Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Humanoid nem tiszteli az uzletkotoket, ne reklamozd :) Amugy en is az vagyok de valahogy nekem semmi ilyen treningeket nem tartottak nemhogy pszichologust hivtak... ez is milyen mar... valtozik a vilag erre is sajnaljak a penzt. Ugyanakkor jo mert igy magamra vagyok hagyva es nem zavarnak meg manupilacios treningek altal jott gondolatok uzletkoteskor :) bar en nem haszontalan es nelkulozheto dolgokat arulok.
Ezt nagyon jól írtad, elhitetik az emberekkel. De hiszen ez az üzlet alapja. Régebben üzletkötőként számtalan olyan iskolázáson vettem részt, ahol azt verték a fejünkbe, hogyan lehet elhitetni az emberekkel, hogy nekik ez az áru kell. Volt mikor pszichológusok adtak elő, viselkedéskutatók. Sokszor vetítettek egy egy filmecskét, ami után kérdeztek valamit és az ott lévők 80-90%-a ugyanazt választotta. Pedig sokszor volt, hogy azért is mást választottam, mint ami elsőre beugrott és mégis. Aztán lejátszották újra, de lassítva és akkor már látszott a rejtett reklám. És ez nem most volt, hanem 20 évvel ezelőtt. Mikor a szünet után behívták a pincért, hogy a többség mit fogyasztott és még az is kólát kért, aki nem nagyon ivott üdítőket. :-) Most a közösségi média úgy manipulálja a tömeget, ahogy akarja. Jó példa rá, mikor a híradóban ugyanazt a (politikai) riportot az RTL klub teljesen máshogy magyarázza, mint az M1. Erre kellenek a celebek és a megmondóemberek, akiket követ a csorda. Ilyen Muskus twitterus is, akinek minden szavát lesik és nem döbbennek rá, hogy valójában a jóslatait éppen a birkái teljesítik be, bármit mondhat. ő meg verheti a mellét, hogy ugye megmondtam és még több követőt szed össze.
Ez azért van, mert most viszont minden buborék van, így nem feltűnő az ingatlanos. Ha egy csoportban van egy magas ember, az kitűnik, de ha mindegyik magas, akkor senki észre sem veszi. :-)
Én az inflációval korrigált case-shiller indexet szoktam betenni. Nem is nézem a simát. Ezt a videot nincs időm végignézni. Lehet persze kismillió mutatót találni, hogy nem is olyan sok a hitel, leverage, stb. Az igazság az, hogy az alacsony kamatok 1,5 évtizeden keresztül eladósítottak egy réteget, mesterségesen lenyomták a munkanélküliséget. Még a teljesen kretének is dolgoznak, és kapnak fizetést. Az igazság az, hogy ezt az alacsony munkanélküliséget a mesterséges pénzpolitika tartotta fent. Amint megszűnik a magán és az állami adóssághalmozás, és csak nem nő tovább, a gazdaság elkezd visszaesni, és felszökik a munkanélküliség. És azon a ponton bárki bármit mond, nem fogják tudni a mortgage-t fizetni, és máris kész a lufi kipukkanó szakasza. . Ha persze a kamatokat a végtelenségig a nullán lehet tartani, akkor persze nincs sehol sem lufi, és az árgörbék exponenciálisan mennek a végtelenbe. Csak valahogy a földi véges világunkban az exponenciális görbék nehezen hihetőek, hogy a végtelenségig tartanak. . Valójában semmi, de semmi más nem mozgatja az amcsi tőzsdét, mint az, hogy a "piac" mit gondol arról, hogy a fed mit csinál. Se jelentés, se makro mutató, se semmi nem számít a legkevésbé sem. A vállalati teljesítmény meg pláne nem. Nem ez az ékes példája annak, hogy a mesterséges pénzpolitika tart fent egy állapotot, és amint az fordulni látszik, máris jön a zuhanás? Azt is elmondta kismillió ember, hogy a tőzsde sincs buborékban, mikor az NDX 16.000 volt. De, abban volt és még bőven van most is. Majd a jövő héten, mikor újra zuhanásba fordul, megint mindenki ráébred, hogy 4.000 fölött az NDX túlértékelt. Csakhát úgy mozgatják a tőzsdén a szálakat, hogy az egyszeri ember az éles felhúzásokban hajlamos elhinni azt, hogy az NDX 40.000-en sem túlértékelt. Persze, mert akik mozgatják, úgy ismerik az emberi pszichét, mint a tenyerüket, hiszen abból van a vagyonuk, hogy az emberek reménykednek, hülyék és nem értenek a gazdasághoz, meg persze abból, hogy egyesek elhitetnek dolgokat. Szóval józan ész, saját értékítélet. Egyesek szerint itthon sincs buborék az ingatlanpiacon. Amikor exponenciális görbét látok az árakban, akkor majdnem biztos, hogy buborék van bármilyen piacon. :)
Humanoid, Mark Moss azt mondja hogy a Case-Shiller index szerinte nem az igazi. Állítását tényekkel próbálja meg alátámasztani. https://youtu.be/JJn_Ms-0cCw Röviden: inflációval korrigálva nem akkora nagy az a buborék, de kíváncsi vagyok mit mondasz ha megnézted.
Férjem halála után a gyerekeit kifizettem, de azon az áron hogy nekem van egy családi tartozásom. Ami a jelenlegi érték kb15%-a Ezt a bérleti díjból tervezem visszaadni :) Rengeteg barátnőm, ismerős, öcsém itt van, szóval akkor jövök amikor csak akarok Szentedrére, Gödöllőre, Pestre. . A vidéki házon még mindig folynak a munkák, úgy tervezem hogy fél-egy évig folyamatosan ott lakom. Addigra talán befejeződnek a kert, garázs, meg terasz építési munkák is. Nekem ez nem is munka, hanem egy kreatív sikerélmény. Olyan lakberendezési ötleteket valósítok meg, amire nekem öröm ránézni. Lazulni akarok, nézni a gólyákat a kertben, lesétálni az utca végén a tiszapartra, időt szánni párkapcsolat keresésre. No meg átjárni Ica nénihez, aki egy 87éves tündér, két házzal arréb, meg Kati mamához szemben, akitől megtanultam még jobb húslevest főzni, én meg varrni tanítom egy háztartási varrógépen, amit vittem neki. Tudod nem menő dolgokra vágyom, nem üvegpalotára, nem is menő pincék látogatására, hanem értékes emberekkel töltött időre. . Kérlek érts jól, nincs is abben semmi rossz amit írsz, de nekem ezek már megvoltak. Fontos volt sokaig hogy csodás ékszereim legyenek. Azzal viccelődtem hogy a kocsim a töredékét éri, mint a gyűrűm. A férjemnek én vettem az óráit, arany és dizájner órákat, büszke volt hogy saját stilist öltözteti(mármint én :))) Most a minőségi időre vágyom. Ami nem jelenti azt, hogy nem fogok elegánsan felöltözni, emberekkel találkozni, szentendrén is. De kinyitom magam, hogy a jövendőbeli társamhoz tudjam illeszteni az életem. Sokáig ragaszkodtam ehhez a házhoz, végre el tudom engedni :-) !! végre bárhol is el tudom képzelni az életem :-)
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen