Topiknyitó: Portfolio 2016. 07. 20. 11:03

A tömeges kivándorlás miatt szenved az egész régiónk  

Ugrás a cikkhez
Kelet-Európa az elmúlt negyedszázad alatt 20 millió állampolgárát veszítette el a gazdasági célú kivándorlás miatt (ez összesen felér Magyarország és Csehország teljes népességével), ami a teljes térség népességének több mint 5%-a. Ez az exodus...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=235002
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2018. 06. 21. 16:29
#304
Törölt felhasználó 2018. 02. 26. 09:38
#301
MIT OKOZ A KIVÁNDORLÁSI HULLÁM?
És Ukrajna kiürül: egyedül Lengyelországban már 2 millió (!) ukrán dolgozik, 1,5 millió legálisan és becslések szerint még félmillió illegálisan, Csehországban is százezres nagyságrendben vannak (most tervezik felemelni a kvótákat), és mennek Szlovákiába meg a balti államokba is: a három-négyszeres fizetés és a kelet-európai munkaerőhiány, megfejelve az EU-ba való vízummentes utazással és gyorsan kiépülő közlekedési infrastruktúrával (légi+földi) óriási vonzerő. Odahaza ez a kivándorlási hullám viszont óriási problémákat okoz:
krónikus a munkaerőhiány,irreálisan emelkednek a bérek,inflációs nyomás alakul ki,emiatt magasabb kamatok lesznek,visszaesik a beruházás, mert drágább a hitel és egyszerűen nincs is kivel dolgozni,megnő az eltartottak és az állami újraelosztástól függők aránya, ami távlatilag borítja a költségvetést, a politikai palettát, magasabb adók felé mutat stb.Ördögi kör – hacsak nem sikerül valahonnan milliószám bevándorlókat szerezni. Ahova irányul a migráció, azoknak az országoknak jó, viszont ahonnan nagy tömegben elmennek, ott alig megoldható, összetett, önerősítő gazdasági problémák keletkeznek.
pitcairn2 2018. 02. 17. 11:52
Előzmény: #281  Oszo
#300
bocs, de ez álprobléma, ha valóban az emberekre és az általuk szabadon létrehozott alulról szerveződő társulásokra bíznák ezeket a kérdéseket akkor mindenki úgy szegregálódna vagy integrálódna ahogy akar...
mindkettő reális opció
egyik sem jobb a másiknál...
a problémák ott kezdődnek amikor a megélhetési világmegváltók kötelezővé akarják tenni az általuk üdvözítőnek tartott "integrációt"
pitcairn2 2018. 02. 17. 11:49
Előzmény: #292  Oszo
#299
valóban szabad rendszerekben az alulról jövő önkéntes szerveződéssel együtt járó spontán szegregálódás is reális opció...
felülről kierőszakolt "integráció" = feszültséggenerálás...
pitcairn2 2018. 02. 17. 11:47
Előzmény: #293  Törölt felhasználó
#298
a népesség vesztés tekintetében pedig a "bezzeg" (kackac...) Románia vezet...
globálisan is...
holtversenyben vannak Szíriával ebben a tekintetben... 
pitcairn2 2018. 02. 17. 11:46
Előzmény: #295  Dehogynincs
#297
a több mint 100 ezer oldalas közösségi joganyag igen nagy mértékben akadályozza a szabályozási versenyt és az adóversenyt...
Dehogynincs
Dehogynincs 2018. 02. 08. 14:20
#295
Orbán doktornak igaza van. Nem akarunk bevándorlóországgá válni. Mi kivándorló ország vagyunk.
Törölt felhasználó 2017. 09. 27. 14:57
#293
Tömegével hagynák el Kárpátalját a magyar fiatalok link
Oszo 2016. 07. 25. 16:44
Előzmény: #291  Törölt felhasználó
#292
Na. Szóval azt akartam én ezzel, hogy amikor elvárjuk valakitől, hogy megváltoztassa a viselkedését, a követett normarendszerét, akkor erre minket nem hatalmaz fel más, mint a mögöttünk álló többség. A -esetünkben- romáknak pont olyan joguk van ragaszkodni a magukéhoz, sőt, pont olyan joggal várhatnák el hogy mi igazodjunk hozzájuk -más kérdés, hogy ők ilyen igénnyel praktikus okokból is nem lépnek fel-. Nem tudom valamiért azt gondolom, hogy ez az alapjog valamiért fontos, és tisztelni való, és ezt a tiszteletet nem érzékeltem a témával kapcsolatos megszólalásokban.
Amúgy persze a többség ereje szerintem is elég mindahhoz amit leírtál, ezzel nincs vitám, annál is inkább, mert meggyőződésem, hogy az ő érdekeiket is az szolgálná, ha ők tudnának változni.
Talán csak arra jó az alapjogra vonatkozó okoskodásom, hogy megértsük: nincs olyan, hogy csak a romák integrálódnak. Nekünk is kell tudni egy picit máshogy gondolkodni és viselkedni!
Törölt felhasználó 2016. 07. 25. 15:59
Előzmény: #287  Oszo
#291
bocs ha félreérthető voltam.
szerintem tök egyszerű:
"személy szerint te, vagy én honnan szereztük a jogot? Mit tettünk érte? És persze, az a kérdés másik fele, hogy akármelyik cigány (vagy szerb, zsidó, stb. -de most a romákról van szó)miért nem szerezte meg ugyanezt a jogot?" - mindenki megszerzi a jogot!!, ha betartja az adott ország törvényeit, alkotmányát, + az emberi együttélés alapvető európai normáit! lásd vannak pl. olyan zsidó emberek itt Bp.-ten is nem kevés, akik származási alapon rég kivándorolhattak volna Izraelbe ám mégsem teszik mert azt mondják: 1. felmenőim generációk óta itt éltek én lényegében magyar is vagyok (akár olyan is volt az ősei közt aki 1848-ban fegyvert fogott és harcolt - melleslge hogy volt iylen, épp azt bizonyítja, mennyir befogadó a magyar nép), 2. nem kérek abból ami Izraelben megy, ahol nincs pl. polgári házasság és az ultraortodoxok kiváltságokat élveznek a síma nem hívőkkel szemben az élet számos területén, azaz bizonyos szempontból a sötét középkor eszméi uralkodnak európai szemmel nézve..
_pampa 2016. 07. 25. 15:50
Előzmény: #287  Oszo
#290
" joga sajátunknak tekinteni magyarországot,"

erre gondoltál?

miért ne tekinthetnék hazájuknak,sajátjuknak!
éppen az a baj,hogy ne AKARJÁK annak tekinteni!
_pampa 2016. 07. 25. 15:48
Előzmény: #287  Oszo
#289
És persze, az a kérdés másik fele, hogy akármelyik cigány (vagy szerb, zsidó, stb. -de most a romákról van szó)miért nem szerezte meg ugyanezt a jogot?"

mire gondolsz? mi az amit ők nem tehetnek meg,vagy nincsen joguk hozzá?
Oszo 2016. 07. 25. 15:44
Előzmény: #285  Törölt felhasználó
#288
Egy újabb zagyvaság!
Oszo 2016. 07. 25. 15:43
Előzmény: #286  Törölt felhasználó
#287
Mellébeszélés, vagy inkább félreértetted: A kérdésem az, hogy személy szerint te, vagy én honnan szereztük a jogot? Mit tettünk érte? És persze, az a kérdés másik fele, hogy akármelyik cigány (vagy szerb, zsidó, stb. -de most a romákról van szó)miért nem szerezte meg ugyanezt a jogot?
Törölt felhasználó 2016. 07. 25. 15:18
Előzmény: #281  Oszo
#286
"Mitől van neked, nekem, bármelyik többségi hozzászólónak joga sajátunknak tekinteni magyarországot.."
egyszerű a válasz. mi vagyunk itt többségben és mellesleg bekerülhet bárki a parlamantbe képviselőként a romák közül is, ha megnyer egy körzetet és vagy listán bejuttatja az egyik párt. a többi pedig parlamenti többség kérdése. és hát persze, egy-egy ország sok századon át védte a saját területét, nem véletlenül van ott, ahol van. ráaádsul a mi térségünk eleve soknemzetiségű, a többség pedig szerintem elég hagsúlyosan egyetért abban hogy Európa vagyunk, + az európai normák szerint élünk sokszáz éve! a gond pedig a nem hasonszőrű, hanem homlokegyenest más civilizációkból bejött vagy épp beözönlő emberekkel, a civilizációs normáik ütközésével van! különben szegény cigányok nem tudják: saját érdekük lenne hogy ne itt éljenek, mert az együttélés ördögi kör. magyar munkáltató logikája: maygart veszek fel a céghez mert jobban megbízom benne (pedig egy cigány is lehet h. alaklmas lenne a melóra és elvégezné - érthető előítélet). kisebbség ösztönös logikája: tessék én is el tudnám végezni, logikus hogy azért nem vesz fel, mert más vagyok. ez egy ördögi kör, bizalmatlanság: mindkét logika ösztönösen saját magát erősíti, a fel nem vett kirekesztve érzi magát, a többség pedig fenyegetve, mert bosszúért lihegők/őrültek/szélsőségesek mindkét oldalon vannak mindig! és tény: a kisebbség sem nézi jó szemmel soha a többséget. ha más a bőrszín, persze hogy a sajátjai közt érzi magát jobban és gettósodás indul meg. ilyen egyszerű, csak Merkel nem érti.. ahol van. ráaádsul a mi térségünk elev soknemzetiségű, a többség pedig szerintem elég hagsúlyosan egyetért abban hogy Európa vagyunk és az európai normák szerint élünk sokszáz éve! a gond pedig a nem hasonszőrű, hanem homlkegyenest más civilizációkból bejött vagy épp beözönlő
Törölt felhasználó 2016. 07. 25. 14:52
Előzmény: #281  Oszo
#285
Egy mondat a diktatúráról: Neked Magyarország soha nem lehet a sajátod!

Nem is volt nem is lesz!
Törölt felhasználó 2016. 07. 25. 14:49
Előzmény: #278  Törölt felhasználó
#284
Kapitalizmusban szüksége a 40 évenkénti népesség duplázódás! Különben elbukik mint a szocialista kommunizmus!

Megszűnik az extraprofit, ami a kapitalista rendszert élteti!

Az oktatásnak ehhez semmi köze, mármint a munkaerő hiányhoz!
_pampa 2016. 07. 25. 14:45
Előzmény: #281  Oszo
#283
Mitől van neked, nekem, bármelyik többségi hozzászólónak joga sajátunknak tekinteni magyarországot, ahol jogunk van úgy élni ahogy mi szeretnénk? Mit tettünk mi ezért?"

érdekes kérdés....

kicsit off mégis ide vág.

pár nappal a brit népszavazás előtt cameron felhívta merkelt,hogy újabb könnyítést kérjen az angoloknak....

de a felvetésedre:

Magyarországot folyamatosan öröklik az elődöknek a leszármazottjai! Az elődök pedig életüket,vérüket adták ezért a területért, hogy megtarthassák az utódaik számára! Mi pedig gyermekvállalással új állampolgárokat adunk a nemzetünk fennmaradásához!

És nekünk ugyanilyen keményen kellene védeni a hazánkat, hogy a szépunokáink miután valamelyik kiérdemli, a Parlament falai között a MAGYAR történelmi zászlók alatt a HIMNUSZUNK magyar nyelven éneklése után vehessék át a legnagyobb kitüntetést a Kossuth-díjat!
Törölt felhasználó 2016. 07. 25. 14:44
Előzmény: #277  Oszo
#282
Az nem baj ha neked fogalmad sincs! Megértem!

Akkor a jövőben kerüld az emberek szegregált csoportjait.
Leginkább a saját szegregált csoportodat. A többi szegregált nem olyan veszélyes az emberiség számára!
Oszo 2016. 07. 25. 14:20
Előzmény: #280  Törölt felhasználó
#281
Értem amit írsz, bár sztem van benne némi ellentmondás, csak most nincs időm érdemben reagálni, viszont eszembe jutott egy kérdés, amit szerintem érdemes lenne tisztázni: Mitől van neked, nekem, bármelyik többségi hozzászólónak joga sajátunknak tekinteni magyarországot, ahol jogunk van úgy élni ahogy mi szeretnénk? Mit tettünk mi ezért?

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek