Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Ez rosszabb neki hosszabb távon. Az fog történni, hogy megint nekiáll a tőke csapkodni a forintot, jön a következő megszorító csomag. Aztán megint erősödik a juró, aztán megint felpuhul a csomag. Aztán megint jön a nagytőke... Aztán egyszer csak kiegyezik a junióval, erősödik egyet a forint. Aztán a világgazdaság újabb, s újabb megszorítócsomagokat fog kisajtolni belőlük, ami egyre nagyobb visszaesést generál.
Pont ezt írtam Cicoriusznak, hogy a kommunizmus legnagyobb hátránya az erőszakolt egyenlőség, amelyben mindenki (kivéve a kivételek) egyenlők a nullával. Ahogy az EUR/HUF topikban szokás a kutyapárt után szabadon, 0HUF = 0EUR, problem solved. Ez, ahogy írod is, egy nem hatékony, ám kártékony hozzáállást szül. Sajnos én a kapitalizmust sem tartom jónak, mert a tőke bizonyos méret felett feketelyukként kezd viselkedni és olyan belépési korlátokat támaszt, amit Jóskapista egy jó ötlettel és jó motivációval se feltétlen tud megugorni... Emiatt egy idő után ugyanúgy szuboptimális viszonyokat hoz létre. Nem a termelékenységben, hanem össztársadalmi hasznosságban. Ez pedig azért van, mert egy méret felett a status quo fenntartásának költsége arányaiban egyre többet és többet tesz ki (talán szakmailag úgy mondanák, hogy a határgazdaságossága csökken). Ez pedig felesleges erőforrás-pazarlással jár. Valami olyan kéne, ami a kettőt megfelelően egybegyúrja, de egyrészt ezt én sem tudom hogyan lenne jó, másrészt nem is fogom megérni, hogy ezt eltalálják, mert az emberiség mindig hajlamos a túlzásokat is megnézni...
A szocializmus nem feltétlenül rossz rossz dolog. Korábban az volt a baj, hogy nem volt rá megérve a társadalom. Marx elmélete szerint a fejlett imperializmus következő lépcsőfoka a szoci, nem pedig az orosz feudalizmusé. A szocializmus legnagyobb átka a motiválatlanság volt, miért is dolgozott volna valaki jobban, ha úgy sem kapott érte többet.
Abszolút egyet is értek azzal, amit ide leírtál. Egy problémám van, ha itt megállna, még valahogy tudnánk kezelni, együtt élni vele. De ez sajnos csak a kezdet, és lassan főznek minket, mint a békát... (a mondás szerint...)
Én nem vagyok macska, szóval nálam nem ez az alapállapot. ;-P Másrészt nem hiszek az egyenlőségben, csak az egyenjogúságban, ezt a plebsz (mintha én arisztokrata lennék :D ) keverni szokta, pedig marhára nem azonos. A kommunizmussal az a baj, hogy egyenjogúság nincs, csak erőszakolt egyenlőség (mindenki egyenlő a nullával, kivéve...).
Ha visszaolvasnál, én már ezt 1 éve mondogatom, hogy elő kellene venni Marx könyvét. A kapitalizmus alapjának a megcsúfolása megy hosszú ideje. A piacgazdaság manipulációja, a szabad piac felszámolása van most. Enélkül viszont már nem nevezhető kapitalizmusnak ez a rendszer, mert szabott árak a szociban vannak. A politika átvette a hatalmat a piacon, demokratikus diktatúrát , illetve diktatórikus demokráciát létrehozva.
Venni kell az eur, chf-t. Sajnos mese nincs. Itt mindenki meg lesz mentve ,kiveve a megtakaritokat. Mert azoknak fajni fog az 500 as eur ,ha forintba ül. En meg kb 50%forintba ülök . Ezen valtoztatni kell, sajnaos. Ennek a mundenkit megmentuk, kozben meg olyan tetelek vannak a 23 as koltsegvetesben, hogy annak a fele se fog befolyni. A mostani koltsegvetesi lyiluk kutyf.sza lesz, ahhoz kepest, amit most produkalni fognak.a fiuk. Es az az almoskonyvek szerint a megtakaritoknak, es forintba uloknek nem tesz jot:))))
Azert az durva, hogy a H, es Geo tarufa megmarad. Tehar a villannyal futok igen jol jarnak. Ha mindenki atall villanyra, akkor lekapcsol telen a villamoshalozatunk. Most mindenki viszi vissza a fat, es a kandalot, es veszik a jo kis huto futo klimat, es hoszivattyut🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Tudod ez úgy működik, hogy valaki elmegy egy meghallgatásra, aztán felveszik üzletkötőnek. Mert ugye minimálbért megkapja a többit jutalékként. Ha sikerül üzletet kötnie, akkor jó, ha nem, maga fog elmenekülni máshova. Ilyen képzetlen üzletkötőkkel Dunát lehet rekeszteni, ezeket én nem is nevezném annak. Bármennyire is fura, az üzletkötői is egy szakma és tanulni lehet. Pontosan ezek a képzetlenek miatt utálja mindenki a "dílereket" , mert nekik leírják a mondókájukat, amit betanulnak, aztán idegesítik az embereket a folyamatos zaklatásukkal. Én sem porszívókat árultam, sokkal szélesebb termékkört és szolgáltatást ajánlottam főleg az agrár szektorban. Minket üzleti képviselőknek neveztek, divatosabban menedzsereknek. Ott voltunk az eladási ár meghatározásánál, de a pénzbehajtás is a feladatunk volt. Egy kis szakmai ártalom, mikor engem szólítanak meg néha levizsgáztatom az illetőt, melyik szinten áll. Nagyon látszik, ki hol tart, imádom a zöldfülűeket, akiket 1 óra magyarázat után bedobnak a mélyvízbe. Sem a terméket, sem a taktikát nem ismerik.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen