User01 gondolatait osztva, nem tudom a mínuszolókat értelmezni amit user01 előtti közvetlen kommentemre adtak. Ugyan tömören, de arról tettem fel kérdést amire kimerítő választ kaptak bő plusszolás kíséretében.
Jó helyen van a pénzünk! :-) Tudtuk ezt előre, valljuk be őszintén! Akik mínuszolnak, azok még mindig felszállhatnak a vonatra. Amit most drágának vélnek az mégdrágább lesz!
Kockázat mindig van, de ez természetes, és én is azt látom, hogy a Pannergy jó úton halad. A féléves beszámoló szerint az éves hiteltörlesztése kb. 1,5 milliárd forint, 5 éven túl csak 1,5 milliárd hitel marad. Azaz ilyen ütemben haladva, ha semmi más fejlesztés se esne be, 6 év múlva évi 1,5 milliárd plusz cash tengődik majd a cégben. Most 1,5 milliárdot tud a cég srv-re (és osztalékra, ami idén épp nulla) fordítani, 15 millió részvény mellett. Ha semmi új nem jön és csak a mostani tevékenységet folytatja, akkor 6 év múlva 3-4 milliárdot tud szétszórni. Az milyen fair árfolyamot indukál, ha csak a mostaniból indulunk ki? Márpedig most még van megvehető közkéz, ami évről évre rohamosan fogy. Ahogy közeledik ez az időpont, annál magasabb részvényárig lesz érdemes srv-zniük. Szerintem.
A cég szempontjából a jelenlegi helyzetet leginkább 2018-hoz tudnám hasonlítani. Akkor a győri 3. termelő kút fúrása volt terítéken, az terhelte le a cég likviditását, a kutat október végén helyezték üzembe. A sajátrészvény vásárlásokat akkor Karácsony után indította el a cég, feltöltendő előtte kicsit a kasszát. Azt is érdemes megjegyezni, hogy akkor hiába kezdte el 8.000 db-ossával venni a részvényekez, nem tudta elkölteni az erre megszavazott keretet. Szerintem ilyen múlt mellett válnak érthetővé a mostani események. Most se akarja a cég a likviditási helyzetét srv-vel kockáztatni a kút üzembe helyezéséig. Bármikor beeshet egy előre nem kalkulált költség, felelősen eljárva nem lehet e közben "tőzsdézni". 2018-ban vissza kellett tölteni kicsit a kasszát, mielőtt belevágtak az srv-be, viszont szerintem most sokkal jobb állapotban van már a cég. Amire rátesz a hatósági ár módosulás, ömleni fog be a pénz a cég számlájára a következő hónapokban.
A miskolci 3. termelő kút kapcsán a beszámolóban egy olyan utalás volt, miszerint várhatóan a fűtési szezon kezdete körül állhat üzembe. Nekem ebből az jött le, hogy sikerült a fúrás, bár azt még nem tudni, hogy mennyire sikeres. Azaz nem kuka, kidobott pénz, hanem igen is, az üzemelni fog. Ez csak a cég helyzetére vonatkozóan érdekes, ebből nem látom indokát annak, hogy az srv terveiket felülvizsgálják. Az már más tészta, hogy mi lesz, ha hirtelen egy új projekt indításának lehetősége kerül terítékre. Ősszel kellene jöjjön valami kiírás az újonnan induló geotermikus projektek támogatására. Mi lesz abban? Az kicsit fura volt a hatósági árazás módosulásában, hogy az kifejezetten a Pannergy-re lett kiélezve, ez esetben pozitív értelembem. De miért? Történt valami, már nem olyan fekete bárány a cég a kormányzati körökben? A mostani módosítás kb. azt jelenti, hogy a korábbi évekkel ellentétben minimálisra csökkent a hatósági árban rejlő profitkockázat. Eddig az volt, hogy a bruttó eszközállomány max 4,5%-a lehet a közszolgáltatáson elért profit, azaz csak fölülről határos, de egyáltalán nem garantált profit, rosszabban meghatározott hatósági ár még akár veszteséges üzemet is jelenthetett volna, amire megvonták volna a válukat. Most viszont már szinte ilyen kockázat sincs. Valami történhetett, ami miatt ilyen irányt vett a kormány Pannergy-hez való hozzáállása. Ez azért vet fel kérdést, mert ha hirtelen a Pannergy lenne a jövőbéli geotermiai fejlesztések csakraközpontja, akkor az srv akár el is maradhat. De erre most még nulla közeli esélyt adnék, csak fura, hogy miért változtatott a kormány úgy a rendszeren, amivel a Pannergy-nek kedvez. Nem szokásuk az ilyen, csak akkor, ha valamit előkészítenek. Persze lehet, hogy én képzelek oda valamit, ami nincs ott. De továbbra is ott a kérdés, hogy miért módosítják azt a Pannergy-re nézve kedvező módon, és miért csak a Pannergy-re, másoknál miért nem változott? Pl. még a CBA-sok (NER másodvonal) által vitt szegedi geotermikus rendszer is tisztán GJ elszámolású maradt. Nem a geotermikus elszámolás módosult, hanem csak a Pannergy.
Az éves rendes közgyűlés határozati javaslat előterjesztésében feketén-fehéren leírták, hogy az srv nagyrészt 2025-ben kerül megvalósításra. Szerinem ez utalhat arra, hogy nem mindent aukcióban akarnak megvenni, hanem valamikor a tőzsdeimkereskedésben is beindul az srv. Lehet most is karácsonyi ajándék lesz belőle, mint volt 2018-ban. Most viszont nem csak pár százmilliót költenek majd el, hanem a teljes 1,5 milliárdot, nagyobb részét egy aukcióban.
Kik adhatnak bele az aukcióba? Idén év elején a részvény már elérte az 1.500 Ft-os árfolyamot. De még ezt látva se gondolták úgy a nagytulajok, hogy legalább részben osztalékot szavazzanak meg, továbbra is elugranak a pénz elől, inkább a kicsik részesedését vásároltatják fel a céggel. Így most se számítanék arra, hogy a mostani árszinteken a nagytulajok eladnának. Ők valami másra várnak, és türelmesek, addig is kipöckölik a kisebb tulajdonosokat. Hogy az aukcióra készülendő páran elkezdenek nagyobb tételeket venni? Simán elképzelhető, telekomban egy az egyben ez megy, főleg az aukciók előtti hónapokban. Itt még szerintem ez annyira nem jellemző, de ha a cég bejelenti, hogy minden rendben a miskolci fúrással, akkor elindúl a készülődés az aukcióra, mármint az arra felkészülők elkezdik a vásárlást. Szerinem ami most van, a ez még nem ez, most még csak olyanok nyúlkálnak, akik nem "hivatásosan" teszik ezt. Magyarán a kisspekik.
Marhára nem érdekes én mit gondolok, de szerintem a végén lekötik 1530-ra és utána holnap mégis feljebb negyünk. Vagy kihagy egy napot, én azt csinálnám.
PANNERGY