Topiknyitó: Lolmachine 2024. 02. 26. 12:55

Ezüst  

Hello!
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 01. 19. 09:36
Tudtátok, nagy nyomáson létezik a fémes hidrogén. Tehát ez is fém, igaz a földön nincs, de beleillik a fémpiaci portfoliókba :) 
EU direktíva, hogy a hidrogénbe egyre nagyobb  tőkét  kell pumpálni a környezetvédelem miatt..
Global X Hydrgen szintén XETRA részvénycsomag ETF tartalma:
Viszonylag új 2022 de inkább 2023-as indulású. De az iparag is új.
.
https://finance.yahoo.com/quote/HYDR/holdings/?utm_source=chatgpt.com
.
Angolok is már léptek . A JCB munkagépekbe tervezett motorral.
.
https://index.hu/techtud/2025/01/19/nagy-britannia-epitoipar-gepgyartas-hidrogen-motor/
randomly 2025. 01. 19. 09:05
Az AI megtorpant (NVDA, META, ADOBE, AMD van) talán a Concorde podcastban hangzott el hogy a csodálatos 7 es (Magnificent Seven) egymás között cseréli a cash-t és az eredmény jelenleg nulla. Az NVDA nyeresége az egekben a GOOG MSFT topog egyhelyben, tehát veszít eddig növekedett mint a gomba. Az NVDA a 137,7$ részvény ár mellet mostani negyedévre 0,07$ osztalékot küldött . Még jó hogy mostmár az Erste ebből csak 0,01-t von nem úgy mint anno hogy 7$ volt a jóváírás :-) 
Törölt felhasználó 2025. 01. 19. 04:36
Előzmény: #26375  Valiz
Kedves Valiz, jó, hogy estére tetted a felvetést így hajnalban látom! Sokszor nincs energiám (még) végigolvasni a napi hozzászólásokat. Bocsánat Mindenkitől! 
.
Nos a nikkel valóban alulteljesített az utóbbi időben.  Mondhatjuk érdemes beszállni! A nikkel fogyasztás az acéllal együtt növekedhet leginkább. A másik fogyasztó a nikkel akkumulátor de utóbbi úgy tudom hamarosan leváltásra kerül. Nem jó az energiasűrűsége az nikkel akkumulátoroknak, hamar tönkremennek. A katódot alkotja a nikkel, amit lítium- vasfoszfát (LiFePo4) vált le. Így a nikkel könnyen a palládium majd a platina sorsára juthat amiket kiváltottak a katalizátorokban más anyagra, be is esett az ára. (Most az ezüsttel kísérleteznek a kipufogógáz kezelésére, az még olcsóbb  mint a Pa és Pt…..)
.
Acélgyártás a nikkel komoly ötvözője a vasnak! Főleg ha a vas rugalmasságát szeretnénk fokozni. De az vasgyártás és kitermelés a recessziós ipar miatt visszafogott. Lásd ipari PMI adatokat és az építőipari adatokat! Előbb be kell indulnia a vasgyártásnak amihez látnunk kell a növekvő igényeket. 
.
USA helyzete a nikkellel. A védővámokat várjuk meg. USA nagy acél és vas vásárló, nem elég a saját kitermelése. Persze ha Kanadát bekebelezi már nem lesz gondja. 
.
Eszközök példa:
https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=GB00B15KY211#overview
.
Minap sok időt töltöttem a portfolióm átszervezésével, új befektetési, diverzifikáló lehetőségek keresésére. Ráadásul a PMAP és egyéb magyar állampapír már nem opció így a hosszabb távú kötvényeket is felszámolom. (1% büntetés ellenére is) 
.
Olyan eszközöket kerestem amik illenek az árupiaci kitettségembe. Találtam is jó párat!
Részvény: 
Rio Tinto - 20 elemzésből 20 vásárlásra ajánlja! (Az elemzések is döntő többség alapján.)
Miért? Nagyon alulértékelt lett. Termel vasércet, bauxitot (alumíniumot), rezet, nikkelt, és egyre bővül a szerbiai lítium kitermelése! Tehát önmagában ez a vállalat diverzifikált. Sőt ott van az ezüst és aranyban is, de kisebb mértékben. :) 
.
Másik felfedezettek az urán. Miért? Mert a Microsoft, Oracle, Meta, Google mind beállt az atomipar mögé. Nekik a AI központokhoz nem jó a nap és szél energia, mert kiszámíthatatlan. Olyan erőművek fejlesztését kezdték el, amik kicsik.Nem Paks méretű gyorsan telepíthető az adatközpontokhoz. A lent felsorolt urán ETF- erre is felkészült. Nm csak az érc van az ETF kitettségében hanem atomerőmű technológia is. 
.
A fent linkelt Wisdome Tree ETF a Xetrán tehát a BET-en elérhető! Van pár nagyon érdekes terméke! Van tőkeáttétes ezüst és arany papírja. 2x illetve 3x a szorzó. Nincs KO!
Ez ETF tehát eleve diverzifikált is. Az ETF további előnye, hogy aktívan és passzívan is kereskedhető. Sokkal jobb a likviditása mint az alapoknak. A Wisdome ETF eszkózok nem fizetnek osztalékot kimondottan árfolyamkövetők. De van osztalékos ETF is azt hiszem az iShare kiadásában, de szerintem az csak nagy vagyonnál lehet kedvezőbb. 
.
EUR/HUF . Az árfolyam nem kedvező, de konszenzus alapján további gyengülést várunk 12 hónapon belül. A dollárra meg akár 420- as árat is. Lehet egy átmeneti erősödés, de a fő trend ez. A topikban is kb erre jutottunk. Így váltok át amit csak tudok. További gond az Erste kicsit magas “kezelési” díja, de az OTP bróker még drágább a hazai papírokon.
.
Amit én kinéztem BÉT XETRA részen:
Rio Tinto - sokat tartok is idén vettem 
Global X Uranium ETF - tartom is bővítem is. 
Wisdom Tree silver 3x daily - tervezem a vételét - van külön long és short lehetőség :) 
Wisdom Tree gold 3x daily - tervezem a vételét- van külön long és short lehetőség:) 
Wisdom Tree battery solutions- tervezem a vételt. A fejlesztés alatt álló kompozit szilárdtest akkumulátortól sokat várok. De pont nem a nikkel kereslet felfutását.
.
A fent általam preferált eszközök iránya persze long. Ha esne inkább stop, és kivárok.
Kicsit hosszan írtam és sok információt érintettem. Ajánlom az átböngészését! Természetesen minden topik olvasónak!
Tényleg szinte papír ceruza kell végiggondolni, levezetni, átnézni. De szerintem érdemes! 
A diverzifikációval nagy hibát nem vétünk! Persze itt is van pár kockázati elem. Leginkább  maga Trump, akivel nem tudunk mit kezdeni legfeljebb informálódunk és időben lépünk.
stock53 2025. 01. 18. 21:58
Előzmény: #26373  Beze
Beze,Valiz,Bpali és a többiek,elnézést nem tudok mindenkit felsorolni,de nagyon köszönöm,hogy nem fog elsorvadni a topik.Nagyon szeretem ,hogy a kereskedések,megjegyzések Nálatok nem egymás becsmérléséről szól,hanem esetleg más észrevételről.Sikeres és eredményes kereskedést kivánok!Üdv!
Valiz
Valiz 2025. 01. 18. 18:31
 NEDDENNEK küldöm nagy kérdőjellel:
A nikkel ára az elmúlt hetekben némileg helyreállt, de még mindig alulteljesít az alapfém szektorban. Tavaly a nikkel volt az egyetlen ipari alapfém, amelynek ára több mint 20%-ot esett.Ami a kereslet növekedését illeti, a nikkel nem áll rosszul. A teljes nikkel iránti kereslet továbbra is évi 5-7%-kal nő majd elemzők szerint, (a réz bányák képtelenek lennének egy ilyen kereslet növekedési ütemet kiszolgálni ... az átlagos kereslet növekedés a réz esetén 2-3% globálisan).A nikkel iránti kereslet a tavalyi lassulás ellenére is közel évi 9%-kal ugrott 2020 óta. Csak Észak-Amerikában az akkumulátorgyárak éves kereslete eléri majd a 300 000 tonna nikkelt a 2030-as évekre.https://www.mining.com/subscribe-login/?id=1170014
randomly 2025. 01. 18. 13:51
Előzmény: #26371  Törölt felhasználó
Urán, Én másképpen fogalmaznák. Vajon mennyi van már beárazva a hírekből? Szerintem az összes, erről (is) lemaradtunk, nem merek belevenni. Persze Én ezt sokszor írom hogy nem  merek. A hétvégén próbálok Ripple cég XRP után olvasni. Szerintem ezt próbálom megvenni, már most hosszútávra ... van 198.89-es USD-m. Én 408-on váltottam utoljára Forintot, két hete volt is egy shortom 1,5HUF-al 10 szorzóval. Most hétfőn szerencsére nem kaptam Longot az a 0,4 HUF nem futotta volna a bázisár módosítás és kereskedelmi költségeket sem.
Beze
Beze 2025. 01. 18. 11:06
Előzmény: #26369  stock53
Nem discordozok dec. óta én se , mert sok volt már... Jó ez a fórum, én a discordot teljesen elengedtem.
tomi21 2025. 01. 18. 10:08
A silver futures pont az 50 naposig szurt le es vissza huztak fölötte zart. A Silver xag usd viszont alatta zart az 50 naposnak ennek van valami jelentősege miert van igy? Igy a silver futures anyira nem nez ki rosszul farkasfu mit gondolsz vagy aki tudja? Vagy valaki irta hogy most jartak le az opciok azok miatt esett tegnap?
Törölt felhasználó 2025. 01. 18. 07:13
https://invst.ly/18ht49
.
Nem szeretném borzolni a kedélyeket, se nagyon ajánlani, hogy most ez lesz a bomba eszköz de “hátborzongató” az urán etf! 
Global X Uranium  (URNU) elég volatilis így nem kockázatmentes, de ha ez emelkedik akkor aztán nem viccel! Naposon nekem dupla alj beszálló látszódik. Csütörtöki vételem után +2% már az első napon. Szép üdvözlő árfolyam, így tartom a nemesfémek diverzifikálására. 
Kisebb gondom a EUR/ HUF árfolyam. Nehéz szívvel váltok ilyen árfolyamon, de sejtem sokkal jobb nem lesz. 
Lolmachine
Lolmachine 2025. 01. 18. 00:26
Előzmény: #26369  stock53
Nem vonultam vissza, csak nagyon lefoglal jelenleg egy(három) másik projekt. Igyekszem mielőbb visszatérni, addig is nagyon köszönöm, hogy többen is tartják itt a frontot. Próbáltam többször ideérni esténként, de nem igazán tudok érdemben hozzászólni jelenleg a dolgokhoz. Nyitott pozim nincs, így ki is estem a ritmusból. A Discord egyébként nem végezte ki a topikot, azt még szerintem időben észrevettük. December óta nem kommunikálunk ott. Véleményem szerint amúgy ez is ugyanolyan periodikus mint a tőzsde. Hol jobban pörög, hol kevésbé, hiszen emberek vagyunk, vannak más elfoglaltságaink is. :)
stock53 2025. 01. 17. 23:55
Előzmény: #26365  Fibonacchi
Sokat tanultunk,jó tanáraink voltak,mert sajnos úgy érzem a discord kivérezteti vagy kivégzi a topikot.Ezt azért érzem,mert a pezsgés megszünt,órákig csend van,néha egy-egy  vélemény vagy hozzászólás megjelenik.Ez volt a legjobb topik,de azt gondolták néhányan,hogy nem kell nekik ez a nyügös,nehézkes dolog,inkább megcsnálják helyette ezt a belterjes csoportot.Nedden,Farkasfú,Fibo azért megjegyezte,hogy ez a topikot ne szoritsa háttérbe,remélem azért Őket még olvashatom, még a topik gazda is visszavonult/Lol/.  Nyugodjék békében!Sajnálom a topik királyt!Üdv!
randomly 2025. 01. 17. 20:30
Előzmény: #26354  Beze
Én meg az OTP-ben harcoltam, ezt meg nem figyeltem ... a hétfő déli eladás - zárás előtti visszavétel ennyit sikerült ebből a hullámból megfogni. https://invst.ly/18hl0j
randomly 2025. 01. 17. 20:10
Előzmény: #26366  randomly
Fibonacchi
Fibonacchi 2025. 01. 17. 18:33
Előzmény: #26364  Valiz
Épp túlléptünk július idusán amikor írtam....
Nem akart, aztán mégis jött (erre tettem volna nagyobb tétet) :))
Fél év csupán, mégis mennyit tanultatok már!
Valiz
Valiz 2025. 01. 17. 18:18
Előzmény: #26363  Fibonacchi
Hát, hogy tanuljak, ha nem magyarázod el a rajzod?? Tiéd más, mint Ff-é. Emlékszem LOL , Beze és mások is kérdeztek dolgokat amikor felbátorodtunk.Azt viszont megértem, hogy nem sok a kedved okítást tartani. Köszönjük a chartokat a megkavarodott pingvinekkel.
https://ibb.co/pyjqXK5
Fibonacchi
Fibonacchi 2025. 01. 17. 17:50
Előzmény: #26311  Valiz
Én nem vagyok Ff, nem vagyok jó tanár!
Ha megfigyeled a kettőnk rajzolgatása néha hasonlít picit.:)))
Ez azért van..........., mert:))
Ő precíz én nem.
Ő sokat tud én nem.
Ő idomítja a pingvineket én hülyítem őket.
Tanulok.
Ha figyelsz sokat tanulhatsz Te is!!:))
Fibonacchi
Fibonacchi 2025. 01. 17. 16:39
Előzmény: #26309  farkasfu
Van időm, nem sietek sehova.
Lavazza! 
:)
Törölt felhasználó 2025. 01. 17. 15:13
Előzmény: #26360  Beze
Jól tetted , pénz a zsebbe ..

Topik gazda