Topiknyitó: Portfolio 2012. 04. 11. 13:10

Brüsszelből üzenik a kormánynak: világosak az előfeltételek  

Ugrás a cikkhez
Egyértelműek a Magyarországnak nyújtandó hitelkeret előfeltételei - hangzott el az Európai Bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján. Központi témává vált Magyarország az Európai Bizottság szokásos (naponta esedékes) déli sajtótájékoztatóján,...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=165572
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2012. 04. 11. 16:33
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#20
Azért érdekes hogy te is cégvezető vs beosztott példát hozol és nem pl tarstulajdonosost. Akkor mi nem is vagyunk teljes értékű tagjai az eunak?
Törölt felhasználó 2012. 04. 11. 16:19
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#19
Csak az a probléma, hogy a Magyar Kormányt le lehet váltani 2014-ben, addig a pénzhatalom által irányított EU-t Magyarország nem képes megváltoztatni!!!

Kivétel, amikor elhatalmasodik a pénzhatalom mohósága, s az emberek tízmilliói ismételten megkergetik az "ügyeskedésből" élőket.
Törölt felhasználó 2012. 04. 11. 15:39
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#18
G99, nem válaszoltál a kérdésemre, tehát te melyiket is választanád a példában?
Törölt felhasználó 2012. 04. 11. 15:38
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#17
"En elvarom az EU-tol hogy mint EU allampolgat ne szivasson engem"

Én elvárom a magyar kormánytól, hogy mint magyar állampolgár, ne szívasson engem.
Törölt felhasználó 2012. 04. 11. 15:37
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#16
"Meglépett egy sor vitatható lépést. Meg olyanokat kommunikáltak, hogy "az EU-n kívül is van élet". "

Ha sor vitathato lepest tett akkor mondjak meg hogy miert voltak ezek tiltot lepesek es ha tenyleg tiltott lepesek voltak akkor jogilag tamadja meg.

Mintha meg nem lenne semmilyen itelet egyik vitathato lepesrol sem hogy megszegte az EU szabalyait. Mint EU allampolgar elvarom hogy az EU is bizonyitsa be hogy mi volt ellene az EU szabalyainak es persze hogy meyik szabalynak volt ellene.

Pl: Elotorlesztes. Ott is csak annyit mondanak, hogy nem tetszik nekik es milyen csunya dolog, meg hogy mennyire nem jo nekunk. De semmi konkretum nincs, hogy melyik EU szabaly ellen mentunk. A merleg masik nyelven meg ott van a kormany az meg azt mondja hogy nekunk jo ez.

Ha az EU hataskorebe tartozik es nem a nemzeti kormany hataskorebe, akkor lepjen gyorsan es hatarozottan (ezt nem tette meg), ha meg nem akkor meg duzzogjon emiatt.

Komolyan mint ket kisgyerek, Orban azt mondja hogy van EU-n kivul is elet, erre az EU vezetok meg azt hogy akkor meg jol megszivatunk. Persze valamennyire ertheto, de az emberek egy bizonyos resze az ilyen dolgokon a felnotte valas folyamata alatt tullep.
Törölt felhasználó 2012. 04. 11. 15:18
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#15
Olvasd el a #14-est. Az pont erre válasz.
Törölt felhasználó 2012. 04. 11. 15:18
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#14
"Erre azt latom hogy az EU elkezdi a kis orszagunkat szivatni."

Előbb még azt hittem érted, amikro úgy fogalmaztál, hogy "visszaszivatni".

Szegény ártatlan kis országunk másfél éven keresztül szembement az EU-val. Meglépett egy sor vitatható lépést. Meg olyanokat kommunikáltak, hogy "az EU-n kívül is van élet".

Ha mondjuk egy cégvezető vagy és az egyik beosztottad folyton a munkakrend szabályainak határait feszegeti (vagy a cég egyéb írott, íratlan normáit), beszólogat neked a többi alkalmazott előtt, semmibe vesz kéréseket, utasításokat. Akkor te cégvezetőként hogyan reagálsz arra, ha utána ez az alkalmazott odaáll eléd, hogy kéne neki egy kis fizetési előleg, mert anyagi gondban van?
A.) Mosolyogva átadod neki. Minden további nélkül.
B.) Előbb felszólítod őt arra, hogy feleljen meg a cég által elvrt munkarendbeli, viselkedési normáknak. És ezen alapfeltétel teljesülése esetén vagy hajlandó egyáltalán az előlegről tárgyalni.
C.) Kirúgod a francba.

Nos? Csak jelzem, hogy most az EU-Magyarország viszonyában az A.)-t várod el az EU-tól és nem érted, hogy ők miért cselekszenek a B.) szerint.

(csak megjegyzem, hogy a legtöbb nagy hangon hőbörgő jobbos az idézett példában, ha ő a főnök, akkor leginkább a C.)-t választaná - ezt csak olyan mentalitásbeli tapasztalatokból gondolom).
Törölt felhasználó 2012. 04. 11. 15:15
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#13
"Szerinted az EU-nak ezek után hogyan KELL reagálnia? "

Konstruktivan a problema megoldasara koncentralni es nem ilyen durcasan es kioktatolag. Meg akkor is ha az EU-nak igaza van.
Törölt felhasználó 2012. 04. 11. 15:14
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#12
Ebbe az a gond hogy az EU es a magyar kormany kozti vita kb ket 3 eves gyermek kozti vitara hasonlit.

Mind a ketto piszkalja a masikat es megsertodnek, verekednek, duzzognak. Az igaz hogy Orban kezdte, de az EU meg folytatta. Pl ha egy ovonot megkerdeznel hogy ilyen vitakat hogy kell feloldani, biztos nem azt mondana hogy vissza kell szivatni es duzzogni kell.

En elvarom az EU-tol hogy mint EU allampolgat ne szivasson engem. Az meg a minimum hogyha blokkol egy hitelfelvetelt, akkor mondja meg hogy konkretan miert.

Az nem zavar ha az EU mond felteteleket aminek meg kell feleni, de az hogy csak sejtet dolgokat es az idot huzza az mar zavar.

Ami meg a legjobban zavar hogy szepen taplalja az EU ellenesek taborat. Azt mar megemesztettuk hogy a magyar politikai kultura olyan amilye, de az mar kezd kiabrandito lenni hogy az EU szinten is tok ugyan olyan. Igy nehez azonosulni az EU-val.
Törölt felhasználó 2012. 04. 11. 15:05
Előzmény: #8  westy
#11
Nyomatjak ezerrel minden szinten hogy mi is az EU vagyunk es ugyan ugy vagyunk EU allampolgarok mint magyar allampolgartok. Meg hogy nincs ketsebesseges EU es a diszkriminacio minden szinten tilos az EU-ban.

Erre azt latom hogy az EU elkezdi a kis orszagunkat szivatni. Ha az EU tenyleg integraciot akar es egy jol mukodo kozosseg szeretne lenni, akkor nem kellen neki duzzogni. Ha egy tagallam segitsegre szorul akkor segiteni kell. Ha a segitseghez szukseges lepeseket nem erti tisztan akkor abban is segiteni kell neki.

Orban is csinal sok hulyeseget, de pl azzal egyetertek, hogyha vannak az EU-nak feltetelei akkor mondjak el. Ha nem vilagosak szamunkra akkor meg magyarazzak es es irjak le pontosabban.

Pl tanarban is utaltam az olyant, aki nem volt hajlando dolgokat egyszeruen elmagyarazni, hanem a tanuloknak kellet kitalalni a reszleteket.

Nem tudom miert taktikazik az EU vezetese, de igy csak a Jobbikot segiti. A magyar allampolgarokkal meg kib*.
Az ha meg arra jatszik hogy kivereztet minket es igy probal Orbanra nyomast gyakorolni, akkor meg a demokracia ellen megy. Lehet szeretni vayg utalni Orbant de demokratikus uton lett donto tobbseggel megvalasztva. Ot csak valasztason lehet elkuldeni.

Törölt felhasználó 2012. 04. 11. 15:04
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#10
G99, itt a lényeg:

"visszaszivat"

VISSZA. Orbánéknak kár volt egy EU-s adósságválság közepén kekeckedni az EU-val, miközben nincs semmi okunk a nagy magyar mellényre.

Szerinted az EU-nak ezek után hogyan KELL reagálnia?

Megjegyzem, Orbánék reakciója most sincs rendben. Mert nem azt mondják, hogy akkor oké, változtatunk ezen, meg azon. Ha azt mondják: mi készen állunk a tárgyalásra, de az EU/IMF nem jön...

Elszállt a bizalom. És az bizony nem jön vissza könnyen.
Kolyok
Kolyok 2012. 04. 11. 14:56
Előzmény: #5  S52Raptor
#9
ja röviden ennyi...
kapálózni lehet de a végén majd lemehetünk újra kutyába...
westy 2012. 04. 11. 14:56
#8
Hát nekik lehet, hogy világosak --- de Orbán fejében reflektorral sem lehet világosságot csinálni.
Törölt felhasználó 2012. 04. 11. 14:55
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#7
Aha ,majd meglátom két év múlva a Jobbiknak hogy fognak üzengetni?
Törölt felhasználó 2012. 04. 11. 14:53
Előzmény: #5  S52Raptor
#6
"minden államra kötelező érvényű demokratikus társadalmi normákhoz és közösen elfogadott gazdaságpolitikai irányokhoz"

Nekem ezzel az a bajom, hogy amig mindket oldalrol ennyire szubjektivek a dolgok addig nehez eloremozdulni.

Nekem az faj nagyon hogy az EU is atment durcas gyerek uzemmodba es most visszaszivat minket. Mar inkabb elvi dolgok menten vitaznak es nem a konkret problemarol.

Ha vannak kotelezo ervenyu dolgok, akkor mutasson ra az EU es kerje konkretan azokat. Vannak birosagok es jogi forumok ott zarjak rovidre a dolgokat. Pl mondjak azt hogy addig nincs IMF hitel amig vannak birosag vagy hasonlo forumok elott levo ugyek. Persz akkor ez minden tagallamra legyen viszont igaz.

Az ilyen olyan normakhoz valo igazodast nehez merni es nem biztos hogy erdemes nem definialt dolgokon vitatkozni. Ez kb olyan mintha egy kisiskolasnak mondod hogy egy uj szituacioban viselkedjen kulturaltan, de azt nem fejted ki neki reszletesen hogy mit is jelent ez. Persze o probal kulturalt lenni, de nem biztos hogy ki tudja talani hogy mi fer bele es mi nem.
S52Raptor 2012. 04. 11. 14:35
Előzmény: #4  apocca
#5
""Az IMF, az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti, lehetséges hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalások elkezdéséhez a jogi környezet biztosítására van szükség annak érdekében, hogy a befektetők újra megbízzanak Magyarországban. Jelenleg úgy értékeljük, hogy ez a bizalom nincs meg" - fejtette ki Olivier Bailly arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy melyek pontosan az IMF-tárgyalások elkezdésének feltételei és ezt hogyan kommunikálta eddig a Bizottság. "Arra ösztönözzük a magyar kormányt, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést a jogi környezet biztosítása érdekében. Ennek köszönhetően visszanyerheti a befektetők bizalmát, és csökkenhet a magyar gazdaságra nehezedő piaci nyomás" - fűzte hozzá."

A fenti megfogalmazást szeretném lefordítani magyarra:
Szóval a szóvivő azt szerette volna mondani, hogy mindaddig, amíg a magyar kormány a megfelelő jogszabályok módosításával vissza nem tér az Únió alapját képező, minden államra kötelező érvényű demokratikus társadalmi normákhoz és közösen elfogadott gazdaságpolitikai irányokhoz, addig NO ZSETON.
apocca
apocca 2012. 04. 11. 13:47
Előzmény: #3  Kolyok
#4
És ha nyugat (az eu és azon belül az erős, francia, német)nem is várja, nem is érdeke a feltétel nélküli megadásunk, stb. Jó nekik, ha a befektetési intézményeik, bankjaik, ilyen magas felárral kaphatják tőlünk a pénzt a finanszírozásra, viszont el tudják érni hitel megállapodás nélkül is, hogy a cehhet az átlag állampolgár fizesse meg különböző megszorítások után? (és persze nem a monopol cégeik különadóval, stb).
Kolyok
Kolyok 2012. 04. 11. 13:28
Előzmény: #2  apocca
#3
Hát mutogatni azt lehet, de nem hinném, hogy az EU fogja a végén megszívni a dolgot...
Nem az EU-nak kell 10% feletti hozamokat fizetni az állampapírra, és minden áremelkedést az emberek fognak kifizetni vastagon és nem a bankok még ha a legtöbb dolgot úgy is próbálják beállítani...
Ahhoz ,hogy mi pattogni tudjunk ahhoz erős gazdaság kell, na most az nekünk nincsen és mivel pénzünk sincsen úgyhogy beindulni se fog egyhamar. Sajnos most egy kicsit simulékonynak kellene lenni és közben a háttérbe óvatosan elkezdeni sütögetni a saját pecsenyénket...
Mert amit most csinálunk abból az lesz ,hogy lenullázzuk magunkat még jobban és aztán jöhet a feltételek nélküli megadás...
apocca
apocca 2012. 04. 11. 13:18
Előzmény: #1  portfolio
#2
A címmel ellentétben, az újságírók kérdésére, hogy melyek a konkrét előfeltételek ez volt a válasz:

\"Nem tudok listát mondani, 20-30 konkrét pontról, inkább általánosságban véve a jogi környezet biztosítását várjuk el.\"

Hát ezzel \"az általánosságban véve jogi környezettel\" el lehet mutogatni egymásra a végtelenségig, hogy melyik fél miatt nincs tárgyalás.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók