Topiknyitó: szivacs 2015. 06. 03. 00:43

"Magyar az, akinek fáj Trianon”.  

“Édes kicsi fiam, te még nem tudsz olvasni, neked nyugodtan írhatok és szabadon és őszintén – hozzád beszélve és mégis magamhoz – valamiről, amiről soha nem beszéltem, amit magamnak sem vallottam be soha, aminek a nevét soha ki nem mondtam. Most, ezen a furcsa nyáron, mely úgy hat rám, mint borzongó, kényelmetlen ébredés egy tarka és bolondos álom után, először válik tudatossá bennem, hogy egész életemben kerültem ezt a szót… íme, erőlködöm és nem tudom kimondani most se, különös szemérem fog el, nem tudom legyőzni; pedig nem volnék éppen zárdaszűz, se vénkisasszony – nevén szoktam nevezni, nemcsak a gyermeket, de ama boldog és áldott bölcsőt is, ahonnan származik. Megpróbálom megmondani, mi az, amit érzek, akkor talán nem kell kimondani; ugye?

Különben ha nem értenéd dadogásomat, útbaigazíthatlak. De fordulj el, ne nézz a szemembe. Még nem olvastam ezt a könyvet, amiben levelem meg fog jelenni: de úgy gondolom, ama szót megtalálod benne többször is – hiszen arról szól a könyv, amit ez a szó jelent. És megtalálod régi versekben és széles szólamokban, amik most újra élni kezdenek, én még akkor ismertem őket, mikor egy időre halottaknak tetszettek, üresen, furcsán kongottak a fülemben, nem értettem őket, vállat vontam. Igen, valamiről beszéltek ezek a versek, és szóltak valamiről, amiről tudtam, hogy van, mint ahogy van kéz és láb, különösen hatott rám, hogy emlegetik, mintha valaki minden lélegzetvételnél megnevezné a láthatatlan elemet, mely tüdejébe nyomul. Iskolai ünnepélyeken, tavasszal kiáltották hangosan: azt mondták nekem, hogy szeressem, kötelességem szeretni. Mintha azt mondták volna, hogy szeressem a kezemet és a lábamat. Dac fogott el és furcsa makacsság: – hogyan lehetne kötelességem, hogy magamat szeressem, így szóltam magamban, holott én nem vagyok megelégedve magammal, holott én több és jobb szeretnék lenni, mint ami vagyok – holott én gúnyolom és dorgálom magamat. S mert a földön járok, ne fordítsam szememet a csillagos ég felé, melynek nincsenek határai, csak horizontja van! S mert nem tudok ellenni étel és ital nélkül, tegyem meg istenemmé az ételt és italt? S mert nem tudok szólani másképpen, csak így, ne hallgassam meg azt, aki másképpen szól? S ha erőt adott nekem a föld, amelyből vért szíttam magamba anyám emlőin át – ezt az erőt csodáljam a munka helyett, melyet végrehajtok vele! Dac fogott el és makacsság: embernek neveztem magam – azt kerestem, ami bennem hasonlatos másféle emberekkel s nem azt, ami különbözik. Világpolgárnak neveztem magam – léleknek neveztem magam, mely rokon lelket keres, akárhol itt e földön, s ha kell, a pokolban is.

És nem mondtam ki azt a szót. De ha házat építettek valahol Pesten vagy Fogarason, vagy Szolnokon, vagy Kolozsvárott, megálltam előtte, és úgy néztem, mintha az én házamat építenék. És ha virágot láttam nyílni a pilisi hegyekben vagy a Kárpátokban, tudtam, hogy a virág nekem nyílt. És ha idegen emberrel beszéltem, és az idegen ember dicsérte a lánchidat és a Dunát és az aggteleki cseppkőbarlangot és a dobsinai jégbarlangot és a Vaskaput és a Balaton vizét – akkor lesütöttem a szemem és zavarba jöttem, mintha engem dicsérne. És mikor Berlinben jártam, úgy csodálkoztam és nevettem magamban azon, hogy ezek itt járkálnak és házakat építenek, mint aki álmában tudja, hogy álmodik, és amit lát, nem valóság, álomkép csak, tündérmese, játék. Játék háznak éreztem az idegen házat – csak játszották az emberek, hogy ezt ők komolyan veszik –, és mikor a vendéglőben fizettem, elámultam, hogy elfogadják tőlem a játék pénzt, amit kezembe nyomtak, mikor átléptem a magyar határt. És lelkem mélyén soha nem hittem el, hogy ők komolyan mondják: hélas! és alas! és wehe! és ahimé! – mikor jaj-t kell mondaniok –, és arra gondoltam, hogy haláluk percében ők is jajt mondanak majd, mint én. A megfogható ismerős valóság ott kezdődött nekem, ahol átléptem a határt – ha életemben először jártam is arra, ahol átléptem.

De nem mondtam ki azt a szót soha. És most már nem is tudom kimondani, csak ennyit: valami fáj, ami nincs. Valamikor hallani fogsz majd az életnek egy fájdalmas csodájáról – arról, hogy akinek levágták a kezét és a lábát, sokáig érzi még sajogni az ujjakat, amik nincsenek. Ha ezt hallod majd: Kolozsvár, és ezt: Erdély, és ezt: Kárpátok – meg fogod tudni, mire gondoltam.”

Karinthy Frigyes:

Levél kisfiamnak – Trianon emléknapjára
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Phylaxa 2015. 06. 04. 16:26
Előzmény: #218  totoro
#220
Éltem együtt székelyekkel és sokat tanultam tőlük. Ennek eredményeképpen azzal is tisztában vagyok, hogy Erdély autonómiát szeretne. Mindig is azt szeretett volna. Gyönyörű hely és gazdag. Akkor már valóban azzal kereskedhetne akivel akar és végre a fejlődés is megindulhatna.

Ha jól tudom, akkor az ott élő románok is osztják ezt a nézetet. Persze erről sem a hivatalos lapokban olvashatnak az emberek. :)
Phylaxa 2015. 06. 04. 16:18
Előzmény: #216  szivacs
#219
Igen. Ezt tanultuk. :)

Lenn pedig a francia megszállási övezetben ugyanazt csinálták a franciák mint Námetországban később. Csak jöttek a tehervonatok üresen és távoztak tele feketeszénnel. Amit tudtak vittek. Nálunk ez nem okozott akkora gondot, mint később Németországban, ahol szintén egy elszegényedett népet fosztogattak. Ott ennek eredményeképpen megjelent Hitler.

totoro
totoro 2015. 06. 04. 16:17
Előzmény: #217  Phylaxa
#218
Pedig tökéletesen megfogalmazta a lényeget. Én egyik oldalról erdélyi származású vagyok, most is élnek kint rokonaim, mégse jut eszembe Trianonon rinyálni. Főleg, hogy még pár év, és sokkal jobban fognak élni a kint ragadtak, tehát kifejezetten szerencsések lesznek még gazdasági értelemben is.
Phylaxa 2015. 06. 04. 16:11
Előzmény: #203  Cosinusrider
#217
Neked nem rekedtek az országon kívül rokonaid. Azt képzeld el, amikor van két falu, mindkettő tiszta magyar és holnap reggeltől az egyik már más országhoz tartozik.

Azt képzeld el, hogy egy 100 km-es kerülővel tudsz eljutni a szomszédfaluba a rokonaidhoz. Azt képzeld el, hogy amikor átléped a határt akkor hirtelen néma csönd lesz a vonaton, mert minden második ember besúgó.

Örülök, hogy neked ezt nem kellett átélned. De annyit elhihetsz, hogy sok-sok családnak ragadtak így rokonai határon túl. Azt, amit ott műveltek velük inkább le sem írom.
szivacs
szivacs 2015. 06. 04. 16:07
Előzmény: #205  Phylaxa
#216
a tanácsköztársaság idején: link
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2015. 06. 04. 16:04
Előzmény: #214  Bekre_Pal
#215
lakott

tt
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2015. 06. 04. 16:04
Előzmény: #209  bigyula
#214
a honfoglalás óta

ugye senki nem hiszi, hogy mielőtt itt leverte a jurta cuccot a magyar, előtte nem lakot senki?

nyilván elmutogatták, hogy jó napot kívánok, meg merre van a forrás, aztán a fiatalok dugtak

azóta van keveredés, ha már nem útközben óta
totoro
totoro 2015. 06. 04. 15:45
#213
Szerintem óriási áldás Trianon. Ha nem jött volna, akkor Erdélyben is ilyen ostoba tukókká zülött volna mindenki mint az "anyaországban". Így legalább valahol megmaradtak a normális emberek.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2015. 06. 04. 15:40
Előzmény: #188  BudFox
#212
"Ha akkor Orbán Viktor lett volna hatalmon tuti hogy nem engedte volna, hanem addig verte volna az asztalt amíg nem visszakozott volna a nyugati rablóbanda !"

Megmosolyogtató eme vélemény, mely a plebejus-ókonzervatív-naiv háromszögben "leledzik" :)
Junckernek is milyen keményen beszólt már a barna törpe, pedig J. semmiféle sereggel nem rendelkezik! :)

link

Beszólt neki, hogyaszongyahogy: Junckernek igaza van :)
Phylaxa 2015. 06. 04. 15:39
Előzmény: #208  ujonc
#211
Ezzel amit itt leírtál mára már egész Európa foglalkozik és valóban, szerintem is egyre inkább foglalkozni fog, ahogy az idő telik. A menekült áradat új utakat keres és talál.

A Földön a Víz az úr. Tengerszint emelkedik, édesvíz fogy.
Cosinusrider 2015. 06. 04. 15:38
Előzmény: #206  ujonc
#210
Ügyesen elcsípted a lényeget. Köszi.
Tökre mindegy, hogy legjobban, vagy nagyon, vagy kicsit fáj.
Ez fáj, az fáj, amaz fáj.
Szeretnék végre tökös magyarokat látni. Az oké, hogy KO miatt kifekszik valaki, de mi már egy másik meccset játszunk rég. Apáinkat küldték a földre, miért mi sírunk a földön?
bigyula 2015. 06. 04. 15:37
Előzmény: #208  ujonc
#209
"A török hódoltság óta..."

Én azt szoktam mondani, hogy a Tatárjárás óta... :)
ujonc 2015. 06. 04. 15:29
Előzmény: #190  bigyula
#208
A török hódoltság óta nem sok értelme van vizsgálni a lakosság összetételét. A betelepített külföldiek tudták, hogy egy "idegen ország" lakosai lesznek. A letelepedésükkel ezt vállalták. Etnikai alapon már a mostani kelet Magyarország sem biztos, hogy a miénk kellene, hogy legyen. És ez az idő múlásával egyre fokozódik. Akkor jöjjön egy második országdarabolás?
Az meg egy nagy hazugság, hogy nem bántak jól Magyarország területén a kisebbségekkel.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2015. 06. 04. 15:27
Előzmény: #198  BudFox
#207
Javaslom, hogy ezt az olvasgatást kezdd azzal, hogy a románok a Tiszánál jártak...
ujonc 2015. 06. 04. 15:23
Előzmény: #203  Cosinusrider
#206
"de nekik ez fáj a legjobban"

Az nincs sehol leírva, hogy ennek kell a legjobban fájnia.
Phylaxa 2015. 06. 04. 15:19
Előzmény: #204  Phylaxa
#205
Nem is Oroszbarát, hanem Szovjetbarát. Történelemből tanultuk még régen. Ha jól emlékszem, akkor Stromfeld Aurél-nak hívták az egyik vezetőt. Szóval nekik köszönhetjük Észak-Magyaroszágot. Ők nagy ívben szartak bele, hogy a győztesek mit mondanak. Visszafoglalták és kész.Furcsa nem? :)
Phylaxa 2015. 06. 04. 15:00
Előzmény: #190  bigyula
#204
"Igen, a felvidéken, Erdélyben, a vajdaságban, stb. voltak a határ mentén tisztán magyar lakta területek is, és ezek elcsatolása nem igazán logikus. Errek írtam, hogy ez a döntéshozók felelőssége volt."

A Felvidéken, Csallóközben, Kárpátalján, A Parciumban, a Vajdaságban és Székelyföld,úgy ahogy van. Más alakja lenne az országunknak, ha ezeket a tiszta magyar lakosságú területeket nem tolják át.De a legfontosabb, hogy a magyar emberek Magyarországon élhettek volna azóta is.

Igen, közben eljutottam oda is, hogy leírod ezt.

A magyar döntéshozóknak semmi közük nem lehetett ahhoz, hogy mit csatolnak el. Ezt nem is firtatja senki. Mint ahogy Aponyi alá sem írta.

Szerintem Churchill-nek igaza van a végén. Csak pár őrültet sikerült arra rávenni, hogy nekünk bármilyen háborúval milyen jó lesz. Fel akarták darabolni a Monarchiát és megbuktatni a Habsburg házat. Ez érdekelte őket és ebben a környező népek nagy segítségükre voltak.

Egyébként, hogy miért nem lettünk még kisebbek, az az oroszbarát felkelőknek (nem tudom hogyan hívták azt a sereget, de megyarok voltak) köszönhető, különben Észak_Magyarország sem lenne ma magyar és a statisztikákban az szerepelne, hogy tisztán szlovák népesség lakott ott. A győzteseknek nem igazuk van, hanem azt csinálnak amit akarnak. Ez van.
Cosinusrider 2015. 06. 04. 14:51
#203
Öcsém ez a topic!

Honnan veszi valaki a bátorságot, hogy egy rövid mondattal definiálja, ki a magyar? Vannak magyarok, akiknek fáj Trianon. Igaz, hogy nem is éltek akkor, az életüket a mában ezer más dolog sokkal jobban befolyásolja, -segíti vagy akadályozza-mint az az eset, de nekik ez fáj a legjobban. Ha egy külsőst megkérdezel, ki a magyar? Tudod mit mond?
Akinek mindig fáj valami.
Nekem pedig ez fáj, jobban mint Trianon.
bigyula 2015. 06. 04. 14:41
Előzmény: #200  BudFox
#202
Ez az egész lényegtelen. A "mi lett volna ha..."

Történt, ami történt. Nem keseregni kell a múlton, henem építeni a jövőt. A brit szigeteket, és a németeket már megszállták kivándorlóink/munkavállalóink... Ausztriát is elkezdtük visszahódítani...
szivacs
szivacs 2015. 06. 04. 14:38
Előzmény: #184  Phylaxa
#201
" A békekonferencia a magyar határokról

A béketárgyalásokra nem hívták meg a vesztes országokat, így Magyarországot sem. A konferencia a cseh, román és szerb követelések meghallgatása után szinte kizárólag az ő szempontjaik alapján döntött. Az amerikai küldöttek az etnikai határ mellett törtek lándzsát, de a többség úgy vélte, hogy „egy jó közlekedési vonalért [például egy fontosabb vasútvonalért] feláldozhatunk pár százezer magyart”. Hasonló okból jelölték ki Csehszlovákia déli határát a Duna vonalánál, pedig a folyó mindkét partján magyar lakosság élt.
A határvonalak többségét meglepően hamar, már 1919 márciusában (tehát még a Tanácsköztársaság kezdete előtt) meghúzták. Ezen a későbbiekben már keveset változtattak. Hazánk zűrzavaros 1919-es éve tehát alig módosította a leendő béke területi feltételeit.

A határkérdés „szakértője”
A magyar–csehszlovák határokat kialakító bizottság egyik brit tagja naplót vezetett. Hozzá nem értésének ékes bizonyítéka ennek egyik bejegyzése: „mindenben egyetértünk, kivéve a Pozsony és Sátoralja [újhely] közötti szakaszt.” Másutt elismerte: „ [a magyarokra] heves utálattal [...] tekintek. Unokatestvéreikhez, a törökökhöz hasonlóan sokat romboltak és semmit sem teremtettek.”

Apponyi egy térképet is bemutatott. Ezen jól látszott, hogy a kijelölt határok közvetlen közelében több százezer magyar él, akiket így a szomszédos országokhoz csatolnának. Bár a felismerés sokakat meglepett, végül a határokat nem módosították. Ezeket ugyanis már 10 hónapja rögzítették, és a szomszédos államok nem voltak hajlandóak engedni belőlük.

Apponyi Albert gróf portréja. A békekonferencián tartott beszéde – bár angolul és franciául szólalt fel, sőt a lényegét olaszul is elmondta – hatástalan maradt
A „vörös térkép”
Apponyinak a békekonferencián tartott beszéde közben a brit miniszterelnök feltett egy kérdést. Arra volt kíváncsi, hogy összesen hány magyart csatolnának el, illetve hogy ők a javasolt új határok közelében élnek-e.
Ekkor került elő a Teleki Pál által készített „vörös térkép”. Ezen világosan látszott, hogy az elcsatolt magyar lakosság jelentős része közvetlenül a határok mentén él.
A térkép abszolút újdonsága volt, hogy a nemzetiségek létszámát is tükrözte: 1 mm2 színezett terület száz lakost jelentett. A magyarokat vörös színnel tüntették fel, innen kapta nevét a térkép. A lakatlan területek fehér színűek maradtak. Más térképek a ritkábban lakott, főként nemzetiségi vidékeket is színezték, ami első ránézésre „megnövelte” a Magyarországon élő nemzetiségek számát." link

területi igények szerint további külföldi városok: Vác, Salgótarján, Ózd, Nyírbátor, Békés, Gyula, Békéscsaba, Makó, Szeged, Baja, Pécs, Villány, Szombathely, Kőszeg, Sopron, Mosonmagyaróvár, Győr ... link

Topik gazda

szivacs
szivacs
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek