Topiknyitó: Portfolio 2017. 05. 31. 15:42

Ingyenes roaming, Digi, agresszív verseny - Nem véletlenül óvatos a Telekom  

Ugrás a cikkhez
Az elmúlt évek optimizmusát az óvatos pesszimizmus váltotta fel a Magyar Telekomnál, a cég beszámolóiból csupa bizonytalanság és veszély olvasható ki, emiatt az osztalék sem emelkedik, a részvényárfolyam pedig február közepe óta
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 13. 23:26
Törölt hozzászólás
#10
X9Z5 2020. 02. 03. 12:32
Előzmény: #4  Phylaxa
#9
Elég a 4G, tökéletes az, elég gyors ez is.
ufo500
ufo500 2020. 02. 03. 11:10
#8
Felmondhat a DIGI az anyázó ügyfeleknek
😮
Nem tűri tovább a DIGI az alkalmazottai sértegetését, a szolgáltató márciustól jogosult felmondani annak az ügyfélnek a szerződését, aki vállalhatatlanul beszél az ügyfélszolgálattal.
😂
https://www.hwsw.hu/daralo/61374/digi-aszf-szerzodes-felmondas.html
ufo500
ufo500 2020. 02. 03. 09:30
#7
Bejelentkezett a DIGI a GSM-sávokra
@
Ha eddig nem lett volna az, mostantól teljesen egyértelművé vált, hogy a DIGI érdekelt a jövőben további, mobilhálózati frekvenciák használati jogosultságának megszerzésében, a jelenlegi három nagy operátor hegemóniájának tekintett GSM-sávok tekintetében is.
@
Frekvenciához kíván jutni a DIGI a három nagy magyarországi operátor, a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország által jelenleg kizárólagosan használt GSM-sávokban, míg a három inkumbens ezt nagyon nem szeretné - ez az érdekkülönbség jelent meg egészen részletes módon a nyilvánosság előtt a magyar szabályozó szerv, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavaly decemberi nyilvános meghallgatásán, melyre nevével ellentétben valójában csak az érdekelt szervezetek kaptak bejutási lehetőséget. A meghallgatásról készült összefoglaló anyag alapján ugyanakkor jól beazonosíthatóak azok a kormányzati és iparági szereplőket foglalkoztató spektrumgazdálkodási témák, melyek fogyasztók tömegeit érintő kérdéseket vetnek fel.
@
MINDENKI AZT AKARJA
@
Mind közül a leginkább neuralgikus pontnak a GSM-sávok (900 MHz-es és 1800 MHz-es sávok) sorsa, a három hazai operátor, a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország frekvenciahasználati jogosultsága ezek vonatkozásában ugyanis 2022. áprilisában lejár, az újrahasznosítás részletei pedig még nem kidolgozottak. Míg a jelenlegi szolgáltatók a szolgáltatásfolytonosságot kiemelt társadalmi érdekként kezelik, addig a magyar mobilpiac negyedik szereplője, a szolgáltatását tavaly tesztüzemben elindító DIGI Távközlési Kft. nyilvánvalóan ebben a sávrészben is frekvenciát szerezne, ezzel megoldva a jelenlegi hálózatot érintő kapacitás- és szolgáltatáslefedettségi problémákat.Éppen ezért nem különösebben lephette meg az érintetteket, hogy a DIGI képviselője a decemberi meghallgatáson konkrétan közölte, cégének szándékában áll frekvenciahasználati jogosultság szerzése a 900 és 1800 MHz-es sávban újrahasznosításra kerülő frekvenciaspektrumban. A szolgáltató a meghallgatáson arra kérte a hatóságot, hogy az újrahasznosítás módjának megválasztása során vegye figyelembe fenti kérését.A hatóság az előkészítő anyagok alapján kész teret engedni a piacbővülésnek, sőt, akár bizonyos ösztönzőkkel is támogatná új szereplő megjelenését ebben a sávban. Így az NMHH megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy piac igény esetén, legalább a sáv egy minimális részének (5 MHz) a sávban frekvenciahasználati jogosultsággal nem rendelkező érdeklődő frekvenciahasználati jogosultságot szerezhessen, a jelenleg frekvenciahasználati jogosultsággal rendelkezők sávon belüli pozíciójának lehető legnagyobb változatlansága mellett (a 900 MHz-es sávban 2x34,8, az 1800 MHz-es sávban 2x60 MHz használati jogosultsága jár le 2022-ben). 
@
FOLYTONOSSÁG VS. VERSENY
@
A hatóság ezzel együtt azt is kifejtette, hogy az említett frekvenciasávok esetében kiemelten fontosnak tartja a szolgáltatásfolytonosságot, hiszen ebben a frekvenciatartományban jelenleg több millió eszköz kommunikál, ezek működésének biztonságát pedig garantálniuk kell a feleknek. A hatóság ugyanakkor azt is hozzátette, hogy stratégiai célja a fenntartható verseny ösztönzése, melyeket a 900 és 1800 MHz-es sávok esetén is kiemelt szempontként kezel.@A szakhatóság tehát láthatóan meglehetősen vékony jégrétegen lépdelve próbálja megtalálni az egyensúlyt a kétféle fogyasztói érdek (szolgáltatásfolytonosság és verseny intenzitásának ösztönzése) között, miközben az inkumbensek a meghallgatáson elsősorban azzal érveltek, hogy a piacbővítés mindenképpen a szolgáltatásfolytonosság és szolgáltatásminőség rovására valósítható csak meg ebben - legalábbis ebben a sávban.A három szolgáltató közül kettő - a Magyar Telekom és a Telenor Magyarország - a meghallgatáson felvetette, hogy az 1972/2018/EU irányelv (az Európai Távközlési Kódexről) új jogintézményként vezeti be a frekvenciahasználati jogok megújítását bizonyos esetekben. Ez a jogintézmény a szolgáltatók érvelése szerint pont azért került be a jogrendbe, mivel az európai jogalkotó észlelte, hogy a mobil hírközlési szolgáltatás egyes piacai most értek el arra az érettségi fokra, hogy egyes rádióspektrum-tartományokat jelentős előfizetői bázis használ.Csakhogy az irányelv hazai implementációja még nem zajlott le, noha az európai jog nem zárja ki a szakaszos implementációt - a szolgáltatók most elsősorban abban bíznak, hogy az erre a jogintézményre vonatkozó rendelkezés bekerül a hazai jogrendbe és a hatóság alkalmazni is fogja egy soron következő értékesítési eljárás előtt. A DIGI képviselője szintén reagált a meghallgatáson a Kódexben szereplő megújítás intézményére. A cég álláspontja szerint a jelenleg hatályos szabályozás alapján a megújítás nem lehet az újrahasznosítás eszköze, emellett felhívja a figyelmet, hogy a megújítás a Kódex szerint is csak egy szűk körben alkalmazandó intézmény, ami eleve nem is alkalmazható olyan esetekben, amikor a használati jogosultság megadásakor a megújítás eleve ki volt zárva. A DIGI a fentiek mellett kinyilvánította, hogy a verseny ösztönzése és a frekvenciavagyon optimális használata olyan magasabb rendű céloknak minősülnek, melyekkel szemben a szolgáltatásfolytonosság nem élvezhet elsőbbséget. 
@
MI JUT A VERTIKUMOKNAK?
@
A meghallgatáson a GSM-sávok jövője mellett szóba került még többek közt a vertikumok (vagyis más, frekvenciahasznosításban érdekelt, elsősorban iparági szereplők) frekvenciaigényének kiszolgálása, melyet a meghallgatáson részt vevő Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselője is fontosnak tartott kiemelni, illetve a Mercedes Benz hazai gyáregységének a képviseletében is elhangzott állásfoglalás a témában. A gyártó képviselője óvva intette a hatóságot attól, hogy a frekvenciakiosztás során alapvetően a szolgáltatók által képviselt fogyasztói megközelítést alkalmazzák, illetve kérte, ne lehetetlenítsék el a német gyártóipar hazai képviselői számára az anyaországban használt speciális megoldások alkalmazását.Végül, a fogyasztók nagyobb tömegét érintő változásként szóba került a 3G-s hálózatok koordinált lekapcsolása is, melynek szükségességével mindegyik szolgáltató egyetértett, ugyanakkor a hatóság segítségét kérték abban az ehhez szükséges előkészítő és kommunikációs munkához. A három nagy szolgáltatóhoz képest gyökeresen eltérő álláspontot képviselt a 3G-s hálózatot nem is üzemeltető DIGI, mely felvetette, hogy a 3G-s lekapcsolás időpontja minden szolgáltató önálló üzleti döntése alapján kell megszülessen. A cég szerint amíg a 3G szolgáltatásokra piaci igény jelentkezik, addig az azok kivezetésére tett bármilyen iparági koordináció versenyjogi aggályokat vethet fel, a kivezetéshez nyújtott bármilyen állami támogatás pedig szükségszerűen versenytorzító hatású.
&
https://www.hwsw.hu/hirek/61365/nmhh-digi-gsm-sav-nyilvanos-meghallhatas.html
ufo500
ufo500 2020. 02. 03. 09:17
#6
Újabb 106 településen kapcsolták be a DIGIMobilt, a Digi mobilhálózatát
@
Újabb 106 településen vezette be mobil telekommunikációs csomagját a Digi. Így már közel félezer helyen működik a néhány hónapja létező szolgáltatás.Kevesebb mint egy év alatt közel ötszázra nőtt azoknak a településeknek a száma, ahol már elérhető a Digi mobil telekommunikációs szolgáltatása. 
https://hvg.hu/tudomany/20200203_digimobil_lefedettseg_hol_erheto_el_telepules_mobilhalozat#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2020_2_3
gambadoro 2017. 05. 31. 16:02
Előzmény: #4  Phylaxa
#5
orosz? azzal nincs gond
Phylaxa 2017. 05. 31. 16:01
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#4
Az 5G-nél már nem tudják megúszni, hiszen az már arról szól. Tehát, ha bevezetik nálunk mondjuk 25 év múlva, akkor 4G-n már biztosan lesz korlátlan net. :) Amit nem értek: Ha van egy külföldi feltöltős kártyám és itthon használom majd amikor a roaming díj végre eltűnik, akkor mit akar emelni a Matáv? Ezt nem egészen értettem. :)
gambadoro 2017. 05. 31. 15:50
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
másik topikban leírtam: románia digi 5 euró 3000 perc nemzetközi és hazai hívás + korlátlan net románia telekom 7 euró korlátlan hívás ausztria telekom 17 euró 3000 percbárhová olasz telekom most akció 10 euró korlátlan belföld + 8gb net itt meg a telekom mega profitot csinált eddig de jön a digi
Törölt felhasználó 2017. 05. 31. 15:42
Előzmény: #1  portfolio
#2
Tehát azért nem adnak korlátlan nethasználatot, mert a "lakosságnak" (értsd: köznépnek) nincs rá úgyse szüksége. Ezt hívják úgy, hogy körkörös érvelés (Petitio principii). Az előfeltevéssel igazolja a következtetést. Honnan tudja, hogy ha adnának korlátlan netet, akkor nem növekedne meg a letöltés mennyisége? Aminek már itt az ideje, nevetséges, hogy 2017-ben is szívnom kell a fogamat, hogy megnézek-e egy youtube videót az otthonomon kívül. De ha meg úgyse növekedne meg a letöltés mennyisége érdemben (Mari néni nem szabadulna rá mobilnettel a torrentre), akkor meg megint ott tartunk, hogy miért ne adhatnák meg a korlátlan netet? Egyszerűen arról van szó, hogy a technológia fejlődés rovására az utolsó percig kihasználják, hogy lehet szivatni a népet. Persze, van 30 giga is, horror áron (akkor AZ miért nem korlátlan?). Holott már rég ott kéne tartanunk, hogy havi 5 ezer forint bruttóért korlátlan hívás, korlátlan sms, korlátlan mobilnetet adnak. Erre a technológia már rég kész, és amíg a verseny nem kényszeríti rá őkt, menni fog a kopasztás. Amúgy: link

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek