abba belegondoltatok hogy Ádernek nagyot kell villantania hogy ha ő akar az EU klímavezetője lenni? akkor bizony a megújulókat keményen támogatnia illene...
A hitelkeretet biztosan nem markolták fel azt csak a projekt finanszírozása mértékében hívják le. Remélem még azt is meggondolják,hacsak nem az Audi Euróban fizetne.
Euróban van a hitel.És ez azt jelenti,hogy akár 100 milliós veszteség is lehet a hitelen.Már ha igaz amit Tigus írt a hitellel kapcsolatban.
"2015. január 2. - 15:47
Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy a hitelfelvételek során behozott a menedzsment némi devizakockázatot.
Számomra érthetetlen, hogy miért devizahiteleket kell felvenni (ilyen forintkamatszintnél, NHP lehetőségnél), hiszen a bevételek nem deviza alapon képződnek (talán az Audinál igen).
A Ft gyengülés így komoly optikai rombolást végez a nettó eredményre nézve.
Több, mint 7 millió Eur volt a Sberbank hitel felvét után, azóta Kuala esetében emlékeim szerint részben euro, részben NHP hitelt vettek fel, míg Győr esetében 18 millió Eur a hitelkeret (remélhetőleg nem vették még fel az egészet)
Vagyis 1 Ft-os gyengülés esetén most kb. 10-12 millió Ft-tal, később viszont 25 millió Ft-tal csökken a nettó eredmény.
Nem tudom, nem értem, miért kellett ezt a kockázatot behozni.
A tevékenység eredményessége nagyjából immunis lett volna a világgazdaság rezdüléseire, a Ft árfolyam alakulására, stb. és most emiatt mégsem az...
(márpedig inkább a gyengülés valószínű)
tigus7313
Kapásból én sem tudom,hogy CHF vagy Euró de Euróra emlékszem. Viszont a CHF sem fog itt maradni,ma pánik eladások voltak és a svájci jegybank máris jelezte,hogy közbe fog avatkozni.
Az NHP hitel meg egyébként is ellensúlyozza.
Törölt felhasználó2015. 01. 15. 15:09
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó2015. 01. 15. 14:57
Előzmény:
törölt hozzászólás
A forint gyengülése a hitel miatt azért rendesen odabasz.
Bár ez sokaknak nem tűnik fel....
PANNERGY