Topiknyitó: FeherTibi 2023. 07. 27. 09:33

Külföldi tapasztalatok  

Sziasztok
Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy aki szivesen mesélne külföldi élettapasztalatairól, az itt (is) meg tudja tenni. Több topicban is az ilyen téren tapasztaltabbak megosztották tapasztalataikat, de talán jobb lenne itt egybe gyüjteni ezeket, mert ekkor a topicok homogénebbek maradnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kszsah1 2024. 03. 30. 09:29
Előzmény: #779  Vodafonelive
mire gondolsz a zártkertekkel kapcsolatban ?
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 03. 30. 07:35
Előzmény: #777  Törölt felhasználó
Oke csak ha jol remlik kint is feketen vagytok/voltatok, nem?
Azota mar hazajottetek? Jobb itthon, megerte? Olvastam par honapja, hogy mar a kormany a zartkertek belterulette minositesevel is elkezdett szemetkedni.
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 03. 30. 07:33
Előzmény: #776  FeherTibi
Nagyszeru, tovabbra sem vagyok-leszek informatikus. Minek ilyenen bosszankodni? Kulfoldon jobban el a kapitalizmus, az olcsobbat fogjak valasztani.
Törölt felhasználó 2024. 03. 25. 11:06
Előzmény: #747  Vodafonelive
Mi csütörtökön megtudtuk, hogy mehetünk és következő kedden ott is voltunk 10 ezer km-re.
Semmi tervezés nem volt.
FeherTibi 2024. 03. 25. 00:02
Előzmény: #769  Vodafonelive
nem kell nagyon tudni idegen nyelvet egy kulfoldi munkahoz. Meg angol kozepfoku szint se kell, ha szakmailag eleg jo az illeto. Itt irodai, informatikai munkara celzok. Vezeto nem lesz, de munkat talalhat. 
FeherTibi 2024. 03. 24. 23:58
Előzmény: #770  EURHUF_goes_to_haven
minel jobb valaki egy (informatikai) szakmaban, az angolon kivuli idenen nyelv annal kevesbe fontos. Pl: egy nemet is csak akkor varja el a nemet tudast, ha az illeto szakmailag nem nagyon jo. Mihelyst valaki nagyon jo, megelegszenek az angollal. Minel magasabb szintu az elvaras, annal kevesebb embert talalnak a cegek. A Magyarorszagra bevandorlo munkero eseten is gyakran eleg az angol, mert a cegek nem talalnak magyarul tudo munkaerot. Ha talalnanak, akkor kovetelmeny lenne a magyar nyelv
EURHUF_goes_to_haven 2024. 02. 23. 08:48
Apró infomráció a német adózásról, tegnap hallottam hogy tervezik a német adókatgóriák reformját és a 3-5 ös kategóriát el akarják törölni. (Házastársak vehetik igénybe, ahol a jövedelem különbség nagy, de adóév elszámoláskor azért bőven jöhettek meglepetések. 
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 02. 16. 18:58
Előzmény: #772  EURHUF_goes_to_haven
Igen, CAD-es vonalról van szó de nem gondolnám, hogy egyszerűbb lenne. Majd eldől/elválik, még nagyon messze van minden. :)
EURHUF_goes_to_haven 2024. 02. 16. 12:01
Előzmény: #771  Vodafonelive
Ha szakmailag vagy krumpli azt nem lehet kimagyarázni Tolkie szintű beszéddel se. Ha 1-2 szó nem ugrik be akkor simán tudsz prezentációt mutatni, 3d-t CAD et, látványtervet, bármit. Ott sokkal könnyebben megértik, mint azt aki azt se tudja miről beszél.
Szakmai nyelv amire legelőször rááll a füled, mert minden nap hallod (és tudod hogy fontos) én is szótáraztam a meetingeket az elején, mindíg leírtam ha új szakszót hallottam... így ez nagyon gyorsan fejlődik. (fél év alatt bőven használható, addig meg úgyis junior poziban kezdesz, meg próbaidő). 
Persze lehet ha irodalom elemzés a szakterület akkor nincs igazam, de mérnöki és IT területen szerintem megáll  . 
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 02. 16. 11:50
Előzmény: #770  EURHUF_goes_to_haven
Olyan iparagban ahol sajnos nem informatikuskent a hatterben gepelsz, hanem fontos az ugyfellel valo kommunikacio ott hiaba van tudasod ha nem tudod magad kifejezni, mert akkor azt gondoljak mit keres itt egy elsos, hiaba van nagy tudasa.
Mivel Te kint vagy, latod mizu biztos tobb ilyet lattal, mint amit en most fent irtam.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 02. 16. 07:21
Előzmény: #769  Vodafonelive
Ha engem kérdezel a nyelv pont a kisebbik gond, ha szakmailag nem vagyok ott az rosszabb (több idő, pénz és energia azt behozni mint a nyelvet )
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 02. 16. 05:32
Nekunk a heten mondta a regios emberunk ha ugy dontunk nincs ellenukre ha cegen belul mas orszagba valtanank. Sajnos volt hely ahol ezt megakadalyoztak. Kivancsi leszek majd ha eljon az ido, nem feltetlenul tudnam kint ugyan azt csinalni, mint itthon (language barrier).
EURHUF_goes_to_haven 2024. 02. 15. 15:09
Héten voltunk egy beszállítónál, kis csavajgás ebéd közben, hogy a német politikusok is tönkreteszik a német versenykésséget, CO2 kvóta meg stb, és hogy így mi lesz... És erről később beszélgettünk egy Német munkatársal aki kérdezte, én meg mondtam ha itt beszarik az ipar (20 éves távon pl) akkor én megyek tovább oda ahol van.. ha az USA akkor oda (cégen keresztül, mert kor miatt máshogy tuti nem kapok vízumot), ha svájc akkor oda... (Még mindig inkább mint kína).
Illetve meséltem neki a doomsday clockról, hogy tudja e mi az... (nem tudta) és hogy FDP-s politkus pont azt hozta fel, hogy EU nak is fejleszteni kéne... erre mondta hogy Dommsday clock sagt clickclack... csodás mondom... 
N0MAD 2024. 02. 09. 11:22
Előzmény: #766  Vodafonelive
Azért nem hangzik rosszul. 
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 02. 09. 11:17
Előzmény: #765  N0MAD
Van 3 mernoki diplomam, egy gepesz bsc (ez nappalin), egy mesterem (levelezon), egy masik mernoki (levelezon) es nyaron mar csak allamvizsgaznom kell egy szakmernokibol (ez levelezos bsc szintu posztgradualis kepzes lesz), itt csusztam 1 evet de mar csak szakdogat vedenem meg felelnem kell.
N0MAD 2024. 02. 09. 09:44
Előzmény: #764  Vodafonelive
Akkor neked a diploma felnőttoktatás vagy második?
Ez nekem nem derült ki…
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 02. 09. 09:17
Előzmény: #762  FeherTibi
2 honap holland fold, 3 honap amerikai fold es 6 honap nemet fold, osszesen 11 honap a 11 ev alatt.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 02. 09. 09:14
Előzmény: #761  N0MAD
Alapvetően egy szerintem kb minden nyelv alapja, hogyha tud beszélj. A némettel én is ezt csináltam, volt hogy kollega 1-2 dologban kijavított, de az aki meg se szólal szerintem a rosszabbik véglet. 
Furcsa mikor már egy zenekaron hallom, hogy magyar.. (úgy hogy semmit nem tudok amúgy róluk..) vagy mikor viccelődönk a pörgős texasin... (árverezések megvannak ?). 
Németet  én is próbáltam némettanárral, de annyira nek jött be, persze sokat fejlődtem, de úgy éreztem nálam is inkább a középiskolás szintet akarja nyomni meg nyelvtant mikor mondtam neki, hogy nem az kell. 
Azért egy dél német, svájci , burgenlandi akcentus is tud érdekes lenni... szokni kell, hogy ne törjön le a füled. 
FeherTibi 2024. 02. 09. 08:46
Előzmény: #759  Vodafonelive
Elfelejtettem, mennyi időt is töltöttél korábban Amerikában ? 2 évet ?
N0MAD 2024. 02. 09. 08:05
Előzmény: #760  EURHUF_goes_to_haven
Azt hiszem az a megfejtés hogy (nem tudom mi a módszer neve) egynyelvű oktatást tolnak, ki is utaznak a gazdagabbak 1-2 hónapra angliába anyanyelvi tanárhoz (de midegy ha a tanár költözött kínába az se tudja a mandarint) és az elv a mindegy hogy hibás e csak beszélj, majd fejlődsz. 
Aztán mivel ez az elv a nyelvtanjuk olyan amilyen, a tempo a tudás jele, ez megdobva az éneklős beszéddel (tonális nyelv ugye) néhány mássalhangzó másnak ejtésével és megérkeztünk :)
Persze ott is sokan tudnak, nem azt mondom, de aki nem az kb így. 

Topik gazda

FeherTibi
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek