Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 05. 18. 12:33

"Félelmetes kihívás" - Kína 15 éven belül meg akarja négyszerezni GDP-jét  

Ugrás a cikkhez
Az öt évvel ezelőtti GDP-jét 15 éven belül meg akarja négyszerezni Kína - jelentette be tegnap a Fortune magazin pekingi globális fórumán Hu Csin-tao kínai elnök. Ezt azt jelentené, hogy az ázsiai gazdaság bruttó hazai terméke 2020-ra közel 4000 milliárd dollárra nőne, az egy főre jutó GDP-pedig a mostani 1230 dollárról 3000 dollár közelébe emelkedhetne.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=54233
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 10:11
Rank – Country - 2005 GDP (PPP)
millions of US dollars
— - World - 63,419,738
.
— - European Union - 12,329,110
.
1 - United States - 12,332,296
2 - People's Republic of China - 8,091,851
3 - Japan - 4,009,327
4 - India - 3,602,894
5 - Germany - 2,498,471
6 - United Kingdom - 1,825,837
7 - France - 1,811,561
8 - Italy - 1,694,706
9 - Russia - 1,585,478
10 - Brazil - 1,552,542
11 - Canada - 1,111,846
12 - South Korea - 1,099,066

50 - Hungary - 162,289
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 15:27
Előzmény: #73  Törölt felhasználó
A space-eket csapd ki belőle. Utána meg keress rá az USA-ra az oldalon. Nem azzal foglalkozik a cikk, de oda vagyon írva.
jancsika 2005. 05. 23. 13:06
Előzmény: #73  Törölt felhasználó
Nekem itt fütyülés közben, csak egy dolog jut eszembe. Mit fog csinálni szerncsétlem európai USA állampogár, ha nem lesz olaj? Nem lesz levegő?
De legalább tele zsebbel pusztul el, mert a jövőjét is elfogyasztotta. Elvette a lehetőséget nemcsak saját de mindenki génjei elől is, és ezzel a fejlődést megállította.
Most komolyan mi gátolja meg pl a német autógyártókat attól , hogy kijöjjenek a Priuszos kocsikkal.
Egy csak egy ember fütyülhet mindenkinek:
FÖLDANY A
béke veletek
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 12:52
nem látok azon a webcímen semmit....
matgab 2005. 05. 23. 12:27
Előzmény: #70  Törölt felhasználó
Miért kell, hogy nekünk mindig szaros legyen a szánk? Ha nem próbálna meg senki sem fütyülni? Persze kicsit naív a kérdés...
Oké megnevezem:
Fütyülje nek akkor már inkább a tibeti buddhista papok!
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 12:26
Előzmény: #65  Törölt felhasználó
A weben ezt nem találod meg, csak azt, amit én írtam:
http://www.go ndola.hu/cikk.php?sz al=41264&part=2
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 12:23
matgab írd meg ki fütyüljön...!!!???
n álunk volt szovjet, német ..., kérem folytasd...
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 12:20
igaz, de hitler és sztálin nem tudott elszámolni még a saját lakosságával sem, nemhogy másokkal...
bush még csak el tud...
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 12:18
belegondolsz 3000 mrd dollár, hát nem elég adósságnak???
10500 dollár/fő...
matgab 2005. 05. 23. 12:18
Előzmény: #66  matgab
bocsánat, nem a legnagyobb, csak a legerősebb...
matgab 2005. 05. 23. 12:18
Előzmény: #64  Törölt felhasználó
Ja, meg a legnagyobb hadserege is neki van... és ha valaki nem akar úgy táncolni, ahogy ő fütyül, arra meg ráfogják, hogy terrorista, vagy vegyi fegyvere van...
Akkor mondhatnánk, hogy Hitler és Sztálin is nagy karmesterek voltak, csak nem volt elég nagy a zenekar...
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 12:17
keresem az oldalt a weben, újságban már találtam...PROFITERO L 16. oldal
2004 év végén elérte az usa exportjának 250 %-át és a gdp 25 %-t....
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 12:10
örülök, hogy írtad, a többi ország finanszírozza az usa-t..., előljáróban csak annyit, ha belegondolsz ez is művészet...és totálisan helytálló, a többi finanszírozza, a fogyasztást és a növekedést is...
de miért van ez így???
ennek több oka van...talán az az első, hogy a dollár világpénz, amit nem kell magyarázni...
a másik talán a legfontosabb az, hogy az usa-ban van a fejlett technológia, magas megtérülés, ezért oda fektetnek be eu-ból, japánból stb...
a másik a magas fogyasztási képesség a lakosság részéről, sőt fogyasztási kultúra elsősorban itt a mennyiségre gondolok...kérdezem befektetőként hol termelnél és hol akarnál eladni?? hát nem ott??azt hiszem világos...
és ebben semmi kényszerítés nincs, a befektetők belátják maguktól...
csak egy példa még...nálunk a beáramló tőke mértékéről áradoznak...nos egy főre az usa-ba 8* több megy egy főre, mint hozzánk..., hát ebből lehet finanszírozni mindent...saját megtakarításra nincs is szükségük...
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 12:03
Előzmény: #61  Törölt felhasználó
Az USA államadóssága biztos, hogy több, mint 25%-a a GDP-jének. De esetleg valami linkkel bizonyíthatnád a dolgot.
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 12:01
a ház témáról még annyit, hogy a rokonom 15 éve dolgozik házakban...nem látott még téglát, de sok pénzes embert... azt igen...tehát az olcsóság, mert nincs pénzük az nem áll ebben...
a szövetségesek nem szoktak katonai térképen lenni, gondolhattad, hogy már az elején arra gondoltam..., de mindegy ...szaddam nem pozitív figura, kb. kádárhoz, meg brezsnyevhez mérhető...
az usa útjai nem jobbak...??ezt hogyan akarod összemérni, amikor nálunk út sincs??, egyébként amikor ott voltál be volt kötve a szemed???
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 11:55
az usa államadóssága bitos, nem több a 25 %-nál....gdp-hez mérten...
örülök az euro témának is....
erről több verziót olvastam, de nekem az tetszett a leginkább, hogy lement a kamat az usa-ban 40 éves mélypontra, emiatt elkezdte keresni a pénz a helyét...nos dollár instrumentummal szemben nem áll rendelkezésre más termék ilyen méretben...ezért jött az euro, olaj , arany, nyersanyag stb..., persze ezekhez mind saját történetet találtak ki a szakértők, csak a lényeget nem mondták el, amivel kezdtem..., ja és persze a részvénypiacot is így találta meg nálunk...tehát az euró erőssége nem anyira európával függött össze, inkább a gyenge amerikai kamattal...
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 11:46
Előzmény: #59  matgab
Egyébként az a fenenagy jólét sem olyan fenenagy.
Mikor a navajo-k földjén utaztam, hát nem éreztem azt a fenenagy jólétet.
Igaz, abban Gyurinak igaza van, erről nem csak az USA tehet feltételezhetően.
matgab 2005. 05. 23. 11:22
Előzmény: #58  Törölt felhasználó
Nem tudom, a német vagy olasz utaknál nekem amúgy sem kell jobb...
A fene nagy jólét ami az usaban van azt pont mi meg a többi fejlődő/fejletlen ország finanszírozza ezt kellene Gyurinak észrevennie...
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 10:58
Előzmény: #57  Törölt felhasználó
Én kb 8000 km-t (5000 miles) autóztam, szerintem nem jobbak, mint Európában.
Volt egy kis Kalifornia, egy kis Nevada, és egy kis Arizóna.
Persze nagy ország, a keleti oldalon nem jártam, lehet, hogy ott jobb a helyzet.
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 09:31
Azt mondod az Usa utjai sem jobbak?Én komolyan kérdem mert nem jártam kinnt.És az adóssága 60%a Gdp-ének?Akkor nekünk sem kell szégyenkeznünk nem?
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 09:03
Előzmény: #51  Törölt felhasználó
Kedves Gyuri,
1. Te Irakot a világ 3. legerősebb katonai hatalmának írtad. Keresd már vissza.
2. Itthon hasonló végzettséggel 1400 USD. Viszont nem kell albérletet fizetnie, és ha véletlenül meg akarja nézni a családját, az sem viszi el félhavi zsebpénzét.
3. Nem arról volt szó, hogy ki lakik felhőkarcolókban, te azt írtad, hogy azt elfújja az első fuvallat. Egyébként nem hiszenm, hogy Kaliforniában csak fából lehetne építkezni.
4. Elég sokat autóztam kalifornia útjain. Semmivel sem jobbak, mint az európaiak, talán csak a spanyol utaknál. Egyébként 3 hét volt, de lehetett volna kettő is, csak akkor kevesebbet látok. A 9000-ből 6000 km-t összesen négy nap alatt tettünk meg. 45 fok egyébként az USA-ban is ritkán van, hacsak nem a Death Valley-ben autókázol oda-vissza.
5. Az én ismereteim szerint az USA adóssága már 65%-a a GDP-nek.
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 09:01
Szerinted miért van az hogy az euró jobb most a dollárnál mégis az eurózóna gazdasága nem igazi pl:Németország ahol ismét gazdasági visszaesés fenyegetpl:Olaszorsz ág ahol ez már megtörtént,Anglia sem az igazi.A dollár meg gyenge de az Usa gazdasága az eurózónáéhoz képest sokkal jobb.Válaszod előre is köszönöm.
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 06:11
heló jancsika..
örülök, hogy újra beszélgetünk, jó ám ez a téma...
egyébként mindig fél négykor kelek, ilyen a munkám, ...szombat vasárnap is...
egye fene...
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 06:06
jó , hogy felhozzátok mindig az usa oktatását...
nem tanítanak sokat, de hatékonyak...
embern ek nevelik őket, nagy belső tartással, nemzeti öntudattal és arra, hogy, amikor odakerül egy adott helyzethez, tudja mit kell tennie...a szakember képzését meg ne is mondjátok, mert felesleges..., nálunk okos emberek meg akarják tippelni előre évekkel, hogy milyen szakmunkásokra lesz szükség..., na ez lehetetlen.., az usa-ban akkor képzik ki, amikor szükség van rá, ja és az emberek bevállalják...
egy pl. az útépítő munkás az usa-ban azt mondta 17 év munkaviszony után, hogy ma is az lenne, ha most kezdene...semmi gondja nincs...2500 dollárt keres...
beszéltem egyetemi oktatóval is san diegóban, tudjátok magyar létére, dr előtaggal, több diplomával, tegezőttünk, és egy szinten beszélt velem, pedig aztán én a menekült státuszhoz közelebb álltam, mint jómodú állampolgárhoz...egy ébként ő magyarországra soha nem jön haza, inkább elmegy hawaira..,vagyona 3 millió dollár...tanár...94 éves...
de térjünk rám...én jól tanultam, csak azóta sem tudom miért, soha nem tudtam semmire használni, soha nem éltem abból...15 év magyar munkaviszony után kimentem az usa-ba, dolgoztam 9 hónapot, aztán hazajöttem, minden megvilágosodott, 3* többet keresünk, mint azelőtt, de ezt amerika tanította meg nekem....
ennyit az oktatásról...nálunk oktatás???
jancsika 2005. 05. 23. 06:04
Előzmény: #51  Törölt felhasználó
Gyuri, gyuri ma is korán keltél....
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 05:36
sorolom...
1...irak a 3. volt, mint írod te is...az usa ellenfelei közül...,miért harcolna fra ita gb ellen???
2....2000 usd??? miért itthon mennyi???ezt pont innét mondod???, ja és a 2000 usd az nem kevés ott, ne számold át...
3...californiá ban nem is engedélyezett tégla és kő építőanyag..., persze a felhőkarcoló az más ott kivételt tesznek, ha megfelel..., de ki lakik ott felhőkarcolóban????. .., los angeles teljesen sima, családi házas...
4....9000 km európában???...ja, de nem 2 hét alatt, meg 45 fokos hőségben, hidd el ott ki lett próbálva..., európában még út sincs...
5...államad ósság...az usa adóssága a gdp 25 %-a !!!!!! ja???
de azért írjál még..., csak azt bizonyítod be, hogy eu miért van lemaradva...
Törölt felhasználó 2005. 05. 22. 21:22
Baj hogy kérdeztem?Kérdezni sem lehet?
Törölt felhasználó 2005. 05. 22. 20:47
Előzmény: #48  Törölt felhasználó
Hol írtam én ilyet?
Törölt felhasználó 2005. 05. 22. 19:28
Szerinted a kínai lehet világnyelv az angol helyett?Én nekem nem a véleményem.A tiéd?
Törölt felhasználó 2005. 05. 22. 12:43
Előzmény: #46  Törölt felhasználó
Ebben azért nem hiszek teljesen, mert Kína elég speciális helyzetben van. A világpiac 1/5-e belső piac, legalábbis lélekszámát tekintve. Ebben az esetben, ha a külső piacok kifulladnának, lenne lehetőség a belső piac élénkítésével. Főleg, ha a vásárlóerő megnő. És azért ne tagadjuk, van még hova fejlődniük.
Törölt felhasználó 2005. 05. 22. 11:18
Igen Gyuri de az régen volt.Olvasd el mit mondanak a közgazdászok kínáról,ha a gdp-je így fog tovább fejlődni akkor a gazdasága megroppan.Azt azért te se hiszed hogy az únió,oroszország és amerika mindent átadna kínának.Szerinted a kínai lehet az angol helyett világnyelv?Szerintem ki van zárva.Üdv.
jancsika 2005. 05. 22. 09:39
Előzmény: #44  Törölt felhasználó
Kína:
Érdemes figyelni rájuk, nagyívő pályát futnak be, az ő legnagyobb kockázatuk a politika. Szerintem ennyi embert nem lehet egységes mederben tartanio sokáíg.
Főleg, ha megindul a jólét.
Hát hogy mi lesz itt? Ugye tiemennem- vagy hogy írják.
Egyébként Kína naggyá válásában mindig a jól bevált diplomáciáját mutatja. Kifelé kedves , aranyos szeretetre méltó, befelé pedig vasököl. Mint a családon belüli erőszak. Erről őseint a HUnok tudnának jó sztorikat mesélni, elég legyen itt annyi hogy a császárságot legalább 3 szor vetrék rommá......
Törölt felhasználó 2005. 05. 22. 09:31
Gyurikám,

Elég sok butaságot zagyváltál itt össze, egy kicsit érdemes lesz rendbetenni a dolgokat.

1. Irak. Sohasem volt a 3. katonai hatalom. Ami biztosan megelőzte: USA, SU, Kína, GB, F, de valószínűleg India és Pakisztán is.
Aztán az, hogy mi volt 30 éve, csak egy dolog, a legutóbbi háboró alkalmával tudjuk, hogy semmi sem. Így ezt a háborút nem a világ biztonsága indokolta, sima üzleti vállalkozás volt.
2. Senki nem állította, hogy az emberek nem akarnak az USA-ba menni dolgozni. Bár Azért az sem teljesen igaz,, amit te írsz. Az unokatestvérem Ph.D.-vel 2000 USD-ért dolgozott. Mikor megtudtam, csak az a kérdés fogalmazódott meg bennem, és miért kellett azért az USA-ba menni?
Sajnos az USA oktatási rendszere nem képes jó szakemberek kinevelésére. Van egy-két egyetemük, ami igen, a többi nem. Ezért aztán importra szorulnak.
Személyes tapasztalat, az egyetem utolsó évében jött egy oktató az USA-ból, és olyan anyagokat tanított, ami nálunk középiskolában szokott lenni, de gyakran már ált. isk-ben is megemlítik.
3. Kő kontra fa. Nem tudom, tényleg jártál-e az USA-ban, én jártam. És képzeld, mit látta, rengeteg felhőkarcolót. És képzeld, ezek nem fából épültek. És mégis ellenállnak a szeleknek és a földrengéseknek is. A frász érti ezt a dolgot :-).
Ki kell, hogy ábrándítsalak, nem azért érintkeznek fából, mert az ellenáll, hanem bizony azért, mert az ócsó. Aki megteheti, az bizony kőből építkezik (tégla, stb.).
4. A 3000 köbcenti alatti autó nem bírja. Na ez aztán nagy marhaság. Én 1400 köbcentissel is mentem 9000 km-t Európában. Jó, lehet, hogy nem amerikai autó volt az biztos nem bírta volna.
5. Aztán, hogy az USA-ban működik a dolog. Hát lehet, bár érdemes megnézni a gazdasági adatokat. Nem csak a GDP-t, az eladósodottság mértékét, vagy akár az áht-t. Egyre többen mondják, valami mégsem működik ott...

jancsika 2005. 05. 22. 09:30
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
Kedves György!
Nem tudom mire legyek irigy, mikor az ami egy átlag USA állampolgárnak érték az nekem szemétgyár (Hummer). Az egy millió Kínai példát azért írtam - igaz egy kissé eltúlozva- hogy elgondolkodtassalak azon, hogy vajon hány fő Kínai környezetszennyezése felel meg 1 fő Hummeres idiótáénak.Hány ilyen embert tud még Földanya eltartani.
A válaszod alapján sem gondolom, hogy a fa lenne a legtartósabb építési anyag (szerintem velene egg párszor már leégett, s újjáépítették), de itt nem is ez volt az alapvető kérdés, hanem az, hogy a hagyományos kapitalista mentalitás időnként mennyire szemben áll az ép ésszel. Bár csinálhatnánk tökéletes terméket, de ha ezt megtennénk azonnak be is zárhatnánk a vállalatot ( MIcrosoft), akár környezetet kevésbé szennyező anyagokat is haszálhatnánk de akkor hány millió amerikai munkahely menne a levesbe ( Chevron és a többiek) , és a legdurvább és legkeményebb: " Amerikának nem gazdasági érdeke a Kiotoi szerződést elfogadnia" (G Bush).
A hazi dolgokban viszont tökéletesen egyetértek veled, és hidd el én a tevékeny emberek közé sorolom magam, és nem az irigyek közé.
Törölt felhasználó 2005. 05. 22. 07:50
jancsika...
semmi gondom Veled, abszolut értem , amit írsz, sőt...csak azt próbáld megérteni, hogy a dolgok azt mutatják, hogy ami az USA-ban van az működik...nálunk ami van az nem..., talán az itteni dolgokban keresd a hibákat és akkor előbbre jut ez az ország is...tudod egy amerikai magyar erre azt mondta, amíg itthon nem értik meg az emberek, hogy nem okosnak kell lenni, hanem tenni kell tudni, amíg nem tudjuk mekkorák is vagyunk , addig nem lehetünk nagyobbak, amíg gyengék vagyunk, és erre persze azt mondja még a kormány is, hogy erősek, addig nem lehetünk erősek...
vágod??, de most komolyan...
Törölt felhasználó 2005. 05. 22. 07:44
akiket írsz egyik sem a pénz termeléséről híres...
bill gates szoftvergyártás,az egész világon jelen van , még szép, hogy gazdag...
soros györgy, ingatlan, cégfelvásárlások...a tőkepiac csak egy dolog...
csányi sándor....élelmiszer ipar, szőlőtermesztés...

Topik gazda

eko
5 4 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek