Topiknyitó: Törölt felhasználó 2007. 04. 03. 21:08

Nabucco vagy Kék Áramlat  

Ma este az M1-en Hernádi lesz gázvezeték ügyből "kifolyólag".

Mivel az ürgét még a Fidesz ültette poziba és azóta bebetonozódott, szerintem képes arra, hogy politikamentesen adja elő azokat az alternatívákat, amelyek mentén a cég tevékenykedhet vezeték ügyben.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
csuloktata 2007. 04. 05. 21:09
Előzmény: #39  tokos.
Fade!

Te a HVG- ből vagy szakember?

Sajnos a hivatkozott számot nem lehet kpani, onlibe nem találom.

dobd már be köszi!

(máshol ilyen infot nem találni)
tokos. 2007. 04. 05. 12:29
Előzmény: #38  Törölt felhasználó
Nem egészen, az oroszok zárták elé a csapot, mert a fehéroroszok meg akarták vámolni az olajat. Nézz már utána.
Törölt felhasználó 2007. 04. 05. 09:12
Előzmény: #37  tokos.
Azt elfelejtetted hozzátenni tokos, hogy nem az oroszok, hanem az ukránok zárták el a csapot, illetve olajügyben a fehéroroszok. Az azért különbség.
tokos. 2007. 04. 05. 07:58
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
Conqui, neked télleg ilyen nehéz néha a felfogásod?

Senki sem mondta, hogy ne vegyünk gázt az oroszoktól - legalábbis közülünk.

Mindössze az a véleményünk, hogy kár teljesen egyoldalú függést kialakítani, mert előrébb semmivel semmivel sem visz, mert a gáz eddig is jött, ezután is jön azon az egy vezetéken, míg minden rendben van.

Legföljebb annyival leszünk előrébb, hogy kap a MOL némi tranzitdíjat, de a függőség megmarad.

Az, hogy te nem látod be, miért zárnák el a csapot, az egy dolog, nem vall túl hosszú emlékezetre, egy éve sincs, hogy elzárták a csapot, jó, nem a gázét, az olajét, de aki azt elzárja, az a gázét is elfogja, ha az érdekei úgy kívánják.

Szerintem jobb a minimum két eltérő forrás, mégha bizonytalan is, kicsi az esély, hogy mindkettő egyszerre zárja el a csapot.
csuloktata 2007. 04. 05. 07:50
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
Az örök jószomszédi barátság senkivel sem létezik. Nem tudok olyan ügyet, ami miatt surlódás lenne a két ország között jelenleg. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy 10- 15 éven belül lesz (nem azért, hogy kell hogy legyen, de két mellérendelt országnak nem lehet mindenben ugyanaz az érdeke). Ha ez bekövetkezik (ne legyen), akkor nem lennénk olyan mértékben kiszolgáltatva az esetleges ellenlépéseknek. Az oroszok már bebizonyították, hogy ezt kökeményem bevetik gazdasági érdekeik ellenében is (Lengyel, Litván). Oroszok miért lapátolnak ennyire az ügy ellen? Senki nem a kék áramlatot akarja megfúrni. Csinálják. De a Nabucco- t nem a böszme miniszterlenöknek kellene verbálisan lesajnálni.
Hol van az elkészült részről a link? (mint hozzá nem érte kérdezem az 1%- nyi hozzáértőtől)
Törölt felhasználó 2007. 04. 05. 07:22
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
Az a portfolion jelent meg .
Erdekes elolvasni mert fejlodest es stabilitast tukroz.
link
Törölt felhasználó 2007. 04. 05. 00:31
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
tata

Az én szerény véleményem az, hogy amíg az araboknál folyton lőnek valakik valakire, addig az oroszoknál - igaz az újkori despotizmus csíráját hordozó hatalmi struktúra miatt -, de nyugalom van. Nem látom be, hogy mi lehet az az ok, amiért a russzkik elzárnák a csapot, miközben az arabok mindig nyitva tartanák.
Te tudsz ilyet?
Törölt felhasználó 2007. 04. 05. 00:04
Azthiszem tegnap láttam egy riportot egy ellenzéki főmuftival.

Zseniális volt ahogy csinálta. Ahogy lemosta a riportert elhitetve mindenkivel, hogy GYF eladja az országot az oroszoknak, felrugja az EU energiapolitikáját. Perfekt volt nemkétséges, hogy aki nem foglalkozik aktívan evvel a témával azaz az ország 99.99% az ezt megeszi.

De nekem szörnyü volt hallani... 2perc után átkapcsoltam.
Törölt felhasználó 2007. 04. 04. 23:56
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
kanyisz: Hátazért biztonság szempontjábol is jobb ha rajtunk keresztül és nem egy leágazással. Sose lehet tudni. Tranzitdíj szempontjábol nemkétséges.
aka: "Nekünk" az a jó ha felénk jön.

INA meg mennyire MOLé hát ujabban ez egy nehéz kérdés, 2008ig HR választásokig politikai okokbol marad a 25%, 2008után meg milesz nagykérdés. pl ha MOL eltudja költeni utolsó fityingét is oroszoban olajmezőre sokkal inkább tegye minthogy INAt vegyen.

csuloktata: pl elozo heti HVG.
csuloktata 2007. 04. 04. 23:32
Előzmény: #30  Monster
Fade!

Betennél egy linket erről az Orosz és Török részen már létező vezetékről, ha már ennyire hozzáértő vagy előre is köszönöm.

Conq!
Vezéreid neked vannak. Miért orosz elleneséggel jösz, szóval nem mondtam, hogy ne tőlük vegyük agázt (olajat). Stratégia! Fel kellene készülni, ha rájön a ruszkikra az agybaj, akkor ne álljunk itt mint egy rakás szerencsétlenség! Gondolom te az Adria vezetéket is szovjet ellenesnek tekinted!
Az energeia ellátás biztonságának növelése az nem valaki ellen szól! És akkor még ott van, hogy tényleg életképtelen a Nabucco. De nekünk szépen csendben várni kellene melyikből lesz valami, nem kiszaladni Putykohoz, azt jól leszarozni az egyik verziót.
Monster 2007. 04. 04. 23:20
Előzmény: #28  tokos.
Minél több épül felénk, annál jobb, mi a fenét kell ezen vitatkozni?
Törölt felhasználó 2007. 04. 04. 23:11
Előzmény: #28  tokos.
Úgy láccik itt minden józan érv lepörög az emócionális hozzáállás betonfaláról.
Az egyik emóció a szovjetellenesség, a másik a Vezér érvrendszeréhez való feltétlen hűség.

Hát ami nem megy, nem kell eröltetni - mondta Lenin elvtárs.
tokos. 2007. 04. 04. 22:56
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
Nem függünk így is éppen eléggé az oroszoktól? Minek még egy vezeték? Ha adnak gázt, adnak egyen is, ha nem adnak, akkor kettőn sem.

Persze ettől épülhet csak nem látom, hogy nagy előrelépést jelentene stratégiai szempontból.

A minap egy gázügyben jártasnak tűnő ismerőssel beszéltem, az azt mondta, hogy az oroszok húznak valami madzagot Kína felé is Szibériából. Állitólag, ha arrafelé elindul a gáz, akkor felénk lehet, hogy csak pöszörögni fog...
Törölt felhasználó 2007. 04. 04. 22:45
Előzmény: #22  csuloktata
Csülök!
Ez az egész több, mint tíz éve indúlt, azóta keresik az irányát és a finanszírozóját. A legnagyobb érdeklődő (Shell) már rég kiszállt.
Igazából szerintem a jelenlegi állapotában ez a Nabucco leginkább egy csomó tanulmánygyáros léhűtő projektje, és a reakciókból itélve vannak benne eu-s (és Fideszes?!) tanulmánygyártók is.
Törölt felhasználó 2007. 04. 04. 22:39
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
Ha biztonsági (gázellátási) szempontból vizsgáljuk, ahogy az a mostani vitákban felmerült, akkor tök mindegy, hogy MO-n keresztül, vagy Horvát és szlovénen keresztül egy leágazással MO felé.

Persze tranzitdíj szempontból jobb ha MO,
MOL érdekben viszont nem vagyok biztos, elvégre INA lassan az ővé.
Törölt felhasználó 2007. 04. 04. 21:58
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
Ha megneznenk az arab obolbol iranon at lehet kenyelmesen olajat szallitani oroszorszagon keresztul nyugat europaba,
Erre keszulnek most a vezetekek.
Csak meg a arab oboli csatlakozasokrol nem beszelnek.
Omani oldalon mar epitik a vezeteket.
Abudabi , Dubai , etc emiratusokon keresztul omanba vezetik at az olajat.
Hormuzi szoroson keresztul szeretnek atvinni iranba.
En ezt latom errol az oldalrol
Törölt felhasználó 2007. 04. 04. 21:32
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
kanyisz: a térségünket nem, MOot igen: A kérdés többek közt az, hogy a kék áramlat szerbiábol hogymegy tovább. Az első variáció szerint: szerbia, horvátország, szlovénia....
A másik szerint szerbia, magyarország.....

MOnak és a MOLnak egyértelműen az az érdeke, hogy MOon keresztül. aszem nemkell magyarázni mért.
Törölt felhasználó 2007. 04. 04. 21:23
Előzmény: #22  csuloktata
hát pl oroszoban, a fekete tengerben, törökországban létezik.

Azhogy merre folytatják azmeg nemsokára döl el.

ergo baromira nem terv. Ha ennyire nemértesz hozzá akkor pedig ha lehet nebeszélj bele a témába.
csuloktata 2007. 04. 04. 21:06
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
Miért a kék áramlat hol létezik???

Terv!

Böszme hátulról furja! Azzal gyengíti, hogy lefikázza, holott az országnak előnyösebb lenne a megépülése. Mégis azt sugallja, hogy a kormánynem bízik benne. Na most, ha a kormánynem bízik benne, akkor ki mer vele szembe menni?
Törölt felhasználó 2007. 04. 04. 21:01
Előzmény: #20  saru
Egy Nabucco, vagy valami hasonló előbb utóbb mindenképp megvalósul, elvégre fogyóban az eu gáz.

Mi viszont ráérünk, mert ez a vezeték a térségünket nem tudja kikerülni. Nem kell kapaszkodni érte, ha valaki hajlandó lesz bele pénzt feccölni, akkor az itt fog elmenni a közelben.

Topik gazda

conquistator
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek