Topiknyitó: totoro 2022. 04. 23. 21:10

Orosz - Ukrán háború - trollmentes topik  

Orosz - Ukrán háború - trollmentes topik. Orosz propagandisták ne fáradjanak, tiltva lesznek.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
the_dark 2023. 07. 25. 09:30
#10340
Sok szempontból furcsa ez az ukrán ellentámadás, és bizonyos szempontból azt kell, hogy mondjam talán most érzem először azt, hogy az ukránok nem tesznek meg mindent a siker érdekében és talán kicsit túl nagyképűek is lettek....
Számomra nagyon furcsa ez az orihivi áttörési kísérlet...főleg az amit az első napokban láthattunk...
ahhoz ugyanis nagy erőt vetettek be, hogy a veszteségek mértéke elérje a "ciki" kategóriát, ahhoz viszont bőven keveset, hogy egy többlépcsős védelmi rendszert át tudjanak törni...
és ami még feltűnő volt, hogy miközben orosz oldalról jöttek a kilőtt Leopard meg Bradley képek, addig ukrán oldalról nem nagyon láttunk semmilyen felvételt arról, hogy aprítanák az ellenséges tüzérséget, ami arra utal, hogy kiküldték a gépesített haderőt egy aknamezőre céltáblának, közben meg semmilyen counter-battery tevékenységgel nem támogatták őket
szinten furcsa, hogy azért az oroszok nem találták fel a meleg vizet ezzel a védekezési taktikával, ugyanis az ukránok pont ezt csinálták ellenük...valahogy mégse készültek fel ez ellen....csak a folyamatos sírás ment, hogy adjatok F16-ot meg még fegyvert....
szintén furcsa, hogy miközben nap mint nap láthatunk meglehetősen furcsa sufni tuning megoldásokat az ukránok nem raknak sem a Bradley-kra sem a Leopard-okra rácspáncélzatot...ez, a korábbi asszimetrikus háborúkban a nyugati harcjárművekre is felpakolt "majomfogó ketrec" gúnynevű megoldás az egyszerűbb kézi páncéltörő fegyverek ellen elég hatásos volt...ez azért fontos, mert a Lancet drón robbanófeje meglehetősen kicsi, a páncélátütése nem éri el egy sima mezei 60-as évekbeli RPG átütését sem...ez jól látható azon is, hogy hiába támadják a Leopard-ok leggyengébb részét (a torony hátsó része), még így sem tudják megsemmisíteni max. harcképtelenné tudják tenni
azt is nehéz megérteni, hogy miért nem visznek magukkal semmit drónok ellen...ugyanis ha az ellenséges tüzérségnek nincsen vizuális kontaktja, akkor azért egy mozgó harcoszlopot hagyományos buta lőszerekkel nem könnyű eltalálni...és ehhez nem kellene, hogy Gepard kísérgesse őket, elég lenne ha valamelyik MRAP-ra szerelnének 40mm-es gránátvetőket, ami a high velocity airburst lőszerrel kifejezetten hatékony lehetne a Lancetek meg a megfigyelő drónok ellen....
Szóval az a helyzet, hogy szerintem ez ukránok nem végezték el rendesen ezt a házifeladtot, ellenben egyre jobban követelőznek, nem véletlen volt a brit hadügyminiszter kiborulása (nem az Amazon vagyunk)
euler 2023. 07. 25. 09:20
#10339
Nem szándékom a türelmetlenek bosszantása az alábbi hírrel. Inkább arra figyeljenek benne, hogy miért nem szállítanak.
.
Általában pedig mindig ott van a döntések mögött
- a pillanatnyi és a jósolható harci helyzet
- az ukránok képessége a fogadásra (kiképzés, karbantartás, logisztika)
- az oroszok várható képessége és reakciója
- a küldő ország (nem a NATO!), lehetőségei (anyagi, saját védelmi képesség, parlamenti stb. jóváhagyás)
És még számtalan dolgot fel lehet sorolni laikusként is, anélkül, hogy túlgondolnánk a dolgokat. Mindez bizonytalan környezetben.
.
A tegnapi hír pedig, 
(hozzátéve, hogy a brit Storm Shadow cirkálórakéták /250 km!/, már május óta dolgoznak. Azt se felejtsük el, hogy az ukránoknál még mindig hírcsend van, nagyjából azt látjuk amit az oroszok közzétesznek.)
"A Biden-adminisztráció Kijev kérése és az amerikai törvényhozók nyomása ellenére sem hajlandó nagy hatótávolságú ATACMS rakétákat szállítani Ukrajnának – írja a The Washington Post. Washington úgy véli, hogy Ukrajnának sürgetőbb igényei vannak. Emellett attól tartanak, hogy a nagy hatótávolságú rakéták Ukrajnába küldése súlyosan aláássa az Egyesült Államok felkészültségét az esetleges konfliktusokra."
totoro
totoro 2023. 07. 25. 08:47
#10338
Egy apró megfigyelés: Amióta használják a kazettás lőszereket, nem volt 600 alatti napi orosz emberveszteség, szerintem kb. 10-20%-al megtolja az eredményességet. A harcok jelen állásában mindkét oldal olyan sikeresen rombolja a másik eszközállományát, hogy ezzel kellene kezdeni valamit az Ukrán oldalon. A Lancetek és a Helikopterek ellen védtelenek, sorra jönnek az orosz videók, ahol ukrán eszközöket aprítanak, és ami megdöbbentő, hogy nincs közben orosz helikopterveszteség, pedig láthatóan közelről rakétázzák a páncélos járműveket. A Wágner amikor vonult úgy potyogtak az orosz helikopterek, mint a jégeső, itt meg. nulla légvédelem, szerintem minden komolyabb eszközüket a városok védelmére vontak vissza, nincs a támadó erőknek elégséges légvédelme. A Lancetek ellen meg sok Gepárd kellene támogatónak, de azok is lassan csorognak, meg szerintem azok nagy része is a hátországban van, de legalább annyi a jó hír, hogy végre megoldódott a lőszerhiány hozzájuk.
BladeBoris 2023. 07. 25. 08:24
Előzmény: #10331  zsoltee77
#10337
Hát, ha modenebb verziót is kapnak, akkor kb a MIG31-ig azért ellenfelek lesznek! Szu 25-27 meg Mig 29 sztem alapból vagy nem ellenfél vagy kb egy szint.
De itt szerintem nem is a gép-gép ellenni kűzdelmen van a hangsúly, inkább a földi egységek támogatásán. Folyamatosan ennek a hiányáról panaszkodnak.Ezt kéne erősíteni. 
Shortelek 2023. 07. 25. 07:07
Előzmény: #10333  euler
#10336
Ha már talán lesz F16- os gépük, amúgy rohadt későn, de miért nem akkor inkább valami komolyabb gépet, lehet az már kevés lesz ott, valahogy átgondolatlan ez az egész segítségesdi, hathatósabb nemzetközi katonai kellett volna, így akár még a muszkák felülkerekedhetnek az ukikon.
Shortelek 2023. 07. 25. 06:28
Előzmény: #10332  euler
#10335
"Úgy néz ki tegnap megkapták az F-16-osok a zöld jelzést az USA-tól."
Kicsit elkésett zöld jelzés ez.
Mcemru 2023. 07. 25. 06:09
Előzmény: #10331  zsoltee77
#10334
ott amitől félni kell inkább az ork légvédelem, remélem kapnak hozzá olyan légvédelemre gerjedő rakétákat is, amivel az ork légvédelmet kitakarítják
euler 2023. 07. 24. 23:54
Előzmény: #10331  zsoltee77
#10333
"Az Egyesült Államokban gyártott sugárhajtású repülőgép levegő-levegő utántöltési képességekkel rendelkezik, és kompatibilis az Ukrajnának már szállított NATO-fegyverek többségével. 
Annak ellenére, hogy először az 1980-as években került a gyártásba, számos fejlesztésen ment keresztül, így fejlettebb és sokoldalúbb, mint az Ukrajna flottájában jelenleg található repülőgépek, és kemény riválisa a legtöbb orosz repülőgépnek, kivéve az újabb modelleket, amelyeket Moszkva habozott bevetni Ukrajnában.
Sullivan [múlt] vasárnap megjegyezte, hogy az európai szövetségesek azt mondták, hogy több hétre van szükségük a kiképzés előkészítéséhez, és hogy az Egyesült Államok teljesíteni fogja az általuk kitűzött határidőket.
„Nem az Egyesült Államok lesz az akadály annak, hogy ez az F-16-os kiképzés elindulhasson” – mondta."
https://edition.cnn.com/2023/07/16/politics/us-ukraine-f16-jake-sullivan-cnntv/index.html
euler 2023. 07. 24. 23:38
Előzmény: #10331  zsoltee77
#10332
Úgy néz ki tegnap megkapták az F-16-osok a zöld jelzést az USA-tól.
Néhány hónap és ott lesznek Ukrajnában.
"De ez nem csak maga a felszerelés. Ez a kiképzés, a karbantartás, a kombinált fegyveres műveletekben való használat képessége. Mindehhez idő kell" - mondta Blinken.
https://abcnews.go.com/International/sending-16s-ukraine-fight-russia-months-months-blinken/story?id=101589682
zsoltee77
zsoltee77 2023. 07. 24. 22:01
Előzmény: #10327  BladeBoris
#10331
Az F16-ot vonakodnak oda adni, mert elavult technika, de a legsikeresebb export termék és marketing szempontból rosszul nézne ki, ha a modernebb orosz gépek leszedik sorban.
LBalaton
LBalaton 2023. 07. 24. 21:37
Előzmény: #10329  BladeBoris
#10330
:-D
BladeBoris 2023. 07. 24. 21:30
Előzmény: #10325  cintanyer
#10329
Tavaly is volt diplomáciai balhé, ha jól emlékszem.
A pofátlanság csumborasszója ez a fosványosi,, birkaetetés". Minden évben magasabban van a léc a ki tud nagyobb f.ságot a mikrofonba mondani vetlékedőn! 
A birkák meg isszák az ilyen magasröptű eszmefuttatásokat minthogy félig meddig koreaiak vagyunk, stb.. .. Azonnal el kellett volna küldeni drogtesztre az embet, full tele lehetett. 🤣 
Ültek odafelé az autóban, felporszívóztak pár utcát és ment a brainstorming:,, Haloood, hallóóód! Jó a cucc aaa! Hallóóód! Bemomdom, h a koreiak a hiányzó magyarság az Etelközből! Ne bassz, nem mereeed! :D... Fogd meg a söröm! :D "
_Sigorszky
_Sigorszky 2023. 07. 24. 21:30
Előzmény: #10326  vigkrisz
#10328
tegnap is késő lett volna
BladeBoris 2023. 07. 24. 21:18
Előzmény: #10321  totoro
#10327
Biztosan nem.ilyen egyszerű, hogy elsőre betolunk mindent azt all-in-t kiáltunk. Reménykedjünk benne, hogy tényleg van egy terv, ami halad és nem dilettáns módon, ad-hoc hoznak döntéseket. Mindemellett tényleg felfoghatatlan ép ésszel ez a fegyver vagy segítség adagolás.
Érthetetlen az egész. Írtam már, mikor a. Leopard kiképzések kezdődtek.. Miért nem lehetett jóval korábban!? Esetleg felesleges lett volna, véget ér a háború és feleslegesen képeztek ki embereket a kezelésre!? Na bum. Akkor felesleges. De ha nem ér véget!? Márpedig nem ért és ez már az elején látszott, hogy nem fog. Szóval, azonnal kellett volna kezdeni a kiképzéseket harckocsira, repülőre, drónra, mindenre.. Csak annyi lett a,, haszna" a baszakodásnak, hogy az oroszok erőt gyűjtöttek addig. Ez a helyzet az F16-al is. Miért idén kellett elkezdeni a kikpézést?? Meg majd szeptemberben? Ráérnek b.ák meg!? Ha megvan a kezelő személyzet, csak a gépeket, logisztikát kell hozni. Ha nincs meg, akkor + fél-egy év és utána lesz személyzet. Kinek jó ez,? Már tényleg kezd érdekes lenni! 
Egy elfogadható indok van, az, ha most úgy igazán le akarják térdeltetni az oroszokat gazdasáfilag, hadászatilag, nemzetileg, mindenhogy, ahogy lehet, hogy az elkövetkező ezer évben se térjenek magukhoz... és erre fut a mesterterv. Akkor, pár év múlva a natgeón egy dokumentumfilmben majd elmagyarázhatják ezt. Mert ennyi halál csak ezért éri meg, semmi másért. 
vigkrisz 2023. 07. 24. 18:21
Előzmény: #10325  cintanyer
#10326
jövőre be fogják tiltani a románok ezt a posványos orosz propaganda eseményt
cintanyer 2023. 07. 24. 16:43
#10325
https://www.facebook.com/kancz.geopolitika/posts/pfbid0EuGef4Dq7c5JXBvUeaBXPBjXr2jQfXnH5jZuD2S4YZipLC46xy6ToXUJLL6KpqqRl
.
OV tusnádfürdői ténykedése végre a románoknál is kiütötte a biztosítékot.
A magyar külügyről nagyon találó jellemzés:
"Mivel a magyar Külügy diplomáciai ágát a Lavrov-díjas Petiminiszter 2014-ben szétverte, OV esetleg azt hiheti, hogy szabadon dobálózhat tüzes kijelentésekkel, mint mondjuk a kiüresített Parlamentben, vagy a felcsúti faluvégi korcsmában."
euler 2023. 07. 24. 14:14
Előzmény: #10321  totoro
#10324
Sok mindennel egyetértve, de egy kicsit árnyalva a képet:
A 2. ábrát külön ajánlom az USA részvételi mértékére nézve.
https://www.ifw-kiel.de/topics/war-against-ukraine/ukraine-support-tracker/
badsector1
badsector1 2023. 07. 24. 10:24
Előzmény: #10321  totoro
#10323
Legalább azt az egy két nagyhatótávolságú rakétát adják oda  amivel a kercsi hídat szét lehetne lőni.
cintanyer 2023. 07. 24. 10:14
Előzmény: #10321  totoro
#10322
Az utolsó mondatoddal a háború végét is elérnénk.
totoro
totoro 2023. 07. 24. 08:20
#10321
Ez a háború folyamatosan a ki áll félre a hídon szituációról szól. Egyik sem enged, és azt várja mikor jut el odáig a másik fél, hogy annyira kifárad, hogy feladja. Oroszország azt várja mikor roppan meg az ukrán ellenállás, és mikor köthet számára kedvező "békét", az ukránok pedig fordítva, azt várják mikor merül ki annyira az orosz hadsereg, hogy kénytelen lesz belemenni az ukránok számára előnyös feltételekbe. És valamiért ez a pont csak nem akar eljönni. Én nagyon nem hiszek az összeesküvés elméletekben, de sajnos ez egyszer kezdem tényként kezelni, hogy az USA ha szándékában állt volna már véget vethetett volna a szenvedésnek, ezrével állnak a raktárakban a páncélosok, a fejlett drónrendszerek sehol, a nagy hatótávolságú rakétákról és repülőkről nem is szólva. Ez mind csak politikai akaraton múló segítség. Ettől még persze Ukrajna győzelemre van ítélve, mert ahogy látják, hogy elért a falig, akkor megnyitnak egy újabb támogatási szintet, ami ismét megerősíti annyira az ukránokat, hogy eredményeket érjenek el, de megint csak egyet lépnek előre a támogatásokban, véletlenül se több lépést egyszerre, és a lehető legtovább húzzák az oroszok kiverését. Mert a cél azért minden bizonnyal ez, és a vég is ez lesz, de nagyon nem lesz már ennek jó szájíze a végén a brutális ukrán áldozatok számbavétele után. Egyébként most is olyan helyzet van, hogy szintet kell lépni a támogatásokkal, mert patthelyzet kezd kialakulni, mindkét oldalon minden nap komoly veszteségekkel. Gondolom egyszer csak jön majd a bejelentés a nagyobb hatótávolságú amcsi rakétákról - és csak azokról.

Topik gazda

totoro
totoro
3 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek