Jó kérdés, nem tudom, nem vagyok vállalatértékelési szakember, ezt rábíznám a Miróra, hogy kitalálja. :) Úgy emlékszem, hogy tavaly valamikor az Edelynre már írta az Erste, hogy csúszik az indulás, de kevesebb lesz a költség, mint amit becsültek, ezért a fair értéket nem érinti a csúszás, és a +20 MW solar beruházással már ők számoltak a korábbi modellben. Meg szerintem a meglévő megújuló portfóliónál sem tudni, hogy lesz/mennyi lesz a nap/szél, mennyiért tudják majd eladni 1 év múlva. Korábban is számolgattak, becsültek, kivetítettek valamit 2025-26-ra is. Nem könnyű, de legalább hasra kellene ütni valami óvatosat (néhány tárolót most is üzemeltet az Alteo, peer-group stb., --> ezek alapján becsülni valamit). Az furcsa lenne nekem, ha a cég eddigi legnagyobb beruházásával nem számolgatnának még egy ideig, mert nem tudni, hogy majd mi lesz. (28 mrd-nyi beruházás, ebből 9 mrd vissza nem térítendő, legkésőbb 2026 tavaszán működniük kell. Valahol írták, hogy kb. 12-15 hónap lehet egy tároló kivitelezési ideje, ez alapján azt képzelem, hogy mondjuk 25 Q3-Q4-ben már működhetne a két kisebb, és 26 Q2-re a Deponiás nagy is. Van hozzá a beuházási támogatás, adókedvezmény, utána a működési támogatás (kompenzáció), pályázati oldal alapján az Alteonak már kifizettek aug. közepén kb. 1,2 mrd előleget stb. Alteo is írt a pályázati leírásokban valamilyen elvárt megtérülési szint (?) EUR összeget (erre nem emlékszem pontosan). Számolgassanak az elemzők.) :)
eszpének írtam hogy az elemzőházak nem tudják szerintem beárazni mert nem ismerik a tárolás/kiadás folyamatát. egyszer 1000 eur az ára, egyszer meg negativ :-)
Igen de a piac pletykára áraz. Ha minden fekete fehéren az orrára van kötve mindenkinek ott hol a kereskedés? Én jelentéstől függetlenül is tartom, mindegy hogy most lesz 5k vagy decemberben, nem napizni vettem
Kíváncsi vagyok, hogy az Erste és MBH hova pakolják majd az új célárakat kb. 2 hét múlva, le vannak maradva, jelenleg f.a. Ez okozhat még egy kis mozgást, és a tárolós projekteket sem véleményezték/árazták még be részletesen (tudom, hogy ennek is idő kell, de valamennyire illene már beárazni).
Nagy csodát nem várok a jelentéstől, Azok A beruházások amik megtörténtek majd 6- 12 hónap múlva hozzák meg az eredményt.. Szerintem már itt is túl optimisták voltunk vagyunk és én is nyakig ülök Alteoba Semleges jelentés re számítok
Alteo Nyrt.
egész magas színvonalú, és meglehetősen informatív (Wallis jelenlét ellenére).
a menedzsment is jónak tűnik.
ez az év már komolyabb EBIDTA-t és eredményt sejtet.
A METÁR életbelépése mérföldkő lehet a cég életében.
ugyan még illikvid, de 3 befektető kapott kb. 160 ezer db-ot a Wallistól, lasssan kezdenek forgalmat és közkézt csinálni.
Ez persze kell is, hiszen tőkeemelést terveznek. (Magyarországon kívül szeretnének terjeszkedni, ami a jelenlegi helyzetben inkább pozitívum)
Tevékenységileg E-Starhoz hasonlítanak (másban nem), de alternatív energiák felé mennek, kevesebb önkori és lakossági, több ipari ügyféllel.
A kötvényekből befolyó pénzből jelentős Ebidtát tereme4lő cégeket vettek eddig.
A Wallis miatt nem valószínűsíthető az E-Starhoz hasonló végkimenet.
Kérdés, mennyire akarnak kisbefektetőket is beengedni.