Topiknyitó: Portfolio 2013. 08. 16. 06:30

Devizahitelek: itt a tökéletes mentőcsomag?  

Ugrás a cikkhez
Örökre megszabadítana az árfolyamváltozásoktól, és azonnal a negyedével csökkentené a törlesztőrészleteket. Kezdetben évi mintegy 47 milliárdba kerülne, később viszont egyre olcsóbb lenne, így ésszerű elosztással az állam és a bankok számára is...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=187950
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
egyszer 2013. 08. 24. 09:13
Előzmény: #709  Phylaxa
Phylaxa, nem vagyok valami nagy kommunista, de tárgyszerűen a 89-ig volt néhány nagyobb beruházás ..

pl. a mostani metro 500 Mrd Ft feletti költségére viszonyítva egyből ott volt 2 db nagyobb vonal is. ennyit példaként az akkori közlekedésről..
a mostani autópályák pedig tényleg hitelből, vagy PPP-ből épültek (egyetérte veled)..
jelenre jellemző adalék, hogy a nem kicsi jelenlegi útdíj, kb a fele 5-ös illetve a teljes 6-os számú autópálya évi budget terheire lesz csupán elegendő..:(

S valszeg termelésben is volt anno kis invesztíció.. Pl Paks, K Európa legkorszerűbb vágóhídja 81-ben 1 Mrd Ft-ért, könnyűipar, stb)

S mindezt azzal párosítanám, hogy 89-ben 17 MRD $ volt az adósságunk a mostani kb 100 Mrd $-al szemben..

S a fentiekkel nem azt akarom hangsúlyozni, hogy az a kor volt jó, csak csupán azt, hogy a r.váltáskor szinte a legrosszabb szcenáriót választottuk az átmenetre (még a cseh kuponos is sokkal jobb volt)

illetve a jelen invesztíciókat én sem tartom megfelelő válasznak a mostani eladósodottsági szinten.
pl. Mercedes (csarnokok pár MRD ft-ért, bármikor tulajdonosi döntés alapján tovább vihető.. pl mint a 90 és 00-ás években az ideiglenesen itt állomásozó elektronikai beruházások stb)
Bár a termelőket így is helyesnek tartom csupán a helyi bérkifizetéseik multiplikátor hatásai és a nagyobb GDP bázis miatti számszaki adósság % csökkenés miatt

viszont a bla-bla beruházási % alacsony mivolta önmagában szerintem újfent egy smafu, mert sokkal inkább a beruházási FT-ok tovagyűrűződő hatásai lennének inkább a mérvadóak..

bocs e bejegyzésért, a fentieket csak úgy kiírtam magamból..
Phylaxa 2013. 08. 24. 09:05
Előzmény: #718  Phylaxa
Egyébként kevés információ kering a "magáncsőd" intézményéről. Nos segítek egy kicsit. A fejlett országokban létezik ez az intézmény. Nagyon kemény és főleg azoknak engedik, akik valóban óriási összegekkel tartoznak és a kilábalás lehetetlen.

Tehát a gyakorlat: 5 évig minden jövedelmedből amit csak lehet (egy minimumot hagynak meg) törlesztesz. 5 év után nem tartozol senkinek semmivel és új életet kezdhetsz.
Phylaxa 2013. 08. 24. 08:56
Előzmény: #716  Törölt felhasználó
Én nem így gondolom. De abban igazad van, hogy a Reagen-i politikának valószínűleg volt ilyen hatása.

A devizahiteleseket nem fogja senki megmenteni, az adófizetőkön kívül. Az államot, az önkorikat (én azért ezt a kettőt külön kezelem) és vállalatokat már mentik. A tartalékokkal rendelkező lakosságot már megmentették. Marad a nagytöbbség. A vásárlóerő, amire egy ország GDP-je épül.
egyszer 2013. 08. 24. 08:54
Előzmény: #703  exmnbs1
"""te mit üvöltözöl itt???
ez nem kocsma, tartogasd oda""

exmnbs1 lehet, hogy kissé el vesztettem a fejemet, de azt gondolom, ha végigfutottad volna az elmúlt 3 napi hozzászólásaimat, s láttad volna, hogy a 'pénzt lenyelő' az adataimra összefüggéseimre csak a szokásos tömeg mantrázással reagált, talán kissé megértőbb lennél egy most bemerészkedő zöldfülűvel szemben..

A te infóid persze sok esetben korrektek, de azért néhol te is el vagy csúszva a valóságtól..
Törölt felhasználó 2013. 08. 24. 07:35
most is a nyugat pénzel minket, de pont azért, hogy tényleg tönkremenjünk....
Phylaxa 2013. 08. 23. 23:46
Előzmény: #712  exmnbs1
Bocs, most látom, hogy elkanyarodtam. :)

Az infláció az állami bevételekre volt jó hatással és ezzel számoltak is a kormányok.
A lakosság viszont 2006 után kezdett megőrülni, mert lakni szeretett volna valahol, de hitel nem volt rá. Így értettem .
Phylaxa 2013. 08. 23. 23:41
Előzmény: #712  exmnbs1
Az infláció miatt semmit sem tudtak venni a takarékos szülők.

Bokrosnak semmi választása nem volt. Azt kellett tenni amit tett. Egy báb volt. Elvitte a balhét. A devalválás hozta meg az eredményt, mint mindig is a történelmünkben. Bokros egyébként olyan mint a Bajnai. Elvállalja, elvégzi és utána politikus szeretne lenni. Nem értették meg, hogy nem az embereknek kellettek, hanem a politikusoknak és az elitnek egy bizonyos munkára. Ennyi.
Phylaxa 2013. 08. 23. 23:32
Előzmény: #711  exmnbs1
Az olajválság után kezdődött. 1971 ha jól emlékszem.

Addig még tudtak építkezni, de utána már csak hitelből. Méghozzá egyre többől. Nemcsak mi voltunk ebben a helyzetben. A Szovjetúnió az összedőlés előtt a gdp-je 55%-át költötte hadászatra. ELfogyott az erő és a zseton. Ennyi.

A propagandában a népek szabadságvágya győzedelmeskedett címszó alatt találod meg. Thatcher pedig sírt amikor megtudta, hogy nem megy tovább. Ő imádta a "Falat".
Sajnos ez nem vicc. EZ van.
exmnbs1 2013. 08. 23. 23:24
Előzmény: #710  Phylaxa
2006-tól?
na ne, Bokros előtt volt a 3%-os hitelek 28%-ra felemelése

vagy a takarékos nagyszülők, szülők lakást vesznek a gyerekeiknek hitel nélkül
exmnbs1 2013. 08. 23. 23:21
a Kádár rendszert a Nyugat pénzelte????
56-tól? nem hinném
Fekete János korában hitelezte
Phylaxa 2013. 08. 23. 23:18
Előzmény: #706  exmnbs1
Háát most lehet, hogy megismétlődik a hitel elzáródása, csak fordítva. Nem hiszem, hogy sokan fognak hitelt felvenni (hosszúra gondolok). 2006-tól itt minden felborult sajnos. Generációkra van hatással a hitelek fizetése. Még a nagyszülők is az unoka hitelét nyögik.

Van még egy érdekes dolog. A bérleti díjak. Az üzletek nem tudják kitermelni évek óta. A saját marad életben, ha lenne vásárlóerő.
Phylaxa 2013. 08. 23. 23:11
Előzmény: #707  exmnbs1
A Kádár rendszert a nyugat pénzelte. Abbahagyta és összedőlt. Ennyit erről.

Nagyberuházás? Nagyberuházások manapság az autópályaépítések és a vasúthálózat fejlesztése. Más nagyberuházásról nem nagyon tudok. Minden más támogatás arra irányul, hogy egyáltalán legyen néhány munkahely az országban. Én így látom.

Bár lehet, hoyg félreértettem amit írtál és arra gondolsz, hogy az állam olcsón eladja, aztán jó drágán visszaveszi az adósságokkal együtt. Háááát nem tudom, ez szerinted nagyberuházás? :)
exmnbs1 2013. 08. 23. 22:44
Előzmény: #686  datoja
"kiszámítható és tervezhető jövőt az emberek számára, mint a Kádár kormány"
az biztos
ki lehetett számítani hogy egy egyedülálló sosem jut lakáshoz, megmondták hogy hány évet kell várni az autóra befizetés után, valamint azt is lehetett tudni hogy jó esetben 3 évenként lehet nyugatra utazni

mivel 11% mehetett egyetemre azt is lehetett tudni hogy átlagos teéjesítménnyel lehetetlen bekerülni

azt is tudni lehetett hogy áremelés január 1-én van de ez a rend 1979 nyarán felborult egy nagy emeléssel
exmnbs1 2013. 08. 23. 22:34
Előzmény: #705  Phylaxa
melyik nagyberuházásra gondoltál?
a Kádár rendszerben sem volt kolbászból a kerítés
exmnbs1 2013. 08. 23. 22:32
Előzmény: #704  Phylaxa
a páldát arra hoztam hogy a lakosság annyira volt üzlet hogy az új bankok nem is nyitottak az irányukba egy darabig
a Postabank nevezetes Vipes hitelei)))))
mondjuk a munkahelyi kölcsönök kissé hasonlóak ezekhez
Phylaxa 2013. 08. 23. 22:28
Előzmény: #702  exmnbs1
Ha off-shore-al támaszthatnám, akkor nekem sem termelne semmmi haszonnal. :)
Phylaxa 2013. 08. 23. 22:26
Előzmény: #701  exmnbs1
Bankról beszélek nem "Adj kölcsön és vedd vissza magasabb kamatra" felső körök jóléti intézményéről. :)
exmnbs1 2013. 08. 23. 22:19
Előzmény: #680  egyszer
te mit üvöltözöl itt???
ez nem kocsma, tartogasd oda
exmnbs1 2013. 08. 23. 22:17
Előzmény: #686  datoja
".Nagy beruházásai a mai napig az ország haszonnal termelő vállalatai"
lásd Ózd, Diósgyőr, Dunaújváros, bányászati cégek(((((
mondjuk egy sem jut eszembe amelyik haszonnal termel
exmnbs1 2013. 08. 23. 22:14
Előzmény: #699  Phylaxa
a kétszintű bankrendszer visszaállítása után a postabank nyitott a lakosság felé, ami a többedik bank volt

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek