Hello!
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)
“Az arany némi támogatást kap, miután a vártnál kissé enyhébb Personal Consumption Expenditure (PCE) számok alátámasztották azt az elképzelést, hogy a Fed idén csökkentheti a kamatokat" - mondta Rodda. US/ USD/A pénteki adatok azt mutatták, hogy az Egyesült Államok inflációja áprilisban stabilizálódott , ami megnövelte a szeptemberi kamatcsökkentés esélyét . A kereskedők jelenleg körülbelül 54%-os eséllyel áraznak a szeptemberi csökkentésnek, szemben a jelentés előtti 49%-kal. A nemesfém inflációs fedezetnek számít, de a magasabb kamatlábak növelik a nem kamatozó eszköz tartásának alternatív költségét.” . Most úgy néz ki a helyzet, hogy senki nem mer vásárolni. Főleg raktározni. A héten romló USA munkaerő adatokat kell látnunk a további emelkedéshez.
A mai kereskedés Ázsiában nagyon bizonytalanul indult. Igazság szerint a pénteki véleményem szerinti hóvégi zárás miatti esés terhét is cipeli a piac. Erről lejjebb írtam egy vizsgálatot. De van más gond is a mai napra! Egész nap PMI adatok jönnek. Azsia : . A Ausztrál, Koreai, Japán, Kínai PMI adatok jók. -Ez mindenképpen erősíti a fémeket. 50 felletti értékeket mértek ami bővülést jelez az iparban. Igaz Japán kicsit a várta alatti szinten van. Kínai adat meg is lökte az árfolyamot most hajnalban felfelé. Kérdés ez meddig tart?! 7:00 India közöl PMI adatot 15:00 Szingapúri PMI . Európa: . 9:15-től 12-ig egy sor ország jelent PMI adatot nem is sorolom fel, túl jó eredményeket nem várok. . Amerika: . 15:00 Brazil PMI 15:30 Kanada PMI 15:45 USA PMI ami a legfontosabb mára. 16:00 USA ISM PMI és árak. . Borzolja a kedélyeket Trump ítélete. Több külföldi fórumon s foglalkoznak vele. Kína-Tajvan, Orosz-Ukrán helyzet is egyre feszültebb. Közel-Keleten a Huszi támadások fokozódnak. Miközben Indiában választások és 50-60 fok a meleg. Klímaváltozás gyorsabban fokozódik mint várták. . Szerintem a tartás lehet jó mára. Új pozíciót csak kis tételben nyitnék, ha látom merre megy a piac. Majd összesítem a PMI adatokat és akkor meglátjuk holnapra merre megy a világ feldolgozóipari termelése. . Iparági részvényeket nézegetem, de még nem piszkálom. . Befektetési alapokat érdemes lehetet megnézni. Pl. OTP föld kincsei és Erste arany alapok.
Vannak olyan eszközök ahol kulcs fontosságú az, hogy a piacot elérjül a kereskedési időben. Ilyen a fémpiac is. Az este 10-ig már félsiker. Sajnos ezért van 4 brókernél is számlám. Egyik se kínálja azt ami lefedné minden igényemet. Álom: egy nem EU bróker, tőkeáttéttel , Metatrader kereskedési felülettel ,7/7 0-24 kereskedési idővel a BÉT-től Kínáig lefedve a világ 10 legnagyobb tőzsdéjét+kriptó. De ilyen nincs! Helyette : Így van Xm számlám ez nem Uniós, elérem a legnagyobb piacok egy részét.10-30x tőkeáttéttel 0-24 ben és robottal is. ( Az algo indikátorok, robotom sokat segítenek.) prio 1-ként innen kereskedek. Itt van tőkeáttét, nincs kiütés veszély de van margin. Erste a BÉT-re és Xetrára stb. , itt is van sok mindenre tőkeáttét a befektetési hitelkeretemmel. Van OTP Direct a TBSZ -miatt meg más okból. (Érdekes itt akkor is tudtam venni még OTP Tl 89 certit amikor az Ersténél már nem.) Van Binance számlám is a kriptó miatt, meg az unalmas hétvégékre. Borzalom még felsorolni is! És még mindig nem érem el az ázsiai piacokat se Dél-Amerikát…. Én joggal azt mondom, hogy nem azért élek, hogy kereskedjek hanem azért kereskedem, hogy éljek! De mire csak átnézem a számláim meg az eszközeimet elmegy egy halom idő, mert nincs egy all in one “álom” bróker.
Börse Franfurt -on annó KBC -s időkbe még pár ETF -et , Certit vettem ,amióta KH Értékpapír azóta többször nem találta meg amit kerestem ,de mára már nincsen ezzel gond. Óriási a Certi,ETF kínálat, minimális 2-3x -es tőke áttéttel is bőven van választék gyakoratilag mindenre nem csak Árupiac. KO maradványérték is már előre látható, ami sok esetben 0 . Este 10 ig van nyitva , ami sok termék esetén azért nagy előny. Nyiván drágább kereskedni vele, mint egy Erste termékkel de az utóbbi pár hetet visszanézve 17:00-22:00 ig nem kevés profitot lehetett volna fogni vagy adott esetben elkerülni egy nagyobb zakót de 17:00 után BÉT termék esetén csak mozi.
Vágás után abban reménykedem már olyan olcsó lesz hogy két kézzel fogják zsákolni. Illetve ha megvoltak a kitárazások, akkor látunk egy erős hétkezdést. Még 2 nap ha meghúzzák, akkor 9500 környéke már azt jelentené, hogy nem esik 9000 alá, én titkon valami ilyesmibe bízom. Illetve jöttek jó hírek is most, egyrészt az országminősítés, másrészt a Ricsi specifikus 2 jó hír. Ezek együttesen meg az oszti 9500-600-ig el kéne vigye kedd záróra.
Nem csalódtam benne,ez csak részvény. Magyaroszági részvény esetén van egy országspecifikusság,ez miatt lehet hogy egy magyar részvényt nem vesznek, vagy nem mernek venni. Jó részvény a Richter de jelenleg nincs erő benne hogy 10.000 ft legyen. Hozam-kockázati szempontból nem éri meg beszállni most 9××× árfolyamon, kockáztatni a pénzt 7-8% emelkedésért. 85×× árfolyamon újra érdekes lesz a vételi oldal. Akkor visszatérünk rá
Ezüstben jelenleg nincs sok látnivaló, a hosszútávú kép még nem sérült, és még esnie kéne 6-8 %ot hogy sérüljön. Most egy kis realizálás meg bázis építés lesz és utána mehet feljem az árfolyam 35 dollár irányába https://invst.ly/151v5m
Még ne bányázz! De előzetesen például a PAAS aminek egyik kitermelője az Fresnillo elég nagy bánya. Alumíniumra érdemes figyelni Itt kedvencem az Century Aluminium, bauxit feldolgozóból meg az Alcoa. - ezek mind giga vállalatok. Illetve stabilak. Figyelem a palládiumot is. Lentebbi elemzésemben is látható alulteljesít. Ennek oka, hogy Oroszország a legnagyobb Pa kitermelő és az autóipari katalizátorokban platinával helyettesítik. De a palládium bányászok besokalltak és csökkentik a kitermelést, hogy év végére hiány legyen. Ekkor várható, hogy a Stillwater szépen fog emelkedni. Rébe hatalmas a Rio Tinto de elég ingadozó. Egyébként Forecast topikban (ból) Pomperj folyamatosan elemzi a bányákat. Érdemes figyelni! A bányáknál két fő veszély van a környezetvédelem és az, hogy a tárna sokszor politikailag nem stabil országban van. Más árucikkben nem vagyok annyira otthon. El Nino miatt van kakaóm, néha cukorba beleveszek. Agráriumban én műtrágya cégeket néznék. Fa és fűrészáru is jó lehet. De néznék nagy szemétbányákat, újrahasznosító cégeket. Ezek jó diverzifikációs lehetőségek.
Ezek szerint te még óvatosab vagy. Elég messze vagyunk még a S&P500 megemelt célárhoz, hosszú távra terveztem vásárolni, ezért kerestem biztonságosabb terméket már amennyire egy certifikát lehet biztonságos. Tudnál nekem pár bányát ,céget , .... mondani akit érdemes figyelni nyersanyagok , árupiac tekintetében? Nem feltétlenül az ezüstre gondolok . Köszönöm!
Tegnap 2024.05.31-én az árupiac nem várt módon beesett. Aki nem akarja tovább olvasni elemzésem már a dátumra nézve láthatja az egyik fő okot. De sajnos több ok együttes hatása jelentkezett. A következő képen az látható, hogy a fémpiacot néztem meg. A Pa kivételével minden nő és tegnap minden esett.. . https://ibb.co/YD6TDDj . A következő képen azt vizsgáltam a fémpiaci esés mennyire illik a teljes árupiaci ármozgásba. - Teljesen! Meglepő módon minden árupiaci termék esett. Az aranytól a kakaón át az élőmarháig. . https://ibb.co/sqkTyqR .. Felmerül több kérdés is! -Például az OTP Föld kincsinél mit csinálnak ilyen trendek mellett, hogy nem emelkedik az árfolyam?! -De a fontosabb kérdés hogyan lesz így csökkenő infláció a világban de főleg az USA-ban? Véleményem szerint akkor ha a még drágán vett árukészletek kifogynak. Ezért nem halmoznak nagy készleteket sőt szabadulnak a készletektől. Fél minden eladó nem fogja tudni eladni a nyakán maradt drágán vett árut. -Másik ok az, hogy hó vége van és a magas kamatok mellett sokan zárhatják forgóeszköz vagy egyéb hiteleiket. Ezzel nő az eladói nyomás a piacon. . A következő képen azt vizsgáltam a tegnapi esemény vajon jellemző e az árupiacon kívül. -Nem! Sőt az pénzpiacok, részvénypiacok az adatközlésre jellemző és várt módon viselkedtek. Az USD sem erősödött, így arra sem foghatjuk az árak zuhanását. Ez erősíti fentebbi elméletemet. . https://ibb.co/X7TFHW7 . Tehát az árupiaci szereplők megvárták a PCE adatot. Az adat hozta a várt emelkedést és pánikszerűen a kereskedők ráöntötték a piacra a termékeiket. Egyben megörültek annak, hogy a PCE felemelte az árfolyamot így magasabb áron tudtak megszabadulni a pozícióktól. Aki hitelből vásárolt tudta zárni a hitelét ami a magas kamatok mellett szintén fontos tényező. Innentől kezdve a csökkenő infláció várhatóan ilyen hózárásokat fog hozni amíg meg nem áll a folyamat vagy a jegybanki kamat le nem csökken annyira, hogy megéri hitelben ülni.
Én TL 98- ba vettem bele jó pár napja. De még mínuszban vagyok azzal is. Viszont éjjel felpattant USA! S&P500 több elemzőtől még további emelkedés, magasabb célár jelzést kapott. De itt már óvatos vagyok S&P500 gyakran esik USA választási időszakában, meg csúcson is van.
Ahogy Al Bundy mondaná a tegnapi esemény tanulságos volt! Csak azt nem tudom, mit kellett volna tanulni belőle. -Még. . Teljesen váratlan és látszólag alaptalan volt az emelkedés utáni esés. Így megpróbálom megvizsgálni a gyökérokot. Hátha sikerül hétfőre megemészteni ezt és erősebben indulni újra a “csatába”. . Egy biztos, tegnap csak azokon a pozíciókon kerestem, amit nem nyitottam meg mert kivártam. Úgy voltam vele, hogy van elég megnyitott kintlevőségem nem kell új. Kezdeti PCE emelkedésnél még sajnáltam is. De célom előtt lefordult az árfolyam.
Csalogatóak voltak az új SP500 TL- ek de jobbnak láttam inkább a TL99- be bele venni egyenlőre úgy tűnik nem volt rossz döntés.TL101- et párszor meg játszottam a héten se hosszabb távra a TL99 nekem biztonságosabbnak tűnik.
A mai 15.000 db egyben az nem-e a tegnapi vásárló volt? Tegnap 605-ön vette, majd lement 500-ra. Onnét fel 700-ra, na ott a helyében eladtam volna. Ma meg kb 450-en volt egy 15.000 db egyben, csak azt nem tudom, hogy az vásárlás, vagy eladás volt. Az SP TL99-nél láttam néhány héttel ezelőtt 25.000 db-os vételeket amiket néhány nappal később eladtak. 1500 alatt vették, és kb 2000-2100 között el is lett adva. Az árjegyző utána el is tűnt, pedig a többi certinél volt. Másnap azt kivéve 9 óra 5 perc körül indult is a certi árjegyző. Na ott késett kb fél órát. Az SP500-nál is volt KO a TL105.
Ezüst
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)