Ha jövendölhetek itt valami viszonylag tutit a hátralévő (nem hosszú) humán földi életidőre, akkor véleményem szerint a katonai célú műholdak "robbanásszerű" elterjedése lesz jellemző a maradék időben... ha a már eleve fent lévők között (ld. pld. "Starlink") még esetleg nem is volnának stratégiai atomfegyverekkel ellátott közvetlen csapásmérő műholdak, akkor mostantól ezek lesznek a "mainstream".
Törölt felhasználó2022. 06. 13. 00:07
Kíváncsi lennék tazsomarú válaszára,nem akarom azt befolyásolni.
"Bűn általi megigazulás"?... ;) ... (a kifejezés Hamvas Béla Karneváljában szerepel, de nem a film kapcsán, hanem egy "odakozmált" mellékszereplő sajátos nézetrendszere megnevezéseként)... amikor olvastam a mulatságos(nak ható) kifejezést a regényben, egyből ez a film jutott eszembe róla.
Törölt felhasználó2022. 06. 12. 23:23
Maga a színészi alakítás pedig egyszerűen zseniális.
A hazugság csak addig hazugság, amíg kevesen hisznek benne. Ha már tömegek is elhiszik, akkor adnak neki valami tudományos nevet, fikció, vagy képzeletbeli valóság, meg ilyenek. Amíg a tömeg így gondolkodik, a fikció, a képzeletbeli valóság, uralkodni képes a világban.
Az ember (vagy a macska) felé guruló labda nem "érzés", hanem észlelés. Nem minden észlelést követ tudati tovább-feldolgozás. Pláne nem minden észleléssel jár együtt "érzés". Az általad említett, észlelést kiváltó történést követő humán "ok-keresés" teljesen személyfüggő. Van aki körbenéz, hogy honnan jöhetett a labda, van aki észleli ugyan a labdát, de nem foglalkozik vele... van, aki még a feléje guruló labdát sem veszi észre.
Azért még most is úgy gondolom, hogy a hazugsághoz szükség van a képzeletre, mert mi van, ha amit olvastam a hazudós majomról, az nem igaz, persze én simán el tudom képzelni, pedig akár hazugság is lehet.
A majomban is ugyan az a lélek van mint az emberben csak más járművet használ így mások a képességei,de ugyan úgy gondolkozik és vannak érzelmei mint az embernek.A fizikai test idegrendszere határozza meg ha jól sejtem az érzékelési,és érzelmi világát az élőlénynek és nem az ember lehet a legfejlettebb idegrendszerrel rendelkező faj a 3 dimenziós fizikai síkon.
Kialakul egy érzés, ami arra késztet, hogy gondolkodj és találj okot, pedig lehet, hogy nem is létezik ok. Így vagyunk "programozva". Ha egy ember felé gurítasz egy labdát, amire nem számít, akkor az foglalkoztatja, honnan, ki, hogyan? Ugyanezt egy macskával csinálod, az csak pofozgatni fogja a labdát.
Picit utána olvastam és nem fontos a képzelet a hazugsághoz. A majmok is tudnak hazudni. Néhány majomnál megfigyelték, hogy az oroszlános figyelmeztetést használta, miközben nem is volt a közelben oroszlán és a kis görény így könnyedén ellopta a beijedt majom banánját.
Ugye az eredeti kiinduló pont amire rákérdeztem,az a felvetésed volt,hogy mi van ha az ember eleve gonosznak lett teremtve,erre kérdeztem rá,vagyis,hogy szerinted mi lenne ennek az oka,ha így lenne.De ha jól értem nem tudsz okot mondani,csak felmerült mint egy lehetőség,a sok közül.
Tudomány és Csillagászat