Topiknyitó: kuliominer 2024. 04. 30. 09:07

Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)  

A portfólió összetevői hamarosan feltöltésre kerülnek.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Spiller 2025. 08. 24. 20:03
Előzmény: #1065  szieszta
nem bonyolult, a környéken hasonló eladó ingatlanokat nézed és levonsz 10%ot. A mai értéke tartalmazza a virtuális hozamot amiből le kell vonni az adott időszak inflációját. Ha pozitív a szám akkor kerestél ha nem akkor nem. Most minden nettó hozam összehasonlításához jó alap az állampapír hozama. 
szieszta 2025. 08. 24. 09:29
Előzmény: #1078  szieszta
Nem 1 milliót hektáronként, hanem  100 ezret fizetnek bérletként, amit ő jópár évvel ezelőtt 1 millióért vett meg.
szieszta 2025. 08. 24. 09:26
Előzmény: #1076  danko
Nekem van egy gazda ismerősöm, őt FIRE nak tekintem. A gyerkőcei kirepültek, mindene meg van a 100 hektárja megműveléséhez, imád traktorozni, nem tartozik senki fele elszámolással. Annyira egyszerű termelést folytat, évente talán egy hónapot foglalkozik a gazdaságával. Legutóbb már azt mondta, ha valamelyik gépe tönkre megy, már nem javíttatja, inkább eladja és bérbe csináltatja meg a munkát. Még így is a támogatás megmarad. Ha minden jól megy 7 éve van az állami nyugdíjig, akkor meg bérbe adja földjét, azt mondta, már 1 millió forint felett is fizetnek egyesek bérleti díjat hektáronként.
szieszta 2025. 08. 24. 09:11
Előzmény: #1076  danko

Most kezdtem keresni  a topikot, hogy érdeklődjek. :D
Éppen ez egyik ismerősömmel futottam most össze, aki szintén a FIRE életmódját tervezi. Kb 7 éve került be a fidesz csókosokhoz, egy munkahely váltás után, a nagyon kis halak közé. Annyira kinyíltak így a lehetőségek, hogy évente duplázza bevételét és évente dobnak össze egy új kft.-t. Azt mondta, a fidesz csókosoknál is már úgy működik (persze ő meg van győződve, hogy ő nem az), hogy nem egyszeri nagy pénzt akarnak szakítani, csak folyamatosan csepegjen.  Persze közpénz és mindenki jól jár.
Már ő is lassít, kezdi visszaadni azokat a lehetőségeket, amik munka vs fizetés a leggyengébb szorzóval működnek.  Inkább kevesebb csepegjen, de ne kelljen érte semmit csinálni. Elég elképesztő, mikor tanácsadásért úgy számlázza  a pénzt egy kft-n keresztül, hogy közben alkalmazottként is jelen van, heti 2x be kell járnia. Na most ezt a bejárást dobja el. :)
danko 2025. 08. 24. 08:41
Szia Kulio mi újság hogyan alakul a FIRE?
Zanza2 2025. 08. 04. 16:48
Előzmény: #1069  akrki
Privát vállalkozás már nem FIRE.
Persze definíció kérdése, de klasszikus értelemben nem az.
_kt_ 2025. 08. 04. 12:30
Előzmény: #1071  riskmanagementisnice

Amúgy a kötvényportfolió részletezése is érdekes lenne, hiszen lehet benne AAA besorolásútól distressed debten át MSTR 0%-os átváltható kötvényig bármi.

Persze kulio egyikünknek sem tartozik semmivel, így is Nyrt-ket megszégyenítő tisztasággal kommunikál a pénzügyeiről.
_kt_ 2025. 08. 04. 12:23
Előzmény: #1071  riskmanagementisnice
Engem a portfolió harmadát kitevő "other" érdekelne. Azt tippelném, hogy készpénz lehet a nagy része a kommunikált trade-ek alapján, amik mind a kockázatos eszközök eladását kommunikálták.
riskmanagementisnice 2025. 08. 04. 12:19
Előzmény: #1070  Valiz
Miről, a kötvényekről?
Ha jól nézem a direkt részvény kitettség 3% alatt van jelenleg.
Valiz
Valiz 2025. 08. 04. 11:17
Előzmény: #1048  kuliominer
Üdv! 
Részletes portfolió már nem lesz?
akrki 2025. 08. 04. 10:47

Fire-bel sokkal fontossabb a havi/evi cash flow, mint a portfolio total.
A 4% szabaly.ezt probalja meg egyszerusiten (pl.: egy osztalekot nem fizteto ceg esten a cash flow-ot nehez meghatarozni). Ilyen szempontbol egy kiadott ingatlan, vagy egy kiszamithato privat vallakozas sokkal konnyebbe teszi a szamolast (fuggetlen attol, hogy epp mennyit ernek).
szieszta 2025. 08. 03. 16:53
Előzmény: #1066  _kt_
Van üres ingatlanom, csak az a gond , hogy költeni kellene rá, hogy kiadjam. Lenne rá pénzem , de nem tudom eldönteni, mire hasznosítsan. Ebből az egyik a szomszéd ház, de oda nem szeretnék idegeneket. Most tárolónak használjuk, lomizni lehetne ott. Minden olyant oda raktam, ami "jó lesz ez még" . 
szieszta 2025. 08. 03. 16:47
Előzmény: #1066  _kt_
Van nekem is elképzelésem, de az a fontos ,hogy eddig még minden évben tudtam félre tenni . Igaz, valódi FIRE csak 2 évig voltam, de még akkor is a passzív befektetéseim többet hoztak, mint amennyit költöttünk. A passzív befektetés kötvény, ingatlan. Kis odafigyeléssel sokat lehet spórolni a kiadásokon, csak kell hozzá elég szabadidő .
_kt_ 2025. 08. 03. 13:46

A kiadott ingatlanodból rendszeres bérleti díj jön be, tehát nincs is szükség 4%-os szabályra, lehet tudni hogy mennyit lehet "kivenni" belelőle. Ha minden áron méregetni akarod másokhoz magad, akkor megfordítod a 4%-os szabályt, és kapitalizálod az ingatlanjövedelmeid.

Ez a megközelítés választ ad a lakóingatlanos dilemmára is: A lakóingatlanod is aszerint kapitalizálod hogy mennyi jövedelmed van belőle. Ha nincs belőle jövedelmed, akkor az nem befektetés hanem fogyasztás.

A jövedelmet nem termelő ingatlanok nem igazán illenek egy FIRE portfolióba, mivel nem segítenek a nyugdíjbavonulásban, hanem pont hogy munkát és pénzt igényelnek. Ha mégis bele akarsz ilyet számolni a portfolióba, akkor vedd a bekerülési árát.
szieszta 2025. 08. 03. 13:28
Előzmény: #1061  Törölt felhasználó

Nekem az a bajom, hogy nagyon nehezen tudom meghatározni a portfólióm értékét, illetve az árát. Mivel több ingatlan is van, meg még termőföld is, nem tudom a valós értéket megbecsülni. Persze ez egy kisvárosban és nem a fővárosban. Például van egy földem, ami egy falu közvetlen közelében van, ha azt építkezési teleknek veszem, akkor sokszorosa az ára. Állítólag a szomszédom éppen azt intézi, hogy a parcellájára lehessen építkezni.
Van olyan családi ház, amit telek áron vettem, mert úgy is le kellene bontanom, na most ott lakik az a család, akik rosszul fizetnek, vannak elmaradásaik. Gyakorlatilag kigyomláltam a telket és kiadtam a házat, ami számomra is meglepően jó állapotban volt. Nem modern, de még nekem is elfogadhatóan lakható lenne, nyaralónak tökéletes.
Nem tudom magam hova elhelyezni, mert ide is sokan írogatnak, hogy ennyi meg annyi százalék. Csak kuliominer, aki teljesen kitárulkozva megosztja vagyonát és annak összetételét.
Mikor az FF topikban volt szavazás, hogy ki van 150 millió forint felett, meglepően sokan szavaztak az ez alatti vagyonra. Azt gondoltam, ott mindenki több száz milliomos. Néha ott is kiderül, hogy a nagyon aktív fórumozó 50 ezer dollár alatti vagyonnal tolja.
Persze itt is az a kérdés, ki mit érez vagyonnak. Mert ugye sokan nem számolják a lakó ingatlanjukat befektetésnek., csak amit a tőzsdén forgatnak.
_kt_ 2025. 08. 03. 13:20
Előzmény: #1063  _kt_
"felélési periódus *elején"
_kt_ 2025. 08. 03. 13:19
Előzmény: #1061  Törölt felhasználó

Igen. Ez egy nagyon fontos dolog, ami a 4%-os szabályra hivatkozó emberek nem szoktak figyelembe venni, hogy a Trinity study az a felélési periódus esetén meghatározta a 4%-os felélési arányt, utána minden évben az inflációhoz igazította, nem a portfolió teljesítményéhez, és megnézte hogy kibír-e az adott portfolió 10-20-30 évet.

Természetesen ha folyamatosan a portfolió 4%-át veszed ki, matematikailag sosem fog elfogyni a pénz. Viszont bejön annak a rizikója, hogy a portfolió hosszabb távon alulteljesít, és a 4%-a már nem lesz elég az életszínvonal fenntartására.

A felélési ráta csökkentése jól tudja ellensúlyozni a magasabb kockázatú portfoliót.
_kt_ 2025. 08. 03. 13:03
Előzmény: #1059  Törölt felhasználó

Nem kell meggyőznöd, én kötvényt szinte kizárólag arbitrázs kapcsán szoktam tartani. Nem a kötvények népszerűsítése a célom, hanem a volatiliás behozása, mint FIRE esetén (is) kritikus szempont.

Nagyon fontos dolgot pendítettél meg az "évtizedekig kötvényben" megjegyzéssel. 10+ év távlatában a részvények jelentősen jobb hozamot fognak elérni mint a kötvények. Tehát ilyen időtávra szinte minden esetben hibás kötvényt tartani, mert pénzt fogsz veszíteni vele. Ugyanakkor a FIRE lényege, hogy a portfoliód egy jelentős része a következő pár évben fog lejárni: ezt a részét fel fogod élni.

Tehát arra kell figyelni, hogy a portfoliód a FIRE által támasztott folyamatos, tervezhető felélési igényt teljesíteni tudja. Ezt lehet úgy csinálni, hogy 70-30 portfoliót tartasz, vagy más módon kezeled a volatilitást (pl barbell stratégiák), vagy akár úgy is hogy a magas kockázatú, magas hozamú portfolióval alacsonyabb felélési rátát használsz.
Törölt felhasználó 2025. 08. 03. 12:53
Előzmény: #1058  _kt_
Utánanéztem ennek a tanulmánynak. A félreértés abból adódott, hogy az én kivételi stratégiám a piaci értékhez igazodik. Tehát ha épp válság van, és jóval kisebb a pf értéke, akkor a kivét is annyival kevesebb (egyébként nálam nem 4, hanem 3.6%, és tervezem még lejjebb vinni).

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek