A Tőzsde vezérigazgatójának 413/2015. számú határozata a WABERER'S INTERNATIONAL Zártkörűen Működő Részvénytársaság törzsrészvényeinek 2015. október 6. napjával történő tőzsdei bevezetéséről
egyszer lenne egy olyan kibocsátás, amikor valami jó céget - például a Wáberers't - olcsón bocsájtják ki és a kisbefektetők is sorban állnak értem...és menne fel az egekeig...
itt is meg lehetett volna csinálni...500 forintról indítani az eladásokat..majd apránként csepegtetni...pár hét alatt 3000 -4000 -5000 lett volna...
ott voltam.
Larus rendezvény központ 100 főre rendeltek termet.
cca 200 voltunk , széket úgy hoztak a maguknak az érdeklődök. Én is hoztam magamnak egyet, Erstés divizió vezető lótifutinak nézett és el akarta venni , elküldtem a munkatársaihoz.
Kamu volt minden előadás Lajkó ( Wabs ) BÉT ( Vezig ) Portfolio ( proganda)
Kérdezni nem lehetett , ja és semmi korrekt anyag nem volt , csak magyar összefoglaló. Úgy kellett vadásznom egy official angol kibocsátási anyagot , amelyet az Erste kibocsátó rejtegetett.
Elneztem a WABS IPO Tajekoztaton lathato fotokat. Ket dolog tunt fel;
1)Nyilvan jo fotoztak, hogy sok erdeklodot lehessen latni. Az egyik foton van kb. 30 joarcu erdeklodo. Ez nagyon kevesnek tunik.
2)A kiadott IPO anyagban ott a kerdes: "Miert erdemes befektetni?" Es a valaszok?
-Legnagyobb tulajdonu sajat flotta
-Jol pozicionalt a novekedeshez
-Celzott strategia
MI VAN? EZERT? Es nincs szo profitrol, a ceg ertekenek varhato novekedeserol, nincs szo a jo es tovabb javulo uzleti kilatasokrol, a befektetett toke varhato hozamarol, nincs szo elfogadhato osztalekrol? Ahogy mondani szoktak: ugyes.
3)Tenyleg E leall az arfolyam karbantartasssal, mar az elso honap vegen? akkor igen kis eladasi volumen-tobblet is leszakithatja az arat. Hamarosan kiderul.
magyarra lefordítva , olyan jól sikerült az IPO , hogy Erste visszaveszi az összes kibocsátott részvényt.
Jó , jó de kinek adja ?? Waberernek vissza? , MID Partnersnek ? marad Erste tulajdonba?
Nezzuk igy, egy kivasarlo szemevel. Ha en lennek a kivasarlo, a ceg ertekebol azonnal kivonnam az adossagot, es csak annyit fizetnek, hogy a vetelar utan egy ovatos PE=13-15 szam is kijojjon.
WABS konyvszerinti erteke 117M EUR, es van 240M EUR adossag. Akkor a 17M db reszvenybol meg tudnek venni ugy 13M db korul, az 76%, ha mindenki eladja a nagyreszvenyesek kozul, es benntmarad a tozsden a tobbi papir. Szoval, 117M/17=7 EUR/reszveny.
A masik szamitas pedig az, hogy van 10M EUR/ev profit, akkor PE alapon a WABS osszes erteke 130-150M Euro; de abbol a penzbol mint nagyreszvenyes 13/17 reszben kapok; a tobbi a kis reszvenyeseke. Szoval, akkor a kozepes arra kalkulalva, 140*(13/17)/17=6.3 EUR jonne ki.
Szoval, nem tevedsz: egy kivasarlonak 7 EUR/reszveny arat er meg a WABS 76%-a. Innen nezve az arbecslesed savja 1500-2000, tehat inkabb 2000 Ft koruli, de nagysagrend annyi. Es WABS tozsdei ara is alighanem oda tart. Amikor elengedik a 3-6 honap utan a reszvenyt, szep ivet fog lerajzolni.
Megvette , megvette erre való hivatkozással volt IPO Magyarországon.
Mellékesen Londonban v Frankfurtban tuti még rosszabb ársávban ment volna el a részvény.
1500 - 2000 között jön valaki és kivásárolja a MID Partnerstől, szvsz.
rossz nyelvek szerint Erste a 9.47 % procent- ennyit kapott az IPO kibocsátás jutalékáért - a procent egy részét köteles a tőzsdei részvények visszavásárlására.
még újabb pletykák szerint a 3 hónapos megállapodás felbontására készül az E.
Ez a hir a leheto legrosszabb jelzes a reszvenyesnek. WABS ketsegbeseseben nekimegy a Volvo, Daimler, stb. oriasok egesz hadanak ?
Mint mondjuk a 1996-ban a Digital (a vilag akkori masodik legnagyobb computer-gyartoja) , nekiment pereskedni az Intel-lel? Aztan? 2 ev mulva nem voltak tobbe a palyan.
Vajon miert teszi ezt WABS? Annyira jol megy, hogy mar csak ellensegekre van szukseguk??
Waberers
2015. okt. 05. 18:00 BÉT határozat - értékpapír bevezetése
A Tőzsde vezérigazgatójának 413/2015. számú határozata a WABERER'S INTERNATIONAL Zártkörűen Működő Részvénytársaság törzsrészvényeinek 2015. október 6. napjával történő tőzsdei bevezetéséről
link