Topiknyitó: Zoltanovitsch 2025. 05. 11. 09:54

USA részvények vitasarok  

Üdvözlet Tisztelt Fórumtársak!
Ebben a fórumban az USA részvénypiacára fókuszálunk és mindenre ami ezt befolyásolja. (Természetesen időnként más témák is beleférnek).
Örömmel várjuk minden ötleted, gondolatod, (különösen: részletes indokolással, pl. mely részvényt miért szemelted ki, mi a terved vele, milyen hozamokra, ívekre számítasz, milyen időtávon, miben mekkora arányú kitettséget vállalsz, hogyan súlyozol? Stb.).
Nem baj ha a vélemények különböznek (hiszen ezért is vagyunk itt). Ameddig a véleményünket kulturált módon tesszük közzé, azzal csak emeljük a fórum színvonalát. (Azzal sincsen semmi baj ha valakit pl. épp likvidáltak a pozíciójából, bitang X.A.R. napja van és nem túl békés lélekkel meséli el min ment keresztül, míg azzal másokat nem sért, hiszen ebből is tanulhatunk s néha jólesik kiadni. Tartós zaklatás, durva személyeskedés, trollkodás esetén, kis türelmi idő után a fórumon kívüli jóval tágasabb tér várja majd azt aki netán...). :)
Ui: a fórum Trump vámháborújának időszakában nyílik, így a jelenben különösen aktuális. (A jövőben pedig örök és jelentős mértékű meghatározója marad a világ részvénypiacainak, valószínűleg az épp jelenleg is folyó -minden bizonnyal átmeneti- bizalomvesztés ellenére is).
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
MrSomm 2025. 05. 20. 13:19
Előzmény: #18  MrSomm
Nem is értem, hogy hogyan, de nem fogtam fel a 25 milliós CEO  vásárlást se pénteken se a hétvégén. Tegnap esett csak le
Bob 2025. 05. 19. 14:57
Ma vettem belőle
PFLT (traded fund)
Mellette: magas osztalékhozam 10%,  dinamikusan nő a profit és 10USD-től mindig felfelé pattan 
Ellene: Szokásosnál is nagyobb kockázat mert rossz hírek könnyen letörik.
MrSomm 2025. 05. 18. 18:55
Előzmény: #17  buythedip
Azt nyilatkozta az UNH, hogy nem kaptak semmi hivatalos megkeresest a DOJ-tol. Gondolom akkor van eselye, hogy tenyleg csak pletykara irta meg a sztoryt a WSJ. Bar nekem meg igy is meredek, tul nagy a downside risk. Meg igy is 12 a P/E... Ha kiderul, hogy tenyleg csaltak es tenyleg tularaztak, akkor lesz itt nagyobb verengzes.
A masik oldalrol ez a plan, ha jol emlekszem 20%-at adja a beveteleknek. Illetve ok a legnagyobb szolgaltato. Nem gondolom, hogy be mernek donteni egy ilyen miatt, inkabb kiszabnak egy meretes birsagot. Na akkor szivesebben belevennek, mint most a bizonytalansagban
buythedip 2025. 05. 18. 15:42
Előzmény: #16  Bob
Még egy 30M dollárt hozzácsaptak bennfentesek is pénteken a csütörtöki 1.5M-hoz.
Bob 2025. 05. 18. 13:03
UNH: utána olvastam az esés okának és Én már egyszer buktam egy hasonló story-n szép nagyot (Wirecard).  Ezért tartok az ilyen esések belevásárlásába. Viszont szeretem nézni milyen nagyobb befektetők vannak a papír mögött és ők hogyan reagálnak. Most éppen a Blackrock-ot néztem és ott belevettek. https://hedgefollow.com/funds/BlackRock
banderasz77 2025. 05. 17. 19:57
Előzmény: #12  Zoltanovitsch
EUR-ban 67,7; szóval már lejött. 😉
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 05. 17. 15:37
Előzmény: #10  Bob
Szia Bob! Pontosan!!! Én is váltottam pár hete..Trump intézte a gyenge dollárt, nekem csak szerencsém volt. XD  357 nél sikerült. (Broki 358 ért váltott) Pont az USA piacra szántam én is. Szal egy hajó. A devizákhoz nem értek nekem ez csak egy akadály amin át kell préselnem a Ft ot.. én úgy vélem ha valaki 360 alatt v közelében tud váltani ÉS hosszú távra tenné -pl USA kötvények részvények bármi dollárban- azzal nagyon bukni (tényleg nagy időtávon)  nem lehet! :) 
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 05. 17. 15:28
Előzmény: #11  Bob
Tech szektorban még most sem mélyedtem el (Hiba részemről ... sürgősen pótlandó) :D Tech szektor most megint nagyot ment Ápr 7 es mélyekről. (Minden más is természetesen a mérték csak a kérdés) 
 Sajna nekem az AMD nem tetszik a magas P/E miatt és a nem túl magasra mutató elemzői cálár átlag miatt. :( Helyette állandóan a DELL-t nézem ott ezek picit kedvezőbbek...laikus szemeimnek :D 
Közben meg a gyomron lőtt Unitedhealth-on gondolkozom.... :D (250 nél nagyon megvették Dip kolléga szerint bennfentes vétel 3 vezető)
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 05. 17. 15:14
Előzmény: #9  banderasz77
Merck: Figyelem! minden amit mondok csupán a saját gondolataim a Merck ről, úgy hogy nem vagyok nagy mágus! :D  Először is:  Van egy jó hírem! HA most(anában) veszel tuti jobb áron veszed mint én! XD (Első nem magyar részvény vételem volt 88,1 -en pár hónapja...örültem mikor elcsíptem az aznapi kereskedés alját.. pár nap múlva EJJ... lehet korán nyúltam bele?? Most már tudjuk hogy igen) :D 
TA:Most hogy ismét nézem a havi heti napi gyertyákat és hozzá a forgalmat (Dip kolléga javaslatára úgy emlékszem de ebben sem vagyok nagy ász) csak úgy tűnik havi (májusi még nincs kész!) de igen erős nagy forgalmúak lefelé menet... így nem vagyok biztos benne h most kopp és trendforduló-irány fel. Sztem már "becsületből" is lejön 70 ig. Ott figyelni kezdem ha lesz free kessem lehet ráveszek. Ha nem és meg tovább le akkor 50 körül ven nálem a kövi megálló -most néztem meg a Market screener szerint is. 
Funda: Risk: Egy nagyon komoly szere van ha jól tudom "KEYTRUDA" rákgyógyszer. Most petefészekrák irányba is próbálják a többi mellett bevezetni. Szabadalma viszont 2028 as évben lejár. (Richter effektusnak hívom- egy cég profitjának java részét egyetlen hatóanyag hozza-szabadalmi védettség lejártával profit csökk épp ezért fontos h a Richterben is és a Mercknál is okos management tudja ezt és diverzifikálnak ahogy csak tudnak).    Másik a kínai piacon "Gardasil" szenved. A cég maga mégis jónak tűnik nagy komoly pénztömeggel, több pharma céggel kooperál, kedvező P/E vel  Elemzői ajánlásokkal (26 elemző: 15 buy 11 hold)  Nem is értem nagyon ezt a nagy lefelé trendet igazán...Sebaj 70 alatt és 50 nél lesni fogom újra. :) 
Bob 2025. 05. 17. 14:35
Mi gondoltok az AMD-ről? Nagy jó jelentés ellenére sem ugrott meg jelentősen. SRV- t tervezek. Igaz oszti nincs. 
Bob 2025. 05. 17. 14:30
Sziasztok! Új fórumozó vagyok, megtetszett a téma ezért csatlakoztam. Az USD/HUF árfolyam most jó lehetőség USD-s részvényeknek. Az OMI-val kapcsolatban nekem nagyon nem tetszik a nyereség alakulása. Nem egy start up ahol ezt elnézi a befektető. 
https://m.macrotrends.net/stocks/charts/OMI/owens-minor/eps-earnings-per-share-diluted
banderasz77 2025. 05. 16. 19:19
Sziasztok!
Én a Merck-en gondolkodom. Vettem már belőle 80 körül, volt is rajta 1x% plusz de az esés elvitte, így nullán kiszálltam. Most azon gondolkodom, vajon itt lehet-e az alja? Kicsit visszapattanóban, nem tudom milyen rossz hír verhetné még le ennél is jobban, már szinte mindent ráhúztak. (per, gyógyszerár stop)
Szerintetek?
buythedip 2025. 05. 16. 17:31
Előzmény: #4  buythedip
Ma rájöttem, hogy nem szeretem az Intelt, és eladtam a felét.
Decemberben vettem, de érzésre olyan volt, mintha évek óta tartanám.
Februárban 37% pluszba kerültem vele, és nem adtam el.
Most eladtam 4% pluszban a felét, és vettem belőle OMI-t.
buythedip 2025. 05. 11. 14:57
Előzmény: #6  Zoltanovitsch
A csésze füle letört. A fül alja 7.54 volt, jelentésre kellett volna kitörnie, 50 napos mozgóátlag plusz a csésze teteje. Ehelyett lement 7 alá, tehát a FCS érvénytelen.
Recesszió esetén, csökkenő kamatok mellett felmehet bevételnövekedés nélkül is.
Vagy ebben reménykedik, aki 34M-ért vett, vagy tud valamit, amit mi nem.
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 05. 11. 12:05
Előzmény: #4  buythedip
Hmmm ránéztem hanyagul.  Érdekes hogy Covid előtt mekkorát jött le! Utána még többet fel -Covid health szektor miatt tán érthető. Csak TA alapon ránézve: Ha lejön most 2,5  körüli értékre az egy szép dupla alj lesz Covid tól nézve. Vagy: egy kis fülescsésze épül április óta? ;)  Fundásan todi alapkérdése itt különösen fontos lehet a nettó negatív pü.-i mérleg miatt: Várható -e a bevételek növekedésre? (Műtéti eszközök gyártása)
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 05. 11. 11:54
Előzmény: #3  buythedip
Köszönöm Dip Kolléga! :) Ha nem gond hogy nem vagyok itt gyakran és nem szakértő a fórumgazda akkor itt tudjuk majd ezt az USA rv  témát is átrágni. Igen Próbáltam valami hasonlót beleírni a topikleírásba: a "miért" kérdést is szabad kifejteni. Örömmel várjuk megvitatjuk! Természetesen tisztelettudóan.  :) 
buythedip 2025. 05. 11. 11:24
El is kezdem:
OMI - Owens and minor
Nincs még belőle.
Healthcare, ami az egyik agyonvert szektor (másik az energia).
Műtéthez szükséges cuccokat gyárt.
3 éve megbízhatóan csúszik le az árfolyam. Január végén $15 volt, február végén már csak $6.
Osztalékot nem fizet. Adósság nagy.
Bevétel nem igazán nő, se az EPS. Kamatok érzékenyen érintik tehát.
Kérdés, hogy $6 alá megy-e.
Defenzívnek tartanám, ha kicsit jobb lenne a mérlege, mert recesszió esetén, ha a kamatok lejjebb mennek, a műtéti cuccok iránti kereslet viszont stabil marad, jobban fog állni.
Jelentésre kötelezett magánszemélyek $34Mért vásároltak belőle nemrég, ami pozitív.
Bennfentesek állandóan kapnak részvényeket, és el is adják azonnal kb. ami negatív.
buythedip 2025. 05. 11. 11:12
Előzmény: #2  Zoltanovitsch
Szuper, hogy megcsináltad!
Annyit tennék hozzá, hogy minden ötletre várunk egy MIÉRT-et, ami bármi lehet (tévedhetetlen guru ajánlotta, tévedhetetlen technikai indikátor bejelzett, új CEO, akármi)
És alapvetően kritizálásra, ellenvéleményekre számítunk, hogy több szempontból megnézzük ugyanazt. (az nem ellenvélemény, hogy hülye vagy vagy hülyeség az ötlet.)
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 05. 11. 10:01
Várunk szeretettel minden USA részvényben gondolkodót, részvénytulajdonost, spekát, befektetőt s mindenkit aki a téma iránt érdeklődik! Nézzük meg Trump merre viszi Amerikát! Van e végül mesterterve, vagy továbbra sincs? Hol mibe érdemes beszállni, vagy épp milyen pozit adunk fel? Elemzők szerint a mostani időszakban: 
1 Maradj pénzben! Kivárás!
2 Az USA piac mostani helyzete ellenére egyedi részvényekben lehetnek nagy sztorik, ezeket keressük!

Topik gazda

aktív fórumozók