Topiknyitó: Törölt felhasználó 2009. 01. 16. 11:26

RFV 2009  

Nem tudni miért adják és ki adja itt el, de nem hiszem hogy pluszban dobálják kifelé a pakkokat.

Az alját nem látom egyenlőre, de én vettem az elmúlt napokban.

2010 előtt és 10000 alatt nem áll szándékomban megvállni tőle.

Ha csak.....
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 09. 21. 12:04
Előzmény: #2975  Törölt felhasználó
Nem volt szó valamikor arról, hogy a cég átkonvertálja a hiteleit EUR-ra? Mert akkor hiába vág az MNB, az RFV gazdálkodására nem lesz jelentős a hatása
Törölt felhasználó 2009. 09. 21. 11:56
Előzmény: #2977  stock33
Elég valószínűtlennek tartom, hogy a cég hosszú távon ilyen extrém mértékben növekedjen. Egy stabil 15-30% körüli növekedés viszont fenntartható lehet és a részényárakra is jó hatással lenne.
Törölt felhasználó 2009. 09. 21. 11:53
Előzmény: #2977  stock33
Én az utóbbit gondolnám, miszerint a nyereség egy részét forgatja vissza és abból fektet be újabb projektekbe. (Főként azért, mert azt nyilatkozta a cégvezetés, hogy az első és utolsó tőkeemelés volt.)
stock33
stock33 2009. 09. 21. 11:38
Előzmény: #2976  Törölt felhasználó
Ezzel az elemzéssel egy gond van: nem szedi külön a beruházásokon realizált hasznot, és a szolgáltatásból származót.
Mivel a beruházások nagyon tőkeigényesek, és hosszú távon lekötik a beleinvesztált tőkét, ezért azokat "csak" egyszeri tételként lenne szabad figyelembe venni, az alaptevékenységet, azaz a szolgáltatást kell hosszútávúként előtérbe helyezni. Annak a nyeresége viszont messze elmarad az egyszeri (beruházások) tételektől, lásd pl. 2009. első féléve (tisztán szolgáltatási időszak, amit kicsit torzít a magas kamatköltség).

Mit is jelent ez: ha nagy ütemben növekszik a cég, akkor hosszú távon a beruházásokból származó extra nyereség egyre kevésbé fog megjelenni az eredményben, mivel a szolgáltatásból származó fog előtérbe helyeződni (egyre több folyamatos bevétel, hozzá képest arányaiban nézve egyre kevesebb extra bevétel). Azaz alapvetően a szolgáltatásokra kellene építeni a jövőbeli nyereségszámolgatásokkor, az egyszeri nyereségeket pedig dúrván megvágni.

Még valami: a beruházások nagyon tőkeigényesek. Azaz vagy lelassul a cég ezekkel a beruházásokkal, vagy újabb tőkeemelés ("hígítás") jön. Azaz a 10 milliárdos bevételhez lehet már 3,5-4M db részvény fog tartozni... Vagy csak nagyon sokára, akár évtizedben mérve lehet csak elérni (nem emel tőkét, hanem a nyereséget visszaforgatva, abból fejleszt).
Törölt felhasználó 2009. 09. 21. 11:13
Köszi művezető kollégának a részletes elemzést!
Egyetértek azzal a gondolattal, hogy kellenek az ellenvélemények is, de csak azok, amelyek mögött gondolat is van, nem csak olyan, hogy pl. :
"Jobb ha realizáltok mert egy óra mulva minuszban lesztek. Ez gyenge probálkozás a cégtől. " Ha látjuk, hogy valaki gondolkodva ír ide valamit, akkor azt szivesen vesszük, bármelyik oldalhoz tartozik is.
Törölt felhasználó 2009. 09. 21. 11:03
Előzmény: #2974  Törölt felhasználó
Egy figyelemre méltó elemzést idézek:

"Üdv Mindenkinek!
Az RFV Nyrt. (továbbiakban: társaság) profit figyelmeztetéshez szeretnék pár gondolatot hozzáfűzni, de mielőbb elkezdeném, két fontos dolgot ki szeretnék hangsúlyozni:

- lehetséges, hogy egyesek rosszul értelmezik a Gyergyószentmiklósi projekt megnyerését, hiszen nem a projekt megnyerését ismételgetik, hanem fel szeretnék mindenki figyelmét hívni arra, hogy kilépett a társaság egy olyan nagyságrendű piacra, aminek az eredménytermelő hatását megtippelni sem lehet….

- a magyar alapkamat csökkentése rohamosam megkezdődött, 2010 évvégére egyes elemzők 5,5% alapkamatot tippelnek, és ugye nem kell ecsetelnem, milyen hatásai vannak egy olyan cég pénzügyi eredmény soraira, ami forint hitelekben érdekelt.

A profit figyelmeztetés után érdemes megvizsgálni a társaság eredményesség (P/E) alapon, hiszen aki elolvasta figyelmesen a tájékoztatót találhatott pozitív dolgokat:

- ha P/E alapon akarunk vizsgálódni, akkor először meg kell határozni a nettó eredmény/árbevétel viszonyszámát. A reggeli tájékoztatóban a társaság vezetése 2008 második félévében átlagosan 0,226 vagyis 22,6% számol – megjegyzem nálam ez a hányados 0,12 vagyis 12% volt, megjegyezhető hogy, az Én árazásom elég konzernatív volt- 2010 első félévre 0,2395 vagyis 23,95% számol. Ezekre a számokra még visszatérünk később.

- a P/E mutatót akarjuk meghatározni, figyelembe kell venni a Portfolio.hu által írt elemzésben közölt táblázatokat, ami bemutatja az európai megújuló energia vállalatok P/E mutatóját az átlag 23 –találunk 30 feletti értéket is-és ha figyelembe veszem a energiahatékonyság növelő cégek P/E értékét 12 átlagot kapunk –találunk 20 feletti értéket is. Ha a két szektor P/E mutatóját átlagoljuk, akkor kapunk egy 16-17 körüli P/E értéket. Számoljunk 16 P/E értékkel.

- figyelembe vesszük a társaság vezetősége által feltüntetett tervszámokat, és az általam felvázolt P/E mutatót, akkor a 2009 évre 337 Ft EPS (egy részvényre jutó nyereség) megszorozzuk a 16P/E mutatóval 5392 Ft részvényenkénti árfolyamot kapunk, kb. 4,3 milliárd Ft árbevétel mellett.

- az előbbi műveletet elvégezzük a 2010 évre feltételezve, hogy legalább olyan teljesítményt nyújt a társaság az második félévben, mint az elsőben, akkora kopott EPS 542 Ft lesz. ( Az első féléves EPS 271 Ft, a társaság eddig az időpontig közölt adatot.) A kapott EPS (542 Ft) megszorozzuk a 16 P/E mutatóval 8672 Ft részvényenkénti árfolyamot kapunk, kb. 6 milliárd Ft árbevétel mellett.

Szaladjunk az időben egy kicsit előre és határozzunk meg egy jövőbeli árfolyamot, feltételezve hogy ez a növekedési dinamika tényleg fent tartható, ami azt jelenti, hogy a társaság a szolgáltatáson kívül beruházást is végez, vagyis további pályázatokat nyer. Fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi 2,4 millió kibocsájtott részvény db. számot kell figyelembe venni, ill. ugyanúgy, mint az előző számolásnál 16 P/E értéket veszek alapul.

- ha a társaság elér egy 10 milliárd Ft árbevételt, és számolhatok egy nettó eredmény/ árbevétel 0,23 vagyis 23% hányadossal – ezt az értéket nem lesz egyserű tartani, az alapkamat kedvező változásainak ellenére sem- akkor 2,3 milliárd Ft nettó eredményt kapunk. A nettó eredményt (2,3 milliárd Ft elosztom a kibocsájtott részvények számával (2,4 millió db.) megkapom az egy részvényre jutó nyereséget, vagyis EPS 958 Ft. A 16 P/E mutató figyelembe vételével, 15.328 Ft részvényenkénti érfolyamot kapunk (958*16).

Természetesen sok a feltételezés, de van egy tájékoztató, amire lehet támaszkodni, és természetesen az is kérdéses, hogy a számított P/E érték mennyire épül be az árfolyamba. Én személy szerint nem ugrálok pár forint részvényenkénti nyereség miatt, idáig is ráértem, most már meg még jobban. Egy fontos információt még meg kell jegyeznem, a külföldi befektetők kb. 100 millió dollár kapitalizációt (aktuális árfolyam* kibocsájtott részvény db. szám) meghaladó cégek részvényeit vásárolják. Jelenleg a kapitalizáció 47 millió dollár…..

muvezeto "
Törölt felhasználó 2009. 09. 21. 07:21
Előzmény: #2973  Törölt felhasználó
Íme egy friss okosság:

link
Törölt felhasználó 2009. 09. 20. 22:38
Előzmény: #2968  Törölt felhasználó
"Kíváncsi lennék mi a véleményetek arról, ha fordul a tőzsdei hangulat és esnek a nagyok, ez az RFV árfolyam kilátásait jelen helyzetben befolyásolhatja negatív irányba?"

Természtesen igen, ha megnézed kezd hasonlo képpen mozogni a hirek nélkul is mint a nagyok. Sok kicsi befektető 100db os tétellekkel elég jól tud operálni főleg ha beindul valami pánik eladási hullám. A 100 db pedig nem olyan tul sok money.

Korábban lassú lecsorgás volt megfigyelhető amíg nem jött újabb-újabb hír, de a cég nagyon szépen becsülettel intézi a kommunikációt ezért fenntartható lehet egy egyenletes mozgás. Persze amíg van aki felveszi a csomagokat és 500-600 db al tolja ill. kényszeríti fel az árfolyamot akkor bármi lehet.
prfecó 2009. 09. 20. 11:31
Előzmény: #2951  Törölt felhasználó
Játékos tudod, hogy éves alapon 100%-os haszonnál mindig kiszállok.

Flaxnak mi ez a száguldása 400 körül gyüjtögettem , de 550-nél már dobtam

.Most meg nézek , mint rozi a moziban:-))
exmnbs1 2009. 09. 20. 10:26
Előzmény: #2970  darius8
A cég transzparenciáját eddig is értékeltem.
Kíváncsian várom az ígért kommunikácós menetrendet!
darius8 2009. 09. 20. 08:48
Üdvözlet Mindenkinek :)))
Én is szeretném kifejezni tiszteletemet és hálámat:-) Annyit fűznék hozzá, hogy stock33 kollégákra is nagy szükség van, mert így áll össze az "érvek-ellenérvek" fórumban történő megvitatása:
Törölt felhasználó 2009. 09. 19. 20:39
Üdv!

A P/E mutató meghatározásánál figyelembe kell venni
azt, hogy az RFV Nyrt. tevékenysége 100%-ban energia hatékony növelő tevékenységre alapul, nem pedig résztevékenység, minta azon cégek esetében, amit a Portfolio.hu táblázataiban olvashattuk ( 2. táblázat). Ezért nem sorolható teljes mértékben ezekhez a cégekhez az RFV Nyrt., viszont teljes egészében megújuló energia vállalatnak sem, bár használnak biomassza kazánokat (pl. Gyergyószentmiklós ). Ezért valahol a két tevékenységi kör között találhatjuk az RFV Nyrt tevékenységi körét, ezért is vettem egy16 P/E mutató átlagot.

Ha gondoljátok belinkelhetjük hétfő reggel is az írást, azért van igazság alapja, főleg ha tartani tudja a társaság a leírt tervszámokat….
Törölt felhasználó 2009. 09. 19. 20:18
Előzmény: #2966  Törölt felhasználó
Sziasztok!
Először is kedves muvezeto olyan szép elemzést írtál, hogy ezt hétfőn reggel 8.45-kor még egyszer érdemes lenne belinkelni-kedvcsinálónak. Köszönöm minden RFV hívő nevében. Legyen igazad!
Másodszor FETA a mi mentorunk neki is egy nagy köszönet!
Harmadszor stock33 kollega pesszimizmusát nem igazán értem, ha mint írja poziban van miért nem hisz a saját döntése helyességében? Mi akik hiszünk a cégben és beleraktuk kevés kis pénzünket a részvényébe azért tettük, hogy profitáljunk. Ha nem ma, majd holnap, vagy holnapután. Hinni kell benne vagy megette a .... az egészet. Egyéb iránt a nemzetközi hangulat még kitart! Tehát az irány még mindig lehet fel!

Kíváncsi lennék mi a véleményetek arról, ha fordul a tőzsdei hangulat és esnek a nagyok, ez az RFV árfolyam kilátásait jelen helyzetben befolyásolhatja negatív irányba?
guruk 2009. 09. 19. 16:40
Előzmény: #2966  Törölt felhasználó
Köszi muvezeto!

Hasonlóra jutottam én is, de az eu megújuló peer group nem annyira releváns, mert nem tudok róla hogy az RFV nek lenne jelentős bevétele megújulóból, remélem lesz majd... de ez rajtuk múlik. Most a hatékonység javítással fogalkoznak, amire ebben régióban a kkövetkező 10 évben óriási igény van-lesz.

Amit kiemelnék, hogy a management ben is szeretnék a Társaság méretéhez igazodó változásokat meglépni, eddig ezt hiányoltam, valójában még pár dolgot hiányolok, de mindent nem lehet egyszerre.

Ez nem kioktatás, nehogy férleértsd, egyetértek veled! illetve a korábbi hozzászólásaiddal szintén... szintén gyűjtögetek és figyelek... nem látok a magyar tőzsdén jobb lehetőseget...
Törölt felhasználó 2009. 09. 19. 09:46
Előzmény: #2965  Törölt felhasználó
Üdv Mindenkinek!
Az RFV Nyrt. (továbbiakban: társaság) profit figyelmeztetéshez szeretnék pár gondolatot hozzáfűzni, de mielőbb elkezdeném, két fontos dolgot ki szeretnék hangsúlyozni:

- lehetséges, hogy egyesek rosszul értelmezik a Gyergyószentmiklósi projekt megnyerését, hiszen nem a projekt megnyerését ismételgetik, hanem fel szeretnék mindenki figyelmét hívni arra, hogy kilépett a társaság egy olyan nagyságrendű piacra, aminek az eredménytermelő hatását megtippelni sem lehet….

- a magyar alapkamat csökkentése rohamosam megkezdődött, 2010 évvégére egyes elemzők 5,5% alapkamatot tippelnek, és ugye nem kell ecsetelnem, milyen hatásai vannak egy olyan cég pénzügyi eredmény soraira, ami forint hitelekben érdekelt.

A profit figyelmeztetés után érdemes megvizsgálni a társaság eredményesség (P/E) alapon, hiszen aki elolvasta figyelmesen a tájékoztatót találhatott pozitív dolgokat:

- ha P/E alapon akarunk vizsgálódni, akkor először meg kell határozni a nettó eredmény/árbevétel viszonyszámát. A reggeli tájékoztatóban a társaság vezetése 2008 második félévében átlagosan 0,226 vagyis 22,6% számol – megjegyzem nálam ez a hányados 0,12 vagyis 12% volt, megjegyezhető hogy, az Én árazásom elég konzernatív volt- 2010 első félévre 0,2395 vagyis 23,95% számol. Ezekre a számokra még visszatérünk később.

- a P/E mutatót akarjuk meghatározni, figyelembe kell venni a Portfolio.hu által írt elemzésben közölt táblázatokat, ami bemutatja az európai megújuló energia vállalatok P/E mutatóját az átlag 23 –találunk 30 feletti értéket is-és ha figyelembe veszem a energiahatékonyság növelő cégek P/E értékét 12 átlagot kapunk –találunk 20 feletti értéket is. Ha a két szektor P/E mutatóját átlagoljuk, akkor kapunk egy 16-17 körüli P/E értéket. Számoljunk 16 P/E értékkel.

- figyelembe vesszük a társaság vezetősége által feltüntetett tervszámokat, és az általam felvázolt P/E mutatót, akkor a 2009 évre 337 Ft EPS (egy részvényre jutó nyereség) megszorozzuk a 16P/E mutatóval 5392 Ft részvényenkénti árfolyamot kapunk, kb. 4,3 milliárd Ft árbevétel mellett.

- az előbbi műveletet elvégezzük a 2010 évre feltételezve, hogy legalább olyan teljesítményt nyújt a társaság az második félévben, mint az elsőben, akkora kopott EPS 542 Ft lesz. ( Az első féléves EPS 271 Ft, a társaság eddig az időpontig közölt adatot.) A kapott EPS (542 Ft) megszorozzuk a 16 P/E mutatóval 8672 Ft részvényenkénti árfolyamot kapunk, kb. 6 milliárd Ft árbevétel mellett.

Szaladjunk az időben egy kicsit előre és határozzunk meg egy jövőbeli árfolyamot, feltételezve hogy ez a növekedési dinamika tényleg fent tartható, ami azt jelenti, hogy a társaság a szolgáltatáson kívül beruházást is végez, vagyis további pályázatokat nyer. Fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi 2,4 millió kibocsájtott részvény db. számot kell figyelembe venni, ill. ugyanúgy, mint az előző számolásnál 16 P/E értéket veszek alapul.

- ha a társaság elér egy 10 milliárd Ft árbevételt, és számolhatok egy nettó eredmény/ árbevétel 0,23 vagyis 23% hányadossal – ezt az értéket nem lesz egyserű tartani, az alapkamat kedvező változásainak ellenére sem- akkor 2,3 milliárd Ft nettó eredményt kapunk. A nettó eredményt (2,3 milliárd Ft elosztom a kibocsájtott részvények számával (2,4 millió db.) megkapom az egy részvényre jutó nyereséget, vagyis EPS 958 Ft. A 16 P/E mutató figyelembe vételével, 15.328 Ft részvényenkénti érfolyamot kapunk (958*16).

Természetesen sok a feltételezés, de van egy tájékoztató, amire lehet támaszkodni, és természetesen az is kérdéses, hogy a számított P/E érték mennyire épül be az árfolyamba. Én személy szerint nem ugrálok pár forint részvényenkénti nyereség miatt, idáig is ráértem, most már meg még jobban. Egy fontos információt még meg kell jegyeznem, a külföldi befektetők kb. 100 millió dollár kapitalizációt (aktuális árfolyam* kibocsájtott részvény db. szám) meghaladó cégek részvényeit vásárolják. Jelenleg a kapitalizáció 47 millió dollár…..
Törölt felhasználó 2009. 09. 18. 18:14
Előzmény: #2964  Törölt felhasználó
Persze a P/E jobb lett volna, mert az minden részvényre van.
Törölt felhasználó 2009. 09. 18. 18:13
Előzmény: #2963  stock33
Nem fizet osztalékot egy csomó részvény, de azért kiszámolják, hogy egy adott időszakra mennyi lehet a hozam (célár és az aktuális viszonya) és ha a szám nagyobb, mint mondjuk a legjobb betéti kamat, akkor valószínűleg emelkedni fog a részvény, illetve azon ár körül ingadozik majd.
stock33
stock33 2009. 09. 18. 18:01
Előzmény: #2962  Törölt felhasználó
Fogalmam sincs, hogy mi a reális ár :)
Én leginkább a globális happy végétől tartok.

Kamattartalmat ennél a papírnál ne nézd, mert nem fizet osztalékot. Azaz akár úgy is csődbe mehet 15 év múlva, hogy közben egy fillér se kerül ki a tulajok felé. Azaz így az értéke 0.

Mennyit adnék érte? Nem tudom. Majd meglátom. Biztos fogok még venni, ahogy eladni is. Speciel ma adtam volna, ha van időm. Na az idővel nem mára gondoltam, hanem úgy általában a következő időszakra, lesz-e időm figyelni.
Ma annyi volt a szereplésem, hogy reggel elolvastam a warningot, meg nap közben egyszer ránéztem a papírra.
Így meg nem lehet "kereskedni". A hosszú távú papírjaimat nem bántom. Többet meg csak spekire vennék.
Törölt felhasználó 2009. 09. 18. 17:53
Előzmény: #2960  stock33
Te úgy gondolod, hogy a fair értéke 3100-3200 körül van és csak a hangulatváltozás miatt ment ennyivel fölé? De mi van, ha az 1, 2 éves kamattartalmat nézzük? Akkor mennyit adnál érte?
Törölt felhasználó 2009. 09. 18. 17:46
Előzmény: #2958  stock33
Abban egyetértek, hogy lehet olcsóbban is venni bizonyos esetekben, ahogy ez történt is. Azt nem tudom, hogy egyesek miért felejtik el a dolgokat és kell újra emlékeztetni őket rá.
Valószínűleg egyre kevesebb jegyző van játékban, akik meg igen, azok egyre kevésbé akarnak eladni. Szóval lehet lemegy még az árfolyam, csak kérdés, hogy mennyit és milyen forgalom mellett, mert 50-100 Ft-ért nem biztos, hogy érdemes várni, aztán meg esetleg nem lesz meg.
Én még vacilálok, hogy érdemes -e ki- és beugrálni, vagy majd pár év múlva. Nem szeretnék úgy járni, mint az OTP-vel.

Topik gazda

kelvin
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek