Üdvözlet Tisztelt Fórumtársak!
Ebben a fórumban az USA részvénypiacára fókuszálunk és mindenre ami ezt befolyásolja. (Természetesen időnként más témák is beleférnek).
Örömmel várjuk minden ötleted, gondolatod, (különösen: részletes indokolással, pl. mely részvényt miért szemelted ki, mi a terved vele, milyen hozamokra, ívekre számítasz, milyen időtávon, miben mekkora arányú kitettséget vállalsz, hogyan súlyozol? Stb.).
Nem baj ha a vélemények különböznek (hiszen ezért is vagyunk itt). Ameddig a véleményünket kulturált módon tesszük közzé, azzal csak emeljük a fórum színvonalát. (Azzal sincsen semmi baj ha valakit pl. épp likvidáltak a pozíciójából, bitang X.A.R. napja van és nem túl békés lélekkel meséli el min ment keresztül, míg azzal másokat nem sért, hiszen ebből is tanulhatunk s néha jólesik kiadni. Tartós zaklatás, durva személyeskedés, trollkodás esetén, kis türelmi idő után a fórumon kívüli jóval tágasabb tér várja majd azt aki netán...). :)
Ui: a fórum Trump vámháborújának időszakában nyílik, így a jelenben különösen aktuális. (A jövőben pedig örök és jelentős mértékű meghatározója marad a világ részvénypiacainak, valószínűleg az épp jelenleg is folyó -minden bizonnyal átmeneti- bizalomvesztés ellenére is).
Már megosztottam itt néhány elemzésemet olyan részvényekre vonatkozóan, amelyeket ti említettetek, de létrehoztam egy saját szakmai közösséget is, ahol mélyebben tudnánk beszélgetni szakmai alapon, és lehetőség van kép beillesztésére (grafikon, technikai analízis), megosztására. Több komoly tapasztalattal rendelkező tag is van, például portfóliókezelők és részvényelemzők. Akit érdekel, innen éri el: https://www.reddit.com/r/tozsde/
4 hete írtam ezt - azóta 14-15%-ot ment az Alphabet. "Elmúlt napokban csipegettem a Google-t. Cloud business erős és nő, youtube brutál erős, a Waymo még csak pislákol, de fel fog robbanni, miközben az ad revenue-k miatti aggodalom (nem lesz majd search az AI miatt) helyére lassan belép az, hogy maga a google csinált egy kurva jó AI searchöt. 21-es P/E S&P átlag alatt, tech cégekhez képest komoly diszkonttal."
SNAP volt a legérdekesebb tegnap. aug. 6 jelentésre leszakadt, de nem sértette meg a 6.98 szintet azóta. Tegnap az általános rossz hangulatban letörte, majd brutál vételi erővel találkozott, bár a piaci hangulat nem javult meg érdemben, de 6%-ot ment felfelé napon belül és napi csúcson zárt. Réstöltés 9 fölé lehetséges?
Nam pánikolok hanem örülök, :))) mert venni akarok belőle 50 alatt ha lehet plíz! :D (Viccen kívül amúgy franc tudja hol vennék még de azért 60 felett nemigen... Most kicsit sztem ruci sztár részvény a 34 körüli PE vel) ha a nagy csártot nézem épp nem tudom szemre eldönteni kioldalazott már (2021 kb november óta) az eső trendben v még épp nem? :) Nálam túlhúzták a Nike -ot de tök alap h tévedek! :D (amúgy épp ma fárasztottam le MAJDNEM valakit akit rohadtul nem érdekel a tőzsde h Nike ot most lefelé várom, de végül ráültem a számra) :D Xerintem a jelentés most megint nem lesz olyan jó... lehet pici zuhi tán -szept 30 lesni fogom :)))
Na most időm kevés próbálok majd reflektálni írásodra (rv .-ek) csak tuti nem ily mélységben és minőségben mint te! :))) Most csak röviden a topiknyitás: Tőlem nem meglepő módon igazából nem sok lövésem van hogy sikerült, simán lehet h egy ideig tolni kell a fórumot és az lesz az unlock!? :) Korábban eszem ágában sem volt nyitni topikot (még régebben csak reg nélkül olvastam , majd eg.-tam h írni is tudjak tehát x idő elteltével jött csak hogy saját topik s nyitáskor nekem semmi akadálya nem volt, semmi error. (Ezért vélelmezem a fentieket csak aktivitás kellhet) Amúgy ezen topik úgy alakult h Buythedip Kolléga Eurós topikját nem akartuk USA rv ekkel "szennyezni" így elkezdtünk morzsolódni azon nyissunk egy USA-sat v ne? A Financial Forecast is jó csak ott nagyon sok más mindenről is megy a diskurz. s kifejezetten keveselltem (magam részéről) az USA rv tartalmat. Jók a srácok ott is sztem de ott mi minden van még! :D Thomas amúgy te milyen topikot nyitnál? :) (eszem ágában sincs lopni :D hisz itt is ritkán tudok lenni...sőt örömmel olvasom majd ha a téma olyan) :)))
Srácok nemá hogy a Nike hír nélkül esik??? :D (Investingen még nincs semmi mai cikk! WTF?? ) :D (Thomas hamarosan olvasom írásod) Tuti minőségi írás! ;)
Ha jól látom Zoltán te régóta vagy itt fórumozó, és még ezt a topikot is te nyitottad. Tudnál nekem segíteni abban, hogy tudjak itt végre topikot nyitni? Hiába próbálom 1 hete, mindig az a hibaüzenet fogad, hogy „A topik létrehozása nem lehetséges.” Az ügyfélszolgálat 1 hete nem válaszol, pedig email-ben és itt GYIK-en is jeleztem az ügyfélszolgálatnak ezt a problémát. Visszatérve a témához: Maga a technológia szektor, és a félvezető iparág kiváló és jó választás szerintem. Viszont számolni kell kockázati tényezőkkel: pl. Donald Trump 100 százalékos vámmal való fenyegetése vagy egy Kína-Tajvan háború se tenne jót a félvezető iparágnak. Dell: augusztus 28. Gyenge volt előrejelzés, és az eredmények is. UPS: egyetértek. A Consumer Discretionary/Cyclical szektor az egyik legjobban teljesítő szektor szerintem (ebbe tartozik a Ruházat, Étterem/Gyorsétterem, Italok iparágak) a technológia mellett, és az egészségügy szektor is jó lenne, ha 2024. szeptember óta nem zuhanna (igen 2025. év elején volt egy emelkedés, de az egyik nevezetes Fibonacci szint megállította amit én ilyen esetben mindig számításba veszek, 2024. óta nem is kereskedek ilyen részvényekkel. Egészségügy szektoron belül Biotechnology részvényekkel sokat kereskedtem már, és van bőven tapasztalatom. Például amikor szép meredeken emelkedett 2023. december végétől kezdve, miután végetért az oldalazás, és a nagy süllyedő felső trendvonalt áttörte az árfolyam, akkor kerestem a jó lehetőségeket. (ha Tradingview-n az S5HLTH ticker 1 hét időintervallumú japán gyertya grafikont nézed az jó, és látod milyen trendvonalról beszélek) Viszont kockázatos, és alapos kutatómunkát kell végezni, tehát lusta és bátortalan embereknek nem való, de nagyon kifizetődő ha a Biotech iparág indexe huzamosabb ideig normálisan emelkedik, és tudod mit csinálsz. Most is egy hasonló, de meredekebben süllyedő felső trendvonal alakult ki, ami a 2024. szeptemberi csúcsot és a 2025. márciusi csúcsot köti össze. Én leghamarabb akkor fektetek egészségügyi vállalatokba, ha ezen trendvonal fölött zár mondjuk az aktuális 1 nap vagy 1 hét időintervallumú japán gyertya, és az áttörés közben/áttörést követően jelentős forgalomnövekedést látok, és az 1 nap időintervallumú gyertya grafikonon a forgalom mondjuk az elmúlt 10 vagy 20 nap átlagforgalmánál jelentősen nagyobb, mert a 2021-2023 között történt föl-le ugrálás és oldalazás miatt inkább meg se próbálom tippelni a mélypontot, és a medvepiac végét... UNH: A negyedévről negyedévre növekedő Revenue pozitívum, az ingadozó EPS nem annyira. Talán jó jel, hogy a Berkshire Hathaway bevásárolt belőle. A következő EPS előrejelzés rossz. Az is negatívum szerintem, hogy a Wall Street-es elemzők csökkentették a célárakat, és az átlag célár nagyon kevés. Ha növekedni kezd az EPS, továbbra is növekedni fog a Revenue (bevétel. lehet korábban véletlenül rosszul fordítottam), emelni kezdik a célárát, az előrejelzések jók lesznek, és az Egészségügyi szektor is végre meredek növekedésbe kezd, akkor ez egy jövedelmező befektetésnek bizonyulhat.. Mondjuk én kivárnék egy jó jelentést, és a S&P 500 Healthcare indexen az említett trendvonal áttörést tuti megvárnám, de egyébként még utána is simán előfordulhat, hogy megint valamelyik nevezetes Fibonacci szint elérése után bezuhan az egész a legutóbbi több éves oldalazásra alapozva... CNC: Elkeserítő earnings rossz EPS, rossz előrejelzés, "earnings growth may not resume until 2026.", polgári peres eljárást is indítottak ellenük elvileg, Sell és Hold javaslatok Wall Street elemzőktől, célárcsökkentések, ez is már 1 éve meredeken zuhan... Nem értem miért venne bárki is ilyet. NVO (Novo Nordisk): Július 28. borzalmas revenue és earnings előrejelzés, Hold ajánlások, nem ideális célárak. Ebbe se fektetnék egy forintot se most személy szerint.
Az SAP előrejelzései sem jók, továbbá: "Software licenses and support revenues decreased 6% year over year" és "Services business (11.8% of total revenues) posted revenues of €1.06 billion, down 6% year over year"
Én halál komolyan veszem a befektetést, mert ebből származik a bevételem. Ha jót akarsz magadnak, ne hallgass többször a brókerre, akit említettél. Kíváncsiságból néha megnézem a ticker-eket, amiket más emberek említenek (itt is megnéztem párat), és az az észrevételem, hogy nagyon sokan olyan részvényekbe fektet/tervez fektetni, amelyeknek a "relatív ereje/teljesítménye" borzalmas, a hozzá kapcsolódó, szépen növekvő szektorindexszel ellentétben az árfolyama meredeken zuhan/csökkenő tendenciát mutat. 5 esetet különböztetnék meg a szektorindex - - részvényárfolyam viszonyhoz kapcsolódóan. Nem mindegy, hogy melyik eset áll fenn (Long beállítottságú befektetők esetében): 1. A megfelelő szektorindex (annak a szektornak az indexe, amelybe tartozik a vállalat a tevékenysége alapján) határozott növekvő trendben van, és a figyelőlistádon lévő vállalat részvényárfolyama a szektorindexszel együtt ugyanúgy növekszik, leköveti azt. | Ez a jobbik eset. 2. A megfelelő szektorindex határozott növekvő trendben van, de a figyelőlistádon lévő vállalat részvényárfolyama a szektorindexszel ellentétben csökken. | Ez nem ideális, és nagyon rossz jel. Ha valaki esetleg nem ismeri a kifejezést amit korábban használtam, erre mondják azt, hogy a részvény relatív erőssége nem jó, a részvény a szektorindexéhez képest gyengén teljesít. 3. A szektorindex határozott csökkenő trendben van, vagy oldalazik, de a figyelőlistádon lévő vállalat részvényárfolyama a megfelelő szektorindexhez képest határozott növekvő trendben van. | Erre mondják azt, hogy a részvény relatív erőssége kiváló, a szektorindexhez képest jól teljesít, de sok esetben ez sem ideális közép és hosszútávú befektetéshez. 4. A szektorindex határozott csökkenő trendben van, vagy oldalazik, a figyelőlistádon lévő vállalat részvényárfolyama a megfelelő szektorindexszel együtt csökken/oldalazik. | Ez teljesen normális. 5. A megfelelő szektorindex határozott növekvő trendben van, és a figyelőlistádon lévő vállalat részvényárfolyama annál meredekebben növekszik. | Ez a lehető legjobb eset. Hátha valakinek hasznos ez az információ is: A US tőzsdén egyébként 11 szektor van. pl. Tradingview-ban itt lehet megnézni az S&P 500 szektorindexeket: Markets / Market indices / S&P Sectors vagy Google keresés "Tradingview S&P Sectors", kívánt szektor ticker-jére kattintás és "See on Supercharts" Ha a 2. eset áll fenn, az aggodalomra kéne adjon okot, de úgy látom sokan nem elég tájékozottak. Ebben az esetben a vállalat bizniszével valami nagyon nincs rendben. Csak azért, mert egy vállalat részvényárfolyama hónapok/évek óta zuhan, nem garancia arra, hogy egyszer vége lesz az esésnek, és egyszer "úgy is drágulni fog mert általánosságban jelentős árcsökkenést jelentős árnövekedés követ, és egyébként is hosszútávon az indexek növekednek..." Ha pl. negyedévről negyedévre csökken a forgalom, és/vagy folyamatosan romlik az EPS is, az eredmények alulmúlják a Wall Street elemzők jóslatait (kivéve a kezdeti stádiumban lévő biotech vállalatokat, mert ezeknél más hajtja az árfolyamot), vagy más tényező miatt folyamatosan elkeserítő az eredmény, akkor az árfolyamcsökkenés nagy valószínűséggel a piaci trendtől függetlenül egészen addig is tarthat, amíg be nem következik egy gyökeres változás a vállalat életében: ha például Earnings season idején a vállalat eredményei a Wall Street elemzők EPS és/vagy Revenue jóslatait meglepetésszerűen minél több, ideális esetben 3 számjegyű százalékértékkel felülmúlták, vagy optimista előrejelzést adott a biznisz jövőjével kapcsolatban, vagy új igazgatót (CEO-t) neveztek ki, akinek jó hírneve van, és egy nagy presztizsű vállalatnál volt korábban sikeres igazgató, vagy valaki említette a egészségügyi szektort, biotech iparágat, ott például egy sikeres FDA approval (pl. engedélyt kapnak a gyógyszerük forgalmazásához) vagy sikeres klinikai vizsgálat/teszt, stb. is hetekig/hónapokig tartó emelkedést válthat ki egy részvényárfolyamban (amennyiben a szektor index is növekszik!). Ezért mondtam a LULU-ba befektető társunknak is, hogy abba a vállalatba addig nem érdemes fektetni, amíg mondjuk egy jelentős EPS/Revenue meglepetés és optimista előrejelzés meg nem indítja fölfele az árfolyamot, új fejezetet kezdve a vállalat életében.
Thomas nagyon jó elemzés és gondolatok! Jegyzeteltem is belőle! ;) pl. a 2 nagy earnings előtt ne vegyünk! Én is azt gondolom nem a "most" a jó időpont a vételre... sőt..eléggé így gondolom. Ám azt hogy mit lehetne venni? pl Lulunál jobbat? Szerintem is lehet jobbat csak még nem tudom mi lehet az... a Tech szektort (félvezetők?? pl.) még nem tanultam ki...de pár napja lefelé van ott irány. Nekem ott is várandós még a dolog. Rucik, kaja-piások mellett Healthcare-t nézem nagyon. Sztem UNH, CNC, Novo ban volt "valamekkora" vételi helyzet.. (már most per pill így látom) ami viszont már elment Szállítmányozásnál UPS -t majd a kövi jelentésnél lesem. Talán DELL-t kéne várnom meddig jön le,...
Az ember egy mohó élőlény és mindig többet akar. Én is. A profitot realizálni azért is nehéz mert hiányozni fog a profit szerzési vágy, jó esetben a sikerélmény. Aki részvénnyel kereskedik nem igazán szereti a befektetési alapokat. Mi is össze tudjuk rakni a portfóliót. Állampapír nem játszik ilyen alacsony hozamnál. Szóval ez nekem is mindig nehéz kérdés. Talán a megoldás ha nem 1 és 0-ba gondolkodunk és ha rizikót látunk akkor csökkentjük a kockázatot, de hagyunk teret a mohóságnak is.
Nem párhuzamos csatornára és trendvonalakra alapozom a befektetéseimet, de most áprilisban kivételes helyzet alakult ki: áprilisban az S&P 500-on egy konkrét árszintig tartó esésre számítottam, és csak onnantól kezdve figyeltem az általam fontosnak tartott árszinteket ahol trendfordulásra láttam esélyt, de az árfolyam áthasított rajtuk, és végül az általam figyelt csatorna alja következett, ott láttam csak figyelemfelkeltő reakciót, továbbá az is önbizalmat adott aznap a befektetéshez, hogy az akkori 1 hét valamint 1 nap időintervallumú gyertyák nyitóára nagyon távol volt az általam fontosnak tartott áraktól. (számomra a távol azt jelenti, hogy a távolság az ATR többszöröse) Őszinte leszek, nem tanácskérés céljából írtam ide, mert jó stratégiám van és magabiztosan követem, csak a rendszer sajnos nem engedi, hogy témát hozzak létre, gondoltam ha lesz pár hozzászólásom akkor utána engedni fogja, de még mindig az a hibaüzenet fogad hogy "A topik létrehozása nem lehetséges.", az ügyfélszolgálat pedig napok óta nem válaszol.
LULU: Nem jó a relatív erőssége, megállás nélkül csak zuhan már az előző earnings óta, ahol meg kellett volna állnia az esésnek ott nem állt meg (bármilyen fontos ellenállás). Hamarosan jön a következő earnings report, simán lehet hogy a korábbi esetekhez hasonlóan az earnings report kiadása után nem elég jó eredmények és előrejelzés esetén már after hours/pre-market kereskedési időszakban jól be fog zuhanni megint nyitás előtt, és a következő jelentésig is tarthat. Szeptember 5-én teszik közzé a fontos NFP adatot. Ha rossz lesz, esni fog az egész tőzsde szerintem egy 1 hétig, szeptember 17-én, ha az FOMC gazdasági előrejelzések rosszak lesznek és nem kapunk ígéretet további kamatvágásra, akkor megint csak további esésre lehet számítani akár 1 hónapon keresztül, vagy még tovább. Szerintem vannak ennél jobb részvények, iparágak is, és jobb alkalom is a befektetésre. OKTA: Szerintem jobb iparág, mint a ruházat/cipő. Augusztus 26. earnings report után néhány wall street elemző növelte a célárat, némelyik csökkentette, többen Hold értékelést adtak rá, ez se a legjobb lehetőség szerintem, de technikai analízis szempontból biztosan jobban néz ki a grafikonja a LULU-énál, mert nem zuhan két éve, legalább ebben az esetben a május 27. óta tartó zuhanást egy szép 2024. szeptember 10-én 70 dollárnál kezdődő emelkedés előzött meg, és most az ár a mélypont fölött van jóval. Május 27.: "Chief Executive Todd McKinnon warned of macroeconomic challenges and softening demand from customers" elvileg akkor ez okozta a hirtelen zuhanást, de ahogy nézem a mostani guidance jobb. Látom felvásárolták ezt az Axiom izraeli startup-ot is. Szerintem ha a vállalat tartja a forgalombeli növekedést, és a wall street elemzők is elkezdik majd rendesen emelni a célárát, akkor szerintem ebből valami jó is kisülhet hosszútávon. Ha nem tudtam volna áprilisban befektetni a tőkémet, és csak most tudnám, akkor így gondolkodnék: Szerintem érdemesebb lenne megvárni azt, hogy szeptember 17-én megtörténjen a kamatvágás, további kamatvágást ígérjenek VAGY ne ígérjenek kamatvágást, de szeptember 17-én az FOMC gazdasági előrejelzések jók legyenek, és a szeptember 5-i NFP adat jó legyen, az indexek pedig emelkedjenek. Lululemon részvényt én leghamarabb szeptember 17. után vennék az előbb említett két eset valamelyikében, csak akkor, ha: a szektor index emelkedésben lenne, legalább +100% earnings és revenue meglepetés lenne, a wall street elemzők egyből növelnék aznap/másnap a célárakat, már pre-market kereskedési időszakban az átlagos forgalomnál jelentősen nagyobb forgalom mellett elkezdene erőteljesen növekedni az ára, és akár pre-market kereskedési időszakban be lehetne szállni, vagy nyitás után várni pár percet, és ha nem kezd el zuhanni akkor vásárolni. Okta részvényt úgyszintén leghamarabb szeptember 17. után vennék.
Az szuper, ha jól időzíted a vételt. Ha trendvonalak alapján teszed, akkor viszont felfelé trendben az egyre magasabb mélypontok a fontosak, és a csatorna teteje kevésbé jelentős. Inkább eső trendben nézik, mi "nyomja le" az árfolyamot. Ez megmagyarázza, miért nehezebb a kiszállást időzíteni ilyen stratégia esetén. Nem minden részvény mozog ugyanúgy április óta, vannak olyanok, amik már lejjebb vannak. De az augusztus 20.-i Nasdaq esésen meg tudod nézni, hogy a Te pozícióid hogyan korreláltak, gondolom megnézted :) 300% profitnál én nem a csúcsot keresném, hanem eltenném a profitot. De el lehet adni részlegesen is. Ha lezárod a 3/4ét, ugyanúgy leszel pozícionálva, mint április 7én, csak lesz egy csomó cashed amit kerestél. De engem jobban foglalkoztat a risk management, minthogy hol lehet a Nasdaq csúcsa. Többiek mit gondolnak? :)
Nem tudom, nekem személy szerint a vásárlás időzítése kiválóan megy régóta, jó pontossággal meg tudom mondani mikor kezdik el a tőzsdei bálnák felnyomogatni az árfolyamokat, inkább a profit realizálásának időzítése az, ami nehéz döntés számomra. Napra pontosan a medvepiac végén április 7-én fektettem be a teljes tőkémet, úgyhogy jelenleg közel 300% profiton ülök, és nem szeretném ha odaveszne, trailing stop-lossként használok most egy számomra bevált periódusú egyszerű mozgó átlagot a biztonság kedvéért. (Az S&P 500 japán gyertya grafikont ha megnézed, ott is fellelhetsz egy óriási párhuzamos csatornát amiben mozog az árfolyam, április 7-én ért oda az alsó trendvonalához, azt megelőzően semmilyen fontos "akadályra" nem reagált az árfolyam, ezért akkor vásároltam, élőben figyeltem a mozgást) Az összes index és szektor index grafikonja ugyanúgy néz ki április óta, szóval értelemszerűen a részvényeim árfolyamai is ugyanúgy mozognak. Nem foglalkozok opciós ügyletekkel, és osztalékalapú befektetéssel sem. A CNN fear and greed index-et, pénzügyi és tőzsdei hírekkel foglalkozó hírtelevíziókat nem követek, mert csak rémületet keltenek, amire én nem vagyok kiváncsi. Közönséges IBKR brókerszámlám van egyébként.
USA részvények vitasarok
Ebben a fórumban az USA részvénypiacára fókuszálunk és mindenre ami ezt befolyásolja. (Természetesen időnként más témák is beleférnek).
Örömmel várjuk minden ötleted, gondolatod, (különösen: részletes indokolással, pl. mely részvényt miért szemelted ki, mi a terved vele, milyen hozamokra, ívekre számítasz, milyen időtávon, miben mekkora arányú kitettséget vállalsz, hogyan súlyozol? Stb.).
Nem baj ha a vélemények különböznek (hiszen ezért is vagyunk itt). Ameddig a véleményünket kulturált módon tesszük közzé, azzal csak emeljük a fórum színvonalát. (Azzal sincsen semmi baj ha valakit pl. épp likvidáltak a pozíciójából, bitang X.A.R. napja van és nem túl békés lélekkel meséli el min ment keresztül, míg azzal másokat nem sért, hiszen ebből is tanulhatunk s néha jólesik kiadni. Tartós zaklatás, durva személyeskedés, trollkodás esetén, kis türelmi idő után a fórumon kívüli jóval tágasabb tér várja majd azt aki netán...). :)
Ui: a fórum Trump vámháborújának időszakában nyílik, így a jelenben különösen aktuális. (A jövőben pedig örök és jelentős mértékű meghatározója marad a világ részvénypiacainak, valószínűleg az épp jelenleg is folyó -minden bizonnyal átmeneti- bizalomvesztés ellenére is).