Topiknyitó: szivacs 2011. 01. 17. 16:33

Mi lesz veled Európa?  

Mi lesz veled Európa?Mi lesz az ősi gyökereiddel, történelmeddel, hagyományaiddal, sokszínű kultúráddal, egymást maró, mégis "európai" népeiddel, köztük velünk, magyarokkal?

Megtalálják-e, kivívják-e gyermekeid múltadhoz méltó helyedet, szerepedet a világban?Múltad van, jövőd lesz-e?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
_pampa 2016. 11. 04. 09:28
Előzmény: #1159  _pampa
#1160
Törökországban leállították a Facebookot, Twittert és a Youtube-ot
Törökországban korlátozzák több közösségi oldal elérhetőségét, többek között a Facebook, a Twitter és a Youtube sem elérhető péntek hajnal óta - értesült a TurkeyBlocks."

lesz e érte bünti az EU részéről? :)))))
_pampa 2016. 10. 17. 13:49
Előzmény: #1158  szivacs
#1159
Igen.

Talán a szlovén és horvát csatlakozás is ésszerű lenne.
szivacs
szivacs 2016. 10. 17. 09:50
Előzmény: #1157  szivacs
#1158
"Strache: Ausztriának csatlakoznia kell a V4-ekhez
Bertha László

Bertha László

2016. szeptember 17. 15:18
BÉCS, 15:18

A legnépszerűbb osztrák párt, az FPÖ vezetője Merkel-ellenes szövetséget alakítana ki Európában.

Heinz-Christian Strache
Fotó: AFP

Heinz-Christian Strache felszólította Ausztriát, hogy csatlakozzon a Magyarországot, Lengyelországot, Csehországot és Szlovákiát tömörítő V4-ek csoportjához, amely az Európai Unióban a keményvonalas pozíciót testesíti meg a bevándorláspolitikában.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője szerint a visegrádi négyekben óriási potenciál van ahhoz, hogy megreformálja a válságban lévő Európai Uniót, Ausztriával pedig még erősebb lehetne az együttműködés.

Strache határozott véleménye, hogy Ausztriának is „tagsági kérelmet” kellene benyújtania a V4-ekhez. Ezt az álláspontot képviseli a legesélyesebb államfőjelölt, a szintén szabadságpárti Norbert Hofer is.

Az FPÖ vezetője úgy látja, hogy a visegrádi csoport a német kancellár, Angela Merkel ellenpontja az unión belül, ami megfékezheti azt a gyakorlatot, ami eddig működött az Európai Unióban. Nevezetesen azt, hogy Németország és Franciaország megállapodásokat köt, melyet az összes többi tagállam lenyel.

(OE24, Die Presse)"
szivacs
szivacs 2016. 10. 17. 09:48
#1157
"Egyenlő államok Európáját akarják a V4-ek
Pörge Béla

Pörge Béla

2016. október 14. 15:58
LANCUT, 15:58

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia, tehát a V4-ek államfőinek kétnapos csúcstalálkozójának fő témái az európai önazonosság és kultúra, az ifjúságpolitika, valamint a közép-európai térség gázpiacainak biztonsága.

A találkozó első napján Andrzej Duda lengyel elnök elmondta, hogy

a közép-európai térség országai nem a gyengébb és erősebb, hanem az egyenlő államok Európáját akarják. Európa ma egy sor kihívás előtt áll, az egyik legfontosabb a földrészen belüli megosztottság problémája."

Duda kiemelte, hogy a V4-ek 25 éves létezésének, az euroatlanti struktúrákhoz való csatlakozásuknak tapasztalata azt mutatja, hogy "együtt többet tudunk tenni". A NATO-hoz, valamint az Európai Unióhoz való csatlakozás alapvető változást eredményezett a térség geopolitikai helyzetében, ami sokkal nehezebben ment volna végbe a visegrádi együttműködés nélkül – állapította meg.

A V4-es csoport hitelessé tette a térséget a nyugati szövetségesek szemében"

— fogalmazott a lengyel elnök.

Ma nagy szükség van az országcsoport erejére és egységére. Nemzeti céljainkat valóra szeretnénk váltani, de ezt csak az egységes Európában lehet elérni. Nem akarjuk a jobb és rosszabb, erősebb és gyengébb államok Európáját, ezért arra van szükség, hogy a V4 erős és egységes legyen, és támogassa Európa egységét"

— tette hozzá."
szivacs
szivacs 2016. 10. 13. 15:09
Előzmény: #1152  szivacs
#1156
"Kifejtette: Orbán Viktor kifejezésre juttatja azt az Európában többséginek számító véleményt, hogy „az Európai Unió a nemzeti identitást helyettesíteni akarja egy európai kulturális amalgámmal”, ami ugyan tévedés, de ezt az érzést nagyon komolyan kell venni. "

Tehát a kalergi díjas schulz is tisztában van az európaiak többségének véleményével ám igazi liberális demokrata módjára nem figyelembe veszi és aszerint cselekszik hanem tévedésnek minősíti a választók akaratát és szembe megy vele, mert ő jobban tudja!
Megmutatkozik ebben is, hogy miként gondolkodnak az eu hatalmasságai a demokráciáról és mennyire semmibe veszik azt: uralni akarják Európa népeit, nem szolgálni!
torkosbrrrz 2016. 10. 13. 15:02
Előzmény: #1154  torkosbrrrz
#1155
Lemaradt, hogy olyan mint -liberális demokrácia- csak egyes europer kinevezett politikusok elmeszüleménye!

Nem koppintották, hanem kitalálták!
torkosbrrrz 2016. 10. 13. 14:59
Előzmény: #1152  szivacs
#1154
az EU „az egyetlen, és remélem nem az utolsó igazi liberális demokrácia”, és ezt a berendezkedést „meg kell védeni, méghozzá feltétlenül”.

A beszélgetést felvezető Wolfgang Ischinger, a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC) vezetője kiemelte, hogy

„populisták, nacionalisták és antidemokraták” Európán belül és kívül „A FÉLELEM TENGELYÉNEK” kialakításán munkálkodnak a jövő bizonytalansága miatt jelentkező aggodalmakra építve.

Hogy nem unják a saját félelmeiket egész Európára kiterjeszteni!
_pampa 2016. 10. 13. 14:51
Előzmény: #1152  szivacs
#1153
„Ki lehetne a remény világítótornya, ha nem mi”, európaiak – vetette fel a német diplomata."

valaki lekapcsolhatná a villanyt egy kis időre.....
szivacs
szivacs 2016. 10. 13. 14:42
#1152
"Párbeszédet kell kezdeni mindazokkal, akik úgy gondolkodnak az EU-ról, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök – mondta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke hétfőn a németországi Passauban egy pódiumbeszélgetésen.

A német szociáldemokrata politikus a Passauer Neue Presse című bajorországi regionális lap Fennmaradhat-e Európa nagy eszméje? című fórumán arra a kérdésre, „hogy mikor fogy el Európa türelme Magyarországgal szemben, amelynek kormánya közvetett módon az utolsó ellenzéki lapot is megszüntette”, kiemelte, hogy ellenzi Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter felvetését az uniós tagság megvonásáról.

Kifejtette: Orbán Viktor kifejezésre juttatja azt az Európában többséginek számító véleményt, hogy „az Európai Unió a nemzeti identitást helyettesíteni akarja egy európai kulturális amalgámmal”, ami ugyan tévedés, de ezt az érzést nagyon komolyan kell venni.

Az így gondolkodó emberekkel keresni kell a párbeszéd lehetőségét, és nem szabad a „fejükre koppintani”, mert azzal „csak oda állítjuk őket, ahol állni szeretnének, jelesül az áldozatnak kijelölt sarokba” – mondta Martin Schulz.

Inkább „nyílt vitát kell kezdeni arról a kérdésről, hogy milyen kulturális önazonossággal rendelkeznek a nemzetek az egyesült Európában” – tette hozzá az EP elnöke.

Hangsúlyozva: az a legrosszabb megoldás, ha párbeszéd helyett „számkivetettnek minősítjük” mindazokat, akik ezt a kérdést felteszik.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a fórumon a többi között arról beszélt, hogy az EU szomszédságára, például Oroszországra és Törökországra, de akár az Egyesült Államokra tekintve is látható, hogy most az EU „az egyetlen, és remélem nem az utolsó igazi liberális demokrácia”, és ezt a berendezkedést „meg kell védeni, méghozzá feltétlenül”.

Hangsúlyozta: az EU csak a külső határok védelmével maradhat meg „a legtoleránsabb, nyitott, liberális demokráciának”.

A beszélgetést felvezető előadásában Wolfgang Ischinger, a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC) vezetője kiemelte, hogy „populisták, nacionalisták és antidemokraták” Európán belül és kívül „a félelem tengelyének” kialakításán munkálkodnak a jövő bizonytalansága miatt jelentkező aggodalmakra építve.

Közben az európaiak néha alábecsülik, hogy mekkora erőt és vonzerőt jelent kontinensük, és nem tudatosul bennük eléggé, hogy „a mai Európa a valaha volt legjobb Európa”. Ennek belátásához elég megfontolni, hogy az ukránok fiatal nemzedéke vagy éppen a menekültek nem Oroszország felé igyekeznek, hanem az Európai Unióba – jegyezte meg Wolfgang Ischinger.

Mint mondta, nagyobb önbizalommal és bizakodással kellene szembenézni a kihívásokkal. „Ki lehetne a remény világítótornya, ha nem mi”, európaiak – vetette fel a német diplomata."
_pampa 2016. 10. 02. 07:35
Előzmény: #1150  szivacs
#1151
"Nincs és nem is lesz gondunk az Európai Unió normáival, az emberi jogokkal, a jogállamisággal."

????????????????

„A játék végéhez ért” Törökország 53 éve húzódó európai uniós csatlakozási folyamata, nyílt beszédre várunk – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton Ankarában a parlamenti ülésszak kezdetén tartott beszédében.
Az államfő kijelentette: „ha Brüsszel megadja nekünk a teljes jogú tagságot, semmi akadálya, mi készen állunk”.

„Nincs és nem is lesz gondunk az Európai Unió normáival, az emberi jogokkal, a jogállamisággal. Ezeknek nem az EU kérésére teszünk eleget, hanem mert saját állampolgáraink megérdemlik” – fogalmazott. Leszögezte: Törökországgal vagy Törökország nélkül, a döntés az unión áll."
szivacs
szivacs 2016. 09. 30. 11:55
#1150
R.I.P. Europe
Fűrész Gábor

2016. szeptember 21. 18:18
A tény, hogy a választókat a népszavazás bojkottjára felszólító hazai baloldal a kötelező kvóták ügyében is csak Orbánt és politikai hatalmát látja, nem pedig egy komplex, kontinentális válságot, ami az utánunk jövő generációk életét is meghatározza, világos tünete annak az európai politikai folyamatnak, amelynek végén egy "új" Európa áll. Egy nagy eséllyel muzulmán Európa.

Nem azt állítom, hogy a magyar baloldal téved. A népszavazás is politikai küzdelem, amit számukra szerencsétlen módon, nem ők indítottak útjára. Így profitálni sem fognak belőle. Amit tehetnek: megakadályozzák, hogy más profitáljon belőle. Ez a bojkott célja.

A politikai verseny természetén, működésmódján kár hümmögni, mert jelen esetben nem ez a lényeg. A magyar és az európai baloldal impotenciája éppen abban van, hogy látnak ők, de csak ezt látják. Semmit sem értenek a történelmi kontextus újszerűségéből, semmit sem értenek abból, hogy a játék most pályát váltott. A régi klisék, a régi fegyverek, a status quo védelme semmit sem ér.

Merkel (megtévesztő, de egy igazi baloldali) nemrég bocsánatot kért a németektől. Miért is? Mert „felkészületlenül érte őket a menekültválság”. Ha az ember meredten áll, valóban felkészületlenül éri a pofon.

Az Egyesült Államokban a közelgő elnökválasztás kapcsán őrült vita folyik az úgynevezett „Trump-jelenség” körül. Mi a titok? Mi a mögöttes ok?

A válasz az esetek 90%-ában visszakanyarodik a jól ismert XX. századi klisékhez: idegengyűlölet, elitellenes populizmus, a szélsőjobb reneszánsza az atlanti blokk országaiban. Mintha a második világháború óta mi sem változott volna. Ugyanaz a lemez forog tovább.
A történelem – szokásától eltérően – ismétli önmagát.

Vagy mégsem. A baloldal ugyanis, ahogy a kvótanépszavazás esetében Magyarországon, nem lát semmi mást, csak politikai ellenfelének feltételezett mozgását (pl. „radikalizálódását”). Mintha a hátam mögött zajló valóságot a velem szemben helyet foglaló arcának változásairól próbálnám leolvasni, ahelyett, hogy megfordulnék.

Az európai baloldal nem fordul meg, hogy szembenézzen az új történelmi szituációval, helyette ellenfelének rezdüléseit követi és hangosan mormolja, mint a háztetőről zuhanó ember: „eddig minden rendben van”. Nem a zuhanás a baj, hanem a földet érés.
Az utóbbi azonban elkerülhetetlen.

A napokban kapott szárnyra a hír egy svéd társadalmi célú reklámfilmről, amelyben egy helyi civil szervezet arról beszél: a „régi” Svédország visszavonhatatlanul elveszett, az újban a bevándorlóknak ugyanolyan jogai vannak. Így most az itt született, tősgyökeres svédeken a sor, hogy „integrálódjanak” az új helyzetbe és ne az ideérkezőktől követeljék „egyoldalúan” a beilleszkedést. Ha már az újonnan érkezőknek úgy sincs hová integrálódniuk, mert a „régi” Svédország tovatűnt.

Határozott és fájdalmas beismerés ez. Amikor őszintén kimondjuk, hogy valójában elbuktunk. Addig tagadtuk, szapultuk, szégyelltük azt akik vagyunk, amíg el nem veszítettük.

A régi Svédország elveszett”

– mondja a film narrátora.

És igaza van. Az európai baloldal elvesztette Európát. Nem magának, mindannyiunknak. Merkel után nincs hová előre menni: csak földet érni.

A jelen válságának semmi köze a jobboldalhoz. Európa bukását sem a jobboldal okozta. Mert a harc, nem kétséges, eldőlt. A jobboldalra egy kilátástalannak tűnő küzdelem vár a következő 50 évben, hogy megőrizze Európa emlékét olyannak, amilyennek látni szerettük volna: szabad nemzetek közösségének. Ahogy a rómaiak megőrizték az athéni demokrácia emlékét.

Slavoj Zizek szlovén filozófusnak igaza van abban, hogy minden háború, mészárlás, kizsákmányolás ellenére, vagy éppen azok romjain, Európa teremtett egy eszményt, egy életformát, amiről nem tudunk lélekben lemondani, mert úgy éreznénk emberi mivoltunkról mondanánk le. Ez az Európa az, ami most elveszett, nem a kontinens.

A piacgazdaság, leánykori nevén: a kapitalizmus köszöni jól megvan Európa és az európai demokrácia eszménye nélkül. Kína dübörög. A tőke virágzik az „ázsiai értékek” felügyelete alatt is. Nem kell hozzá politikai szabadság.
Ugyanez a helyzet a Közel-Keleten. Szaúd-Arábia, Emirátusok, Katar. A politikai szabadság nem feltétele a prosperitásnak.

Az új, muzulmán értékek mentén „integrálódó”, újraalakuló Európában sem lesz szükség a polgári szabadság eszményére.

A történelem nem a „haladás”, a közös civilizáció felemelkedésének története. Evolúciós kísérletek sorozatának talán nevezhető, de az evolúciónak ilyen értelemben nincs predeterminált „iránya”. Az alkotmányos demokráciára alapozott társadalmi kísérlet elbukott. A szekuláris szabadság egy az értékek sorában, ha éppen nincs, hát nincs. Van helyette tekintély, sária jog, divinitás, lojalitás.

Európa eszménye egy hulló szikra melege volt az emberiség sötét történetében, egy szikra, ami ígéretével ki is hunyt azonnal.
Szóval R.I.P. Europe.
_pampa 2016. 09. 26. 09:25
Előzmény: #1148  szivacs
#1149
:)
szivacs
szivacs 2016. 09. 25. 18:31
Előzmény: #1147  _pampa
#1148
Természetesen az eu vezető hatalmának nyelve, azaz német.
Az első parancsszó pedig, amit minden katonájának meg kell tanulnia: "Willkommen!"
_pampa 2016. 09. 25. 18:09
Előzmény: #1146  _pampa
#1147
érdekes ötlet, de egyből adódik az első kérdés:

milyen legyen a nyelv amit használna?

"Az olasz javaslat kezdeményezi, hogy az európai védelem terén „nagyobb ambícióval bíró” tagállamok úgynevezett védelmi Európai Uniót hozzanak létre, „védelmi Schengent" a schengeni övezet példájára. A Corriere által idézett dokumentum úgy fogalmaz, „az erőket, parancsnokságot, ellenőrzést, manőverezést és beavatkozási képességeket megosztani hajlandó országok egy Európai Multinacionális Erőt hoznak létre, amely az EU főhadiszállása állandó rendelkezésére áll és a jövőbeli integrált európai erő kezdeti magja lehet". Az Európai Multinacionális Erő a NATO és az ENSZ szolgálatába is állhat, és nyitott marad a később csatlakozni kívánó államok előtt."
_pampa 2016. 09. 25. 17:32
Előzmény: #1145  _pampa
#1146
Elkerülhetetlen a görög államadósság újabb részének elengedése a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint még akkor is, ha Görögország minden tervezett strukturális reformot és takarékossági intézkedést végrehajt.

A pénzügyi szervezet megállapította a hét végén nyilvánosságra hozott jelentésében: minden eddigi reform ellenére tovább nőtt a görög államadósság, ez pedig arra utal, hogy a fájdalmas intézkedések nincsenek összhangban a gazdaság teljesítményével.

Irreális az a várakozás a hitelezők részéről, hogy a görög gazdaság majd kinövi az államadósságot.
A tartós növekedéshez újabb adósságkönnyítésekre lesz szükség

- szögezte le az IMF.

A nemzetközi szervezet régóta bírálja a hitelezőknek azt a várakozását, hogy Görögország képes lesz tartósan 3,5 százalékos elsődleges - vagyis az addósságszolgálat nélkül számított - államháztartási többletet produkálni.

Az IMF ugyanakkor nemcsak a hitelezőkkel, Görögország teljesítményével is elégedetlen: noha a szervezet elismeri, hogy a mediterrán ország óriási áldozatokat hozott, hogy idáig eljusson, további húsba vágó intézkedések megtételére - például újabb nyugdíjcsökkentésre és az adókedvezmények megnyirbálására - van szükség."
_pampa 2016. 09. 24. 08:34
#1145
"Vallások és kultúrák
Első körben - majd az est során a témára többször is visszatérve - a két civilizáció közti alapvető - és meglátásuk szerint kibékíthetetlen - világnézeti különbségeket tárgyalták végig. Maróth Miklós szerint ezek rendszerint a vallási hagyományban gyökerező, morális kérdésekben érhetők tetten. Példaként említette a gyilkosság tilalmára vonatkozó keresztény parancsolatot, mely az iszlámban csak feltételesen van jelen, de szólt a hazugsággal engedékenyebb muszlim szemléletről, vagy épp a hitélet személyes vonatkozásairól is, tudniillik, hogy míg Európában és a nyugati világban a vallási hovatartozás magánügynek, addig muszlim közösségben közügynek , a társadalmi, politikai folyamatok meghatározó elemének számítanak."

link
szivacs
szivacs 2016. 09. 18. 16:10
Előzmény: #1143  szivacs
#1144
"Lengyel kormányfő: konkrét felelősei vannak az Európai Uniót érő válságoknak 2016. szeptember 15., csütörtök 13:17 | Hírek.sk | Forrás: MTI
Konkrét felelősei vannak az Európát érő válságoknak - jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő csütörtökön a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízió reggeli műsorában, majd név szerint felsorolta az általa felelősnek vélt uniós intézmények vezetőit, és az Európai Unió (EU) mélyreható reformját sürgette.

A lengyel kormányfőnél többek között arról az egyeztetésről tudakozódtak, melyet Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével tartott kedden Varsóban. Szydlo elmondta: Tusktól eltérően értékeli az EU helyzetét, ő maga úgy látja, hogy a közösség reformokra szorul, "mégpedig nagyon mélyrehatóakra". "Talán az alapszerződések módosításáról is kell beszélnünk" - tette hozzá.

Értékelése szerint az eddigi uniós politika válsághoz vezetett. "Ennek a válságnak konkrét nevei vannak: azoké a vezetőké, akik nem időben, nem megfelelő módon reagáltak" - mondta, majd Tuskon kívül név szerint említette az Európai Parlament (EP) elnökét, Martin Schulzot, valamint az Európai Bizottság élén álló Jean-Claude Junckert.

"Ők ma az EU-nak olyan modelljét próbálják javasolni, mely nem tér el az eddigitől, és azt állítják: nem történt semmi baj" - bírálta az uniós vezetőket Szydlo, megjegyezve, hogy "az eddigi EU éppen szétesőben van," reformok híján újabb tagállamok is kiléphetnek, ezt pedig a reformokkal kell megakadályozni.

Szydlo a beszélgetés során kilátásba helyezte: a visegrádi országcsoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - V4) az EU pénteki pozsonyi informális csúcstalálkozóján, melyet az EU jövőjének szentelnek, közös álláspontot terjeszt elő. "A V4 jelenleg az EU legállandóbb csoportja, a fő kérdésekben konszenzusra tudunk jutni" - értékelte.

A lengyel kormányfő arra a Lengyelországról szóló állásfoglalásra is kitért, melyet szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén fogadtak el, és mely szerint a lengyel alkotmánybíróságra vonatkozó jogszabályváltozások veszélyeztetik a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot. Szydlo csodálkozásának adott hangot, hogy az EP "a valóságtól teljesen elrugaszkodott dolgokkal" foglalkozik, miközben az EU "ily nehéz helyzetben van". A lengyel ellenzék által kezdeményezett EP-vitának szerinte nem volt formális alapja, "egyszerűen csak bizonyos politikai fogásról volt szó"." link
szivacs
szivacs 2016. 09. 15. 22:01
#1143
link
"otó Ausztriából: Orbánt Európa megmentőjeként ünneplik
Szőnyi Szilárd / 2016.09.15., csütörtök 16:00 /

Olvasóriporterünk egy osztrák bevásárlóközpont bejáratánál Orbán Viktor nem mindennapi képébe ütközött.

„Die Schutzherren Europas”, azaz Európa védelmezői – áll a felirat azon a plakáton, amelyet olvasónk örökített meg egy ausztriai bevásárlóközpont bejáratánál. A képen az osztrák Szabadságpárt vezetője és elnökjelöltje, Heinz-Christian Strache, illetve Norbert Hofer mellett a holland Szabadságpárt első embere, Geert Wilders szerepel, majd negyedikként Orbán Viktort látjuk."
szivacs
szivacs 2016. 09. 12. 13:06
Előzmény: #1141  szivacs
#1142
Látom ide is jutott a struccpolitika kábultjaiból 2
szivacs
szivacs 2016. 09. 11. 23:25
#1141
"Európa egy totális polgárháborúval nézhet szembe

Nagy Gábor

2016. szeptember 11. 16:18

Egy neves francia szakértő arra figyelmeztetett: a multikultiban hatalmas veszély rejlik, hiszen az Európában élő harmadik generációs muszlim férfiak egyre inkább radikalizálódnak, amely pedig könnyen polgárháborúhoz vezethet.
Fotó: AFP

Gilles Kepel, Franciaország egyik legnevesebb egyetemének professzora igencsak baljós jövőt vázolt fel Európa számára. Nézete merőben új, hiszen véleménye szerint a jelenlegi terrorizmus-hullám a kontinensen nem úgy értelmezendő, mint a Nyugat összecsapása az Iszlám ellen, hanem ennél egy sokkal komplexebb jelenség: háború az Iszlámon belül!

A politológus professzor a német Die Weltnek úgy nyilatkozott, hogy a konfliktus következménye előreláthatatlan következményekkel járhat, hiszen az európai szemmel is szélsőséges nézeteket tömörítő Vahabizmus és a Szalafizmus egyre inkább teret nyer a muszlim fiatalok körében. Ez kétségtelen, hiszen statisztikai adatok is alátámasztják – épp ezért a professzor véleménye szerint már nyugodtan beszélhetünk egy dzsihadista generációról is.
Hogy miért terjednek a szélsőséges nézetek a fiatalok körében? Az Iszlámban és a fiatalok körében is identitászavar lehet. A kontinensen élő muszlim közösségek tagjainál gyakran előfordul, hogy azt érzik: "az emberek nem becsülik meg eléggé munkájukat", többször érik őket atrocitások és (értelemszerűen) kisebbségben vannak a többségi társadalommal szemben.

Gilles Kepel szerint a mostani terrorakcióknak nem az a hosszútávú célja, hogy politikai változást hozzon Európába. Sokkal inkább az lehet a szélsőségesek célja, hogy a muszlim közösségeket kimozdítsák az apátiából, és a későbbiekben a nyílt harc lehetőségét tálalják a fiatalok számára. A hosszútávú cél tehát épp az, hogy a dzsihadista generáció egy polgárháborút robbantson ki, és felépítsen egy új Iszlám alapokon nyugvó társadalmat.
Fotó: MTI Fotóbank

A professzor szerint a stratégia is hasonló lenne, mint ami jelenleg is zajlik Szíriában, Líbiában és Irakban. Tehát káoszt, szinte már polgárháborút kell kirobbantani ahhoz, hogy a különböző iszlamista csoportok megerősödjenek, majd terjeszkedhessenek. A polgárháború nem kímélne senkit: a fiataloktól az idősekig mindenki érintett lenne, ezért a totális jelző.

Gilles Kepel kifejtette: nemcsak az szélsőséges iszlamista nézetekben, és az azt vallók köreiben van hatalmas veszély Európában, hanem a szélsőjobboldali ideológiák térnyerésében is. Tehát a kontinensnek, amilyen gyorsan csak lehet, változtatnia kell a jelenlegi álláspontján, és jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetni az európaiak biztonságára.

(Die Welt, Breitbart)"

Topik gazda

szivacs
szivacs
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek