Topiknyitó: Hathor 2022. 12. 08. 14:35

Magyar Állampapír tulajok  

Magyar Állampapír tagoknak
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
nemtudom 2025. 06. 09. 16:09
Előzmény: #32999  nemtudom
*javítás
A lakossági arány jelenleg kb. 20-21% a lakossági állampapírokból, de azt nem tudjuk, hogy mennyi van a lakosságnál intézményi papírokban. Te tudod?
nemtudom 2025. 06. 09. 16:07
Előzmény: #32997  TheSnake2020
szvsz nem számított többre, a lényeg, hogy a devizaarány 30%-a kőbe van vésve jelenleg, a másik 70% a hazai finanszírozás, ami belül egyre inkább összemosódik a bankok (pénzintézetek, biztosítók stb) és a lakossági arány. A lakossági arány jelenleg kb. 20-21% a lakossági állampapírokból, de azt nem tudjuk, hogy mennyi van a lakosságnál nem intézményi papírokban. Te tudod?
Spiller 2025. 06. 09. 16:02
Előzmény: #32994  nemtudom

megkerestem neked, itt számolgathatsz százalékokat kedvedreAKK
mivel a MO-i kezdetektől tőzsdézem  és vállalkozó vagyok nem gondolom nekem kellett megfejtenem.  Próbáltam plasztikusan elmagyarázni, szivesen. :)
TheSnake2020 2025. 06. 09. 15:59
Előzmény: #32993  nemtudom
A magyar állam többre számított. Az egész éves hiány finanszírozási tervében meg lehet nézni. 1200mrd öt várták a lakossagtol kb. Ezt csökkentették le most 900 Mrd rá. Ez csak lakossagi papír. Ebből van meg kb 100 Mrd. Szerintem hiba volt elengedni a nagy kamat fizeteseknel a lehetőséget. Én biztos felmentés volna 8% körülre. A DKJ az forró pénz,  nem tudom, hogy a durationnal számít e. A deviza pedig azért csak tőlünk független egy nagyobb sokk esetén. A választási osztogatas is csak most indul. Amíg risk on üzem mód van , teljesen ok. Ha azonban risk off , akkor ez egy lényegesen rosszabb szerkezet, mint 1 évvel ezelőtt. 
Spiller 2025. 06. 09. 15:58
Előzmény: #32990  FR73
így van. Az alapot ne feledjük a magas kamat a korábbi éve magas inflációjának az eredménye, megplusszolva némi kamatprémiummal. A logika szerint az emberek annyival kaptak több hozamot amennyivel többet kellett költeniük az emelkedő árak miatt. DE!  Az embereknek azért lett sokkal több pénzük, mert azonnal csökkentették a fogyasztásukat, ráadásul széles spektrumban, energiákban, szolgáltatásokban, élelmiszer vásárlásban stb stb..  okosabban költöttek és ezen felül is megtakarítottak amit tudtak és állampapirba fektettek. 
Ne feledjük a korábbi években hozamsivatag volt és nehéz volt a megtakarításokat értéktartó likvid eszközbe tenni. A hosszútávra lekötött banki papírok adtak valamennyi értékelhető kamatot.  Az állampapír számlák adták az alacsony költségeket, likviditást, értékelhető kamatokat.  Prémium helyzet olyan amit ritkán kínál az élet.  
nemtudom 2025. 06. 09. 15:49
Előzmény: #32990  FR73
mi majdnem ugyanazt mondjuk, pedig nem beszéltünk össze
nemtudom 2025. 06. 09. 15:46
Előzmény: #32991  Spiller
Örülök hogy megfejtetted "a piacnak mindig igaza van" rejtélyét.
nemtudom 2025. 06. 09. 15:43
Előzmény: #32989  TheSnake2020
+94milliárd névértéknyi többlet keletkezett a lakossági állampapírokból a lakosságnál idén. Nem sok, de ha jól értem a nyilatkozatokat, interjúkat, ennél rosszabbra számítottak, fel is voltak arra készülve (gazdasági minisztertől ÁKK-ig), hiszen nyilván a megakamat után kb. negyedére leeső kamatszint az ég és föld. Ehhez képest a bónusszal és némi meglepetésre a fix-szel stabilizálták a keresletet, ráadásul úgy, hogy a bónusz kamatprémiumán kétszer is csökkentettek!
 *
Talán besegített az áprilisi tőzsdei sokk is. Ha jól értem, az alapkezelők több beáramlásra számítottak (meg is tettek mindent érte) az állampapírok kárára, ehhez képest relatíve hoppon maradtak. Persze nekem még így is érthetetlen, hogy az alapkezelők költségeihez képest ingyenes ETF-k (és szinte ingyenes buy and hold részvénystratégia) korában miért talicskázzák a zemberek a pénzüket alapokba, de ez nem az én problémám, és főleg nem az én pénzem, tehát semmi közöm hozzá! 
*
Én sem venném a tízéves papírt lejáratig tartásra úgy, hogy egyelőre nem látható a hozamcsökkenés!
Spiller 2025. 06. 09. 15:37
Miért ne finanszírozna a lakosság? Ha kivonná a pénzét az államadósságból akkor ennek a helyére is kellene pénzt keresni. 
AKK statisztikai részén lehet mindenféle összefüggést  nézegetni. 
AKK
Spiller 2025. 06. 09. 15:30
Előzmény: #32972  nemtudom
"A piacnak mindig igaza van" ez egy régi mondás, a legtöbb pénzügyi könyv első lapján oda van firkantva.
Amúgy számomra nem egy nagy igazság. A piac az a gnúcsorda, amit esetleg 3 oroszlán meghajtott egy irányba ahol már várja a prédákat a falka többi egyede. Vagy magától megy egy krokodiloktól hemzsegő folyó felé.   Gondolhatnánk azt is a piac a kollektív tudás eredője, de akkor nem lennének lufik a piacokon vagy nagy összeomlások.  De aztán még is, hiszen a gnúcsorda legerősebbjei  a legjobbak a többség eljut a céljához szaporodnak híznak amíg a legközelebbi időpontban megint leadják adóikat a ragadozóknak.    Mivel a tőzsdei cégeknek (még az ott dolgozó titkárnőknek is) kb 178X több infójuk van az adott cégről mint a tőzsdei szereplőknek ettől lutri és még ott vannak az árfolyamokat befolyásoló véletlen események.  Bízhatnánk a szakértőkben is, akik kutatnak kotorásznak a tőzsdei cégek háza táján és megosztják velünk ezeket az információikat. De mindenki abból él amije van, tehát némi baksisért a "szakértő" már adhat irányult szakértői véleményt.  Szinesen szép a világ. :)
FR73 2025. 06. 09. 15:24
Nincs értelme megcimkézni, hogy melyik papír épp mit finanszíroz. Ez ugyanis cashflow kèrdés, amit az ÁKK menedzsel (elég jól).
A lakosság részére volt egy jelentős hozamesés 18-19%-ról 6,5-7,5%-ra. Emiatt megtorpant, picit esett, de nem esett nagy mértékben a lakossági papír aránya (nem volt jelentős tőkekivonás, pedig harmadára esett a lakossági papírok hozama). Jelenleg a lakosság kb azt kapja, mint az intézményik, azaz kb piaci kamatot, és ez kb elég is nekik. Ne egy-két fórumozóból induljunk ki, hanem lássuk, mit művel a nép.
Már "csak" az a feladat, hogy ne szálljon el se a forint, se az infláció, és a mutatvány sikerülni fog.
Varga egyelőre szigorúbb, mint én gondoltam.
TheSnake2020 2025. 06. 09. 15:02
A lakosság nem finanszírozott eddig semmit az idei költségvetési hiányából a lakossagi papírokkal.   Kb. 100 Mrd forint lakossagi papír. Ráadásul ezt is egyre nehezebb megitelni,  mert most már a bankok is tarthatjak,  sőt finoman meg is vannak kérve,  hogy tartsák.  Azt is érdemes észben tartani, hogy mindez risk on üzem mód mellett történik. A DKJ arány növekedett és a deviza eladosodottsag,  ráadásul elég magas kamatláb mellett. Most nyugalom van és lehet, hogy a következő hitel minősítő döntésig sikerül  is ezt a nyugalmat fenntartani.  Azt azonban érdemes észben tartani, amit az egyik magyar állampapír trader is mondott , ő soha nem veszi a 10 éves papírt azért,  hogy lejárati tartsa.  
Spiller 2025. 06. 09. 14:43
Előzmény: #32984  nemtudom
Igen 20-25% között akarják tartani   Az AKK oldalán a statisztikákban kotorászhatsz pontos számok után.  
Pár cikkben olvastam tán 27% volt akkor, tehát lefedi a kijelentésemet miszerint több volt mint 25%.  Nem tudom miért fontosak a tizedes számok. A lényeg az, nem a 20 hanem a 25höz van közelebb a szám és néha fölé megy. Likvid a kincstárszámla, a kapott kamatokat is általában visszaforgatják de jön a nyár, ha olcsóbb a deviza akkor erre is költenek meg utazásra.  Akik kiszállnak ingatlanokból azok veszik állampapírt, akik vesznek lakást azok eladnak állampapírt. Látok tendenciát, sokan realizálták a nyerőt és osztalékokat a tőzsdén és vagy részben vagy teljesen kiszálltak részvényekből és visszamentek állampapírba. Az a jegybankok örök házifeladata, melyik az a legkisebb szám (kamat) amivel még   adják a pénzeket. 
nemtudom 2025. 06. 09. 07:14
Előzmény: #32986  nemtudom
A májusi éves inflációra leadott tippek mediánja 4.0%.
Feltehetően 24 órán belül megismerhetjük a portfóliónak az elemzőktől kapott előrejelzésekből készített  összesítését és elemzői mediánját (="elemzői konszenzus"). 
(szvsz az elemzői medián nagyobb lesz, mint a tippversenyben leadott tippek mediánja)
*
Az inflációs adat szerda 8.30-kor derül ki
nemtudom 2025. 06. 09. 07:07
Előzmény: #32976  x2029J
A tippversenyben a májusi magyar éves inflációra az alábbi tippek és kommentek érkeztek:
*
tihamer 3.9%
nemtudom 4.4% ("kis emelkedést tippelek az áprilisi 4.2%-ről és havi +0.1% -t")
manitu71 4.1% ("minimális csökkenés a további árrés stoppok és az üzemanyag ár csökkenés miatt")
Rincewind2 3.5% (folyamatos akciókat látott a vendéglátásban (szállás, étkezés) és a boltokban nem érzékelt számottevő árnyomást idén (viszont a covid előtti szintekhez képesti inflációt az 5 éves összesített adatok nem tükrözik megfelelően szerinte))
x2029J 4.5% ("0,2%-os havi emelkedésre tippelek, ahogy áprilisban is volt, ez pedig 4,5%-os éves visszatekintő inflációt adna most ki")
DavidCamp 3.2%
Spiller 4%
Freszelés 3.1%
BIGJOE 4.2%
fej váll 4% 
biposumi 3.7%
nemtudom 2025. 06. 09. 05:42
Előzmény: #32983  Rincewind2
no meg olyan is volt, hogy a 18%-os jegybanki egynapos betétbe óriási magánpénzek mentek (ha jól értettem) a bankok közvetítésével, ezt a nagyon drága kiskaput azonban viszonylag hamar bezárták.
nemtudom 2025. 06. 09. 05:30
Előzmény: #32982  Spiller
Érdeklődöm, hogy hol olvastál te olyat, hogy jelenleg valamivel több mint 25% a lakossági finanszírozás aránya? A beidézett cikkben szvsz ilyen kijelentés nincs. Egy pár nappal korábbi, az ÁKK egy másik felső vezetőjével készült interjúból arra lehetett következtetni, hogy jelenleg valahol 20-21% között lehet a lakossági állampapírok aránya a teljes finanszírozásban, de a finomhangolás állandóan napirenden van. Az általad idézett cikkben egyébként ez van:
 *
"Jelenleg az a cél, hogy a teljes adósság-portfólióban 20-25 százalékon tartsuk az államadósság lakossági finanszírozását."
*
És akkor itt fontos megjegyezni, hogy arra vonatkozóan én még nem láttam adatot, hogy a lakossági befektetőknél mennyi intézményi papír van, márpedig a fenti megfogalmazásba (értsd céltartományba) ezek is beleértendők. Itt a topikban is világos, hogy sokan tartanak diszkont kincstárjegyeket, ezen kívül vannak, akik korábban (illetve hozamemelkedésekkor) vásárolt hosszú (10-15 éves) állampapírokkal is rendelkeznek, de korántsem all-in alapon. Ezekkel együtt nyilván nagyobb a lakossági arány 21%-nál. 
*
És akkor elérkeztünk egy igen lényeges kérdéshez, hogy a kincstári árfolyamjegyzés (amely a lakossági befektetőknek szól szinte kizárólag, hiszen az intézményekkel az OTC-piacon nagyban kereskedik az ÁKK, leegyszerüsítve a kölcsönösen kialkudott árfolyamokon) miért olyan nagy marzzsal történik (pl. közel öt százalék a 35/A eladási/vételi árfolyama közti különbség)? Lehetne kisebb marzzsal is megelégedni (hiszen az apró betűs részben ott van, hogy a kereslet-kínálat függvényében az árak változhatnak, illetve csak ennyi vagy annyi vételére/eladására jelentenek kötelezettséget számukra), ez nem kerülne szinte semmibe...Egy ilyen lépésnek lehetne olyan hatása, hogy megnövekszik az érdeklődés a lakossági befektetők részéről a hosszabb lejáratú papírok iránt. A jelenlegi, nagy spreadű kincstári jegyzésekkel viszont az az érzés, hogy inkább távol tartanák a kisbefektetőket az intézményi papíroktól. 
Rincewind2 2025. 06. 09. 05:05
Előzmény: #32982  Spiller
Ráadásul nagyon jó kockázatmentes arbitrázs üzleteket hozott. Hitelből MÁP+ a privát banki ügyfeleknek, államilag támogatott hitelek átforgatása állampapírba (diákhitel, Babaváró, mikrovállalkozások hitelei, stb.), piaci alacsony kamatozású hitelekből állampapír (hitelkártya, szabad felhasználású jelzálog hitel).  
Spiller 2025. 06. 08. 22:59
Előzmény: #32975  nemtudom
Mató egyik jó húzása az adósság szerkezet átalakitása. Rengeteg jó magyar Forint feküdt a számlákon  amit a bankok ingyen használtak és persze a cihákban. 1-2-3%kamatért nem érdemes betenni de 16-08%már a holdról is látszott. Elszivták a bankoktól ezeket a pénzeket.   Igen 25% környékén akarják tartani a lakossági arányt. Nem akarnak többet de ennyire szükségük van.  De ez semmi perc alatt elreppenne ha 6% alá menne a kamat. Szerintem elü volt készitve egy csomag ha lecsökkent volna 20% alá a lakossági pakk.  most valamivel több mint  25% tehát jöhet a finomhangolás, lassan csökkentgetik és látni fogják hol az a pont ahol megindul le.  
Két hatása volt a kincstári számláknak:
jó és rossz. (csak a lényegesebbek amit látok)
Jó: elszivta bankoktól az ingyenpénzt, elöcsalogatta a dugipénzeket és adósságfinanszirozássá konvertálta, ráéreztek az emberek a takarékoskodásra, erüsitette forintot mert sokan átváltották Forintra az eurjukat. 
rossz:
Nem vállalkozásokba mentek a pénzek, a vállalkozók sem beruháztak hanem kényelmes kamatra váltottak. (elvileg rendezik a soraikat és ha beindulnak piacok csökkennek kamatok akkor innovativak lehetnek) 
- A megkapott kamatok és kivett PMAP-ok tovább fújták az ingatlanlufit. (cseréltek, ingatlan ár megy állampapirba, állampapir pénzek mennek lakásbefektetésbe)
Rincewind2 2025. 06. 08. 20:22
Előzmény: #32978  InaktivForumozo
2020-hoz képest azok az éttermek ahol megfordulunk ott kb. háromszorozódtak az árak, az elmúlt fél évben nem látok változást. A fiam azt szokta mondani a street foodos étteremre ahová járunkk és panaszkodtam az elmúlt évek folyamatos áremelkedésére, jó apa, de még mindig olcsó a többihez képest. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek