Dúl a brókerbotrány, mellyel kapcsolatban az MNB alelnöke a parlament gazdasági bizottságának keddi ülésén beszélt. Windisch elmondta, hogy mintegy 150 milliárd forintnyi fiktív kötvényt bocsáthatott ki a Quaestor, mely ráadásul a Buda-Cashhez...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=211195
Szerintem nem, az hogy Quaestorral kezdődik a neve nem azt jelenti, hogy összetartoznak, ezek jogilag különböző cégek. Én is lehetnék Quaestor írogató Kft. és nem vagyok Q csoport tagja.
Ezt mondom, én is csalás van, de ezért a MNB,könyvvizsgálók, stb. a felelős szerintem.
Egyébként van ilyen pl. az arany, sokkal több van forgalomban, mint amennyi a tényleges készlet. :) ( ez magánvélemény)
De ismétlem, nagyon, de nagyon sajnálom a "bepalizott" embereket, de annak a pénznek, amit elcsaltak, van valami utalásos útja szerintem. Ezt miért nem lehet lenyomozni ?
Itt lehet bármire gondolni szabadon. :)
Akik vették,azok kitől ? Az, hogy a Hrurira milyen cégen keresztül, az szerintem mindegy.
Veszel részvényt valakitől (most is majdnem minden magyar Értékpapíros cég), aki a Saxon keresztül vásárol, ki tartozik neked ?
Ez így van, du. valamikor meg is említettem. Csalás történt, de ahogyan ezt megtették arról a könyvvizsgálók, MNB,PSZÁF is tehet, tehát szerintem ezt a felelősséget akarják valahogyan "enyhíteni"
Lehetne amellett érvelni, hogy aki a magasabb hozam reményében kockáztatott, de rossz döntést hozott, és elbukta a pénzét, azt nem biztos, hogy a közösség konzervatívabb döntéseket hozó tagjainak kellene kimentenie. Ez bizonyos szempontból hátrányosan diszkriminálja azokat, akik ésszerűbb döntéseket hoztak, és előnyben részesíti azokat, akik felelőtlenül döntenek. De ez nem teljesen fair érvelés, mivel a Quaestor károsultjait jelentős részben átverték, hazudtak nekik, csalás áldozatai lettek, ami ellen nehéz védekezni.)
1. Károsult és károsult között
A Fidesz a törvény tárgyának megjelölésével eleve különbséget tesz azok között, akik például Buda-Cash-ben bukták el a pénzüket, és azok között, akik a Quaestorban. A törvényt konkrétan a Quaestor Hrurira által kibocsátott kötvények károsultjaira írták, amit aztán kiterjesztettek másokra is. De miért lenne az ő káruk fájóbb, mint bárki másé (vagy az enyém, amikor ellopták a biciklimet, teszem hozzá)? A Buda-Cash-es károsultak mehetnek végig a kemény BEVA-procedúrán a pénzükért maximum hatmillióig (tíz százalékos lefölözéssel), míg a Quaestor – bizonyos szempontból nagyobb kockáztot vállaló – kötvénykárosultjai könnyebb eljárásban jutnak hozzá a pénzükhöz 30 millióig
"Jogilag, közvetlenül lehet, hogy csak a Hrurira köteles kifizetni a kötvényeseket...
A bíróságnak pontosan azt kellene megállapítani, hogy nem csak a Hrurira felelős a kötvények teljesítésére, hanem az egész Tarsoly-birodalom. Különálló cégek, de szerves egységben működtek, túlnyomórészt Tarsoly tulajdonában és irányítása alatt."
Na most, ha ilyet kimondana, kimondhatna a jog, akkor ugyanezen érvelés mentén bukhatna az egész Fidesz holdudvarostól mindenestől (hozzáteszem, a szocik is).
Ez a példa mondjuk rossz, mert ha a sarki zöldséges BEVA tag (itt az) és ő vert át, akkor jár a BEVA (az egyedi megkülönböztetés 5-szörös értékkel akkor is gáz persze). Itt viszont egyre inkább úgy néz ki, hogy a zöldségesnél minden oké, csak azok a fránya kötvények szarok.
"Binder nyilatkozata alapján ez színtiszta kötvény csőd. Tehát SEMMI nem járna a Q kötvényeseknek. Rossz kötvényt vettek. Pont."
Jogilag, közvetlenül lehet, hogy csak a Hrurira köteles kifizetni a kötvényeseket...
A bíróságnak pontosan azt kellene megállapítani, hogy nem csak a Hrurira felelős a kötvények teljesítésére, hanem az egész Tarsoly-birodalom. Különálló cégek, de szerves egységben működtek, túlnyomórészt Tarsoly tulajdonában és irányítása alatt.
Vettem a sarki zöldségestől Q kötvényt (8%-ra) januárban, most kérném vissza a pénzt,mert félek, hogy ezt is elbukom, erre mondja, hogy sorry. mit tegyek ?
150 milliárdnyi fiktív kötvényt sózott el a Quaestor
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=211195