnek pár rést... 390 yard nem kevés.

most pedig szavazzunk a postáról?
ki van mellette? sztem privatizálják!
(azt is ritkán használjuk :)
Törölt felhasználó 2005. 09. 05. 13:14
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
"és ha emelkedik? ki nem tesz rá?"

Én sem repülök annyit, hogy különösebben mellbevágna egy nagyobb mértékű emelés.

De ha már megkérdezték, válaszoltam.
Törölt felhasználó 2005. 09. 05. 13:14
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
A reptér szinte mindenhol monopolium.Kevés olyan város van a nagy metropoliszokon kívül ahol több hasonló méretű, színvonalú repülőtér is található (talán nincs is).Ráadásul egy új építése nem túl egyszerű feladat, az anyagiakról nem is beszélve. Tehát a többi város akiknél Bp. jóval drágábbnak bizonyult, szintén monopol helyzetű reptérrel rendelkezik.Akkor viszont valahol máshol kell keresni a drágaság okát szvsz.
Törölt felhasználó 2005. 09. 05. 13:10
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
és ha emelkedik? ki nem tesz rá? ígyis sokba kerül, tőlem akár 20e is lehetne... annyit nem utazok, hogy emiatt felb..nám az agyam.
engem a 40Ft-os tojás se dühít... ha közel van (5m) :) , nem megyek 200 métert a sokkal olcsóbbért, pláne hogy 5-10-nél többet sohase veszek. (de inkább 5-6-ot)
most csak egy példát mondtam...
a benzinár komolyabb téma pl.
Törölt felhasználó 2005. 09. 05. 13:05
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
"gyanítom akkor Te sem értenél egyet a mostani véleményeddel."

de igen

"Vagy mi van pl a családosokkal ahol esetleg 2-3 gyerek orvosi számláját is fizetni kell? "

családosok komoly támogatásával "kivételesen" egyetértek. de lehetne őket másképp is kompenzálni, pl. több adókedvezmény

"Az amiről írtál a jól kereső fiatal egyedülállóknak kedvez, szinte mindenki másnak romlana a helyzete.Egy ilyen rendszer tovább ronthatna a demográfiai helyzeten."

i disagree... minden fiatalnak kedvezne, aki nem keres rosszul, aki meg átlag felett, annak még inkább. ma a gyerekvállalaás kérdése a középosztályban nem anyagi kérdés elsősorban, hanem felelősség, éeltvitel, stb. kérdése
egy kieső jövedelem valóban elég sok, de legyünk őszinték: sok nő tré fizut kap (pl. mert pedagógus), a cs.tám. sokat visszapótol ebből.
sztem egy normális családcentrikus kormány komolyan támogatná a családos kenyérKERESŐKET, nem a munkakerülőket, stb.
szóval a demográfián nem rontana, amúgy sincs sok elrontanivaló. akik gyereket akarnak, nem 10-20e jövedelemdifiken cicóznak, pláne hogy a kiadási oldalt kevéséb érzékelik a gyerekválallók, mint a bevételit... ergo ha a jöv. nőne, még talán a gyerekvállaláűsi kedv is nőne (amit valóban komolyan ösztönözni kellene, nem tesze-tosza intézkedéseket foganatosíteni)

"A MÁV, Posta, reptér stb. vonatkozásban szvsz a politikának azért fontosak az ilyen állami cégek mert sok léhűtőt el lehet helyezni zsíros állásokba kevés felelősség mellett+ potenciális munkanélküliek tízezreit lehet MÁV, Posta stb. egyenruhába bújtatni a rideg valóság elől."
ezzel már nagyon is egyetértek
Törölt felhasználó 2005. 09. 05. 13:02
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
"Reptér ügyben emlékezz a néhány héttel ezelőtti tiltakozásra amikor több légitársaság kifogásolta hogy milyen drága a BpAirport színvonal meg sehol.Akkor miért is emelkedne a reptéri illeték privatizáció esetén?"

A monopól helyzet miatt.
Törölt felhasználó 2005. 09. 05. 12:53
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
AKS
Papíron jólhangzik amit írtál az eü privatizációról, de szvsz nem ilyen egyszerű. Te is leszel idős (sok nyavaja a korral jár, nem feltétlenül életmód függő) gyanítom akkor Te sem értenél egyet a mostani véleményeddel.Vagy mi van pl a családosokkal ahol esetleg 2-3 gyerek orvosi számláját is fizetni kell? Abba már belegondolni sem merek ha pl. az egyik gyerek komoly betegséggel születik...
Az amiről írtál a jól kereső fiatal egyedülállóknak kedvez, szinte mindenki másnak romlana a helyzete.Egy ilyen rendszer tovább ronthatna a demográfiai helyzeten.
A MÁV, Posta, reptér stb. vonatkozásban szvsz a politikának azért fontosak az ilyen állami cégek mert sok léhűtőt el lehet helyezni zsíros állásokba kevés felelősség mellett+ potenciális munkanélküliek tízezreit lehet MÁV, Posta stb. egyenruhába bújtatni a rideg valóság elől.
Matgabbal nem értek egyet, mert ezek a monopóliumok állami kézben (sem) nem működnek hatékonyan, és ha már egyszer finanszírozni kell a nemtörődömségüket akkor azok finanszírozzák akik használják.Egyébbkén t a MÁV nem olcsóbb mint az osztrák, német társai, de a színvonal meg sem közelíti azokat.Posta detto. Reptér ügyben emlékezz a néhány héttel ezelőtti tiltakozásra amikor több légitársaság kifogásolta hogy milyen drága a BpAirport színvonal meg sehol.Akkor miért is emelkedne a reptéri illeték privatizáció esetén?
Törölt felhasználó 2005. 09. 05. 12:28
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
én egyik párt koncepcióját se ismerem a TB-átalakításhoz, de örülnék már neki, ha ezt a feneketlen bendőt 1x megreguláznák...
amú gy több privatizált kórház=kevesebb teher a ktgvetésnek
sztem mindenki fizessen saját maga a saját hülyeségéiért...
sok kal többet keresne minden normális (=nem élősködő) ember, ha nem kellene ekkora adóterheket kivetni, ergo meg tudnák fizetni a betegellátást (ami a paraszolvencia miatt amúgy sem ingyenes, sem pedig igazságos)
...ja, csak akkor előre kellene gondolkodniuk, és nem kib..ni a pénzt hülyeségekre, amint kijön az őjabb plazmaTV, mert a realityshowt csakis olyanon lehet nézni, meg mán a szomszédnak is van... meg akkor néha félre is kellene tenni, és megtanulni beosztani... de így az állam osztja be hgeylettünk, és sokat kér ezért a "szolgáltatásért"
Törölt felhasználó 2005. 09. 05. 10:42
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
"ok, de én pl. miért is fizessem BÁRKI kórházi kezelését?"

Ez nem fog attól függeni, hogy a kórház magánkézben van-e vagy sem. Ehhez elsősorban a TB átalakítása szükséges.
Ebből a szempontból viszont szerintem a szoci változat semmivel sem jobb, mint a Fidesz-es.
Törölt felhasználó 2005. 09. 05. 10:37
Előzmény: #3  matgab
ok, de én pl. miért is fizessem BÁRKI kórházi kezelését? miért fizessem az egészségtelenül élők életmódját? az alkeszokét? drogosokét? sőt, most nagyon nem leszek szolidáris, de miért én fizessem bárki gyógyszerét? sokan nyakra-főre szedik a medikamantet minden kis piszlicsáré dologra (nagyanyám is ilyen volt)... láttál már nyanya-házipatikát? az öregasszonyok egy egész sor medit beszednek, többnyire azt se tudják, mire. csak hozzászoktak...
de a reptér már végképp nem az én kategóriám. amellett, hogy eleget utazgfattam már, kerülöm a repülőt a becsekkolás tortúrája miatt is (meg utálok korán kelni :), ja és Horváto.-ot még nem barangoltam be :)
posta: na ez is csak a nagy cégeknek éri meg ilyen olcsón, akiknek már nem lenne mindegy, hogy havi 1 v. 2 milliót költenek rá... de nekem tökmindegy, hogy évi 1 v. 2 ezret költök-e rá, ugyanúgy, mint lottóra :)
a MÁV-ról nem tudok mit mondani, max hogy olcsó de sz@r.
Törölt felhasználó 2005. 09. 05. 10:30
Előzmény: #3  matgab
"Ez akkor lenne jó, ha valódi verseny lenne a piacon,"

Azt hiszem ez a kulcskérdés.

Másrés zről viszont az elmúlt 5 évben kb. egyszer ültem vonaton (leszámítva az üdülőhelyek kisvonatait). Távolsági buszon azt hiszem nem ültem, és helyijáratún is talán évente egyszer.
Joggal kérdezhetem én is, biztosan nekem kell fizetnem a Volán, a MÁV meg a többi veszteségét, és még a csúcsveszteséges BKV vezetőinek prémiumát is???
Ne az fizesse inkább, aki használja???

Abban persze van igazság, hogy az államnak kellene megtenni az első lépéseket.
Én mindig azt szoktam mondani, hogy az az állami vezető, amelyik azzal kampányol, hogy az állam a legrosszabb tulajdonos, tulajdonképpen magáról állít ki szegénységi bizonyítványt...
matgab 2005. 09. 05. 10:21
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
MÁV Volán Posta Reptér...
Miért veszteségesek?
Mert pazarolnak...Az államnak kellene megtennie azokat a lépéseket, amiket az új tuljadonos úgyis megtenne, ha privatizálnák...Azaz , bratyizások megszűntetése, és a nem hatékony munkavégzés megszüntetése...Ha ez így nem megy, akkor a szolgáltatások díjainak emelése...
Vagy adjuk el azért, hogy a privatizált szolgáltatók még magasabb árakat érvényesítsenek, mert nekik a beruházás rentabilitását is biztosítani kell...
Adjuk el szinte ingyen a vagyont azért, hogy utána a szolgáltató az extra profitját is velem fizettesse meg?
Akkor már nem mindegy, hogy az adómból fedezem a veszteséget, vagy a magasabb díj mellett fizetem ugyanúgy ugyanazt a magas adót? A privatizáció semelyik ágazatban nem jelentett jó megoldást...Eladtuk szinte ingyen, majd fizetjük a magas árakat. Ez akkor lenne jó, ha valódi verseny lenne a piacon, ami a globalizáció és a magar piac mini mérete miatt nem lehetséges...
Törölt felhasználó 2005. 09. 05. 10:03
Előzmény: #1  portfolio
"A Fidesz elnöke ebbe a körbe sorolta a MÁV-ot, a Volánt, a Magyar Postát, a nemzeti repülőteret, a kórházakat..."

...vagyis mindazt, ami veszteséges. hadd fizessék meg az adófizetők az újabb konszolidációkat, hadd tömje be a fidesznyikek által állítólag támogatott középréteg a segélyen tengődők számára oly fontos, látszólag ingyenes kórházi ellátáson keletkező lyukakat...
hülye, demagóg patkányok

Topik gazda

AKS
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek