Csak múltbeli tapasztalatokra lehet alapozni, jövőbeli nincs. De gondolom nem erre céloztál :)
"cég utóbbi fél éves teljesítménye" :
mire gondolsz? Valamiről lemaradtam? Történt egy tőkeemelés, 2750-en. Ez a tőkeemelés azért történt, hogy abból projekteket indítsanak. A projektek szépen lassan elindulnak. Már csak egy kérdés maradt: Szerinted a 2750-es ár nem tartalmazta jórészt azokat a projekteket, amiket abból a pénzből finanszíroznak??? :)
Naivitás lenne ezt gondolni. Természetesen tartalmazott bizonyos diszkontot, hisz csak így lehet pénz bevonni, de nem 100%-ot, hülye lenne az, aki ilyet csinál, márpedig az RFV vezetőiről sok minden elmondható, csak az nem, hogy hülyék.
Annó a 2750-es ár a tőkeemelés előtti cégre vonatkozóan irreálisan magas volt. Magas, mivel olyan teljesítményt is tartalmazot, amit az így befolyó pénzből fognak finanszírozni. Az egészben az a szép, hogy ezt a "plusz" teljesítményt már 10x eladták úgy, mintha egy új dolog lenne, és még lehet, hogy párszor újra megteszik. Na nem szándékosan, ők csak közöltek egy várt hírt, amire a kisbüffencsek úgy reagáltak, mint valami nagy újdonság. Ha pár lépést hátrább lépnél, akkor ezt Te is látnád. Ergó, megy a lufifújás ezerrel. Ami nem gond, hisz erről szól a tőzsde. Én is benne voltam, és egyszer újra benne leszek. Még az is lehet, hogy nem a csúcs közelében adtam el, mert új csúcsra járatják az árat. De az biztos, hogy a zuhéban nem akarok részt venni.
"transzparens kommunikációja":
1000Ft-os árfolyamnál is az volt
"gyökeresen megváltozott":
ezért nem 1200 Ft az árfolyam. Szvsz Te pont azt látod másként, hogy milyen bázishoz képest kell nézni a jelenlegi árat. Te azt hiszed, ha indul egy újabb projekt, akkor a 4500-ról 5000-re kell menjen az ár. Benne van a pakliban, hisz a tőzsde erről szól. Én azt látom, hogy a 2750-es tőkeemelésből elvárt munkák szépen haladnak, és valóban reális volt a 2750-es tőkeemelés (a tőkeemeléseket 20-30%-os diszkonttal szokták végrehajtani, amit részletes elemzések előznek meg, feltüntetve a tőkeemelésből várható profitnövekményt is).
De tök mindegy, hogy ki mit gondol, nem itt dől el a papír sorsa. Leírtam, hogy én mit gondolok. Majd az idő eldönti, hogy mi lesz. Ha január 6-án beindul egy folyamat, aminek hatására február 2-ára 2950-es otp mellett 2300-as rfv ár lesz, akkor az én várakozásaim igazolódnak. Ennyi. Ennek alapozása szépen halad. Úgy várom, hogy rettentő gyorsan fog lezajlani a részvénypiaci zuhé. A forint jó indikátor lesz...
Én kivárok. És nem fogom befonni a 2cm-es hajam, ha közben átviszi az otp az 5800-at, vagy az rfv a 5000-et :) Nem célom a csúcson eladni és az aljon venni. Ezt az álmot meghagyom a kezdő tőzsdéseknek.
Mindenkinek sok sikert a kereskedéshez, egyszer biztos lesz még nekem is RFV-m :)
Hatalmas növekedés az RFV-nél - Jöhet az árfolyam ugrás?
2009.11.17 07:50 Megosztás
Sándor Dávid
Az egyetlen elemző által adott várakozásokat minden szinten felülmúló, ismét igen jelentős növekedést hozó harmadik negyedéves teljesítményről adott tegnap számot az RFV. A gyorsjelentés hatására akár egy jelentősebb árfolyam emelkedést is elképzelhetőnek tartunk a részvények mai kereskedésében.
A gyorsjelentés főbb pontjai:
- A bevétel több mint duplázódott a nyomott bázisról,
- A bruttó fedezeti hányad 63%-ra ugrott, a költségsorok pedig csak elhanyagolható emelkedést mutatnak...
- ...így az EBITDA több mint ötszöröződött,
- A kamatkiadások a hitelkondíciók szigorodása miatt emelkedtek, a pénzügyi kiadások 14%-kal kerültek feljebb,
- Nettó soron így is tízszereződő, 341 millió forintos nyereség,
- A menedzsment kommentár szerint jelentősebb magyar és román szerződéseknek is folyamatban van az előkészítése, ráadásul az elképzelések szerint hamarosan újabb országban is megkezdheti a cég a tevékenységét.
hirdetés
Az egyetlen elemző által megfogalmazott várakozásokat minden szinten képes volt felülmúlni az RFV a harmadik negyedév során, a nettó profit sor 20%-kal lett várt feletti. A jelentős plusz a nagyot emelkedő bruttó fedezeti hányadnak köszönhető.
A társaság nemcsak az elemzői, hanem a menedzsment által szeptemberben adott prognózisokhoz képest is szépen teljesített. A bevételi sor nagyvonalakban megfelelt az előrejelzett értéknek, azonban eredménysoron 15%-kal nagyobb összeget láthatunk.
A társaság bevételi soron a tavalyi hasonló időszaki értéket több mint duplázta, bár a bázis igen nyomottnak mondható. Tavaly a harmadik negyedéves gyorsjelentésben már lehetett olvasni a válság RFV-re tett negatív hatásairól, a társaság a tárgyalások lelassulásáról és üzletkötések meghiúsulásáról adott számot. Ezzel szemben az idei harmadik negyedévet már segítette a veszprémi projekt, de persze ne feledkezzünk meg a jelentősebb fejér megyei hőtermelés megindulásáról sem. A társaság legnagyobb szerződésének, a gyergyóinak a negyedik negyedévben lesz kézzel fogható pozitív hatása a működési eredményre.
Mivel a bruttó fedezeti hányad 63%-ig emelkedett, és költségsorokon sem mutatkozott jelentős növekedés, EBITDA szinten sikerült több mint ötszörözni a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A kamatkiadások már nem nőttek érdemben, így nettó profit szinten 341 millió forintot termelt a társaság a harmadik negyedév során.
Ez minden idők legnagyobb nettó profitjának számít úgy, hogy a menedzsment tájékoztatása szerint az időszakban egyszeri költségtényező merült fel az alaptőkeemelés költségei miatt (20m Ft), illetve az augusztustól végrehajtott beruházások import fedezeti ügyletének eredmény rontó hatása miatt (21 millió Ft).
A mérlegtételek közül érdemes kiemelni, hogy a vevőkövetelések jelentős mértékben emelkedtek (ami a bevétel növekedéséhez is hozzájárult), és az aktív időbeli elhatárolások sor is 90%-kal duzzadt elsősorban a fordulónap utáni, de aktuális negyedévet érintő bevételek miatt. A készletek magas értékét az akkor még be nem fejezett beruházások magyarázták.
A gyorsjelentésben a menedzsment a negyedik negyedévben tervezett portfólió tisztításról is beszámol. A tervek szerint értékesítik az RFV Panelrekonstrukciós Kft-ben és az RFV Galga Power System Kft-ben meglevő részesedést. Egyik leány sincs érdemi hatással a társaság működésére, bár utóbbi esetében kicsit fáj a szívünk, hiszen ezzel úgy tűnik lezárul a társaság műanyagból fűtőolajat projekttel való kacérkodása (mely mint ismert azért került korábban parkoló pályára, mert a VPOP állásfoglalására várt a cég atekintetben, hogy az ilyen módon előállított fűtőolaj jövedéki terméknek minősül-e. Korábban a társaság vezetése azt nyilatkozta, hogy amennyiben jövedéki adóval terhelnék a műanyagból előállított fűtőolajat, úgy számukra nem érné meg a termelést elkezdeni.)
Ami talán ezeknél is lényegesebb, hogy jelenleg párhuzamosan több jelentős méretű szerződés előkészítése is zajlik a társaságnál Magyarországon és Romániában is, de az elképzelések szerint hamarosan újabb országban is megkezdheti a tevékenységet az RFV.
stock33 - te a múltbeli tapasztalatok alapján hozod döntéseid ezek szerint. Ok, ez is egy jó gondolat, figyelni kell az ilyenekre és azonnal reagálni, de ha megnézed a cég utóbbi fél éves teljesítményét és transzparens kommunikációját, akkor azt kellene látnod, hogy ez gyökeresen megváltozott és érdemes venni a papírból....
Egyébként fogalmam sincs, hogy rövid távon mi lehet még a tarsolyban. Pár hónapos távon viszont én nem fogok leesni a székről, ha újra kettessel kezdődik árfolyam.
Óvatosnak kell lenni az biztos, de a tendecia az felfele van, és a fundamentumok is ezt támasztják alá a cégnél. Bocs, de most nem értek veled egyet, nagyon feketén látod a jövőt...
Mi közünk volt nekünk 98-ban az orosz válsághoz (orosz export zéróhoz közelített, még ők jöttek volna ide metrót építeni, hogy ledolgozzák az adósságukat)? Semmi. Csak lefelezték a BUX-ot.
Annak az orosz gazdaságnak a válsága, ami akkor egy közepes nyugat-európai országét se érte el.
Mint már sokszor leírtam, egy valamit sose szabad elfelejteni, amikor az ember RFV-be teszi a pénzét: az egész cég egy hatalmas nagy hitel. Ez stabil gazdaságban üdvözlendő, hisz a tőke nagyon drága, válságban viszont kerülik, mint a leprást. Ezért van az, hogy a Richter árfolyama alig érezte meg a válságot, míg az RFV úgy zuhant, hogy nem volt vevő a könyvben, még 1000 Ft-os árfolyam körül se.
Országok válsága: szerinted kisebb problémát hordoz, mint egy Lehman Brothers összeomlás? Képzeld el, ha valahol csődöt jelentenének..... Nos, egy Lehman szintű káoszhoz nem kell csődöt jelentenie senkinek, ha becsődöl valaki, akkor a Lehmanos eset eltörpülne e mellett.
Tudod mi történt ezekben az országokban az elmúlt 2 évben, mit tettek a kormányok? Soha nem látott hiteleket vettek fel, hogy ne omoljon össze a rendszer. Most elkezdett aggasztóvá válni a helyzet.
Soros annó hobbiból összeomlasztotta az angol fontot. Mert épp olyan kedve volt. Nem 15 db dollármilliárdos fogott össze a teljes vagyonával, és támadta. Nem, egyedül Soros. Az angol fontot.
Jó, majd megkérjük a spekulánsokat, hogy hagyják békén Görögországot. Meg Portugáliát. Meg Spanyolországot. Meg Dubai-t. Meg.... Ki a következő? És melyik hír lesz a Lehman hírhez mérhető?
A spekuláns azon keres iszonyat pénzt, ha pl. az euró hírtelen begyengül. Mi kell ehhez? Pl. az egyik eurós tagállam "megtámadása".
És akkor még ott vannak a Balti államok, Ukrajna... Na, mára elég ennyi.
Azért örülnénk mi, ha olyan adósságbesorolásunk lenne, mint a spanyoloknak. Nem hinném, hogy az általad felsoroltak nagyobb pánikot indítanának el, mint ami másfél évvel ezelőtt volt nálunk. Persze ettől még lehet nagyobb korrekció nálunk is más okokból, de az RFV elég jó pályán van szerintem.
Ami az év végét illeti, nos minél tovább stagnál a piac, annál inkább nem lesz túlvett, illetve annál inkább közelít majd az eredmény a részvényárakhoz rendelt elvárásokhoz.
Egy dolog miatt nem dőlt még össze minden: közeleg az év vége, és a prémiumot a papíron kimutatott óriási hozam után kapják az alapkezelők brókerei.
Nagyon vigyázzatok!
Szvsz pl. az OTP két hét alatt feleződni fog! Csak az a kérdés, hogy mikor indul be a folyamat. És ez az RFV-nél is meg fog látszani. Megint csak szvsz: jegyzési ár alatt lehet majd venni.
Mindez magánvélemény. Árfolyambefolyásoló hatása 0 :) Nem ezen a fórumon olvasott hozzászólások miatt megy 20%-ot le vagy fel a részvény ára.
Örülök, hogy ilyen siker része lehetek. Az Erste sikere sem véletlen, mivel az on-line kereskedés lehetővé tétele és annak magas fokú működtetése nem kis lendületet adott az értékpapír-kereskedésnek. Én nem lennék itt, ha telefonon kellene intézni minden ügyletet.
„A tőzsde csapata”
RFV Nyrt.
A cég 2007 májusa óta van a tőzsdén és az idei évben 20%-os tőkeemelést hajtottak végre, amely 1998 óta az első ilyen típusú másodlagos részvénykibocsátás a BÉT-en.
„Az év tranzakciója”
OTP Alapkezelő Zrt.
A nyertes cég, 10%-os tulajdonszerzésével az RFV-ben, az alapkezelők közül elsőként fektetett be egy gyorsan fejlődő hazai középvállalkozásba.
RFV 2009
Az alját nem látom egyenlőre, de én vettem az elmúlt napokban.
2010 előtt és 10000 alatt nem áll szándékomban megvállni tőle.
Ha csak.....