Topiknyitó: pampa 2014. 12. 09. 08:44

Már csak idő kérdése és becsődöl Ukrajna  

Sajnálom az ukránokat. Szabadságharcukkal belekerültek egy akkora "adósság gödörbe" amiből szinte lehetetlen kikeveredni.



"A gazdasági folyamatok alapján szinte biztos, hogy Ukrajna devizaadósság-törlesztési államcsődbe kerül, de az valószínűtlen, hogy az Egyesült Államok, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) engedné az összeomlásszerű ukrán csődöt - jósolták hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.



Az ukrán államcsődöt valószínűsíti az is, hogy hétfőn újabb évtizedes csúcsra emelkedett az ukrán adósságpiaci csődfedezeti kontraktusok díjszabása Londonban.



Az egyik legnagyobb londoni gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak hétfői tanulmánya szerint több olyan kockázati tényező is van, amely önmagában törlesztésképtelenné teheti Ukrajnát; az egyik a súlyos recesszió. A cég saját növekedéskövető modellje (GDP tracker), amely a legutóbbi aktivitási adatokat méri, 10 százalékhoz közeli éves összevetésű ukrán GDP-zuhanást valószínűsít ebben a negyedévben.



Mindeközben a hivatalos ukrán devizatartalék mindössze 10 milliárd dollár, ami kéthavi importszámlára sem elég.



A Capital Economics elemzői a csődkockázati tényezők közé sorolják azt a lehetőséget is, hogy az ukrán kormánynak esetleg át kell vállalnia a magánszektor adósságkötelezettségeit. A ház szerint ugyanis a magánszektornak folyósított banki hitelek értéke az ukrán GDP-érték 70 százaléka környékén jár, és ez legalább annyira veszélyes, mint a szuverén adósságdinamika.



A nem teljesítő banki kinnlevőséghányad már az ukrán gazdaság szabadesésének kezdete előtt is a hitelállomány 30-40 százaléka körül lehetett, és nem kétséges, hogy azóta csak tovább emelkedett - hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.



A ház szerint mindemellett ukrán szuverén törlesztési csődhöz vezethet az is, ha Oroszország előállna azzal a követeléssel, hogy Ukrajna a lejárati idő előtt egy összegben törlessze a válság előtt, még az előző kijevi vezetésnek nyújtott 3 milliárd dollárnyi orosz kötvényfinanszírozást. Az akkori finanszírozási megállapodásban ugyanis van egy szokatlan záradék, amely kimondja, hogy ha az ukrán közadósságráta meghaladja a GDP-érték 60 százalékát, a hitelező azonnali törlesztést követelhet.



A Capital Economics elemzői szerint valószínűsíthető, hogy az ukrán államadósság-ráta már átlépte ezt a határt, és - tekintettel az alacsony ukrán devizatartalékra - nem egyértelmű, hogy az ukrán kormány eleget tudna-e tenni egy ilyen törlesztési követelésnek, legalábbis anélkül, hogy kérdésessé válna más kötelezettségeinek teljesíthetősége.



A ház szerint mindezek alapján, pusztán a gazdasági-pénzügyi folyamatokat tekintve gyakorlatilag biztosnak tűnik az ukrán törlesztési államcsőd.



Figyelembe véve azonban azt is, hogy mekkora a politikai tét, az Egyesült Államok, az EU és az IMF nagy valószínűséggel mindent megtesz annak érdekében, hogy a fejlemények szuverén csőd esetén is rendezett mederben maradjanak. Ez mindenekelőtt az ukrán államadósság szabályozott átstrukturálásával biztosítható, egy IMF-segélyprogram keretében - jósolták a Capital Economics londoni elemzői.



A ház szerint egy ilyen IMF-programnak része lehet a kint lévő ukrán eurókötvény-kötelezettségek bizonyos mértékű leírása a befektetőkkel folytatott tárgyalások eredményeként, valamint a lejáratok meghosszabbítása. A cég elemzői emellett nem tartanák meglepőnek azt sem, ha az Egyesült Államok garanciát vállalna Ukrajna szuverén dollárkötvény-kötelezettségeire. Az ukrán államcsődöt az adósságpiac is komoly eséllyel árazza.



Az egyik nagy londoni piaci információszolgáltató cég, a Markit Financial Information Services kimutatása szerint az ukrán szuverén CDS-tranzakciók - vagyis az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek - középárfolyama a hétfői londoni kereskedésben megközelítette az 1800 bázispontot. Ez a 2010-es évek kezdete óta a legmagasabb ukrán CDS-díjszabás, és azt mutatja, hogy a piac hozzávetőleg 70 százalékos valószínűséggel árazza az ukrán szuverén devizaadósság-törlesztési csőd öt éven belüli bekövetkeztét.



A hétfőre kialakult ukrán szuverén CDS-árfolyam azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű ötéves ukrán deviza-államkötvényre jelenleg csaknem 1,8 millió dolláros középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon. Ez Európában példátlan csődkockázati árazás."
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pampa 2014. 12. 22. 16:55
Előzmény: #25  pampa
#26
Nocsak,nocsak....mik derülnek ki.

"Egy éve a németek az amerikaikkal együtt részt vettek a színfalak mögött a Majdan téri tüntetők és a Vlagyimir Klicskó – volt német-ukrán bokszoló – vezette UDAR párt pénzügyi támogatásában."
pampa 2014. 12. 21. 09:00
Előzmény: #24  _pampa
#25
" A februári hatalomváltást követően Ukrajna új, Európa-párti kormánya a Nyugattól vár anyagi segítséget."

Valószínűleg ez többe fog kerülni mit az előző kormány oroszbarát segítség kérése.

Amennyiben nem saját erőből viszik végig a rendszerváltást örök életre eladósodnak.

szvsz

"Petro Porosenko arról biztosította a német kancellárt, hogy az ukrán törvényhozás még az év vége előtt elfogadja a költségvetést, és reformokba kezd.

A két politikus tárgyalt a gazdasági és pénzügyi együttműködés lehetőségeiről is. Ezzel kapcsolatban az ukrán elnök ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy hazája további segítségre szorul. Porosenko szerint az Európai Uniónak, a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és más intézményeknek kitartóan és felelősségteljesen támogatniuk kell az ukrán hatalmi rendszer megerősítését. A februári hatalomváltást követően Ukrajna új, Európa-párti kormánya a Nyugattól vár anyagi segítséget."
_pampa 2014. 12. 20. 15:16
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
#24
Nem, nem örülök.
Sajnálom az ukrán lakosságot, hogy két nagyhatalom "játékszerévé" váltak.Ahogyan az igazságtalanul odacsatolt magyar kisebbséget is, hogy megszenvedik a két ország vitáját.

Legyen ez intő példa azon államok számára akik még nem kérték a "nagy testvért" hogy segítse meg őket.

szvsz
Törölt felhasználó 2014. 12. 20. 15:00
Előzmény: #22  _pampa
#23
Te ennek örülsz vagy miért másolgatod ezeket be naponta?
_pampa 2014. 12. 20. 13:29
Előzmény: #21  pampa
#22
Egyre nehezebb az élet Ukrajnában.

"Veszteségesek az ukrán bankok az első 11 hónap eredménye alapján, miután a múlt évet még nyereséggel zárták - áll az ukrán központi bank jelentésében.

A jegybank arról számolt be, hogy a bankok együttes vesztesége 22,42 milliárd hrivnya (1,4 milliárd dollár) volt az idei első 11 hónapban. A pénzintézetek bevétele 191,7 milliárd hrivnya (közel 12 milliárd dollár), kiadása 214,16 milliárd hrivnya (mintegy 13,4 milliárd dollár) volt a januártól november végéig tartó időszakban.

Az ukrán bankok tavaly 1,4 milliárd hrivnya (akkori árfolyamon számolva 175 millió dollár) nyereséggel zártak."

MTI
pampa 2014. 12. 17. 14:31
Előzmény: #20  pampa
#21
Miből lesz pénzük a harcokhoz? A privatizációs bevételeket erre fogják fordítani?

"Az UNIAN ukrán hírügynökség tudósítása szerint Turcsinov kijelentette, hogy "nincs más kiút". "Ukrajnának létre kell hoznia százezres tartalékos fegyveres erőt, amely hozzá lesz rendelve a katonai alakulatokhoz, és szükség esetén védi az országunkat" - mondta Turcsinov, aki szerint az RNBO ezt tekinti elsődleges feladatának. Hozzátette, hogy elkerülhetetlenek lesznek az újabb mozgósítások.

"A háborúnk csak akkor ér véget, ha felszabadul Ukrajna egész területe, beleértve a Krímet is" - szögezte le a politikus."
pampa 2014. 12. 16. 14:13
Előzmény: #19  _pampa
#20
"Ajvarasz Abramavicsusz (Aivaras Abromavicius) gazdasági miniszter tudatta, hogy tárcájának célja a dereguláció, az állam szerepének minimálisra szorítása a gazdaságban. A tárcavezető ismertette, hogy 3300 állami vállalat működik Ukrajnában, jelentős részük hatalmas adósságot halmozott fel, és tetemes adósságot termel. "Ezek működést teljesen át fogjuk alakítani, s ha a piaci feltételek megengedik, nagyszabású privatizációt hajtunk majd végre" - mondta a litván születésű miniszter."
_pampa 2014. 12. 14. 11:12
Előzmény: #18  _pampa
#19
Elég gyorsan bekövetkezik az amit feltételeztünk.

"hogy privatizálja a veszteséget termelő állami cégeket,"

"A jövő év elején is Ukrajnába látogat egy IMF-küldöttség, amely gazdaságpolitikai kérdésekről folytat majd megbeszéléseket.
Az ukrán parlament csütörtökön hagyta jóvá a kormány általános gazdaságpolitikai programját, amelyben számos, a nemzetközi hitelezők által megkövetelt megszorító intézkedés szerepel. Ezen intézkedések egyike, hogy piaci szintre emelik a lakossági energia árát.
Az IMF a hitelért azt is elvárja Ukrajnától, hogy privatizálja a veszteséget termelő állami cégeket, illetve szorítsa vissza a korrupciót, de ilyen irányú lépés vajmi kevés történt még az AFP hírügynökség szerint."
_pampa 2014. 12. 12. 12:50
Előzmény: #17  pampa
#18
"Kelet-Ukrajnában 5,2 millió embert érint az ukrán válság, 545 ezren már külföldre, túlnyomórészt Oroszországba menekültek, 490 ezer személyt pedig Ukrajnán belüli menekültként regisztráltak.

Ezeket a drámai adatokat közölte az ukrán Caritas elnöke, Andrij Waskowycz a Kathpress hírügynökségnek adott interjújában. Utalt arra, hogy a humanitárius katasztrófát az ország nem tudja megoldani külföldi segítség nélkül. A Caritas elnöke szerint a februárban megbuktatott elnök, Viktor Janukovics és hívei kirabolták az országot. A mostani kormányzatnak azonban nincs elég forrása ahhoz, hogy ott segítsen szociális szempontból, ahol szükség lenne erre – fejtette ki a Caritas elnöke.

A háborús övezetben katasztrofális helyzet alakult ki, sok házat leromboltak, azokban pedig, amelyek lakhatásra alkalmasak maradtak, nem fűthetőek. Nincs elég élelmiszer, s számos olyan más dolog, amely a mindennapi élethez elengedhetetlen lenne. A Caritas élelmiszercsomagokkal és orvossággal próbál segítséget nyújtani – tette hozzá Andrij Waskowycz."
pampa 2014. 12. 11. 18:30
Előzmény: #16  omaha
#17
"Csőd helyett brutális kiadáscsökkentés jöhet

Az ukrán kormányfő államcsőd fenyegetéssel kapcsolatos délelőtti kijelentését igyekezett tompítani délután a pénzügyminiszter, aki azt hangsúlyozta: bár nagyon nehéz a helyzet, de nem fontolgatja a kormány a csőd bejelentését. Ehelyett arra kérte a miniszter társait, hogy találják meg a módját egy 25%-os (!) kiadáscsökkentésnek."
omaha 2014. 12. 11. 18:19
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#16
Remélem egyetértesz azzal hogy Ukrjna egy kóceráj, akit teljesen eladósítanak a "barátai".
Törölt felhasználó 2014. 12. 11. 14:27
Előzmény: #14  omaha
#15
Javaslom, nézz utána a jegybankok működésének...
omaha 2014. 12. 11. 14:26
Előzmény: #13  _pampa
#14
Szerintem ami ott van, az már a csőd! Javaslatom nyomtassanak dollárt, elvégre mindegy hogy melyik nyomdában készül !
_pampa 2014. 12. 11. 13:18
Előzmény: #9  pampa
#13
"Ezermilliárdokra van szüksége Ukrajnának
Hír24
ukrajnaarszenyij jacenyuk
2014. DECEMBER 11. 13:05
A fizetésképtelenség elkerülése érdekében 2015-ben további 15 milliárd dollár nemzetközi pénzügyi segítség kellene az országnak – erről Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök beszélt csütörtökön a parlamentben az új kormány programját ismertetve.

Valósítsa meg gyermeke álmait Gyermekjövő Programmal! »

"Összesen 9 milliárd dollár hitelt kaptunk a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), a Világbanktól és más nemzetközi pénzügyi intézményektől. 14 milliárd dollár hitelt és tartozást fizettünk vissza. A következő évben az IMF hitelprogramján felül 15 milliárd dollárra ( körülbeül 3735 milliárd forint) van még szükségünk" - fejtette ki.

A miniszterelnök a keddi kormányülésen rendkívül fontosnak nevezte az IMF-fel való együttműködést, ugyanakkor rámutatott arra, hogy a valutaalap hitele nem elegendő az ország pénzügyi, gazdasági stabilitásának megteremtésére. Megismételte, hogy Kijev nemzetközi donorkonferenciát szeretne összehívni további pénzügyi támogatások kieszközlése érdekében.

Jacenyuk hangsúlyozta, hogy az ukrán jegybankkal együttműködésben mihamarabb lépéseket kell tenni az ukrajnai bankszektor stabilizálására, mivel a hrivnya erőteljes elértéktelenedése következtében az infláció mértéke már megközelítette a 20 százalékot.

Megerősítette a korábban nyilvánosságra került adatokat, amelyek szerint idén az ukrán GDP 7 százalékot esik vissza. Ismételten kiemelte, hogy szükség van a jelenleg államilag dotált lakossági energia árának emelésére. Az állami költségvetés közvetlen hiánya Jacenyuk tájékoztatása szerint 68 milliárd hrivnya (egy hrivnya körülbelül 16 forint), ami a GDP 4 százalékát teszi ki.

Az ország nemzetközi tartalékai a hivatalos adatok szerint december 1-jén 9,97 milliárd dollárt tettek ki, ami 20,8 százalékkal, vagyis 2,62 milliárd dollárral kevesebb a novemberinél. 204 decembere óta nem volt ennyire kevés devizatartaléka Ukrajnának. A miniszterelnök leszögezte, hogy a tartalékok növeléséhez mindenképpen külföldi hitelt kell felvennie az országnak.

Jacenyuk bejelentette: a jelentős, mintegy 110 milliárd hrivnya hiányt felhalmozó Naftohaz ukrán állami gázvállalat engedélyezte a földgáz behozatalát Ukrajnába minden magáncégnek bármely irányból. A kormányfő beszédében kitért arra, hogy az ukrán-orosz határ védelmi képességének erősítését célzó Fal nevű projekt megvalósítására Ukrajna már 235 millió hrivnya támogatást kapott az Európai Uniótól. A projekt megvalósítása a sajtóban megjelent becslések alapján összesen mintegy 8 milliárd hrivnyába kerül. Ősszel a kormány már 235 millió hrivnyát elkülönített a projektre. Jacenyuk a héten közölte, hogy a tervek szerint az építkezések a határon 4 év alatt befejeződnek.

Közben Petro Porosenko ukrán elnök Ausztráliában tárgyalt Tony Abbott ausztrál miniszterelnökkel. Az elnöki sajtószolgálat tájékoztatása szerint ausztrál részről bejelentették, hogy 2 millió dollár pénzügyi támogatást nyújtanak az ukrán hadseregnek. A találkozón a felek megvitatták továbbá annak lehetőségét, hogy Ukrajna szént és uránt importáljon Ausztriáliából."
datoja 2014. 12. 10. 18:29
Előzmény: #1  pampa
#12
Valahol olvastam, hogy annó az USA becsődölt.Tudatta mindenkivel, hogy ő bizony csődbe jutott, így a hitelezői ne is számítsanak az USA által felvett hitelek visszafizetésére. -Remélem, azzal mindenki tisztában van, hogy ez napjainkban is bármikor megtörténhet. :( -
- De, aki a jövőben hitelt ad nekik, azoknak garantálja a hitel visszafizetését.
Hát.... az USA azóta is köszöni, jól van.
- Lehet, az ukránoknak is ezt kellene csinálni?
datoja 2014. 12. 10. 18:14
Előzmény: #1  pampa
#11
Ne sajnáld az ukránokat! Képesek voltak megcsinálni a kormányváltást, nem várva meg a következő demokratikus választásokat.Ez volt az Ő! választásuk.Majdan,... stb. Porosenkót is demokratikusan megválasztották. Akiknek nem tetszett az új vezetőség, azok demokratikusan népszavazással eldöntötték, hogy önállóak akarnak-e lenni, vagy Oroszországhoz akarnak csatlakozni.A volt lengyel területen élők nem kívántak lengyelek lenni, a volt magyar területen lévők nem kívántak magyarok lenni, a ruszinok nem kívántak önálló állammá válni.Fogadd el mindenki döntését!Élje mindenki az életét a szerint, ahogy választott, illetve választ!Ha adósságot, államcsődöt akarnak, hadd legyen részük benne! Lehet, így járnak a legjobban! :)
Törölt felhasználó 2014. 12. 10. 16:42
Előzmény: #8  pampa
#10
Már ne is haragudj, de mi mire vagyunk szabadságharcosok?

Úgy stabilizálták úgy, ahogy az adósságszintet, hogy beáldozták a jövő nyugdíját és velünk nem is csinálja azt az EU, amit velük az oroszok... ha azt csinálnák, "másnak" csődbe mennénk.
pampa 2014. 12. 10. 12:55
Előzmény: #8  pampa
#9
Ukrajna hazai összterméke (GDP) 5,3 százalékkal zsugorodott a harmadik negyedévben éves összevetésben.
Az ukrán statisztikai hivatal szerdán ismertetett végleges adata rosszabb az előzetes számításokban szerepelt 5,1 százalékos gazdasági visszaesésnél. A második negyedévben a gazdaság 4,6 százalékkal, az első negyedévben 1,1 százalékkal zsugorodott.

Az idei második negyedévhez képest a harmadik negyedévben a gazdaság teljesítménye 2,3 százalékkal csökkent.

Az ukrán kormány előrejelzése szerint idén 7 százalékkal hanyatlik a GDP.

Október elején a Világbank idén már negyedszer rontott az ukrán gazdaság idei teljesítményével kapcsolatos előrejelzésén, most azt várja, hogy a gazdaság 8 százalékkal zsugorodik, jövőre pedig további egy százalékkal. A Világbank szerint idén 19 százalék, jövőre 10 százalék lesz az ukrán átlagos infláció.
pampa 2014. 12. 09. 17:30
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#8
Már ne haragudj meg! Miért szabadságharcosok?
Mert egy vödröt csöbörre cserélnek és közben teljesen eladósodnak?

Szabadok akkor lennének, ha önerőből zavarták volna el az oroszbarát elnököt.
Kezdenének egy olyan életet amiben nem függnek egy nagy tömbtől sem.

Mi az a "+" amit most elérnek?
Nem az orosz hanem az EU-USA kettős mondja meg, hogy mi legyen.

Lesz náluk előbb utóbb privatizáció.

pl:

Egy orosz vevő bejelentkezik valamiért és többet ígér mint a nyugati vevő.
Eladhatják neki?
Törölt felhasználó 2014. 12. 09. 17:10
Előzmény: #4  pampa
#7
És amikor meg már nem volt barát a testvérek szintén nem piaci áron adták... úgyhogy ennyit a piaci árról!

Ha szabadok lennének akkor biza valóban piaci áron kapnák és nem +-több száz százalék, attól függően, hogy hogy nyalnak segget.

Amúgy milyen érdekes, hogy az ukránok szabadságharca fúúúj (mocskos ukránok), bezzeg "Orbán" hős szabadságharcos.

Ennyit ismét a kettősmércédről!
pampa 2014. 12. 09. 16:59
Előzmény: #5  nemoland
#6
Ezen írásoddal bekerültél a:

Putyin se@@ét
Orbán se@@ét
nyalók táborába!

Üdv. a fedélzeten! :))))
nemoland 2014. 12. 09. 16:35
Előzmény: #4  pampa
#5
1.
A 2013-as államadósságot 38% már gyakorlatilag megduplázták, (a nyugati hitelből nyugati fegyvereket + katonai eszközöket vetettek velük + felélték a működésükre)
2.
Hamarosan jön majd az USA-IMF-EU csapat és az államadósság csökkentésére vagy szinten tartása miatt kéri, hogy privatizálják az ÁLTALUK meghatározott cégeket/ingatlanokat/ monopóliumokat...

3.
'Szabadpiaci' árat fizettetnek mindenre, minden ukrán állampolgárral a 'szokásos' szociális szolgáltatások csökkentése mellett. (következmény: még nagyobb nyomor)

Az USA/EU-s bankok/multik/fegyvergyártók az 1, 2 és 3.-as pontok extra nyereségéből/ hasznából gyakorlatilag 1-2 éven belül visszakapják az 'adott' hitelt, miközben az az ukránok nyakán marad tartozásként.

Végeredmény: még jobban nyomorgó ukránok, kiszemezett értékes területek/monopóliumok kerülnek a nem ukrán 'külföldiek' kezébe...
gyakorlatilag KIRABOLJÁK Ukrajnát min. a "hitel" 2-300%-osával (ez lesz a hasznuk egy irányítható Oroszország melletti ország mellet)

Pont ugyanazt teszik, mint Kelet-Európával csak sokkal gyorsabban az egész max. 5-10 év alatt meglesz...

Kedves Ukránok, legyetek üdvözölve a LIBERÁLIS (szabadrabló) DIKTATÚRÁBAN !
pampa 2014. 12. 09. 16:15
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#4
Nem az a lényege a diktatúrának, hogy egy ember megmondja, hogy mi mennyibe kerüljön? :(

Ameddig orosz barát elnök volt nem a piaci áron kapták a gázt a "nagy testvértől".

Most elkötelezik magukat egy másik "nagytesó" mellet és fizethetnek mindenért piaci árat.

Természetesen a végzett munkájukért már nem "piaci" bért fognak kapni. Vagyis piacit....csak helyi piacit....az energiáért pedig a nemzetközi piaci árat fizetik....

Bevitték az ukránokat az erdőbe elég rendesen. 3 generáció sem lesz képes kifizetni azt a tartozást amit most összeszednek. Hamarosan pedig privatizálva lesz az összes nemzeti vagyon.
Az megy a tartozás egy részének törlesztésére és a maradék meg a kamatok, az lesz egy végtelen történet....

A többit már ismerjük....sajnos.

szvsz
Törölt felhasználó 2014. 12. 09. 16:03
Előzmény: #2  pampa
#3
Jó nagy marhaságot írtál szokás szerint. Az energia diktatúrában sem olcsóbb.
pampa 2014. 12. 09. 15:48
Előzmény: #1  pampa
#2
Lassan szembesül a lakosság a demokrácia "árával".

"Az ukrán kormány úgy határozott, hogy piaci szintre emeli a lakossági energia árát - jelentette be Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök Kijevben, a kormány keddi ülésén.

Az elhúzódó, április óta tartó kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus miatt kialakult súlyos gazdasági helyzetben lévő és energiahiánnyal küzdő Ukrajnában a Naftohaz ukrán állami gázvállalat az állam költségvetését is meghaladó deficitet halmozott fel idén. A Naftohaz hiánya mintegy 110 milliárd hrivnyát (egy hrivnya körülbelül 16 forint), míg az állami költségvetésé 68 milliárd hrivnyát tesz ki.

"Reális piaci árat kell fizetnünk az energiahordozókért, különben a Naftohaz költségvetése örökre deficites marad" - indokolta a döntést Jacenyuk."

Topik gazda

pampa
3 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek