Topiknyitó: balentum 2017. 07. 02. 16:23

Kisbüfik topikja  

Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
zsoltee77
zsoltee77 2017. 12. 02. 22:31
Előzmény: törölt hozzászólás
Köszönöm szépen, ki is viszem a tanári asztalhoz! :)))
balentum 2017. 12. 02. 21:37
Törölt hozzászólás
nyomjadocsem 2017. 12. 02. 20:58
Törölt hozzászólás
nyomjadocsem 2017. 12. 02. 20:55
Törölt hozzászólás
deszcsakafi 2017. 12. 02. 20:30
Törölt hozzászólás
gilmour
gilmour 2017. 12. 02. 20:26
Liberta
Liberta 2017. 12. 02. 19:46
Előzmény: #3873  Attila-port
Köszönöm a válaszaidat. Jó volt olvasni. Úgy látom, te klasszikus befektető vagy.  Sok sikert kívánok neked!
Attila-port
Attila-port 2017. 12. 02. 19:35
Előzmény: #3865  Liberta
Az igaz hogy odafigyelést igényel, hogy melyikről kereskedek. Változó az összetétel. Van hosszú lejáratú állampapír, részvény, befektetési jegy. Fontos a tőke megőrzése, ezért kockázatos papírba nem fektetek. Az egyenleget nem nézem naponta, de a részvényárakat követem. Napközben csak néha ránézek, de főleg zárás után nézem meg és akkor döntök, hogy mit lépjek. Az időtáv attól függ, hogy mikor éri el a célárat. Napok, hetek is eltelnek kereskedés nélkül. Vannak egyéb dolgok is az életemben. Nekem ez így megfelel :)
Láthatod, hogy a legkülönfélébb kereskedők vannak itt a topikban. Nálad is ki fog alakulni, hogy mi a megfelelő neked.
Liberta
Liberta 2017. 12. 02. 19:21
Irigylésre méltó az optimizmusod, és ezek szerint eredményes is. Valóban könnyen túl lépsz rajta? Nincs álmatlan éjszaka, kis gyomorgörcs, némi átmeneti, enyhe depressziós tünetek? És, ha így van, mindig ilyen voltál? Vagy a tapasztalat tanított meg rá? 
Liberta
Liberta 2017. 12. 02. 19:10
Én azt hiszem, hogy egy veszteségesnek tűnő poziban, vagy netán bukóban inkább a kudarcot nehéz feldolgozni. Hogy estleg, vagy valóban rosszul döntöttünk. Egy esetleges pénzügyi veszteségen túl a kudarckezelés sem egy könnyű feladat...Legalábbis én így éreztem, mikor egy hónap után a virtuális nyerőm egy nap alatt csökkent négyszázezret. Azért csak ennyit, mert én még csak egy kisbüfi vagyok, és nem tízmilliókkal játszom. És ez nem is bukó volt, csak egy árfolyam esés. Elég hülyén éreztem magam. Talán azért is, mert úgy tekintek a tőzsdére, hogy ez egy új terület, ahol kipróbálhatom magam. Gondolom, sokan így vagyunk ezzel, ha belefogunk valamibe, akkor abban szeretnénk sikeresek lenni. Vagy lehet, hogy ez hülyeség, és az egész csak a pénzről szól? Igaz, itt a sikert pénzben mérik.
nyomjadocsem 2017. 12. 02. 18:29
Törölt hozzászólás
nyomjadocsem 2017. 12. 02. 18:25
Törölt hozzászólás
Liberta
Liberta 2017. 12. 02. 18:24
Előzmény: #3863  zsoltee77
Köszönöm, hogy leírtad ezzel kapcsolatban a gondolataidat. A beírásaid alapján sikeresen mozogsz ebben a világban, azt gondolom tudatosan és elég magabiztosan kereskedsz, bátran és határozottan döntesz. És energiád is van, nem kevés...Igyekszem tanulni tőled is, annak ellenére, hogy jóval fiatalabb vagy, talán éppen ezért is. Tisztelem az értelmesen gondolkodó, felelősséget is vállaló fiatalokat, vannak, vagytok ilyenek nem kevesen, még ha sokan másképp gondolják is.
Törölt felhasználó 2017. 12. 02. 18:16
Előzmény: #3866  marslako2
M L es? Mesélj, mit tudsz?
marslako2
marslako2 2017. 12. 02. 18:08
M L es estmédia hamarosan drágább lesz mint az m telekom!
Liberta
Liberta 2017. 12. 02. 18:04
Előzmény: #3861  Attila-port
Ez jónak tűnik, tetszik. Nem nehéz követni, hogy mikor, melyik Tbsz számláról kereskedsz? Egy Tbsz számlán hány papírban tartod a pénzt? Mindegyikben ugyanazok a papírok vannak? Vagy egyikben ez, másikban az? Feltételezem, hogy ezekben nem napi szinten kereskedsz. Esetleg hosszabb távra veszed a papírokat? Megnézed minden nap, hogy melyikben hogy állsz? Vagy ritkábban? Remélem, nem baj, hogy ennyit kérdezek. Mennyi időt töltesz a tőzsdével? Azért is kérdezem, mer én egyelőre azt hiszem, hogy túl sokat. Persze, mert kezdő vagyok, meg érdekes, izgalmas is, mindig azt hiszem, hogy lemaradok valamiről...közben meg én is dolgozom, itt a család, és annyi jó dolog van még ezen kívül is. 
thibi99 2017. 12. 02. 17:59
Törölt hozzászólás
zsoltee77
zsoltee77 2017. 12. 02. 17:43
Előzmény: #3854  Liberta
Én úgy gondolom, hogy a tőzsdei kereskedést az alapján érdemes kialakítani, hogy mi a cél.
Van, aki nyugdíjra gyűjt, van aki csak egy kis pluszt szeretne az alap jövedelme mellé, míg van aki a havi megélhetést is ebből veszi ki. Aztán ugye a kockázatvállalás. Mindenkinek más az a szint, amit el tud viselni mentálisan, van aki nem tud aludni, ha 100eFt mínuszban van egy több milliós pozija, van aki rezzenéstelenül realizál akár 4-500eFT mínuszt, ha lát máshol lehetőséget visszahozni (ez lennék én). Sokan esnek abba a hibába szerintem, hogy egy veszteséget mindenáron ugyanazon papíron akarnak behozni. Pl. Aki Enefibe ücsörög évek óta mínuszban, közben 10 másik papír rallyzott azóta.
A stratégia a hosszú távú terv, a taktika pedig az operatív feladatok, rövid időn belül megvalósítandó. Például ha valakinek az a stratégiája, hogy értékalapon fektet be, akkor a taktikai feladatok az egyes részvények kiválasztása, időtáv meghatározása, növekedési, vagy osztalékpapírok közül válasszon, stb. Ez a fajta hozzáállás a hosszú távú megtakarításhoz passzol, akinek még van 30 éve a nyugdíjig és arra gyűjt, vagy van akkora tőkéje, hogy az osztalékból megél és nem bírja a magas kockázatot.
Célár: Ez is egyéni értelmezés szerint: Rövid távú, spekulatív kereskedés esetén nekem a célár az, ahol el is fogom adni. Példa: Amikor a Futuraqua 30Ft körül bóklászott és megjelent benne pár speka, akkor eldöntöttem, bármi lesz 40Ft-nál eladom. Ezt max. pár napos-hetes pozinak szántam és el is adtam 40-nél. Azóta volt 60 is, de nem zavar, teljesült a céláram, boldog voltam.
Más papírokban, amiket hosszú távon tartok, nincs céláram, addig tartom, amíg úgy ítélem meg, hogy növekedés van. Ilyen lehet pl. a GSPark, amire most rájár a rúd, de hosszú távon jó cég, biztonságos vétel ezen az árszinten. 
Opus Global és Konzumom is van. Ezek speka vételnek indultak, ki-be ugráltam belőlük az elején, aztán annyit hoztak, hogy a teljes kereskedésre szánt tőkémet ki tudtam venni és maradt az értékpapír számlán még másfélszer annyi. Ez egy módja a kockázatkezelésnek, hogy egy idő után kiveszed a tőkédet és csak a nyereséget hagyod benn.
Törölt felhasználó 2017. 12. 02. 17:23
Attila-port
Attila-port 2017. 12. 02. 15:39
Előzmény: #3860  Liberta
Amíg más forrásból van havi jövedelmem addig nem szándékozom hozzányúlni. Mivel TBSZ-en van, és évente nyitottam, így minden évben van lejáró TBSZ. Nem régen meghatároztam, hogy legalább a létminimum éves összegének megfelelő összeggel nyitok évente TBSZ-t. Így egyéb bevétel hiányában is ellennék alapjáraton 5 évig :) De ez csak vészforgatókönyv :)))
Van amikor kell módosítani a célárat, ha nem úgy alakul a részvényár. Vagy ki kell ülni :) A tőzsdézést én kicsit a sakkhoz hasonlítom. Felmérve a lehetőségeket lépek valamit, megvárom a piac lépését és annak megfelelően lépek ismét. Csak az a különbség, hogy én nem tudom kényszeríteni a piacot, hanem a piac lépésére kell reagálnom. Tehát a piac irányít én csak válaszolok.
MetalHeart (Accept) #3855-ben jól megfogalmazta.

Topik gazda

balentum
balentum
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek