Topiknyitó: DavidCamp 2025. 03. 22. 05:39

Hadiipar-nukleáris-urán és minden ami hozzá kapcsolódik  

Ide jöhetnek a hadiipari infok, érdekességek. Tanuljunk, informálódjunk egymástól.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Borisz ma, 19:08
Előzmény: #876  Bpali2
megtisztelő
Bpali2 ma, 19:06
Na benézek ide is mit sír Borisz barátunk
Borisz ma, 18:47
Előzmény: #874  Seri
Nem. Mindig mondtam magamnak, hogy ez már az alja, innen már fordulnia kell. Oszt néztem. Karibi voodoo.
Monnyuk ez ilyen tipikus kisbefektetői mentális hülye hiba, hogy az ember akarja megmondani a piacnak, hogy de most már aztán tuttira merre menjen, nem pedig a piaci mozgás alapján döntéseket hoz. Félek, sose fogom kinőni.
Seri ma, 18:28
Előzmény: #872  Borisz
Egyszer sem csökkentetted a kitettségedet (még ha veszteséggel is)?
Én eladtam a CSG-t, nincs jó érzésem vele kapcsolatban sem. Sajnos későn döntöttem az eladás mellett, de még így is lett rajta hasznom.
Valiz
Valiz ma, 16:55
Előzmény: #872  Borisz
Én vettem 3 részvényt még. Certit nem merek, pedig valahol vissza kellene szállnom abba is. 
Borisz ma, 16:26
Előzmény: #871  Valiz
Rheinmetall:
Vettem még 1100 alatt valamivel TL certifikátot, mondván, hogy csuhaj, egyszer élünk, meg már úgyis minden mindegy. Hát azóta azért még volt mit veszteni azzal is :-)
Az a baj, hogy a RHM a német központi költségvetési huzavonától függ, meg az AfD+BSW fegyverkezésellenes és oroszbarát szélsőjobb befolyásának erősödésétől. A kettő együtt teljesen bizonytalanná tesz mindenkit.
Pedig nem is kell bizonytalankodni, elég ránézni a zárfolyamgörbére. Semmi bizonytalanság nem látszik rajta. Egyenesen megy a pincébe.
Piszkosul elmértem a RHM kilátásait, és elméreteztem a pozíciómat, és rosszul kezeltem a veszteséget, és minden, amit egy ember el tud követni. Úgy kell nekem.
Valiz
Valiz ma, 15:30
Rhein 1000 alatt. Megint szétverik.
kiegyezo ma, 13:23
Előzmény: #867  Borisz
Én elég régóta tartok Global X Uranium etf-et. Hosszabb távon szerintem továbbra is perspektivikus, mert energia kell. Azon töprengtem, hogy a témához köthető, de kicsit más fókuszú vállalatot/etf-et veszek még, akár az URA pozi kis csökkentésével. Vállaltok terén a Rolls Royce-ot néztem, k. drága, a GE Vernova is. ETF több is horogra akadt, pl. NUUR, de nekem az általad említett Wisdom Tree-s NCLR (vagy NCLP) is tetszik.
Valiz
Valiz szerda, 17:01
Előzmény: #867  Borisz
Igazad van. Ha jól tudom a GE Vernova az egyedüli, aki valóban közeledik a cél felé. Kínát én is megvettem volna a szektorban, de sajnos nem tudom, vagy nem találtam rá terméket. Ettől függetlenül az USA cégek bármikor kitörnek, vagy összeomlanak :-) Játszani jó velük. 
Borisz vasárnap, 20:18
Előzmény: #866  Valiz
WisdomTree Uranium and Nuclear Energy ETF-et tartok, elég méretes pozícióm van, elég méretes bukóban. 
Töprengek, hogy realizáljam-e a veszteséget, próbáljam-e másban megkeresni életem hatalmas nyerőjét, mert itt nem fogom.
1) Töpször irkáltam már: SMR reaktorok nem érettek, kábé fél évtizedre tehető, mire produktív termelésbe kezdhetnek állni. Addig az olyan SMR cégek, mint az Oklo, NuScale, stb., égetik a pénzt. És nehezen tudom azt is elképzelni, hogy komolyabb rendelésállományuk lenne már legalább, mert ki merne fél évtizedre leszerződni velük olyasmire, ami vagy lesz, vagy nem. 
2) Kínában jelenleg 36 atomreaktor áll közvetlen megvalósítás (építés) alatt, míg a közelebbi és távolabbi jövőre tervezett, valamint már kormányzatilag jóváhagyott reaktorok száma meghaladja a 150-200 darabot. Maga a 36 reaktor már önmagában 39 GW (Gigawatt!) teljesítménynövekedést jelent a kinai energiahálózat számára, igaz ez is ilyen öt-tíz éves időszak alatt lesz üzembe állítva. És további iszonyat darab- és GW- szám követi majd. Ez azonban az ETF-emben nem fog meglátszani, mert abban Kína mindössze 4%-kal van reprezentálva. Nyugati uránistákkal van megtöltve, ahol viszont ilyen dinamikáról szó sincs. A nyugati világban egy szolid keresleti emelkedést valószínűnek tartok (kis számú új belépő atomerőmű, meglevő atomerőművek fűtőelem-cseréi, hadseregek urán-kereslete), de ez nem lesz annyi, amennyit én ettől az ETF-től a vételkor reméltem. 
A fentiek szerint én úgy gondolom, hogy a nagy (rendes hagyományos) atomreaktorokra meg a hadseregekre alapozva az uránpiacba nem igazán érdemes nagy tőkét befektetnem. az SMR-ek meg jelenleg sehol sincsenek. Mondjuk 2030 után lehet hogy érdemes lesz SMR cégek részvényeibe rakni rendesebben pénzt, lehet, hogy akkortájt aztán rakétaszerűen elindulnak majd. Dehát hol van az még :-(
A fentiek saját vélemény, a valósággal való bármilyen hasonlóság kizárólag a véletlen műve.
Valiz
Valiz péntek, 08:50
Ide ie beteszem:  Az uránbányász vállalatok részvényei történelmi mélypontok közelében forognak az urán nyersanyagárához képest.Ahhoz, hogy elérjék az előző ciklus csúcsait, a bányászrészvényeknek durván 5:1 arányban kellene felülteljesíteniük magát az uránt.Az urán kilátásai pedig ritkán voltak ennyire erősek.2035-re az uránkínálat az előrejelzések szerint közel 20%-kal fog csökkenni.Ugyanezen időszak alatt a kereslet várhatóan közel 20%-kal fog növekedni.Ez évente nagyjából 50 millió font-os (lbs) hiányt jelent majd!Másképp fogalmazva: A piacnak a következő évtizedben a világ nagyjából 3 legnagyobb uránbányájának megfelelő kapacitást kellene üzembe helyeznie!A probléma ugyanakkor az, hogy a kutatástól az első kitermelésig körülbelül 20 év telik el.Ezek a bányák nem léteznek, és még ha holnap fel is fedeznék őket, akkor sem készülnének el időben.$UEC $NXE Megjegyzés:Léteznek olyan alapok, amelyek kizárólag fizikai uránt vásárolnak és tárolnak be:- Sprott Physical Uranium Trust (TSX: U.UN): A legnagyobb alap, amely közvetlenül fizikai urán-oxidot (U₃O₈) vásárol a spot piacon. Ha az urán ára emelkedik, az alap nettó eszközértéke is azonnal nő.- Yellow Cake plc (LSE: YCA): Hasonló, Londonban jegyzett alternatíva, amely fizikai uránkészletet halmoz fel bányászati tevékenység nélkül.
oxylant
oxylant 2026. 09. 03. 12:27
1,85
oxylant
oxylant 2026. 09. 02. 17:39
Előzmény: #863  oxylant
Z:1,78
oxylant
oxylant 2026. 09. 02. 17:04
Előzmény: #862  oxylant
1,76
oxylant
oxylant 2026. 09. 02. 17:03
Előzmény: #861  Valiz
Én is figyelem...
Bővítettem én is, no hátha.
Valiz
Valiz 2026. 09. 02. 16:38
Előzmény: #857  Borisz
Érik. Én is figyelem.
Borisz 2026. 08. 19. 21:24
Előzmény: #856  Seri
igen, én is olyan mélyenszántó gondolatokkal viaskodom, hogy 1,80-on vagy 1,60-on bővítsem picit
Seri 2026. 08. 19. 20:38
Előzmény: #855  Borisz
Ehhez képest 4-5 napja esik, ma ráadásul nagy forgalommal.
Úgy látszik nem hatotta meg a befektetőket ez a hír, megjelenése utáni napokban sem emelkedett az árfolyama hanem esett.
Borisz 2026. 08. 19. 18:00
EUTELSAT:
https://live.deutsche-boerse.com/news/HB-Aerospacelab-erhaelt-Auftrag-fuer-viele-Iris2-Satelliten---Verlierer-Airbus-2cff59d4-e21e-4eca-9cbd-f546d7cf9f98
A megosztott cikk alapján az Eutelsat közvetlenül felelős az Iris2 projekt LEO (alacsony pályás) műholdas szegmenséért, és a konzorcium tagjaként ő adta le a megrendelések egy részét.A hír az alábbi főbb pontokon keresztül kapcsolódik az Eutelsat helyzetéhez és stratégiájához:
📊 Az Eutelsat szerepe és a hír háttere
  • A projekt lényege: Az Iris2 az Európai Unió nagyszabású műholdas internetprojektje, amely az Elon Musk-féle Starlink európai alternatívája kíván lenni.
  • Megbízói pozíció: Az Eutelsat nem a műholdak gyártója, hanem a hálózat üzemeltetéséért felelős konzorcium kulcsszereplője. Ebből a pozícióból igazolta vissza például azt is, hogy a katonai (Mil-Ka) műholdak gyártásával az Airbus-t bízták meg.
  • Költséghatékonyság: A cikk szerint a fő nyertes a belga Aerospacelab start-up lett, amely az Airbus elől halászta el a 348 LEO-műholdból 264 darab legyártásának jogát. Egy rugalmasabb és olcsóbb start-up bevonása a hagyományos, drága védelmi óriásokkal (mint az Airbus) szemben pénzügyileg kedvező pályára állíthatja az Eutelsat által felügyelt LEO-szegmens összköltségét.
📈 Befolyás az Eutelsat részvényre (Piaci megítélés)
  • Stratégiai mérföldkő: A befektetők számára ez a hír kézzelfogható bizonyítékot jelent arra, hogy az Iris2 projekt halad előre, a gyártási megrendeléseket elosztották, és rögzítették a céldátumokat (2029-es indulás, 2030-as üzemkezdet).
  • Hosszú távú növekedési potenciál: Mivel az Eutelsat a OneWeb felvásárlása óta erősen a LEO (alacsony pályás) technológiára fókuszál, az EU-s gigaprojektben betöltött központi szerepe stabil, hosszú távú állami és kormányzati bevételi forrást biztosíthat a vállalatnak a jövőben.
keeper 2026. 08. 13. 22:37
A fire followed by a massive explosion hit a large munitions plant in Colleferro to the south of the Italian capital, Rome, on August 13.
KNDS Ammo Italy, the Italian ammunition arm of the Franco-German defense group KNDS, has expanded production capacity at several of its plants, including the one located in Colleferro, after the start of the Russian special military operation in Ukraine. The plant manufactures medium- and large-caliber ammunition, from 25 to 155 mm, including propellants, explosives, fuses, metal components, warheads and complete rounds for land, naval and air forces. It is also involved in the production of solid rocket fuels for aerospace launchers.
A knds profitja csökkeni fog egy kicsit:
https://s1.cdnstatic.space/wp-content/uploads/2026/08/video_2026-08-13_18-07-00.mp4
Borisz 2026. 08. 11. 19:02
Előzmény: #850  Valiz
Hmm.
Én picurka reaktorokon gonolkodtam egy időben. SMR reaktorokon.
Tettem is be például 2026.03.10-én pont ide ebbe a topicba egy igen részletes helyzetelemzést, el tom képzelni, hogy még ma is érvényes.
Nézegettem akkoriban, hogy NuScale, Oklo, vagy más lenne esetleg jó.
Végül főleg azért nem szálltam bele, mert a produktív, üzletszerű megvalósulás fél évtizednél hamarabb több mint kérdéses.
Egyébként van viszont WisdomTree Uranium and Nuclear Energy ETF-em, hosszabb idő óta jelentős mínuszban.
Lehet hogy Paks Kettőt vennék, ha lenne :-)
Valiz
Valiz 2026. 08. 11. 18:17
Nagyon kevés szó esik a nukleáris szektorról a fórumon. Igazán sajnálom, nem erre számítottam.   Nálam URNU újra beszerzésre került, és Centrus részvényekkel is bővültem 163 dolláron. SMR és NNE papírjaim csúf mínuszban nézegetnek a gödörből elkeseredetten.  Ó, elfelejtettem, van még U3O8 is, még pirosban, de kezdi összeszedni magát. NUKZ ETF-től elbúcsúztam egy időre, jó kör volt. Nagyon gondolkodom további bővítésen, ságga irigységgel nézem a kihagyott UUUU (Energy Fuels) vásárlást. 
Borisz 2026. 08. 08. 20:52
Előzmény: #844  Goldstein17
Esetleges AfD kormányra kerülés (a vele várhatóan együtt járó oroszbarát külpolitikai fordulat) miként befolyásolhatná a RHM hosszú távú (3-5 éves) kilátásait?
Egy esetleges AfD (Alternative für Deutschland) kormányra kerülése és az azzal járó oroszbarát külpolitikai fordulat jelentős politikai és piaci kockázatot jelentene, de nem nullázná le a Rheinmetall (RHM) hosszú távú kilátásait.A párt társelnöke, Alice Weidel nyilatkozatai alapján az AfD azonnal leállítaná az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat és pénzügyi segélyeket. Ez közvetlenül érintené a Rheinmetall lőszer- és harcjármű-megrendeléseit. A cég fundamentumai és a globális védelmi trendek ugyanakkor több ponton tompítanák ezt a sokkot. [1]
A legfontosabb hatások a következő 3–5 éves (2029–2031) időtávon:
1. Azonnali negatív hatások és kockázatok
  • Az ukrajnai közvetlen megrendelések elvesztése: Németország a 2027-es költségvetési tervezetében még 11,6 milliárd eurót különített el Ukrajna katonai támogatására. Az AfD ennek teljes eltörlését követeli. Ez a Rheinmetall számára azonnali bevételkiesést jelentene a tüzérségi lőszerek és a légvédelmi rendszerek terén. [1, 2]
  • A német védelmi büdzsé adósságfék-alapú korlátozása: Bár az AfD elviekben támogatja a Bundeswehr fejlesztését, mereven ellenzi a védelmi kiadások hitelből (az adósságfék megkerülésével) történő finanszírozását. Ha a német védelmi büdzsé csak a szigorú költségvetési kereteken belül növekedhetne, a Rheinmetall elesne az olyan gigantikus, hosszú távú belföldi keretszerződésektől, mint amilyeneket a közelmúltban kötöttek. [1, 2]
  • Súlyos tőkepiaci leértékelődés (Multiples contraction): A Rheinmetall részvényárfolyamát jelenleg a növekedési prémium hajtja. Egy oroszbarát fordulat hírére a befektetők átértékelnék a növekedési rátát. Ez a PE (árfolyam/nyereség) ráta csökkenéséhez és a részvények komolyabb zuhanásához vezetne.
2. Stabilizáló tényezők (Védelmi vonalak az RHM számára)
  • Hatalmas, meglévő megrendelés-állomány (Backlog): A Rheinmetall rendelésállománya 80,5 milliárd eurós rekordmagasságban van a 2026. augusztusi gyorsjelentés szerint. Ez a meglévő, jogilag kötelező érvényű szerződésállomány még egy radikális kormányváltás esetén is biztosítja a gyárak magas kihasználtságát és a bevételeket a következő 3-4 évben. [1]
  • Európai diverzifikáció: A Rheinmetall nemcsak a német állam beszállítója. Gyártóbázisokkal és közvetlen kormányzati szerződésekkel rendelkezik Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Magyarországon, valamint más NATO- és EU-tagállamokban. Mivel Európa többi része (különösen a keleti szárny) az AfD-től függetlenül folytatná a fegyverkezést, az exportpiacok továbbra is erősek maradnának.
  • A NATO-tagság megőrzése: Az AfD hivatalos programja nem a NATO-ból való kilépést, hanem a szövetségen belüli nemzeti szuverenitás erősítését célozza. A nemzetközi kötelezettségek miatt a Bundeswehr minimális modernizációját egy AfD-kormány sem tudná teljesen leállítani. [1]
Összegzés és befektetői kontextus
Hatás típusaPotenciális következmény 3–5 éves távon
Pesszimista forgatókönyvAz RHM elveszíti az ukrán piacot, a német belföldi növekedés lelassul. Az MWB Research által jósolt 1050 eurós (vagy alacsonyabb) árfolyamszint tartóssá válhat, a növekedési sztori megtörik.
Reális/Optimista forgatókönyvAz RHM nemzetközi megrendelései és a globális lőszerhiány kompenzálják a német politikai fordulatot. A növekedés üteme lassul, de a cég nyereséges marad.
A piac jelenleg nagyon alacsony valószínűséget rendel egy tiszta AfD-kormány megalakulásának, mivel a többi német párt mereven elzárkózik a koalíciókötéstől. Ha azonban a párt kormányzati pozícióba kerülne, a Rheinmetallnak a tiszta növekedési részvényből át kellene alakulnia egy mérsékeltebb ütemben bővülő, hagyományos ipari vállalattá.
(forrás: gúgli AI)
Borisz 2026. 08. 08. 20:43
Előzmény: #846  DavidCamp
A piaci elemzők többsége lényegesen optimistább, mint az MWB Research. A jelenlegi konszenzusos adatok az alábbiak szerint alakulnak euróban:
MutatóÉrték (EUR)Piaci konszenzus állapota
Átlagos konszenzusos célár~1 675 – 1 730 EURVétel (Buy / Strong Buy)
Legmagasabb elemzői célár2 380 – 2 415 EURÖsszesen 20-28 aktív elemzői elemzés alapján
Legalacsonyabb elemzői célár1 050 EUREzt a minimumértéket éppen az MWB Research adta meg
DavidCamp 2026. 08. 06. 15:47
Előzmény: #845  DavidCamp
Az MWB RESEARCH leminősíti a RHEINMETALL részvényeit a Tartásról Eladásra, a célárat pedig 1150 euróról 1050 euróra csökkenti.
DavidCamp 2026. 08. 06. 15:42
Mivel a Védelmi Minisztérium leállította az F126-os fregattprojektet, a Rheinmetall 13,7 és 14,2 milliárd euró közötti értékre csökkenti az idei évre vonatkozó bevételi előrejelzését, a tartomány felső és alsó határa egyaránt 300 millió euróval alacsonyabb a korábban előrejelzettnél. Az üzemi nyereségmarzs várhatóan továbbra is eléri a körülbelül 19 százalékot.
Goldstein17 2026. 08. 06. 13:51
Előzmény: #840  vaczak
Valószínűleg én se leszek hosszútávú befektető, ahogy eddig se voltam, 1500 felett már elgondolkozom az eladáson. 
Valiz
Valiz 2026. 08. 05. 14:55
Előzmény: #841  Borisz
Az már biztos, hogy jó a jelentés, előre megmondták. Azért bírt emelkedni. 
Borisz 2026. 08. 05. 13:12
Előzmény: #840  vaczak
RHM asszem holnap jelent.
Jó jelentésre igen nagyot pattanhat. 
1.400,-at egyetlen lendülettel simán elérhetőnek gonolom.

Topik gazda

DavidCamp
3 1 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek