Topiknyitó: kuliominer 2024. 04. 30. 09:07

Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)  

A portfólió összetevői hamarosan feltöltésre kerülnek.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini szerda, 18:28
Előzmény: #1356  riskmanagementisnice
Igen, a klasszikusról lemaradtam.
nagyrészt nem is azért mert 20 évvel ezelőtt szegény lettem volna. Inkább azért mert azt hittem, hogy az élet egyik értelme az hogy az ember pótolhatattlan (de legalábbis bebeszéli magának, hogy az.)
FR73 szerda, 17:07
Előzmény: #1357  N0MAD
Túlgondolod. A 90-es évekre jutott a nagy HUF leértékelés java.
2000. végén 265 Ft volt az euró, a mai árfolyam ahhoz képest nem egészen évente 1,5% gyengülés.
riskmanagementisnice szerda, 17:04
Előzmény: #1331  kuliominer
Egyszer régebben leírtad, de jól emlékszem, hogy ez a kiadás 2 főre és nem Budapesten van, ugye?
Nagyon köszi, hogy megosztod az utad, nagyon érdekes és tanulságos!
N0MAD szerda, 17:02
Előzmény: #1354  riskmanagementisnice
szerintem nem csak akkor, ha az adott pénznem volatilis és az árak ennek megfelelően.
Sarkos példa de az első netto fizum 10.000Ft alatt volt, négyszámjegyű, most meg hét.
Oké az euro értéke is lefeleződött amióta megvan de na. 
Se pengőben, se török lírában nem nagyon lehet tervezni szerintem. És ki tudja meddig lesz forint egyáltalán.
De tényleg csak egy ötlet volt, szóra sem érdemes. Én mindenesetre forintban és euróban vezetem. 
riskmanagementisnice szerda, 17:02
Előzmény: #1352  berlini
Köszi, hogy megosztottad - akkor egy Te egy jómódú nyugdíjas vagy egy végigdolgozott élet után, ez ugyan nem a klasszikus FIRE, de ehhez is mindenképpen gratulálok :)
riskmanagementisnice szerda, 17:00
Előzmény: #1354  riskmanagementisnice
Ráadásul az EUR/HUF árfolyam ugyanott van, mint 3.5 éve volt és alig pár százalékkal gyengébb, mint 5 éve volt. Teljesen egyértelmű, hogy a jegybank által támogatott, végignézett lassú leérétkelés időszakának, ami a 2010-es évek sajátja volt, vége van. 
De ha gyengülne is trendszerűen a forint (mint ahogy már nem), akkor is forintban érdemes trackelni, ha a kiadások abban vannak. 
riskmanagementisnice szerda, 16:57
Előzmény: #1332  N0MAD
Ha forintban költ, akkor csak forintban van értelme vezetni.
Stabil devizában akkor kell vezetni, ha pl. külföldre akarna költözni, ott akarna házat venni, vagy onnantól EUR-ban lennének a kiadásai.
berlini
berlini szerda, 16:53
Előzmény: #1347  kuliominer
Gratulálok, nagyon jól diverzifikálsz.
Nekem már nincs időm (mit beszélek, inkább)  türelmem ennyi céget nyomon követni.
A korábbi szélesebb palettából már csak az OTP maradt, ahol bebeszélem magamnak, hogy jól képben vagyok.
A Novo Nordisk-et szoktam követni, mert a gyógyszerüket szedem, gondolkodtam hogy venni kellene, erre tegnap jött egy rossz hor. Délelőtt néztem az árfolyamot - 17%-ot esett, miközben az amerikai konkurencia szárnyal.
berlini
berlini szerda, 16:37
Előzmény: #1351  riskmanagementisnice
68 éves.
3 éve nyugdijban.
De tavalyig még dolgozgattam. (heti pár óra elfoglaltság 3 éven keresztül emailen, telefonon, az órabérem duplája volt a nyugdij előttinek. Pld. Mexikóban 2022 karácsonya előtt 1 órás whatsup megbeszélést folytattam a megbizómmal, miközben a főváros utcáin sétáltam.)
Igy januártól számithatom magamat hivatalosan FIRE módban élőnek, de már évek óta igy élek a gyakorlatban.
Miután nem szándékozom komolyabb vagyont magam után hagyni és életmódom mellett (gyakori utazás, de nem luxus szállásokkal) a kiadásaim sem érik el a jelenlegi bevételeimet (Ahol az értékpapir portfolió gyarapodását nem számitom a bevételekhez) el kellene kezdenem a spekulációs vagyonkezelés leépitését.
A feleségem késztetésére ma el is adtam OTP certit 27 millió Ft értékben. (De ez csak 10% volt, a 90% még megvan)
Mert igaza van, semmi sem változik, ha sikerült az ingatlanon felüli részt (a mai) 260 millióról 520 millióra növelni a következő években. De ha jön egy krach akkor az fájna, ha 50 millió Ft alá menne. (Most már nem tud.) Mert jobb érzés tartalékokkal élni. Tekintettel a magyar egészségügy helyzetére, ez öregkorban már kötelező.
riskmanagementisnice szerda, 14:53
Előzmény: #1338  berlini
Őszintén gratulálok, nagyon szép vagyon és az összetétel is az, amiben én gondolkodom (saját ingatlan 150-200M, ezen felül 1/3 ingatlan, 2/3 részvény, vmi minimális likvid cucc mellett).
Megkérdezhetem, mennyi idős vagy és hány évesen lettél fire?
A nyugdíj az öregségi nyugdíj már?
riskmanagementisnice szerda, 14:52
Előzmény: #1343  Pipamocsok
Én minden hosszútávú modellezésemet 7%-os inflával csinálom.
Egyrészt bármilyen időtávot veszel (10-15-20) év, mindenhogyan 5-6%-ra jön ki az átlagos infláció, mert hiába alacsony 7 vagy 8 évig, mindig van 1-2 kiugró év, tehát 3 vagy 4%-kal hosszútávra nem lehet számolni.
A másik, hogy az én fogyasztói kosaram szolgáltatás túlsúlyos, időskorban meg jobban bejön a health téma is, ami mind élőmunkára épül, ott az automatizáció meg az AI kevésbé fog segíteni, a demográfia és a munkaerőhiány dominál. A gyógytorna vagy kultúra, ami mind lényegében élőmunka költség, már eddig is sokkal inkább a normál infláció felett drágult.
És akkor van 3 szcenárióm a reálhozamra: 0% (pesszismista), 1% (reális), 3% (optimista).
N0MAD szerda, 08:06
Előzmény: #1348  kuliominer
Novora én is rámozdultam a tegnapi után.
Nem volt egyszerű amit előadtak, meglátjuk mi lesz. :)
Még Vktx amiben benne vagyok a témában, de az inkább rizikózás, de ha bejön az szép lesz.
kuliominer
kuliominer szerda, 07:48
Ráfordítások megoszlása:
-
1.000.000 HUF:    HUN, DOW, UPS, PYPL, PFE, NVO, LYB
500.000 HUF:       OKE, AES, ABEV, VZ. TGT
250.000 HUF:       TMC, BBWI, ACHR, BBY, JOBY, KMDA, O, LEG, RHI, M, AQN
125.000 HUF:       FISV, FIG, S, RH, CLSK, BBAI, MARA
kuliominer
kuliominer szerda, 07:44

2026.02.03.:   USA részvény vásárlások kb. 13.000.000 HUF értékben
-AES – AES Corp
AQN – Algonquin Power & Utilities Corp
ABEV – Ambev
ACHR – Archer Aviation Inc
BBWI – Bath & Body Works Inc
BBY – Best Buy
BBAI – BigBear.ai Holdings Inc
CLSK – CleanSpark Inc
DOW – Dow Inc
FIG – Figma Inc
FISV – Fiserv Inc
HUN – Huntsman Corporation
JOBY – Joby Aviation Inc
KMDA – Kamada Ltd
LEG – Leggett & Platt
LYB – LyondellBasell Industries NV
M – Macy’s
MARA – MARA Holdings Inc
NVO – Novo Nordisk
OKE – Oneok
PYPL – PayPal Holdings Inc
PFE – Pfizer
O – Realty Income Corp
RH – RH
RHI – Robert Half Inc
S – SentinelOne Inc
TGT – Target Corporation
TMC – TMC the metals company Inc
UPS – UPS
VZ - Verizon
kuliominer
kuliominer vasárnap, 21:14
Előzmény: #1343  Pipamocsok
Év végén meglátjuk, összejön-e a kb. (2x3,5%)+4,66% = 11,66%
----
2026-ra 3,5% inflációt várnak, innét egyelőre a 2x3,5% = 7% célprofit
----
Ehhez nem egy harmadik 3,5% jön most, hanem 4,66%, mert ennyit költöttem 2025-ben a vagyonomból.
----
Egyelőre ez az irányzék, kb. 12% profitot akarok idén összehozni.
Ez fedezné az egész évi kiadást és a portfóliót 200 milla közelébe emelné......
Meglátjuk, tervek mindig kellenek, aztán valahogy meg lesz.
kuliominer
kuliominer vasárnap, 21:08
Előzmény: #1342  Gas007áv
HOLD Columbus 
HOLD 3000
(HOLD 2000) 
kuliominer
kuliominer vasárnap, 21:02
Vicces videó :)  --->    ---https://www.tiktok.com/@tabdj_reloaded/video/7595260286999825687?lang=hu-HU
Pipamocsok vasárnap, 19:27
Előzmény: #1336  kuliominer
Gondolkodtam azon amit korábban írtál hogy a hazudott infláció háromszorosát kell hozamban valahogy évente produkálni hogy biztosan évtizedekig fenntartható legyen a vásárlóerő. Ugyanitt van vele a gixer is hogy kötvénytúlsúlyos portfolióval ezt hosszútávon biztosan nem lehet fenntarthatóan hozni. Maradnak a nagyon kockázatos eszközök jó vaskos súllyal (részvény, krypto), brutális odafigyeléssel portfoliókezelés + szerencse hogy erre esély legyen. De ha valaki tudja a szent grált akkor írja mert amúgy az alapelgondolás szerintem tök jó !
Gas007áv vasárnap, 18:47
Előzmény: #1330  kuliominer
Mely alapokból gondolkodsz jövőben vásárolni, vagy maradsz a jól bevált HOLD-nál?
szieszta vasárnap, 13:54

Nálam még azért nem aktuális ez a kérdés 54 évesen, mert a gyerkőcök még az én fészekben üldögélnek. A nagyobbak már egyre hosszabb időre kirepülnek, de a kicsi még szerencsére éppen csak a szárnyait próbálgatja, lassan 14 évesen.
Ráadásul én nagyon jól érzem magam itthon, minden úgy van kialakítva, hogy maximálisan a kényelmemet szolgálja. Nem vágyakozok máshova, főleg nem külföldre.  Persze egy egy kirándulás belefér, szeretünk a természetben barangolni. Szeretem a hegyeket is, annak ellenére, hogy az emelkedőket, lépcsőzéseket nem nagyon kedvelem.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek