euler
1
5
5
2018. október 13. | 08:09
#1

Közműszolgáltatók és politika  

Villany-, víz-, gáz-, szemét- és egyéb közösségi szolgáltatásokról, nem politikamentesen.
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
hétfő, 18:31
#47

Az NKM (Nemzeti Közművek)  egy pécsi székhelyű, 50 fős, főleg közvilágítás karbantartást végző magáncéget vásárol fel.
https://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/kozvilagitasban-erosit-az-allami-kozmuceg.321057.html
https://www.vg.hu/vallalatok/energia/noveli-kapacitasat-a-nemzeti-kozmuvek-1463377/
április 10. | 09:28
#45
ELIOS-ügy folyt.:
Az OLAF költségvetési csalás, sőt szervezett bűnözés nyomaira bukkant, de jelentéséből, amelyet a magyar hatóságoknak megküldött, kirajzolódik a közbeszerzések menete, illetve a taroláshoz kialakított szereposztás is a kiterjedt céghálóban.
Ám ... hiába kérte a költségvetési csalás és a szervezett bűnözésre utaló nyomok feltárását, a magyar hatóságok bűncselekmény hiányában tavaly lezárták az ügyet. Brüsszelből viszont rögvest jelezték, hogy ezzel nincs vége a történetnek, és úgy tűnik, a kartellgyanú egyelőre nem pattant vissza.
https://24.hu/kulfold/2019/04/10/elios-olaf-eu-rajtautes/
március 24. | 12:50
#44
"Mi nem vagyunk hajlandók azt csinálni, amit Brüsszel diktál" - jelentette ki az Európai Unió egyik tagállamának kormányfője.
Orbán amúgy interjújában már nem csupán a Magyarországot szerinte fenyegető bevándorlás miatt bírálta az EU-t, hanem azt is állította, hogy "Brüsszel" direkt magas rezsit akart fizettetni a magyarokkal - akik
[ezzel szemben] évek óta magasabb rezsit fizethetnek a világpiaci árnál, hála a központi árszabályozásnak, amit a kormány "rezsicsökkentésnek" nevez.
https://444.hu/2019/03/24/orban-viktor-egy-masodpercre-se-lassitott-eu-ellenes-kampanyan?fbclid=IwAR0WGxRoZWNSpZF3tXZoFW_rE1I9ZvO8TaJUgVtolNr1LyneKmI18mqEDLw
március 16. | 08:23
#43

"Venezuela áram- és vízszolgáltató rendszerének védelmére különleges katonai egység létrehozását jelentette be pénteken Nicolás Maduro elnök.
A venezuelai elnök szándékos külső beavatkozásnak tulajdonította a múltkori áramkimaradást, amely révén szerinte az ország jelenlegi politikai rendszerét akarják megdönteni.
Maduro pénteken a „szervezett néphatalomhoz” is felhívással fordult, hogy a lakosság alakítson területvédelmi békeőrjáratokat az olyan terrortámadásokkal szemben, amelyek elkövetőit a „fasiszta jobboldal” dollárral pénzeli."
https://168ora.hu/kulfold/maduro-szerint-az-amerikaiak-tehetnek-az-aramkimaradasrol-kulonleges-katonai-egyseget-hoz-letre-164980?fbclid=IwAR2MSPJLDk4YxQd322ODO9CArVKNoLusK8Oc4oDLA7Dj9ftZUojWz8Ujbck
március 01. | 21:38
#42

Öt év letöltendő börtönre ítélték Kocsis Istvánt, az MVM egykori vezérigazgatóját másodfokon – írta a Népszava. Kocsis, aki 2005 és 2008 között volt az MVM Magyar Villamos Művek élén, a Pécsi Ítélőtábla szerint hűtlen kezelést követett el és sikkasztott. Valamennyi elítélt ügyében felülvizsgálati eljárás várható, így a végső döntést a Kúria hozhatja meg.
Az egy évtizede zajló büntetőeljárásban az ex-vezérigazgatót és társait azzal vádolják, hogy különböző, leginkább offshore-cégekkel kötött kamuszerződések révén több mint tízmilliárd forintot lovasítottak meg az MVM-ből. A szinte kibogozhatatlan megállapodás-hálózatban megjelenik az MVM ideiglenesen, illetve közvetve Kocsis Istvánnéhez átjátszott horvát szállodája, valamint egy vásárosnaményi gázerőmű- és egy bátonyterenyei energianádhasznosító-terv
https://nepszava.hu/3027395_letoltendo-bortont-kapott-kocsis-istvan
február 21. | 07:25
#41

A Dél-Alföldön visszaállt a Horn-kormány által lezavart energetikai privatizáció előtti állapot.
Azóta viszont az energiaárak felfelé indultak, a lakossági gáz- és áramáremelés pedig olyan tabuvá vált, amelyet talán csak az államcsőd küszöbén kockáztatna meg egy kormány. Azaz ha veszteség lesz, azt végső soron a költségvetésnek kell majd állnia.
A hulladékgazdálkodásban már most is ez a helyzet, mivel ebben az ágazatban katasztrofális következményeket okoztak az állami vásárlások. De máshol is felvethető, nem lett volna-e jobb helyük az elköltött milliárdoknak az állami szerepvállalás olyan hagyományosabb területein, mint az oktatás és az egészségügy. De az energetikában legalább nem fér ahhoz kétség, hogy gyarapodott a közvagyon, ami az állam bankvásárlásairól már nem mondható el.
Már a 2000 milliárd forintot közelíti a 2010 óta cégvásárlásokra elköltött összeg.
Összehasonlításként: ennyi pénzből idén nagyjából hét hónapig fizeti a nyugdíjakat az állam.
Ehhez képest a reprivatizációs bevétel soron egyelőre 50 milliárd forint szerénykedik."
https://g7.hu/kozelet/20190221/kozel-2000-milliard-forintert-vasarolt-mar-cegeket-az-orban-kormany/?fbclid=IwAR2kia7TQs8HdWxZA4f7eaSE3HUImtZuBF_YX1k61iPTCN-38OzVodr6dLY
február 18. | 10:20
#40

ELIOS-ügy + 2 másik:
"a 24.hu. Információja szerint a magyar fél először 25 százalékos büntetést vállalt volna be az uniónál, ezzel lényegében elismerve, hogy Tiborcz Istvánék projektjével nem minden volt rendben.
Az Európai Bizottság azonban ragaszkodott a teljes - nagyjából 14 milliárd forintos - támogatásmegvonáshoz a korrupciógyanús ügyben.
https://index.hu/gazdasag/2019/02/18/a_kormany_elismerte_tenyleg_nem_volt_rendben_az_elios-ugy/?fbclid=IwAR126fnkt4R8qdbxbiQaw_nQ1cEppfm-puT2-GtMsdXFYphx4u4caLb2nmc.
Ugyancsak teljes támogatásmegvonás várható
  • a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. 5 milliárd forintos megbízásánál, amely az összesen 420 milliárd forint értékű víziközmű-beruházásokhoz kapcsolódik. Ez az egész az Európai Bizottság szerint felesleges volt, ráadásul durván túlárazott.
  • A másik a Miniszterelnökség 4,8 milliárd forintos megbízása. Ez arra szolgált volna, hogy az uniós támogatású projektek közbeszerzéseinek szabályosságát segítse, a brüsszeli revizorok mégis minden eddiginél több hibát találtak. A tanácsadó konzorcium tagjai között volt a Lázár János egykori kancelláriaminiszter holdudvarába sorolt Ész-Ker Kft. és a Bajkai István Fidesz-alapító, országgyűlési képviselő nevével fémjelzett, Orbán Viktor jogi ügyeiben is eljáró SBGK Ügyvédi Iroda. (Uniós pénzből a magyar korrupció ellen - hát ez nem jött össze).
február 12. | 18:49
#37

február 12. | 18:48
Törölt hozzászólás!
#36
február 12. | 18:47
Törölt hozzászólás!
#35
február 01. | 07:18
#34
A fatüzeléssel (és szemétégetéssel), valamint a statisztikai adatgyűjtés megváltoztatásával teljesítjük a megújuló energiák felhasználási arányát, ami még így is csökken.
Megfulladunk?
https://g7.hu/elet/20190201/szmogban-uszo-falvak-segitsegevel-probaljuk-teljesiteni-a-zoldkvotat-de-igy-sem-megy/?fbclid=IwAR1uED9RzwZEc_2-sV4qE9dt8skHL9OupwlqMDfhzJtlm2Ca5_TTyGQqzjU
január 15. | 18:47
#33
A miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök azonnali hatállyal felmentette Aszódi Attilát, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárt - derül ki a mai  Magyar Közlönyből 
2018. december 25. | 10:32
előzmény: #30  signal2
#31

2018. december 15. | 09:26
előzmény: #29  euler
#30
MOst, hogy visszamásztak a nemzetközi energiaárak, valahol be kell szedni a fedezetet.
2018. december 15. | 07:50
#29

Több mint felével hízik a vállalkozások áramszámlája, pedig korábban rezsicsökkentést ígért a kormány a cégeknek is. Az állami szolgáltató drágán adja az áramot.
https://hvg.hu/kkv/20181215_rezsicsokkentes_nkm_egyetemes_energiaszolgaltato_arampiac_vallalati_tarifa?fbclid=IwAR3vCWy6utZeb7jnZkIZOidDPC-skHxOejk1AP46s31xxF78WZQMUJRWweE
 A G7 riportja a gáz- és áramszolgáltatókról.
2018. december 07. | 08:32
előzmény: #5  euler
#28

"Hódmezővásárhelyen nem csökkent úgy a közterületi lámpák villanyszámlája, ahogyan azt a kormányfő vejéhez köthető cég ígérte. Siófokon sem értek el nagy megtakarítást.
Az elmaradt spórolás még inkább tetten érhető a karbantartási díjaknál."
https://nepszava.hu/3017692_egetik-a-penzt-a-tiborcz-lampak
Még mindig kevés szó esik a megvilágítás minőségéről, pedig ez érzékelhető, műszerrel mérhető, és a gyalogosbalesetek számából is lehet következtetni rá.
Saját tapasztalatom, hogy már a lámpatestek öregedése is érzékelhető a megvilágítás romlásában.
2018. december 02. | 09:34
#27

A kormány által kiemelt jelentőségűnek nyilvánított, megépítendő 400 kV-os távvezeték a meglévő albertirsai és az épülő kecskeméti transzformátor-állomást köti össze. A nyomvonalának egy 15 kilométeres szakasza Magyarország legsűrűbben lakott tanyavilágán haladna keresztül, 250-nél több tanyát érintve, jórészt magántulajdonban lévő területeket.
„sokan úgy szereztek hivatalosan tudomást erről a beruházásról, hogy becsengetett a postás a magántulajdonukra bejegyzett építési engedély és vezetékjog bejegyzéséről szóló határozattal. Mint kiderült, a gyorsított eljárásnak köszönhetően, csak az önkormányzatoknál történő kifüggesztés volt előírva, a lakosságot nem kellett személyesen kiértesíteni, kártérítési eljárás nem történt.
.
”az elektromágneses terek egészségügyi hatásairól szóló tájékoztatójában azt ajánlja, hogy „lehetőleg ne lakjunk, vagy hosszabb ideig ne tartózkodjunk olyan lakásokban, épületekben, amelyek magasfeszültségű vezetékek vagy áramelosztó állomások közelében vannak.”
.
A perben részt vett a MAVIR Zrt. is, mégpedig a Pest Megyei Kormányhivatal oldalán, első rendű alperesi érdekeltként, és a kormány egyik kedvelt ügyvédi irodája, a Nagy és Trócsányi képviselte.
.
Légvezeték földkábellel történő kiváltásáról, amit a mozgalom is szeretne elérni, egy eset kapcsán írt az Index is 2017-ben.
https://orszagszerte.atlatszo.hu/magasfeszultsegu-tavvezeteket-epitenek-az-alfoldi-tanyavilagban-az-erintettek-perre-mentek-a-nyomvonal-ellen/
2018. november 27. | 13:13
#26

Állami beavatkozás nélkül néhány éven belül összeomolhat a víziközmű szolgáltatás több magyarországi kistérségben. Aztán pedig mindenütt. Az ágazatot az állam beavatkozása, vagyis a rezsicsökkentés juttatta idáig. Ezt a kormány is pontosan tudja, hisz a szolgáltatás válság felé sodródásáról épp a Századvég Gazdaságkutató Zrt. írt átfogó tanulmányt.
.
Az önköltség alatti áron szolgáltató, s emiatt veszteséggel gazdálkodó cégek döntő többsége ellen már rég felszámolás indult volna, ha az állam nem biztosítana számukra központi támogatást – ez tavaly 36,2 milliárd forint volt. Ám ez csak a működésre elég, arra már az állam nem biztosít fedezetet, hogy a cégek felújítsák a hálózatukat és berendezéseiket.
.
Az egyik víziközmű cég szakembere elmondta, hogy náluk a hálózat kora és állapota miatt évente 30 kilométer csövet kellene kicserélni, ám az amortizációra annyi pénzt tesznek félre, amiből 30 métert se lehet felújítani. Ezért hét éve egy méternyi vezetéket sem újítottak fel, hisz ilyen kicsi munkákba nem is érdemes belefogni.
.
https://atlatszo.hu/2018/11/27/onkoltseg-alatt-kapjuk-a-vizet-a-rezsicsokkentes-a-vizszolgaltatas-osszeomlasahoz-vezethet/?fbclid=IwAR00Wu6N70jVirlHdz-UDqN5VFRmyJKQQrdCE4JgWd47Ltg4wDVO2UGea48
2018. november 24. | 16:29
előzmény: #23  euler
#25
HURRÁÁÁÁÁÁ!!!Megjött a féléves kukapénz befizetési csekk!!!
2018. november 23. | 23:05
#24

Tüntesd el a piaci árat és eltűnik az áru, a racionalitás elleni legpusztítóbb támadás mindig, mindenhol a központi árszabályozás, aminek a következménye hiány.
https://alapblog.hu/a-szocializmus-orome/?fbclid=IwAR2YAJRvLpb7mrJGBy6UP3PyVDOuUm1iv5uQXhtluDI_5OFgT0ocQL9wE1s
2018. november 20. | 11:54
#23
Az állam gyakorlatilag nyíltan tör egyeduralomra a közműszolgáltatások, pl. a gáz, az ivóvíz vagy a szemétszállítás piacán, de az árampiacon nem működött a szokásos kivéreztetéses módszer – a rezsicsökkentés ellenére a cégek talpon maradtak, mert csökkent a világpiaci ár.
Most meghökkentő módon próbálják elszipkázni az ügyfeleket az E.ON-tól.
https://hvg.hu/kkv/20181119_Penzzel_es_vizforraloval_csabitana_magahoz_az_allami_aramszolgaltato_az_EON_ugyfeleit?fbclid=IwAR2o-nGmCDZT0VkPzfT7YD2MioeQxjSxWS-Y1eD9kqvTx8olh5VLqhAzQfc
2018. november 19. | 16:42
#22
2018. november 15. | 17:42
előzmény: #20  euler
#21

És azt sem cáfolta, hogy a projekt műszakilag sem tudja azt, ami az ígéret (megvilágítás, élettartam, megtérülés).
Milyen az átépített közvilágítás? Teljesíti-e a megvilágítási előírásokat? Hogyan alakult az éjszakai gázolásos balesetek száma? Mennyivel csökkent az önkormányzatok közvilágítási számlája? Mennyi a meghibásodás miatt lecserélt világítótestek száma? Hogyan alakult a lakossági panaszok száma? A várható élettartamra lehet-e már következtetni?

Topik gazda

euler
1 5 5

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE