Nézd meg a 2975-ös hozzászólást, az nagyjából összefoglalja. (Legalábbis a művezető által elképzelt szkenáriót, de szerintem ez nem áll túl messze a többi befektető elgondolásától)
Ezt talán még ezen az oldalon lehet megtalálni (érdemes a szerzőjének írásait olvasni):
Az RFV Nyrt. (továbbiakban: társaság) profit figyelmeztetéshez szeretnék pár gondolatot hozzáfűzni, de mielőbb elkezdeném, két fontos dolgot ki szeretnék hangsúlyozni:
- lehetséges, hogy egyesek rosszul értelmezik a Gyergyószentmiklósi projekt megnyerését, hiszen nem a projekt megnyerését ismételgetik, hanem fel szeretnék mindenki figyelmét hívni arra, hogy kilépett a társaság egy olyan nagyságrendű piacra, aminek az eredménytermelő hatását megtippelni sem lehet….
- a magyar alapkamat csökkentése rohamosam megkezdődött, 2010 évvégére egyes elemzők 5,5% alapkamatot tippelnek, és ugye nem kell ecsetelnem, milyen hatásai vannak egy olyan cég pénzügyi eredmény soraira, ami forint hitelekben érdekelt.
A profit figyelmeztetés után érdemes megvizsgálni a társaság eredményesség (P/E) alapon, hiszen aki elolvasta figyelmesen a tájékoztatót találhatott pozitív dolgokat:
- ha P/E alapon akarunk vizsgálódni, akkor először meg kell határozni a nettó eredmény/árbevétel viszonyszámát. A reggeli tájékoztatóban a társaság vezetése 2008 második félévében átlagosan 0,226 vagyis 22,6% számol – megjegyzem nálam ez a hányados 0,12 vagyis 12% volt, megjegyezhető hogy, az Én árazásom elég konzernatív volt- 2010 első félévre 0,2395 vagyis 23,95% számol. Ezekre a számokra még visszatérünk később.
- a P/E mutatót akarjuk meghatározni, figyelembe kell venni a Portfolio.hu által írt elemzésben közölt táblázatokat, ami bemutatja az európai megújuló energia vállalatok P/E mutatóját az átlag 23 –találunk 30 feletti értéket is-és ha figyelembe veszem a energiahatékonyság növelő cégek P/E értékét 12 átlagot kapunk –találunk 20 feletti értéket is. Ha a két szektor P/E mutatóját átlagoljuk, akkor kapunk egy 16-17 körüli P/E értéket. Számoljunk 16 P/E értékkel.
- figyelembe vesszük a társaság vezetősége által feltüntetett tervszámokat, és az általam felvázolt P/E mutatót, akkor a 2009 évre 337 Ft EPS (egy részvényre jutó nyereség) megszorozzuk a 16P/E mutatóval 5392 Ft részvényenkénti árfolyamot kapunk, kb. 4,3 milliárd Ft árbevétel mellett.
- az előbbi műveletet elvégezzük a 2010 évre feltételezve, hogy legalább olyan teljesítményt nyújt a társaság az második félévben, mint az elsőben, akkora kopott EPS 542 Ft lesz. ( Az első féléves EPS 271 Ft, a társaság eddig az időpontig közölt adatot.) A kapott EPS (542 Ft) megszorozzuk a 16 P/E mutatóval 8672 Ft részvényenkénti árfolyamot kapunk, kb. 6 milliárd Ft árbevétel mellett.
Szaladjunk az időben egy kicsit előre és határozzunk meg egy jövőbeli árfolyamot, feltételezve hogy ez a növekedési dinamika tényleg fent tartható, ami azt jelenti, hogy a társaság a szolgáltatáson kívül beruházást is végez, vagyis további pályázatokat nyer. Fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi 2,4 millió kibocsájtott részvény db. számot kell figyelembe venni, ill. ugyanúgy, mint az előző számolásnál 16 P/E értéket veszek alapul.
- ha a társaság elér egy 10 milliárd Ft árbevételt, és számolhatok egy nettó eredmény/ árbevétel 0,23 vagyis 23% hányadossal – ezt az értéket nem lesz egyserű tartani, az alapkamat kedvező változásainak ellenére sem- akkor 2,3 milliárd Ft nettó eredményt kapunk. A nettó eredményt (2,3 milliárd Ft elosztom a kibocsájtott részvények számával (2,4 millió db.) megkapom az egy részvényre jutó nyereséget, vagyis EPS 958 Ft. A 16 P/E mutató figyelembe vételével, 15.328 Ft részvényenkénti érfolyamot kapunk (958*16).
Természetesen sok a feltételezés, de van egy tájékoztató, amire lehet támaszkodni, és természetesen az is kérdéses, hogy a számított P/E érték mennyire épül be az árfolyamba. Én személy szerint nem ugrálok pár forint részvényenkénti nyereség miatt, idáig is ráértem, most már meg még jobban. Egy fontos információt még meg kell jegyeznem, a külföldi befektetők kb. 100 millió dollár kapitalizációt (aktuális árfolyam* kibocsájtott részvény db. szám) meghaladó cégek részvényeit vásárolják. Jelenleg a kapitalizáció 47 millió dollár…..
Több bankkal folytak előrehaladt tárgyalások viszonylag nagy hitelkeretről, + az EBRD-vel is volt szó finanszírozásról. Mindez október, novemberben. És mondom, a Raiffeisen is - annak ellenére, hogy milyen állapotban volt - tovább akarta finanszírozni a céget.
Szerintem a finanszírozás miatti gondok miatt nem hiszem, hogy 6000-ről leesik az árfolyam 1300-ra... Ráadásul voltak biztató kilátások is bankokkal, és a Raiffeisen sem zárkózott el a hitelezéstől... Persze szigorított a feltételeken, de finanszírozott. Ez nem indokolt egy 80%-os esést szerintem. Jócskán benne volt abban a piaci hangulat is. Most pedig, hogy alapok is rendelkeznek jelentős részesedéssel, szerintem jobban fog a részvény árfolyamára hatni a piaci hangulat, mint akkor, mikor a közkéz 3,5%-os volt.
Azért tavaj októberben is egész sokáig (kb 1 hétig) tartotta magát a többi részvényhez képest. De végül nem kerülhette el a sorsát, és követte a piacot...
Természetesen igazad van ,de egy mondatomat nem vetted figyelembe, hiszen Én is kihangsúlyoztam:
-" feltételezve hogy ez a növekedési dinamika tényleg fent tartható, ami azt jelenti, hogy a társaság a szolgáltatáson kívül beruházást is végez, vagyis további pályázatokat nyer."
Mengjegyezhető, hogy a tőkeemelés segítségével legalább még egy (inkább kettő) Gyergyószentmiklósi projektre való hitelkeret áll az RFV Nyrt. számára. Azt a tényt sem szabad elfelejteni, hogy atársaság által megtermelt profitot, teljes egészében visszafordítják a leendő projktekbe, ezáltal is elősegítve a dinamikus növekedést. Természetesen a tőkeemelés sem elfelejtett dolog, de az már egy jóval magasabb árfolyamon történhet (6-8K), és azt hiszem olyan szinten már a hígítást is elfogadhatjuk.....
RFV 2009
Az alját nem látom egyenlőre, de én vettem az elmúlt napokban.
2010 előtt és 10000 alatt nem áll szándékomban megvállni tőle.
Ha csak.....