Boccsás meg de ha személyeskedsz azzal nem lesz igazad válaszoltam leírtam miért tartom félrevezetőnek a cikket. Te nem az érveimre válaszolsz vagy azzal vitatkozol hanem velem és bedobálod, hogy ha nő ez az jó a befektetőnek, persze csak te alapvető esszenciális erőségnek értékeled a konverziót miközben ez egyenlőre nem nevezhető jelentős értéktermetésnek csak szimplán konverziónak ami egy átrendeződő piacot támogató , kiszolgáló szegmensben való gyors térnyerésen hypokt céget támogat. A jelenlegi helyzetben a cég abban a kiszolgáló szegmensben "hasít" ahol mindenki újra tervez, átgpndol miért mert változnak a szokások. A magam részéről én befejeztem ezt a beszélgetést mert ha személyeskedünk arra nincs se kedvem sem időm, értelmetlen az időmet olyan dolgpkra fecsérelni ahol nem eszmét cserélünk hanem vagdalkozunk, és nem a véleményre reagálunk hanem a személyre. Kérdés ki milyen irányból és okkal csinálja azt amit csinál. 1.) Nem igaz az értékelés meghatározza, áttételesen de hatással van a fedezet értékelésére a hitel képességre. Vagyis meghatározó eleme a történetnek. Itt jön be a 2. Pont ha elindul egy fedezeti áttértékelés az ingatlan piacon akkor az mindenkit érit függetlenül attól , hogy milyen ingatlanokkal bizniszel. 3. Oké kezeli a kamat kockázatokat , mindenki teszi akinek az eredményét jelentősen befolyásolja a hitel állománya. 4.) Igen jó de te érvként használid milyen fasza a SPP miközben én rámutattam , hogy ez viszonylag egyszerüen változtatható és nem igazán akkora történet csak a belső portfolió struktúra átrendeződését folyamatait mutatja de nem garancia a végső pozitiv kimenetre. Nekem az nem tetszik, hogy ha ennyire faszák vagyunk mink kell pr cikkben szétfényezni, alákérdezéssel tovább fényezni azt ami csillog mert ez a legolcsobb megoldás .... ? Neked meg az nem tetszik, hogy valakinek problémája van a liblingeddel , hát b... ilyen az élet. Majd a piac eldönti kinek volt igaza , vagy nem mert a piac is árazott már félre sok mindent ......
Van még pár adjusztálás amit el lehet végezni, ha érdekel, hogy valójában mit is kapsz a 14 euroba kerülő részvényért cserébe.
Az általad számolt 2025-ös EPS nevezőjében benne van a tőkebevonás során létrejött 60%-nyi részvény, de a számlálóban nincs benne az, amit vettek a részvényekből befolyó pénzből. A 2026Q1 jelentésben látható a lengyel portfólió kb. egy havi teljesítménye. Ezt lehet évesíteni, csak előtte ki kell belőle szűrni az üzemeltetési bevételekből 1.2 millió euro átalakításhoz kapcsolódó egyszeri díjbevételt.
Veszed az aktuális hitelmennyiséget, kiszámolod hogy mennyi az éves kamatköltsége, es azt levonod.
Az így kapott érték mutatja, hogy valójában milyen osztalékfizetési képessége van az ingatlanportfóliónak.
Én ki szoktam szűrni az átértékelés hatását, amikor számolgatok. Ezért is nézem kicsit szkeptikusan, hogy lendületet vett az árfolyam, pedig az átértékeléstől tisztított EPS nem indokolja (2025 - 0,61EUR; 2024 - 0,8 EUR), de az osztalék viszonylatában nagyjából leköveti a 7%-os "szabályt". Bővítenék még, de nem ezen a szinten. Várom a fejleményeket, a megerősítést a stratégiával kapcsolatban. Nem vagyok híve ennek az eredményt meghaladó osztalékfizetésnek. Árfolyamboostolásra jó csak.
Az én értékelésem szerint a cikk egy korrekt bemutatója volt a cégnek, ezért csodálkoztam, hogy te fundamentálisan máshogy láttad ezt.
1. Természetesen az ingatlanbecslés nem mérés hanem becslés. Ezt, mint mondtad, te is tudod, én is tudom, és mindenki aki ingatlan közelébe került tudja. Így nem érzem inkorrektnek azt, hogy a szóban forgó cikk nem az ingatlanbecslés sötét oldaláról szól. A cég ingatlanok bérbeadásával foglakozik, tehát az hogy a CBRE negyedévről negyedévre mennyire becsüli az ingatlanokat nincs érdemi hatással a működésre, csak a számviteli eredményre. Én nem tudom, hogy az S&P mennyiért ad AAA minősítést, de figyelembe véve hogy mennyi kibocsátó nem rendelkezik AAA minősítéssel, rajtad kívül kevesen tudhatják ezt.
2. Mely kínai entitásokra gondolsz, és milyen hatásuk van az SPLUS portfóliójára? A cikkben ezekről az entitásokról kellett volna beszélnie Bárány Kristófnak az Auchan helyett, hogy korrektebb legyen?
3. A jelentésekben van szó a hitelekről, részletekről, feltételekről, és arról hogy milyen kamatswap ügyletekkel van a hosszú távú kamatkockázat kezelve. Azt mondod, hogy a Telexen megjelent cikkben ezekről kellene írni ahhoz, hogy korrektnek lehessen nevezni?
4. A cég ingatlan bérbeadásból él. Ha bejött a portfólió olyan elem, ami növeli a bevételt, a tulajdonosoknak jó.
A kételkedés a befektetésben rendkívül fontos dolog. Minden állítást érdemes kétségbe vonni, ellenőrizni, az esetleges elhallgatott részleteket kideríteni. Számomra a sikeres befektetési stratégia nem a nyertesek megtalálásáról szól, hanem a biztos vesztesek kiszórásáról, a többit elintézi a diverzifikáció, a nyertesek pedig egyre nagyobb részét fogják kitenni a portfóliómnak.
Ezért is lettem egyből kíváncsi arra, hogy te milyen problémát láttál a cikkel. De őszintén szólva nem látom, hogy rendelkeznél olyan információval, ami a cikkben állítottakat cáfolná vagy más fénybe helyezné. Inkább tűnik úgy, hogy zsigerből reagáltál a "támogatott tartalom" cimkére, majd amikor rákérdeztem, akkor improvizáltál kifogásokat. De ez nem az a domb amin érdemes meghalni. Különösen amiatt, mert mint minden cégben, itt is léteznek valós kockázatok, és amikor mondvacsinált kockázatok sorolásával (kínai entitások, csökkenő kamatkörnyezet, csökkenő bérleti díjak) teleszórod a fórumot, akkor valójában csak a zajt növeled, ami zajban a tényleges kockázatok utána elvesznek. Szerintem neked pontosan az ellenkezője lenne a célod, de az ahogyan ezt most csináltad, nem abba az irányba visz.
Az átértékelést a SZIT törvény előírja, de ahhoz, hogy a gazdasági teljesítményt lásd érdemes korrigálni rá, és pl. FFO-t nézni.
A higitás az üzleti modell része, mivel a SZIT előírja, hogy az eredmény legalább 90%-át osztalékra kell javasolni minden évben, így új akvizíciót új tőkével lehet végezni. De higítás és higítás között van különbség. Egyrészt nyilvános részvénykibocsátás volt: mindenki aki túl olcsónak találta a kibocsátási árat ugyanezen az olcsó áron venni is tudott. Másrészt az elmúlt 1 évben ugyan 60%-kal nőtt a részvényszám, de az egy részvényre jutó bérleti díj, ingatlanérték kb. ugyanakkora maradt.
+1: az , hogy egy ingatlan értéke mi azt mindig a piac dönti el, a retail nem a vágyakról szól hanem a napi kis nyerésekről és a piac változásának időben felfogott és megértett változásáról. A Spar 23 milliárd minuszban zárta 2025-öt ha jól rémlik. Ami arany tojás tojó tyúk volt ami most.... meg kell nézni a Lidlt , vagy a Costocot . Warren bácsi kedvencét. Mi van ha az SPP most azt veszi amit azok adnak el akik már látják a jövőt , jobban és most állnak át erre a más világra ... és a SPP a jó hülye. Elnézést. Nem is olyan rég láttunk ilyet itthon 100 milliárdokban fáj minden magyarnak. A méret gazdasságosság bocs de nem erény ez a minimum elvárás vagyis ne csináljunk már bolhábol elefántott mert képes egy nagyob szervezettel gazdaságossabban működni.
Tehát akkor ezek szerint a te értekelésed szwrint a cikk kiegyensúlyozott tájékoztatásról árulkodik? Hát... 1.) Én nem vonom kétségbe senki kompetenciáját arra, hogy megtudja mondani mennyi egy ingatlan ára... de ismerem egy értékbecslés menetét és tudom, hogy számokkal dolgoznak de az már szubijektív az egyes tényezőket milyen arányban milyen értk nővelő vagy csökkentő tényezőként számolják be vagy nem számolják be. Ez egy rendkivül szubijektív iparág < már mind az értékbecslés > . Azt is tudjuk, hogy van az a pénz amiert a S&P - s AAA minősit :) 2.) Felhívnám a figyelmet az elmúlt években több ingatlan szakértéssel foglalkozó figyelem felhívásara hogy a kínai és más entitások nem nyugati standardok < érsd nem titokban> mentén végzett ingatlan eladásai miatt egyre nagyobb a veszélye , hogy az eddig vélelmezett ingatlan értékek jelentösen mások lehetnek mind a piaci érték ami egy begyűrüző folyamatban a 2008 as hitelválsághoz hasonló helyzetett termemthet a fedezeti értékek átértékelődése miatt. 3.) Hogy mi van a könyvben és annak mi a piaci értéke és a bank ezt mire értékeli az egy dolog. Az 55% os hitel állomány önmagában szép szám de nem tudjuk a részleteket, feltételeket ... vagyis lehet nagyon jó de lehet rossz is. Ez önmagában olyan mind a forint árfolyama önmagában nem jelent túl sokat a környezettel együtt értelmezendő. 4.) A terület arányos bérleti díj megint szép szám de csak annyit jelent, hogy a portolióban megnőtt a magasabb értékeltségű terület aránya mindenfajta extra nélkül nővelhető csak vegyél 100 közwc mellé 2 db luxus boltott a Ginzán és máris meg sokszoroztad. Amit ellhalgat az amit nem mond el, hogyha minden nagyon jó minden nagyon szép és csak a jó folyik a kifolyón akkor én keresem , hogy hova lesz a szar mert olyan még nem volt hogy ne lett volna titkolni való. Nem láttom mi az amiben a SPP köröket tudna verni másokra , azon kivül, hogy okyat veszi amut más nem mer vagy nem akkar megkockáztatni , persze lehet én vagyok vak és te tuddod jól , de én szeretek kétkedni kinöttem már a gyerek zsurok habos babos világából.
Az ingatlanok diszkonttal való megvásárlása a cég strukturális előnyéből fakad, olyan méretű portfóliókat vásárol meg egyben motivált eladóktól amiket nem lehet piacon egyben értékesíteni. Ez a diszkont nagyon jó kockázatcsökkentő, és a cikk első kérdésére adott első válaszában van szó róla, tehát nem lehet elhallgatott kockázatnak nevezni.
Az értékbecslés a piaci értéket próbálja becsülni. Ha úgy gondolod hogy a CBRE, a világ legnagyobb ingatlanbecsüs vállalata valamit szisztematikusan rosszul csinál ennek a terén, az nagyon érdekes cikk alapanyag lehetne, de az sem derült ki számomra hogy ezzel kapcsolatban mit gondolsz elhallgatott dolognak amit az SPLUS-nak muszáj lenne kiteregetnie.
A hitel állomány 55%-os, ez a tipikus ezen a területen, nem érzem igazán félrevezetőnek, hogy nem ír a cikk róla.
A cég működése során jelentős kamatnövekedés volt a 2022-es 0%-os szintről, tehát működik a modelljük emelkedő kamatkörnyezetben is, tehát nem igaz az a sejtetésed a csökkenő kamatkörnyezetről.
A költségcsökkentést méretgazdaságosság révén érték el, egyrészt a saját fix költségeik is csökkennek, másrészt a szolgáltatókkal és szakemberekekkel jobb árat tudnak kialkudni, nem érzem igazán félrevezetőnek, hogy ezt nem részletezte a cikk.
A területarányos bérleti bevétel nőtt, tehát nem igaz az a sejtetésed, hogy olcsóbban adták ki hogy növeljék a kiadottságot.
Nem tudom Oszkár bácsi kicsoda, de ha nem tudnak több hitelt felvenni, akkor bocsánatak ki több részvényt, mint tették tavaly is. Ha nem tudnak több részvényt kibocsátani, akkor nem növekednek. Mivel a cég jelenlegi állapotában is bőven nyereségesen működik, nem szorulnak rá, hogy növekedjenek olyankor, amikor a tőkepiaci helyzet nem megfelelő.
Nehéz nem egyetérteni. Én nem vagyok ennyire szofisztikált, de az nekem is feltűnt, hogy az éves eredményt erősen tolja az átértékelési nyereség. Egyszeri és megfoghatatlan. Közben a részvénykibocsátásokkal ki vagyunk higítva, így az EPS nem igazán nő, csak a bevétel ugrik meg. A következő öt évben nem számolnak jelentős tőketörlesztéssel. Ha ezt később ingatlaneladásból tervezik visszafizetni, akkor képbe jöhet a valós piaci érték.
Ha te egy hangulat javító, irányba terelő , befolyásolási célú cikktől várod a tiszta képet sajnálom de eltévedtél. Mit hallgat el: egy szó sincs venne a kockázatokról max olyan formában, hogy mostanában nem fogyasztanak az emberek. Nem emeli ki, bár megemlíti hogy a nővekedést az olyan ingatlan elemek egyben történő megvásárlásával épiti amelyre egyben vevő nem nagyon van, vagyis ő a pénz mérettel operalva a vásárlási mérettel és a vásárlás tényével tólja le az árat arra a szintre amivel a olcsóbban vesz mind az értékbecslés szerinti ár. Az más kérdés, hogy arról büdös szó sincs hogy a becsült érték és a piaci érték vagy a menekülési érték hogyan visszonyúl. De ez ebben a relációban légüres térben mozog a cég, ahol van egy nagy léptékű eladási hajlandóság , ő megveszi ezt de egyben nincs rá vevő aki akkarná , képes lenne rá vagyis ha likvidálni akkarná akkor szét kéne szedni kisebb elemekre és darabokban eladni ami idő és rossz alkupozició. A félrevezetés ez az egyetlen amire csak akkor lehetne válaszolni biztosan, hogyha benfentes információval rendelkeznék. Bár azt látni kell, ha van aki elad és hajlandó a vagyonelemeket az érték alatt eladni az nagyon másképp látja a piac állását és a cikkből erre a kérdésre nincs válasz. Ami félrevezető lehet az az a hurrá optimizmus ami mindenhol fejlődést viziónál, mindenhol újabb esélyt ... Ami szám van a cikkben az nagyrészt relatív százalékos nővekedést mutató szám. De egy alaciny bázisról induló nagy vásárlásokat jelentő folyamatban a bevétel növekedés mellé nincs egy szó se a hitel állomány nővekedésről. Ez azért lényeges mert a modell amit csinálnak egy csökkenő kamatkörnyezetben nővekvő forgalommal párosulva tökéletesen működik de fordítva... Nem tudunk arról sem, hogy az átvétel után a költség csökkentést és foglaltság nővekedést mivel érték el milyen kompromisszumot kötöttek ... vagyis lehet olcsóbban adták ki , és a szolgáltatási színvonalon csökkentettek ... Tehát összeségében a cikl csak pozítiv kicsengéssel, nincs kockázat ha van is mi optimisták vagyuk mert jók vagyunk... persze csak akkarni kell és menni fog . Na ja az élet már ilyen. Azt sem igazán fejti ki, hogy az igazi nővekedést az amerikai és hazai befektetők pénzeiből látja .... és mi van ha nem jön Oszkár bácsi? Most már megfelel a kritériumaidnak a válasz ? Vagy még mining nem válaszoltam megfelelően ?
szerinem az a jó, ha eredmények vannak és ezt tudják kommunikálni. vagy ha tervek vannak és az tudják kommunikálni. a béten 10-ből 6 cégnek egyik sem megy.
Érdekes, megkérdeztem, hogy szerinted mi a félrevezető a cikkben, vagy mi van elhallgatva benne, de a válaszodból nem tudom ezeket kiolvasni. Inkább hangulat generáló kommentnek tűnik.
Hát igen nem vagyunk egy ámerika az már biztos. Kérdés, hogy a cégeknek exibionizmus vagy kemény munka és egy jó csapat kell. Én inkább kedvelem a számokban erős szájban visszafogotabb cégeket, még akkor is részben egyetértek ha már valaki nyrt akart lenni vegye a fáradságot és pr-ozzon. Láttom 3 ember van akinek bármit irok az nem tetszik de hát ez van :)
Én azt gondolom, hogy bár minden cég, aki a béten van írna hasonló cikkeket. A magyar tőzsde tele van olyan cégekkel, akik az alapvető tájékoztatást is csak nyögvenyelősen teszik meg. A tőzsde pszicho és a befektetők igénylik az impulzusokat. Az a nem normális, hogy van nem egy olyan cég a béten, akik évek óta zéró információt osztanak meg az álmaikról, víziójukról, stratégiájukról, csak letudják a kötelező jelentést és kész.
Bocsánat egy pr cikk amiben szétfényeznek egy céget és eladják az álmot abban minden benne van amit kérdezel, félrevezetés, elhalgatás ... de ez nem számok szintje ez egy hangulat generáló cikk. Senki nem írt gazdasági kérdésben olyan cikket amiben nem volt ha és amennyiben, és hasonlók . A közgazdaság nem science hanem arts. Töménytelen dolog feltételezés, mérlegelés kérdése.
Igazad van abban, hogy érdemes egészséges szkepticizmussal kezelni a szponzorált cikkeket. Van szerinted olyan állítás benne, ami hibás, félrevezető, vagy a valóságosnál kedvezőbb színben tünteti fel a céget? Vagy olyan információ, amit elhallgat a cikk, pedig elvárható lenne, hogy közöljenek, ha már ilyen részletességgel írnak a cégről?
Jó csak ketten be likeolták a közlésedet ami arra utal nálam, hogy tetszik nekik ... és nem tudom hogy ők konstatálták-e ezt az apró tényt. Mert még ha igazán ez egy pénzügyi szaklap fóruma is itt a pr nem nyerő , legalássbis nekünk mind befektetőknek.
Lol , szerintem azért könnyen megkülönbeztethető vagyok - igaza a név és a hozzá kapcsolt sztereotipiák nem teljesen fedik az én fizikai valóságomat - azert elégé más vagyok mind Tőzsdemágus. De kösszi hogy engem választottál. :) Mindig jó érzés kiválasztottnak lenni. Eggyetértünk sok mágikus realista ember aki jégből készült ablakokat viziónál a dzsungelbe azt hiszi az all in az egyetlen jó út és profit maximalizálás az igazi kemény dolog és a diverzifikáció a hülyék mencsvára. Pedig azért látni kell a SPP mai állapota egy jó kezdet lehet és van benne spiritusz de mai állapotában még nem egy grafi park.
Én Uhurának válaszoltam, vagy Ti ketten egyek vagytok? Az egyik profilból ezt válaszolod, a másikból meg amazt? :) Amúgy csak azért, mert azt kéred, vagy inkább könyörögsz, nem fogom megvenni 15ig és remélem más sem fogja megvenni, csak azért, hogy egy nicknek jó legyen. S utána más legyen mínuszba x ideig. Továbbá, attól, hogy Tőzsdemágus a nicket, nem rád gondoltam, hanem azokra, akik tőzsde mágusnak képzelik magukat. Igen, sokan vannak és látszólag te is annak képzeled magad. Tudod, több mint 20 éve a piacon vagyok, sok mágust láttam elvérezni, akikkel jókat söröztünk, megbeszéltük ki merre várja xy részvényt, volt akit a 2008-as válság vitt el, volt akit a svájci frank speki, és nem pár ezer euró úszott el, hanem több millió euró, lakás, család. Mindegy is, ha megvetek valakit, az az, amikor illikvid papírokba spekizik és hisztizik, hogy miért esik a részvény, vegye már ki valaki azt a pár ezer db-ot, hogy neki jó legyen.
Shopper Park Plus