Topiknyitó: Portfolio 2014. 03. 24. 06:30

Mit ígérnek a pártok? Így adózunk a választások után  

Ugrás a cikkhez
Az adórendszer az, amivel kapcsolatban szinte minden párt ígér valamit a választások utánra. Többkulcsos adó, visszahozott kedvezmények és érdekes áttranszferálások, vagy éppen még alacsonyabb egykulcsos adó? Mégis mennyi pénzt jelentene nekünk a...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=196778
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2014. 04. 14. 22:04
Előzmény: #25  tokos.
sztem is rossz ötlet, de más okból: az átállás túl sok adminisztrációt igényelne, és minimum kétesélyes a haszna
az, hogy kismillió adónem van, tényleg rossz, de nem azokkal kellene kezdeni, amik nagy bevételeket hoznak, mivel (hiába megpróbálják helyettesíteni a bevételeket) kis "elszámításnál" is elég nagy ktgvetési deficitek jönnének ki
az illetékek és a járulékok ilyenek, főleg utóbbiak
ezért inkább egy plafont lenne érdemes felállítani, ami fölé nem lehet menni, ez megnyugtató lenne a munkáltatók számára (nyilván némi garanciát azért bele kell vinni, hogy a munkáltató megnyugodjon: valóban nem lépik át ezt a plafont)

nem jó ugyanis, hogy ripsz-ropsz adókat vezetnek be, adókulcsokat emelnek, stb. szinte teljesen ötletszerűen... sztem ez sokkal károsabb, mint az LMP elég suta ötlete az "egyszerűsítésről", ami valószínűleg min. átmenetileg bonyolítás lenne csak...
tokos. 2014. 04. 14. 21:34
Előzmény: #1  Portfolio
Visszatérve erre a dologra:

"LMP: töröljük el a járulékokat!

Hirtelen ránézésre az LMP programja tűnik legradikálisabbnak. Az alap szja-rendszer ugyancsak három kulcsos lenne, a kulcsok 12%, 24% és 36%. A legfelső kulcs már kimondottan magasnak mondható, ráadásul a többi elképzeléshez képest jóval hamarabb, már az átlagbér szintjén (nagyjából bruttó 230 ezer forintnál) belépne. Ez elég drasztikus adóemelést jelentene, azonban ezt ellentételezné, hogy e mellett szerepel egy drasztikus járulékcsökkentés is. A programjuk szerint "a munkaadói járulékon kívül minden adót és járulékot el kell törölni, és ezek helyett be kell vezetni egy egységes, progresszív jövedelemadót". Arról nincs szó, hogy ez mennyi idő alatt valósulna meg. Ennek a lépésnek igen nagy költségvetési hatása lenne, amit itt most nem részletezünk, de ez valószínűvé teszi, hogy egy lépésben a terv nem lenne megvalósítható."

Szóval ez a töröljük el a járulékokat, ez nekem nagyon nem jön be. Nem azért, mert szeretek járulékokat fizetni, hanem azért, mert a járulék, az egy olyan dolog, amiért jár valami, ha ehelyett adót fizetünk, akkor meg ugye nem jár semmi.

Úgy gondolom, hogy a nagy magyar jövedelemeltitkolós, adócsalós, járulékcsalós valóságban éppen azt kellene tudatosítani az emberekben, hogy azért kell fizetned, hogy megkaphasd azt a szolgáltatást, amiért a járulékot fizeted. A nyugdíj, akkor nyugdíjat, ha egészségügyi, akkor egészségügyi szolgáltatást. És bizony erre nem adó kell, mert akkor éljutunk oda, hogy az emberek azt gondolják, hogy az adott szolgáltatás az csak úgy jár nekik, adózni meg adózzanak a "gazdagok". Sokkal inkább differenciálni kellene a szolgáltatást, aki temérdek pénzt csenget, az kapjon érte extra dolgokat, aki meg nem, az ne. Vagy a másik lehetőség, legyenek csomagok, mindenki az alapján választhatna, hogy mennyit tud/akar megengedni magának. De meggyőződésem, hogy ha mindent bepakolnak az szja alá, az a legrosszabb lehetőség.

Az manyupoknak, bár a rendszert magát rossznak tartom, de kétségtelenül volt egy nagy előnye, az emberek tudták, hogy mennyi van a számlájukon, tudták, hogy amit odatesznek, azért majd valamit kapnak, nem a szomszédé lesz, nem a politikusoké, nem a közösbe teszik. Persze végül ez lett vele, de amíg nem így alakult, sokkal szívesebben tették oda a pénzüket, mint a nagy közös kasszába.

Szóval az LMP adóbebedarálós ötlete szerintem káros.

Kérek mindenkit, hogy hanyagoljon a "mert a Fidesz" jellegű dumákkal, a Fidesszel szemben is ugyanezek az elvárásaim.

Törölt felhasználó 2014. 04. 07. 00:17
Előzmény: #23  tokos.
Köszi.

Megyek is. Jó éjt!
tokos. 2014. 04. 06. 23:56
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
Akkor jobbulást mindkettőtöknek!
Törölt felhasználó 2014. 04. 06. 23:45
Előzmény: #21  tokos.
Nem szavaztam. Mondjuk a döntést megkönnyítette, hogy lázasan fekszem itthon a gyerekkel együtt.
tokos. 2014. 04. 06. 23:38
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
Nem akartál, vagy nem is szavaztál?
Törölt felhasználó 2014. 04. 06. 23:35
Előzmény: #19  tokos.
"Természetesen azt, hogy melyik ülepet fényesíted folyamatosan."

Tényleg nagyon fényesítem azzal, ha nem is akartam rájuk szavazni...

Szerintem inkább igyál még, de ne írj.
tokos. 2014. 04. 06. 23:20
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
Természetesen azt, hogy melyik ülepet fényesíted folyamatosan.

Az italozást egyébként mindig elvétetted, először én árultam el, azóa meg mindig lyukra futsz. Ma sem ittam semmit, bár meg akartam bontani egy üveg jobb pezsgőt, de aztán elmaradt.

Törölt felhasználó 2014. 04. 06. 23:12
Előzmény: #17  tokos.
?

Már mit nem vettem észre? Hogy nem csak ilyenkor, hanem mindig italozol?:)
tokos. 2014. 04. 06. 22:42
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
"Én nem nyalom senkinek a fenekét. De ahogy látom a stílusodból, te már megint beitaloztál. "

Az elmúlt jópár évben ezt legfeljebb te nem vetted észre...
tokos. 2014. 04. 06. 22:41
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
És még mindig nem sikerült kiizzadnod semmit magadból...

Újabb 4 év fröcsögés. Sajnállak.
Törölt felhasználó 2014. 04. 06. 22:40
Előzmény: #13  tokos.
"2. Minek kérdeztem volna mondjuk ugyanezt a Fideszről tőled, mikor azt sem tudod, hogy azok, akiknek a s@ggét nyaod, mit csinálnának?"

Én nem nyalom senkinek a fenekét. De ahogy látom a stílusodból, te már megint beitaloztál.
tokos. 2014. 04. 06. 22:29
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Ahogy mondod. Mondjuk most az elmúlt 4 év alapján legaklább kb. tudható, hogy mi várható tőlük, 4 éve teljes volt a bizonytalanság.
tokos. 2014. 04. 06. 22:28
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
1. Nem elvártam valamit, hanem kérdeztem. Még mindig nem kaptam rá választ.

2. Minek kérdeztem volna mondjuk ugyanezt a Fideszről tőled, mikor azt sem tudod, hogy azok, akiknek a s@ggét nyaod, mit csinálnának?

3. Megjegyzem, magamnak számtalanszor feltettem a Fidesszel kapcsolatban is.
Törölt felhasználó 2014. 04. 06. 22:12
Előzmény: #8  tokos.
Ja értem. Tehát a többi párttól elvárod azt, amit a Fidesztől nem. Ezt hívják elfogultságnak. Amit hevesen tagadsz és amivel hevesen próbálod vádolni azokat a vitapartnereifet, akik ezzel szembesítenek.

Feltettél egy kérdést, én pedig rákérdeztem, hogy ezt a Fidesznek (ahová szavazol) miért nem teszed fel sose. A reakciód önmagáért beszél.
Törölt felhasználó 2014. 04. 06. 22:11
Előzmény: #10  tokos.
Most is.
tokos. 2014. 04. 06. 22:08
Előzmény: #9  Bekre_Pal
4 éve a Fidesz nem is igen mondott semmit szerintem. Konkrét igéretük sem igen volt. Úgy is 2/3-uk lett, a baloldal kinyírta magát.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 04. 06. 22:01
Előzmény: #2  tokos.
ezzel a dumával nyert a fidesz 4 éve, aztán lámlám, lett 30 új adónk, meg amelyik multi nem tud elspurizni, az szív, mint a torkosborz (bankok, telco, hiperek)

ugyebár az volt a megmondás, hogy leviszik az adókat, ettől megszalad a gazdaság, és csak úgy dőlni fog befelé az alacsony kulcsú adók tömkelege

a terv jó volt, csak akkor kár volt a gazdaságot szétbaszni ugyebár, mert az nem volt a koncepció eredeti része, dehát viktorék se tudhatnak mindent jól
tokos. 2014. 04. 06. 21:08
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Mert felesleges lett volna.

Mint a kimerítő, mély szakmaiságot tükröző válaszod mutatja, most is az volt.
Sigorszky 2014. 04. 06. 20:37
Mi a máriából lehetne még?
Törölt felhasználó 2014. 04. 06. 20:17
Előzmény: törölt hozzászólás
?
Törölt felhasználó 2014. 04. 06. 20:12
Törölt hozzászólás
bigyula 2014. 04. 06. 19:27
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Mert a fityesznél lehet tudni: majd bevezetnek új adókat...
Törölt felhasználó 2014. 04. 06. 19:22
Ezt a kérdést miért nem tetted fel a Fidesznek soha?
tokos. 2014. 04. 06. 17:03
Előzmény: #1  portfolio
Azért arra kíváncsi lennék, hogy azok a pártok, amik a lakosság 60%-ánál jelentősen kisebb adókat ígértek, és a legfelső sávban is csak kismértékű emelést, ráadásul visszaállítanák a nyugdíjkedvezményeket, eltörölnék a különadókat, vajon mindezt a sok jót miből tervezik?

Kölcsönből?

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek