Nagyon sajnálom, hogy korábban alaposan nem vizsgáltam meg a Bitcoin témát. Most egy kicsi időt rááldoztam. A nyílt forráskódú leiratot átnéztem. Próbáltam a rendelkezésemre álló adatok és módszertan alapján értékelni a korlátozott időtartamig, a programban előre meghatározott mennyiségű legyártott "termék" jövőbeni árának alakulását. Az értékeltség meghatározásához a termék mögött lévő szolgáltatások jövőbeni kapcsolódásának lehetséges megvalósulásához, azért jelentős fantáziára is szükség van. Ha és amennyiben a mögöttes technológiát nem fogják betiltani, hanem inkább szabályozni, akkor az prognosztizálható, hogy az idő előrehaladtával pl. a Bitcoin ára emelkedésének üteme csökkenni fog (vagy nem, mert a befektetők úgy gondolják, hogy a fix (véges) mennyiség hiperbola emelkedést fog eredményezni). A véglegesen legyártott mennyiség eléréséig ugyan nőhet az ára, de a rendszer kockázatot az jelenti, hogy pl. a Bitcoin hiába lesz osztható egy bizonyos meghatározott töredékrészig, akkor sem tovább. Gyakorlatilag, aki ismeri az aranystandard rendszerét, az tudja, hogy ha a kereslet tovább fog nőni a Bitcoin iránt, és a gyártott mennyiség egy pontnál tovább nem nő (ugyanis a leírás szerint a program ezt nem teszi lehetővé), valamint a feloszthatósága csak 8 tizedesig osztható, akkor előbb-utóbb deflációt okozna, mégpedig valós deflációt, ha ez lenne a fizetés eszköze (ebben határoznák meg egy adott ország fizetési eszköz mennyiségét). Érdekes gondolat lehet, ha nem ebben határozzák meg, vagy nem is lesz azzal valós kapcsolatban, mert csak a piac fogja meghatározni, akkor mi lehet ennek a vége. Na ezt még a világon senki nem próbálta ki, tehát erre pontosan senki nem válaszolhat. Aki ezt kigondolta, az egy programozó matematikus lehetett, az algoritmus soron látszik a keze nyoma. Az fix, hogy nem értett a pénz természetéhez. Feltehetően ennek kockázatát a maximálisan legyártott mennyiség elérése előtt már egyre többen látni fogják, mert nem csak Én tudok számolni, hanem ennek kockázatára gondolom, hogy sokan rá fognak jönni. Ez alapján korábban be fog esni, mint a maximális mennyiséget elérnék. Ez magánvélemény volt. Egyébként gratulálok, hogy korán felismerted a hozam/kockázat lehetőségét, időben és mennyiségében egyaránt. Ha az eszköz nem kap jegybanki szabályozást, akkor nagyon veszélyesnek tartom. Jegybanki szabályozás nélkül nem szabadott volna a piacokra bevinni. Rendszer kockázatot akkor fog jelenteni, ha megnő a kereslet iránta és általánosan elterjedt lesz. Ha viszont szabályozzák és a mennyiség a program szerinti metodika alapján fog alakulni, akkor sokkal nagyobb problémát okozhat a rendszerre és más termékre is, mint azt sokan gondolnák. Egy ismert véges mennyiséggel mindig baj van. Gondoljátok meg, ha pontosan ismert lenne az arany mennyisége.
Ázsia: mérsékelt optimizmus
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=1&i=131019