Természetesen nem igaz, hogy csak 80 felettiek halnak bele. Az viszont igaz, hogy 85 évtől felfelé 0,8% eséllyel meghal az ember a covidhoz így vagy úgy köthető módon. Ami nem semmi, valóban ..... Őket tényleg alaposan el kell különíteni meg mittomén. De 85 alatt már nem extrém veszélyes a dolog az adatok alapján. Nekem az a durva félrevezetés, ha azt mondjuk, hogy 50-eseknek is nagyon veszélyes.
Ja és jó, ebben, hogy még nem extrém veszélyes a 70-eseknek, abban benne van, hogy korlátozgattak valamennyit, így biztosan jobb a statisztika (legalábbis amíg nem volt semmi gyógyszer meg főleg vakcina), viszont továbbra is azt mondom, hogy ezt meg lehetett volna oldani úgy, hogy leginkább az ilyen öregekre vonatkozzanak a korlátozások. És persze igen, hozzá kell tenni, hogy még jelen van a vírus, szóval még mondjuk duplázhatjuk ezt az eddigi halálozást meg a kockázatot is.
De szóval, nekem igenis durván hangzik, ha azt mondjuk, hogy a halottak 41%-a 74 év alatti, ha kontextusból kiragadjuk ezt az adatot. Ez nekem így erősen túlzó, "pánikkeltő" kategória. Ha hozzátesszük, hogy mennyi halott van, és mennyi a populáció létszáma, akkor már látszik, hogy kicsi a rizikó a 74 alattiak egy nagy részének (50-eseknél főleg). Szerencsére.
Bocsi, de amit írtál arról, hogy a halottak nem 80 körül sűrűsödnek, az nagyon hibás kijelentés, mert a medián bizony valahol arrafelé van az adatok szerint, talán kicsivel 80 alatt. Gondolj már bele, hogy 50-80 év között van 30 db év (mint kategória/csoport), és 80 felett meg már sokkal kevesebb életkori kategóriában van ugyanolyan sok halálozás. Még jó, hogy ott sűrűsödik. Az is hibás kijelentés, hogy "a halottak jó része 50-től kezdődik". A *jó részük* nem 50-től kezdődik, mert máshol sűrűsödik. És teljesen más kockázattal kell szembenéznie egy ötvenes embernek, mint egy hetvenesnek vagy nyolcvanasnak (utóbbiak jelentősen nagyobb kockázattal néznek szembe, főleg 80, 85 felett).
Na, hát ezért van ez a narratíva, hogy a nagyon öregek halnak bele főleg. Ott sűrűsödik az esetszám. De a kockázat mértéke miatt is.
Bocs, ha ezt túl kioktatónak érezted esetleg, nem annak szántam, csak hangsúlyozni akartam, hogy mi nem stimmel az adatok alapján.
Az teljesen stimt, hogy könnyebben viszi el az olyan öregeket minden más betegség is.
CoronaVirus
https://mobile.twitter.com/hashtag/Wuhan?f=live