Nem tudom mit nem értesz. Fix az fitamidő kifitása utan vehető fel garantáltan. A MAP az meg minden év végén. 5évre nem kötném le Fixen a pénzt. Oké hogy most felvehető bármikor, de szerződés alapján nem kötelesek előbb emgedni kifizetést. 5évet nem szeretnék 100% infláció mellett várni, azt lehazudva 20ra. Nem bonya ez. Neked kell legjobban tudnod. Egy 5éves minden évben feltörhető tökéletes, de abból meg limit van.
Tisztában vagyok az előnyökkel és a hátrányokkal, a jövőt nem ismerem sajna..😀 Nekem inkább az ingatlanok a pálya, hosszabb távon abban gondolkodom, így a biztos és ingyenes kiszállás a legfontosabb.
A máp+ fő hátránya h évente fizet kamatot, a fő előnye h névértéken vissza lehet váltani, hátrány h 6.5%-al indul, nekem sosem volt máp+ csak fix és bmáp van, rövid távra a dkj is jó.
Én sem tudtam belépni azóta , vagyis belépek és ki is dob azonnal hogy inaktivitás miatt a rendszer kiléptette....Lassan már énis egy jelnek tekintem ezt:) Tavaly azért cseréltem midnent bmáp-ra mert számítottam rá hogy ha nemis akkora ,de egy 22-höz hasonló inflációs hullám megindul a választási osztogatások hatására(plusz még most vannak globális kockázatok is) úgylátom az itteni emberek véleménye is valahogy 50-50%-ban oszlik meg ez ügyben.
Egyelőre a tartás mellett voksoltam, csak a kis ördök néha piszkálgatgat.... A 3. év az ami nagyon bizonytalan. A 2027 -es (8 hónap hátra) 7 % -ost is nehéz szívvel dobtam...
"Lehetett tavaly választani 2028, vagy 2030as Fixet. Direkt mondtam jobb a rövid határidős 3éves." Én meg vettem az 5 éveset (2030Q2-től kezdve), mert jobbnak ítéltem. Te a 3éveset erőltetted, most szerinted "jobb" a 3 évesben ülni, mint a 5 évesben, szerintem ez totál logikátlan. Közben meg bevásároltál a 2031M1-ből, ami 5 éves. A kettő állításod üti egymást.
Pont így vagyok én is. Lehetett tavaly választani 2028, vagy 2030as Fixet. Direkt mondtam jobb a rövid határidős 3éves. Most meg dobjam -1%ra 1év után megint. Én is pont így vagyok, bozonytalan minden, lesz ami lesz. Ha nem adnak MAP+ot nagyban, már nem kavarok. Msjd ha lejárnak újra tervezek. Eddig mindig tudtam legjobb döntést hozni, utólag nézve is. Most lehet nem fogok, lejáratnál kiderül. Egy borulás legyen ebben a III. VHban, vagy inflációs nyomás 1-2éven belül és már jó is vagyok. Negatív világ kamatnál is itt 6% volt PMAP,, postai takarékjegyek 4.5%.nem fog ez úgy lemenni. Ha igen, jó lesz gazdaság, akkor tőzsdén is kiköhet évi 7%
A fixmáp 2028 -as lejáratú 6,5 % -os papírját dobnátok, ha csakis máp+ -t akarnék venni? Az 5 évet majdnem biztos nem várnám ki, kb 3 évben gondolkodok.
Senki nem terel senkit semmibe, én biztosan nem. Aki meg szeretné tartani a BMÁP-ot, megtartja. Aki inkább a hosszabb időtávra voksol, az levált rövidtávút, most.
Ha 2027 típusod van, de az 1 év. És ha 2027 után még 3-4 kamatú papír sem lesz? Akkor max kiveszed a pénzt, és viszed tőzsdére, állampapírba már nem lesz érdemes visszaforgatni. Itt most pont az a lényeg, hogy aki állampapírozik, és hosszabb távon jó neki a 7%, annak kb. felesleges is agyalnia, -1 % és dobás, de persze ez az én saját véleményem. 2029N más tészta, az 3 év, nem pedig 1. 3 év alatt még bármi történhet, ez tény. Lehet simán kihúzza végig 7% felett, és akkor át lehet pattanni egy hasonló papírba, és nincs -1%. De látva az utóbbi 1-2 év tapasztalatát, évente variálunk. 2025 elején vettem a BMÁP-ot, most dobtam, most ~ 1.5 évvel később. 2027 Q1 2030 Q2-Q3-Q4 Ezeket mind átvittem 2031Q1/Q2be Nekem jó a 7%, szintén saját döntés. Az OTP néha 2 nap alatt ennyit emelkedik, azt is látom, de inkább reszelgetek.
Úgy döntöttem, nem ugrálok. Az app is szórakozik reggel óta, lehet, hogy ez redflag, vagy isten ujja. Van bennem egy olyan kényszerképzet is, hogy nem lesz olyan nyerő a sok évre fixált 7%. Túl sok a bizonytalansági tényező. A soxor 1% bünti sem kis összeg, az sem az én számlámat gyarapitja.
Abból kiindulva h őszig 5%-ra csökkenhetnek a DKJ hozamok nem igazán érdemes sok újabb bmápot tartani a régieket pedig nem éri meg lecserélni azokat lejáratig érdemes tartani hiszen 2027-ben névértéken megkapjuk az árát.
Magyar Állampapír tulajok