Topiknyitó: Portfolio 2015. 11. 24. 11:10

Kiderült: orosz vadászgépet lőttek le a törökök  

Ugrás a cikkhez
A megnövekedett terrorveszély miatt az utazással kapcsolatos kockázatokról szóló globális érvényű figyelmeztetést tett közzé a washingtoni külügyminisztérium az amerikai állampolgárok címére. Kedden a török légierő lelőtt egy - mint később kiderült,...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=222989
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
_pampa 2016. 02. 19. 14:42
Előzmény: #1399  _pampa
#1400
megint civil áldozatok!

"Törökország heves bombázásokba kezdett csütörtök este az észak-szíriai Aleppó tartomány kurdok ellenőrzése alatt álló részein – közölte pénteken az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns ellenzéki szervezet, amely szerint a péntekre virradó éjszaka és reggel is folytatódó támadás a legsúlyosabb azóta, hogy Ankara néhány napja légicsapásokat indított a kurd területek ellen.

Rámi Abder-Rahmán, a Szíriában kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező, londoni központú megfigyelőközpont igazgatója azt mondta, a törökök a kurdok egyik fő bástyájának számító Afrin városát is támadták, és nem csupán a Szíriai Demokratikus Erők (FDS) nevű, a szíriai kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) vezette arab-kurd szövetség ellenőrzése alatt álló területeket. Az igazgató elmondta, az Afrin elleni légicsapásokban legalább két polgári lakos meghalt és huszonnyolcan megsebesültek."
_pampa 2016. 02. 19. 11:30
Előzmény: #1397  _pampa
#1399
"Washingtonnak meg kell szakítania a kapcsolatot a szíriai kurd milíciával, a Népvédelmi Egységekkel (YPG), jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken Tbilisziben, ahol grúz és azeri kollégájával veszt részt hivatalos találkozón.

A TRT Haber török állami hírtelevízióban is közvetített beszédében Cavusoglu azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy ellentmondó nyilatkozatokat tesz az YPG-ről. A “gyengeség jele” együttműködni ilyen csoportokkal az Iszlám Állam elleni harcban, vélekedett Cavusoglu.

Hangsúlyozta: Törökország aktívan közreműködik az IÁ elleni harcban.

Cavusoglu arra is kitért, hogy Oroszország háborús bűnöket követ el Szíriában azzal, hogy kórházakat és iskolákat is bombáz."

Óvatosan a kórház bombázással, az USA és Szaud-Arábia is bombázott.
Törölt felhasználó 2016. 02. 19. 11:04
Előzmény: törölt hozzászólás
#1398
Nem voltak létfontosságúak, mivel rendelkezésére álltak a magyar és román olajmezők.
A hibát ott követte el, hogy szeptemberben leállította a Moszkva elleni támadást és a páncélosait délre fordította, hogy bekerítse a Kijevnél ellenálló orosz erőket (amikor azok megadták magukat, nem a Kaukázus felé fordult, hanem újra Moszkva felé).
_pampa 2016. 02. 19. 10:51
Előzmény: #1396  _pampa
#1397
Másik olvasatban:

"A detonáció a török hadsereg vezérkara főhadiszállásának közvetlen közelében történt. A légierő különleges egységeinek szálláshelye is itt található. Nem kell tehát túl sok magyarázat ahhoz, hogy ez a katonai terület miért az egyik legjobban ellenőrzött a török fővárosban, ahova a médiának sincsen belépési lehetősége és egy jogszerűtlen behatolás is gyakorlatilag lehetetlen.

A török kormány órákkal a merénylet után már magabiztosan bejelentette, hogy szíriai kurdok álltak a robbantás mögött. Bizonyítékot nem mutattak be az állítások alátámasztására. A szíriai kurdok azonban tagadják, hogy ők állnának a támadás mögött.

Tehát éppen úgy, mint a 10 német turista halálával járó isztambuli robbantásnál január közepén, a török kormányzatnak órákkal a merénylet után már részletes információi voltak az elkövetők megbízóiról. Holott normál esetben a nyomozás ilyen esetekben heteket, vagy akár hónapokat vesz igénybe. Számos esetben az öngyilkos merényleteket egyáltalán nem sikerül kétséget kizáróan tisztázni az óriási rombolás miatt."

a cikklink
_pampa 2016. 02. 19. 10:22
Előzmény: #1395  _pampa_
#1396
Sajnos nem az számít,hogy ki követ el egy aljas terrortámadást,hanem az,hogy kire fogják.

"A török kormány a kurdokat teszi felelőssé a szerdai, 28 halálos áldozatot és 61 sebesültet követelő ankarai robbantásért. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök egy tegnapi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a biztonsági szolgálatok információi alapján a terrortámadás elkövetéséért felelős öngyilkos merénylő egy szíriai állampolgár, aki a törökországi kurd gerillák szervezete, a Kurdisztáni Munkapárt (PKK) segítségével hajtotta végre az akciót."

"Jól időzített merényletek
Az utóbbi fél évben több véres terrortámadás is borzolta a kedélyeket Törökországban. A robbantásokban összesen közel kétszázan vesztették életüket. A merényletek okozta pánikot a politikai elit szinte minden esetben a saját érdekeinek megfelelően tudta felhasználni. A tavaly júliusi suruci robbantás után Ankara az Iszlám Állam és a PKK ellen egyaránt harcba lépett, megpróbálva összemosni az iszlamista terrort a kurd szeparatizmussal. Az októberi ankarai robbantás a korábbi politikai patthelyzetet követően abszolút többséghez juttatta a kormánypártot. A januári isztambuli terrorakcióban elhunyt német turisták miatt Berlin sajátos empátiával viseltetik Törökország biztonsága iránt."
_pampa_ 2016. 02. 19. 08:42
Előzmény: törölt hozzászólás
#1395
Kezd komolyodni a helyzet! Az USA és az Oroszok szövetségesét bombázza a török!

Eleve be sem repülhetne a szír légtérbe! Mi lesz,ha a szír erők lelövik a gépeket?

"Csütörtök este óta folyamatosan bombázza a török légierő a szíriai kurd YPG állásait és egyik legfőbb városukat, Afrint, ahol a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű civil szervezet jelentése szerint legalább két civil is életét vesztette a támadásokban.
Törökország a múlt hétvégén avatkozott be légierejével a szíriai harcokba azután, hogy az orosz légierő folyamatos támadásait kihasználva a szíriai kurdok is a Nyugat és Törökország által is támogatott, mérsékeltebb szunnita csoportok kárára kezdett területeket szerezni Szíria északkeleti, Törökországgal határos részén - erről bővebben olvashat csütörtöki cikkemben. (Via MTI)"
Törölt felhasználó 2016. 02. 19. 07:43
Törölt hozzászólás
#1394
Törölt felhasználó 2016. 02. 18. 20:29
Előzmény: #1392  kimpaa
#1393
Azt,ha jól emlékszem ha nem te akkor valaki más szokta belinkelni, valami szíriai ensz megfigyelők bunkerekben gyártott elképesztő megfigyeléseiből! Nagyságrenddel nagyobb számokat adnak mindig!
Az USA hímes tojásként bánt az iszlamistákkal, az oroszok meg nem!
Az USA kimenekítené a az oda vezényelt zsoldosait, amire az oroszok nincsenek tekintettel! Elvágták a török UTÁNPÓTLÁSI vonalakat az oroszok, mert tudtak valamit, amiről a "szövetséges 70" ország ott bombázó erői nem tudtak! Ezért veszélyesek az oroszok!
kimpaa
kimpaa 2016. 02. 18. 20:09
Előzmény: #1391  _pampa_
#1392
Nem figyeltem, de linkelted azokat is amikor az orosz légicsapástól haltak a civilek?
_pampa_ 2016. 02. 18. 19:49
Előzmény: #1390  _pampa_
#1391
Megint civil áldozatok!

"CIVILEK HALTAK MEG A NEMZETKÖZI KOALÍCIÓ LÉGICSAPÁSAIBAN
MTI
Legalább 15 civil vesztette életét csütörtökön a Washington vezette nemzetközi koalíció légicsapásaiban, amelyeket Szíria északi részén, az Iszlám Állam (IÁ) által ellenőrzött települések ellen hajtottak végre – közölte egy emigráns, nem kormányzati szervezet.

Az áldozatok között három gyerek is van – közölte Rámi Abder-Rahmán, a Szíriában kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező, londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) igazgatója, hozzátéve, hogy a halottak számának növekedésétől tart.
A nemzetközi katonai szövetség Haszaké tartomány négy települését vette célba, de kedden és szerdán is légicsapásokat hajtott végre a régióban, utóbbiak 23 ember halálát okozták. A koalíció a támadásokkal a Szíriai Demokratikus Erők (FDS) nevű – a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia által vezetett – szerveződést segíti, amely vasárnap offenzívát indított az Iszlám Állam ellen Haszaké tartomány déli részén, ahol már több falut is sikerült visszafoglalnia a dzsihadistáktól.
A Washington vezette koalíció 2014 szeptembere óta tartó légicsapásai 2016. január 23-ig bezárólag 4256 halálos áldozattal jártak, közülük 332-en civilek voltak."
_pampa_ 2016. 02. 18. 08:18
Előzmény: #1389  _pampa_
#1390
"Kit neveznek meg felelősnek?

A legfontosabb az lesz, ki vállalja a merényletet, vagy más szóval, kire mondják majd azt a török vezetők, hogy elkövette a merényletet. Ez lehet a török szélsőbal, az Iszlám Állam vagy az a kurd mozgalom, mellyel Törökország gyakorlatilag háborúban áll – fogalmazott."

Sajnos napjainkat ez jellemzi!

"kire mondják majd azt a török vezetők, hogy elkövette a merényletet"
_pampa_ 2016. 02. 17. 11:11
Előzmény: #1388  _pampa_
#1389
Az ENSZ BT felhatalmazása nélkül nagyon kockázatos lenne!

"Törökország, Szaúd-Arábia és néhány európai szövetségese szárazföldi hadműveletet szeretne végrehajtani.
Az ügynek vannak ellenzői, és vannak olyanok is, akik ugyan nem vennének részt a beavatkozásban, de támogatják az elképzelést.
A korábban felfüggesztett béketárgyalások a tervek szerint február 25-én folytatódnak Genfben.
Törökország, Szaúd-Arábia és néhány európai szövetségese szárazföldi hadműveletet szeretne végrehajtani Szíriában - nyilatkozta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában kedden Ankarában.

Kifejtette: az Egyesült Államok vezette terrorizmus-ellenes koalíció még nem jutott megegyezésre, valamint a beavatkozás részletes stratégiájáról sem folytattak még komoly vitát.

"Néhány ország, mint Szaúd-Arábia vagy egyes nyugat-európai államok, hozzánk hasonlóan szükségesnek tartják a szárazföldi katonai akciót Szíriában. Ám ezt egymagában elvárni Szaúd-Arábiától, Törökországtól vagy Katartól sem nem helyes, sem nem reális" - mondta a politikus."

link
_pampa_ 2016. 02. 17. 08:02
Előzmény: #1387  _pampa_
#1388
Megint civil áldozatok!

"Számos civil áldozata van az amerikai légicsapásoknak Szíriában

Legalább 15 polgári áldozata van az Egyesült Államok vezette koalíciós légicsapásoknak, amelyeket az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet kezén lévő észak-szíriai Saddádi településre mértek - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns szervezet kedden.
Az OSDH közlése szerint 15 civil meghalt, 20 megsebesült az el-Haszake tartományban fekvő városban a nemzetközi koalíció légitámadásaiban.

A civilszervezet figyelmeztetett arra, hogy az áldozatok száma nőhet."
_pampa_ 2016. 02. 16. 07:23
Előzmény: #1386  _pampa_
#1387
hogy kikísérjék a légterükbe behatoló török vadászrepülőgépeket"
Nem azért,hogy lelőjék!

"Két alkalommal szálltak fel a görög vadászrepülőgépek, hogy kikísérjék a légterükbe behatoló török vadászrepülőgépeket. A hosszú idő után újra intenzívebbé váló török berepülések Athén szerint azt a célt szolgálják, hogy a menekültválság zavarában befolyását növelje a térségben.


A török légierő hat harci gépe hétfőn több mint húsz alkalommal megsértette Görögország légterét az Égei-tenger felett - számolt be forrásaira hivatkozva az AMNA görög hírügynökség."
_pampa_ 2016. 02. 15. 12:24
Előzmény: #1385  _pampa
#1386
Megint civil áldozatok!

"SZÍRIA – LÉGICSAPÁSOK ÉRTEK EGY KÓRHÁZAT, TÖBBEN MEGHALTAK
MTI
Légicsapások értek Szíria északi részén hétfőn egy kórházat, amelyet az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet támogat. A csapásokban meghalt kilenc ember, köztük egy gyermek – jelentette egy civil szervezet.

„Egy olyan kórház volt a bombázások célpontja, amelyet az MSF támogat” – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni központú szíriai aktivistahálózat párizsi szóvivője. Az OSDH szerint a támadást valószínűleg orosz gépek hajtották végre.
A kórház Mááret an-Númán helység térségében van, Damaszkusztól 280 kilométerrel északra."
_pampa 2016. 02. 14. 13:51
Előzmény: #1384  _pampa_
#1385
Visszanyal a fagyi....a törökök mennyire felháborodtak amikor kritizálták őket a kurdok miatt!
Mit mondtak? Török belügy, ne szóljanak bele!

"Óva intette vasárnap Száleh Muszlim, a szíriai kurd Demokratikus Egyesülés Pártja (PYD) társelnöke Törökországot attól, hogy közvetlenül beavatkozzon a szíriai konfliktusba.

Ebben az esetben „egész Szíria népe szállna velük szembe” – húzta alá a szíriai kurd politikus.
Muszlim egyúttal visszautasította azt a török felszólítást, hogy a kurd irányítású erők vonuljanak ki azokról a területekről a török határ mentén, melyeket az elmúlt napokban foglaltak el, beleértve egy légi bázist is.
Törökországnak nincs joga beavatkozni Szíria belügyeibe, a légi támaszpont pedig korábban az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Front kezén volt – mondta el Száleh Muszlim.
„Mit akarnak? Hogy az an-Nuszra maradjon ott, vagy jöjjön a rezsim és elfoglalja?” – nyilatkozott a kurd politikus telefonon a Reuters hírügynökségnek. A bázist az elmúlt napokban foglalták el az úgynevezett Szíriai Demokratikus Erők, melynek a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) milicistái mellett türkmének és arabok is tagjai.
Az YPG az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció szoros szövetségese, de Törökország szeparatista terroristáknak tekinti a kurd mozgalmat, amely ugyanakkor a szír-török határvidék jelentős részét ellenőrzése alatt tartja.
A londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja (OSDH) arról számolt be, hogy a török tüzérség második napja lövi a kurd erők kezén lévő szíriai területeket.
A török miniszterelnök szombaton arról beszélt, hogy a török hadsereg a kurdok provokációjára és „zaklató tevékenységére” válaszol."
_pampa_ 2016. 02. 14. 08:42
Előzmény: #1383  _pampa_
#1384
Nem kellene tovább növelni a feszültséget a térségben! Jelenleg az orosz haderő a kormány felkérésére tevékenykedik a rend visszaállításán. Amennyiben az Elnök agressziónak venné a támadást....beláthatatlan következménnyel járna!

" Bassár el-Aszad szíriai elnök egy interjúban a héten arról beszélt: valós annak a kockázata, hogy Törökország és Szaúd-Arábia beavatkozik a szíriai konfliktusba, ugyanakkor azt is kijelentette, ezt országa elleni agressziónak tekintené, és szembeszállna vele. "
_pampa_ 2016. 02. 11. 13:09
Előzmény: #1382  _pampa_
#1383
Az amerikai védelmi minisztérium megvádolta szerdán Oroszországot és a szíriai kormányerőket azzal, hogy légitámadásban leromboltak két aleppói kórházat, bár a Pentagon nem közölte, hogy az állítólagos légitámadás mikor történt.

A szíriai hadsereg az orosz légierő támogatásával jelentős területeket foglalt el február eleje óta Aleppó tartományban.

“Csak az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) elleni koalíció gépei repültek Aleppó felett szerdán” – jelentette ki csütörtöki közleményében Igor Konasenkov, a moszkvai minisztérium szóvivője, utalva az amerikai vezetésű nemzetközi katonai koalícióra.

Moszkvai idő szerint délután két órakor az amerikai légierő két A-10 típusú harci gépe lépett be Törökországból a szíriai légtérbe, egyenesen Aleppó fölé repültek, és ott támadásokat hajtottak végre. Az orosz légierő célpontjai ezen a napon legalább 20 kilométerre voltak onnan"
_pampa_ 2016. 02. 11. 12:30
Előzmény: #1381  _pampa
#1382
Nagyon ki szeretné tiltani a repülőket a török-szír határ térségéből.

" A politikus úgy vélte, a szíriai válság nem oldható meg biztonsági és repülési tilalmi övezetek kialakítása nélkül."
_pampa 2016. 02. 09. 12:48
Előzmény: #1380  _pampa_
#1381
"Moszkva határozottan elutasította kedden a német kancellár és a török államfő vádjait, amelyek szerint az orosz légicsapások Szíriában sok civil áldozatot követelnek, és Oroszország megszállva tartja a közel-keleti ország egy részét.
Angela Merkel a hétfői törökországi tárgyalását követő sajtótájékoztatón többek között azt mondta, hogy a szír kormánycsapatokat támogató Oroszország bombázásai emberek tízezreinek okoznak szenvedést. Ahmet Davutoglu török kormányfő pedig hozzátette, hogy nem szabad tétlenül nézni az orosz bombázásokat arra alapozva, hogy a törökök majd úgyis befogadják az érkezőket. Ezzel arra utalt, hogy az Aleppó térségében folyó bombázások miatt harmincezer szíriai menekült torlódott fel a török-szíriai határon.

Kedden Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a moszkvai sajtótájékoztatóján reagált Merkel kijelentésére, és leszögezte, hogy nincsenek bizonyítékok, amelyek alátámasztanák, hogy civil áldozatokat szednek az orosz légicsapások Szíriában.

Erdogan török államfő nyilatkozatára is reagált: Moszkva álláspontja szerint a nemzetközi jog szempontjából helytelen és abszurd állítás, hogy Oroszország megszállva tartja Szíria egy részét."

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók