Topiknyitó: ASR 2025. 10. 21. 18:20

MacroLab – Trendek, minták, töréspontok  

Ez a topik a gazdaság működéséről szól: makrogazdasági folyamatok, piaci mechanizmusok, pénzrendszer, összefüggések. A fókusz a fundamentumokon és a mintázatokon van, nem a technikai elemzésen.
Lehet hozni híreket, elemzéseket, saját gondolatokat vagy kérdéseket – a cél a közös értelmezés, nem a versengés. Az etikus vita érték, a beszélgetőpartner nem ellenfél.
A topikban megjelenő vélemények nem minősülnek befektetési tanácsnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
papafilip hétfő, 22:08
Előzmény: #879  MrSomm
De nyilván sok meló és igazából nem érné meg ilyen szempontból, amiért elgondolkodtam rajta most inkább az az, hogy amolyan szórakozás képpen megnézni sikerül-e összerakni ilyesmit.
Szerintem a nagybankoknak, a FED-nek tuti van ilyesmije, szóval a hírekből elég hamar kiderülhetne, ahogy te is mondtad, annyira jól, hogy előre jelezzen meg azzal a módival amit mondtam nehéz lenne megcsinálni, mert ha csak hetente vagy naponta gyűjtene adatot az lassú lenne.
Nem valami AI agentben gondolkodtam, de mondjuk azokkal meg lehetne iratni és polírozni egy kis programot, abban jobban bíznék az determinisztikus :D
MrSomm hétfő, 21:47
Előzmény: #877  papafilip
Meg ezeket is lehetne konnyen figyelni:
Short ETF-ek,
Opcios volume -> nem lepne meg, ha itt jelenne meg eloszor a crash eloszele.
Bank etf-ek
Bankok arfolyama, akar sajat indexet csinalva.
Spread-ek figyelese is jo otlet, szerintem ott is hamarabb kell jelentkezzen, ha nagy a baj. Azt gondolom, hogy ott latszik majd gyorsan, ahol szinte kizarolag a profik kereskednek. A kulonfele spread-ek szerintem jok lehetnek.
Most csak bedobaltam hirtelen, ami eszembe jutott.
Chatgpt-vel kiserleteztem, hogy hirfigyelot allitottam be adott temaban es adott reszvenyekre. Napi es orankenti frissitessel. Neha tok jol mukodott, neha meg befagyott, elfelejtette, ha nem olvastam par napon keresztul, akkor leallitotta magat. Nem lepne meg, ha egy specializalt chatbot ezt mar konnyeden csinalna, hozza hir/socialmedia sentiment elemzessel. A szentiment elemzest a kezdo Python kurzuson is megmutattak, de engem nem hozott lazba. 
MrSomm hétfő, 21:34
Előzmény: #878  papafilip
Szerintem messze tul sok munka, azert, hogy "HA". 
Nem gondolod, hogy jobb lenne, akkor inkabb egy olyan figyelo, ami kulonbozo termekeket figyel. Ki lehet szamolni relativ konnyen, hogy mennyi a szorasuk es ha modjuk 4-5 termek eseteben az elmult idoszakban a szoras 2x esese van, akkor jelezzen. Kuldjon emailt mondjuk. Ez sokkal egyszerubb szerintem. Utanna meg vegigkattingatod a konyvjelzoben a tobbi joval bonyolultabb es lassabb mutatokat. De talan a hiroldalakkal erdemes kezdeni, mert addigra valoszinuleg a sajto is tudni fogja.
Nem tudom elkepzelni, hogyha baj van, mint peldaul egy nagyobb bankcsod, akkor a piac ne reagaljon hamarabb, mint az altalad megjelolt adatokban megjelennek az anomaliak. A nagy kerdes, hogy mit kell nezni. Szerintem nagy indexek, arany, bitcoin, EUR, USD, CNY, CHF devizak, kotvenyek kozul par. Ezeket yfinance-rol be is lehet szerezni es egeszen jol is mukodik.
papafilip hétfő, 18:29
Előzmény: #877  papafilip
Amit ettől várnék, hogy lehetne egy mankóféle arra, hogy mikor esés van, akkor mondjuk segítsen eldönteni hogy már nagyobb összeomlás-e vagy csak kvázi szokványos korrekció. Biztos vagyok benne, hogy ezt már nagyobb bankoknál megcsinálták de érdekes, hogy lenne-e szorgalmi feladatként vagy hobby-ként realitása ilyesmit írni.
papafilip hétfő, 18:23
Előzmény: #876  MrSomm
Most valami olyasmiről kezdtem el fantáziálni, hogy csinálni valami scriptet, ami publikus helykről összeszed ilyesmiket, mondjuk hetente és értékeli ( nyilván ebben lenne a kakaó, hogy ezt valahogy lehessen osztályozni... ).
=== LIKVIDITÁS ===
Reverse Repo (RRP),TGA (Treasury General Account),Repo piac (GC repo kamat, fails),Dollárindex (DXY)
=== HITELPIAC ===
High Yield spread,Investment Grade spread,Bank CDS-ek (külön: regionális / nagybank),CMBS (BBB-)Private credit NAV-diszkont
=== BANKRENDSZER & CRE ===
Regionális bankok részvényei,Betétkivonás,CRE késedelmi ráták,Refinanszírozási sikerarány
mellé még nyilván lehet figyelni a híreket meg a FED kommunikációt, de még gondolkozom rajta ennek van-e realitása, illetve nekem ez nem túl nagy falat-e :D
Illetve kihívásnak már lehet elég az ezen a fórumon írt üzenetek formázása is :D
MrSomm hétfő, 04:33
Előzmény: #875  papafilip
Es ezt milyen mutatora alapozod? Ha jol tudom, akkor a bankokban eleg jo meg mindig a nem teljesito hitelek aranya. Lehet egy kicsit feljebb csusztak, nincs elottem pontosan.
A private creditben tudom, hogy van egy eleg eros NPL rata emelkedes+volt egy par kisebb csod. 
papafilip vasárnap, 23:21
Előzmény: #872  ASR
Gyakorlatilag ha jól értem azt mondod, a hitelpiacot érdemes figyelni, mert ha annál komolyabb problémát látunk, akkor nem 10-20%-os korrekció lesz, hanem nagyobb elhúzódó válság, szóval később lesz érdemes vásárolni és ez mutatja, hogy most nem az elmúlt 4-5 évben megszokott buy the dip van.
MrSomm vasárnap, 16:49
Előzmény: #872  ASR
Valahogy nem tudom elkepzelni, hogy a private credit onmagaban nagy problemat fog okozni. Eddig tartottam tole, de volt most 2-3 valodi stressz teszt. Tuleltek. Eddig...
Viszont a kereskedelmi ingatlanpiac gyakorlatilag a Covid ota nyomas alatt van. Nyomas alatt levo rendszerek pedig sokszor tornek egy kisebb problemanak kinezo esemeny miatt is. Szerintem ez egy nagyon jo meglatas, hogy foleg a 2 egyutt lehet veszelyes. Bar nem tudom, hogy mekkora lehet az osszefonodas, de gondolom van rengeteg. Es valoban ott a kisebb bankok rendszere az USA-ban. Ezt en soha nem tettem ossze egy kalapba. Koszi.
Tetszik az iras, elgondolkodtatott. Ez az egesz nem egyetlen dolog korul forog? A kamatpalya? Ha lenne egy stressz szituacio, hogy mondjuk a 10 kotveny hozam kitorne 5% fele nehany honapra, akkor barmelyik megindithatja a lavinat. 
Viszont a jo hir, hogy a FED ezekre tud orvosaggal szolgalni, tobb dollarral, de az meg emeli az inflaciot -> magasabb kamatot general. Hmmm, ez egy erdekes gondoltamenet. Ha hozzatesszuk, hogy kiszamithatatlan, hogy Warsh mit fog tenni, akkor akar keszen is lehet egy valodi, nagyon nehezen megoldhato piaci es szabalyozoi dilemma. A dilemmaval meg az a baj, hogy nincs jo megoldas, csak rossz es meg rosszabb.
MrSomm vasárnap, 16:32
Előzmény: #871  papafilip
Most latom csak ezt a valaszod. Igen, egyet ertek, majdhogynem mindenben. De azt szerintem nem veszed szamitasba, ha a mai forgalom 60%-a eltunik, akar egyik naprol a masikra, akar szepen lassan, akkor annak nagyon durva kovetkezmenyei lesznek. Ennek egyelore nem latom okat. Nem tudok semmi esszeru okot/indokot mondani, hogy miert hagyna abba a befektetok igen nagy resze az atlagolos index vasarlast.
Illetve egy kockazat van, amit tudok/tudunk. 
Ha valoban megbicsaklik az AI-ba levo jelenlegi hit es nagy mennyisegu penz keresne mashol helyet, az a teljes indexre nagy hatassal lenne, mert a legnagyobb kapitalizacioju es index sulyu cegek az erintettek.
Az is fontos szerintem, hogy  eddig megvettek mindent, mert mindig visszapattant az arfolyam. De ha egyszer nem fog visszapattanni, mert a maradek 40% azt gondolja, hogy megsem olyan jo buli az SP500 (=USA), akkor mas  lesz a helyzet. Ha 6-8 honapig csak lefele megy az arfolyam, vagy oldalaz, vagy ne adj isten 3 evig, akkor a nyugdijhoz kozel allo amerikaiak nem fogjak ott hagyni a penzuket a SPY-ban, nem fognak uj toket berakni. 
Hogy lesz-e ilyen? Abban nem vagyok biztos, de mint kockazat, erdemes szem elott tartani.
ASR 2026. 02. 03. 22:51
Előzmény: #866  papafilip
A finanszírozási igény egyre inkább kiszárítja a rendszert, miközben külső vevők nincsenek – sőt, a pozíciók zárása (eladás) zajlik. Amit novemberben írtam, ma aktuálisabb, mint valaha. A pénteki bankcsőd véleményem szerint túlmutat önmagán: a szektor mérlegei tele vannak el nem számolt veszteségekkel.
Repedezik Amerika pénzügyi háromszöge: MacroLab
papafilip 2026. 02. 03. 22:49
Előzmény: #868  MrSomm
Szerintem némi kis átértékelés, átsúlyozás, pár apró csőd és 15-20%-os esés közel ATH-ról azért közel sem doomsday. Ahhoz kell valami plusz esemény is, hogy ennél erősebb legyen.
Az ETF-ek valóban eléggé konzerválják az árfolyamokat és az értékpapírok egymáshoz képesti arányát, de elindulhat némi átsúlyozás. Igazából ha jobban megnézzük van is már azért. A fémekbe is ment elég sok tőke, van némi kifelé súlyozás az USA értékpapír piacról is és a dollár gyengülés is lehet némileg öngerjesztő azért az szerintem sokaknak fáj. Szóval elfogadom, hogy van stabilizáló hatása az ETF-eknek meg alapoknak, de nem mindenre lesz ez elég.
MrSomm 2026. 02. 03. 22:44
Előzmény: #869  ASR
Koszi, a termeloi inflaciot nem igazan kovetem. Bar fontos mutatonak tartjak az en pici tapasztalatom szerint megbizhatatlan. Egy idoben vezettem magamanak minden fontos mutatot, aztan abbahagytam, mert nem lattam ertelemet tovabb. 
MrSomm 2026. 02. 03. 22:34
Előzmény: #866  papafilip
Ez eleg doomsday szagu. En tovabbra is tartom, hogy a retail etf vasarlas csak tamasztja az arfolyamokat. Az iranyokat tovabbra is a hedge fundok, alapkezelok adjak. Kiveve egy ket reszvenyt.
MrSomm 2026. 02. 03. 22:33
Előzmény: #865  ASR
Milyen inflacios adat, lemaradtam valamirol?
papafilip 2026. 02. 03. 20:18
Előzmény: #865  ASR
Nem csak a bankrendszer lesz nyomás alatt. A krypto, a kockázatos részvények, a nyereség nélküli hitelből élő cégek, nyilván ezeken keresztül majd szívni fognak bankok is. Ha csak a fele igaz amit az új leendő FED elnökről írnak és tényleg csökkenteni fogja a QE-t, mellé a japánok tovább emelik a kamataikat és a maradék Carry is kiszárad felőlük, sőt a tech-ben lévő pénz maradékát is visszaviszik az meghozza a régen várt korrekciót és hosszútávú beszállókat. Én legalábbis most ezt várom.
ASR 2026. 02. 02. 18:37
Előzmény: #862  MrSomm
Igen, az egész amerikai bankrendszer nyomás alatt áll. Ahogy emelkednek a kamatok és apad a külföldi finanszírozás, úgy válik egyre fojtogatóbbá a helyzet. A kereskedelmi ingatlanpiac strukturálisan menthetetlen; a banki kitettség jelentős, miközben a refinanszírozás egyre drágább. A repópiaci igénybevétel korábbi megugrása már jelezte a helyzet akuttá válását, amire most még kedvezőtlen inflációs adatok is érkeztek. Ez egy jelentős kockázat megítélésem szerint.
ui.: erre senki ne alapozzon piaci pozíciót, kezelje magánvéleményként!
MrSomm 2026. 02. 02. 17:03
Előzmény: #863  MrSomm
📊 Size and Impact
  • At the time of closure, Metropolitan Capital Bank reported:
    • ≈ $261 million in total assets
    • ≈ $212 million in total deposits
      — relatively small compared with major national banks.
  • The FDIC estimates the cost of the bank failure to its Deposit Insurance Fund (DIF) at around $19.7 million.
📌 Significance
  • This closure is notable as the first bank failure in the United States in 2026.
  • It follows a relatively quiet period in bank failures after a surge in closures in earlier years (e.g., Silicon Valley Bank in 2023).
  • While not technically a “bankruptcy” pleading (like Chapter 11), the closure by regulators and receivership under FDIC rules has a similar insolvency outcome — the bank ceases to operate independently and its business is transferred to another institution. This is the typical legal mechanism used in the U.S. for failing banks. 
MrSomm 2026. 02. 02. 17:02
On January 30, 2026, the Illinois Department of Financial and Professional Regulation ordered the closure of Metropolitan Capital Bank & Trust in Chicago due to unsafe and unsound financial conditions and weak capital levels.
Ez mondjuk mar ugy nez ki, mintha baj lenne...
MrSomm 2026. 02. 02. 09:49
Ti lattok a teljes penzugyi rendszerre veszelyes szisztematikus kockazaot az orult commodity mozgasokban? En igen, viszont jelet nem latom semminek egyelore. Van egy kis eses a tozsdeken, de szerintem durvabb lenne, ha valami mar tortent volna a hatterben. Ezt en meg mindig a normal piaci mukodes keretein belul tudom ertekelni
ASR 2026. 02. 01. 13:55
Előzmény: #859  Placi82
1. Nem értetted a hozzászólás törlésének okát. Felsoroltam tényszerűen, indulat nélkül, leíró jelleggel.
2- Senki nem akar nevelni, irracionális törekvés lenne. Egy visszajelzést kaptál, amivel azt teszel, amit akarsz. Ha őszintén belegondolsz, rájössz, hogy az nem ellened szólt, hanem egy működő metódusról (a kevesebb indulat kevesebb konfliktust szül).
3. A "fehéremberezésnél" szóltam, hogy az az utolsó figyelmeztetés (a harmadik tiltásod volt). Pénteken a törlésen túl nem akartam többet, értettem, hogy rossz napod volt az esés miatt. Az, hogy ezután írsz-e még, csak rajtad és az önfegyelmeden múlik.

Topik gazda

ASR
4 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek