Topiknyitó: szivacs 2015. 06. 03. 00:43

"Magyar az, akinek fáj Trianon”.  

“Édes kicsi fiam, te még nem tudsz olvasni, neked nyugodtan írhatok és szabadon és őszintén – hozzád beszélve és mégis magamhoz – valamiről, amiről soha nem beszéltem, amit magamnak sem vallottam be soha, aminek a nevét soha ki nem mondtam. Most, ezen a furcsa nyáron, mely úgy hat rám, mint borzongó, kényelmetlen ébredés egy tarka és bolondos álom után, először válik tudatossá bennem, hogy egész életemben kerültem ezt a szót… íme, erőlködöm és nem tudom kimondani most se, különös szemérem fog el, nem tudom legyőzni; pedig nem volnék éppen zárdaszűz, se vénkisasszony – nevén szoktam nevezni, nemcsak a gyermeket, de ama boldog és áldott bölcsőt is, ahonnan származik. Megpróbálom megmondani, mi az, amit érzek, akkor talán nem kell kimondani; ugye?

Különben ha nem értenéd dadogásomat, útbaigazíthatlak. De fordulj el, ne nézz a szemembe. Még nem olvastam ezt a könyvet, amiben levelem meg fog jelenni: de úgy gondolom, ama szót megtalálod benne többször is – hiszen arról szól a könyv, amit ez a szó jelent. És megtalálod régi versekben és széles szólamokban, amik most újra élni kezdenek, én még akkor ismertem őket, mikor egy időre halottaknak tetszettek, üresen, furcsán kongottak a fülemben, nem értettem őket, vállat vontam. Igen, valamiről beszéltek ezek a versek, és szóltak valamiről, amiről tudtam, hogy van, mint ahogy van kéz és láb, különösen hatott rám, hogy emlegetik, mintha valaki minden lélegzetvételnél megnevezné a láthatatlan elemet, mely tüdejébe nyomul. Iskolai ünnepélyeken, tavasszal kiáltották hangosan: azt mondták nekem, hogy szeressem, kötelességem szeretni. Mintha azt mondták volna, hogy szeressem a kezemet és a lábamat. Dac fogott el és furcsa makacsság: – hogyan lehetne kötelességem, hogy magamat szeressem, így szóltam magamban, holott én nem vagyok megelégedve magammal, holott én több és jobb szeretnék lenni, mint ami vagyok – holott én gúnyolom és dorgálom magamat. S mert a földön járok, ne fordítsam szememet a csillagos ég felé, melynek nincsenek határai, csak horizontja van! S mert nem tudok ellenni étel és ital nélkül, tegyem meg istenemmé az ételt és italt? S mert nem tudok szólani másképpen, csak így, ne hallgassam meg azt, aki másképpen szól? S ha erőt adott nekem a föld, amelyből vért szíttam magamba anyám emlőin át – ezt az erőt csodáljam a munka helyett, melyet végrehajtok vele! Dac fogott el és makacsság: embernek neveztem magam – azt kerestem, ami bennem hasonlatos másféle emberekkel s nem azt, ami különbözik. Világpolgárnak neveztem magam – léleknek neveztem magam, mely rokon lelket keres, akárhol itt e földön, s ha kell, a pokolban is.

És nem mondtam ki azt a szót. De ha házat építettek valahol Pesten vagy Fogarason, vagy Szolnokon, vagy Kolozsvárott, megálltam előtte, és úgy néztem, mintha az én házamat építenék. És ha virágot láttam nyílni a pilisi hegyekben vagy a Kárpátokban, tudtam, hogy a virág nekem nyílt. És ha idegen emberrel beszéltem, és az idegen ember dicsérte a lánchidat és a Dunát és az aggteleki cseppkőbarlangot és a dobsinai jégbarlangot és a Vaskaput és a Balaton vizét – akkor lesütöttem a szemem és zavarba jöttem, mintha engem dicsérne. És mikor Berlinben jártam, úgy csodálkoztam és nevettem magamban azon, hogy ezek itt járkálnak és házakat építenek, mint aki álmában tudja, hogy álmodik, és amit lát, nem valóság, álomkép csak, tündérmese, játék. Játék háznak éreztem az idegen házat – csak játszották az emberek, hogy ezt ők komolyan veszik –, és mikor a vendéglőben fizettem, elámultam, hogy elfogadják tőlem a játék pénzt, amit kezembe nyomtak, mikor átléptem a magyar határt. És lelkem mélyén soha nem hittem el, hogy ők komolyan mondják: hélas! és alas! és wehe! és ahimé! – mikor jaj-t kell mondaniok –, és arra gondoltam, hogy haláluk percében ők is jajt mondanak majd, mint én. A megfogható ismerős valóság ott kezdődött nekem, ahol átléptem a határt – ha életemben először jártam is arra, ahol átléptem.

De nem mondtam ki azt a szót soha. És most már nem is tudom kimondani, csak ennyit: valami fáj, ami nincs. Valamikor hallani fogsz majd az életnek egy fájdalmas csodájáról – arról, hogy akinek levágták a kezét és a lábát, sokáig érzi még sajogni az ujjakat, amik nincsenek. Ha ezt hallod majd: Kolozsvár, és ezt: Erdély, és ezt: Kárpátok – meg fogod tudni, mire gondoltam.”

Karinthy Frigyes:

Levél kisfiamnak – Trianon emléknapjára
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pampa 2018. 07. 22. 10:34
Előzmény: #1445  bigyula
#1446
Akkor is megrendezték.
Mivel a bál színvonalára csak korabeli feljegyzések alapján lehet következtetni a cikk írója azt a szakaszt "kopottabbnak" minősíti.
És akkor még nagyon ELEVENEN FÁJÓ SEB volt a trianoni döntés!!!!!
Ezt is vedd figyelembe.
bigyula 2018. 07. 22. 10:21
Előzmény: #1444  pampa
#1445
Hahaha! Legalább olvasnád el, amit idézel. :)
.
"...vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött"
.
Szóval, a komcsiknak fontosabb volt a NEMZET, mint a Horty időszakban? :)
pampa 2018. 07. 22. 09:39
Előzmény: #1440  pampa
#1444
"Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezték Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával. A balatonfüredi bálok hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott. Az egykoron neves személyiségeket – Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst, Kossuth Lajost, Deák Ferencet, Vörösmarty Mihályt, Jókai Mórt, Blaha Lujzát – vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. A színhely előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel."
.
Nekik fontos volt a NEMZET!
csendben 2018. 06. 07. 15:19
Előzmény: #1440  pampa
#1443
A székelyek autonómiát szeretnéneknek.  Eszük ágában sincs Magyarországhoz tartozni,csak erről hallgat a fáma!) .   A többi elcsatolt területen élő,vagy onnan elüldözött magyarról rendszeresen "megfeledkezel". Ők szót sem érdemelnek?
csendben 2018. 06. 07. 15:13
Előzmény: #1439  pampa
#1442
"Mennyiszer bírálták ezért Orbánt..... aki nincsen velünk...az ellenünk van...."Ez nem azt jelenti,hogy "nincs biztonságban",hanem azt,hogy "tőlünk -értsd fidesz!- nincs biztonságban!". Nem árnyalatnyi,hanem lényegi különbség!  (ennyit az "egyszerű gondolkodású"-ról....)
ALNiKAAA 2018. 06. 07. 15:12
Törölt hozzászólás
#1441
pampa 2018. 06. 07. 15:11
Előzmény: #1438  Törölt felhasználó
#1440
Abból a szempontból lényegtelen az eredetük, hogy szeretnének maguknak autonómiát és úgy élni az életüket.
2018-ban egy EU közösségében ez nem olyan kérés amit tiltani üldözni kellene!
Pedig a Román hatóságok ezt teszik!
Az EU pedig hallgat.....
pampa 2018. 06. 07. 15:05
Előzmény: #1434  bigyula
#1439
Fogalmazzunk úgy, ha nem csatlakozik a közösséghez akkor "nem lesz biztonságban".....
Mennyiszer bírálták ezért Orbánt..... aki nincsen velünk...az ellenünk van....
.
Most finoman azt írtad le, hogy aki nem csatlakozik az EU közösségéhez.....annak bizonytalan lesz a túlélése.....
.
Az EU közössége nem jótékonysági intézmény!
Nem ad semmit sem "ingyen".
Csak egyesek ezt annak , mármint INGYEN pénznek próbálják beállítani....
.
Amennyiben a régi tagok buknának a bővítéssel sohasem bővítenének.....
.
Azért ennyire ne nézzük már egymást  egyszerű gondolkodásúnak....
Törölt felhasználó 2018. 06. 07. 15:01
Előzmény: #1436  _Bekre_Pal_
#1438
Nincs eldöntve, sajnos erre nincs megbízható forrás, így csak feltételezések vannak. A székelyek saját hagyománya szerint (meg talán Anonymusnál is) ők már itt voltak. Mindenképpen kell valami eltérésnek lennie Árpád honfoglalóihoz képest, mivel a székelyek gyakorlatilag nemesek voltak, tehát valamiért külön jogállásuk volt a többi törzshöz képest.
sanka 2018. 06. 07. 14:57
Előzmény: #1421  pampa
#1437
Nem, paracsba kapta!
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 06. 07. 14:53
Előzmény: #1401  Törölt felhasználó
#1436
Én úgy tudom, hogy korábban az volt az elmélet hogy a magyarokkal jöttek egy hullámban, most meg hogy kicsit előbb odamentek.
Törölt felhasználó 2018. 06. 07. 14:44
Előzmény: törölt hozzászólás
#1435
Na most ezek a dumák nem csak az EU-ra igazak, ugye a piacunkon megjelentek a nem eu-s (pl. amcsi, japcsi) cégek is, ezeknek is szolgáltatjuk az olcsó munkaerőt, mert szintén vannak itt gyáraik, a különbség köztük annyi, hogy az idióta EU ad nekünk ingyenpénzt, az amcsik-japcsik meg nem. Na most, ha kilépünk annyit változik a helyzet, hogy az Eu sem fog pénzt adni.
bigyula 2018. 06. 07. 14:44
Előzmény: #1431  pampa
#1434

"Olyan az az EU mint egy biztosító!"
.
Tehát, az ország egy "biztosítóhoz" csatlakozott, hogy hosszútávon a túlélését biztosítsa.
bigyula 2018. 06. 07. 14:43
Előzmény: törölt hozzászólás
#1433

"-a nyugati cégeknek piacot adunk (vámok és egyéb nélkül ugyebár)"
.
A mi áruink is piacot találnak az EU-ban (vámok és egyéb nélkül ugyebár)
.
"-cserébe a mi iparunk leépül a korlátlan külföldi árú beáramlásnak köszönhetően
-olcsó munkaerőt szolgáltatunk nekik"
.
Ha leépül az iparunk, akkor kinek is szolgáltatunk olcsó munkaerőt? Csak nem az idetelepült cégeknek? Az nem a mi iparunk?
.
"-miközben a hasznosabb dolgozókat ki importálják"
.
Ha itthon nincs rájuk szükség (nincs normális megélhetésre esélyük), akkor nem lehet, hogy nem egészen önként hagyják el az országot? Konkrétan: el vannak üldözve?
ALNiKAAA 2018. 06. 07. 14:30
Törölt hozzászólás
#1432
pampa 2018. 06. 07. 12:39
Előzmény: #1430  bigyula
#1431
Még jó, hogy az EU nem alkalmaz kettős mércét......
.
Olyan az az EU mint egy biztosító!
.
Ott is folyamatosan magyarázza az üzletkötő, hogy mennyire előnyös valakinek ha belép hozzá!
Mennyit profitálhat belőle!
A biztosító meg elkönyveli a veszteséget.....és dolgozik tovább, hogy még több tagjának tudjon profitot biztosítani......így még több vesztesége legyen  .....
.
:)
bigyula 2018. 06. 07. 12:34
Előzmény: #1429  pampa
#1430
Nem vagyunk egy súlycsoportban az angolokkal. Ők ugye nettó befizetők, mi meg nettó haszonélvezők/haszonlesők vagyunk. Ők ki fogják bulizni a kedvezményeket, mi meg nem fogjuk tudni.
pampa 2018. 06. 07. 12:32
Előzmény: #1427  bigyula
#1429
Úgy mint majd az Angoloknak?
pampa 2018. 06. 07. 12:31
Előzmény: #1425  bigyula
#1428
Akkor az én "vélemény szabadságom" korlátozva van?  :)
.
Indoklás nélkül nem lehet véleményem?
Nem feltételezhetem agy Közjogi Méltóságról, hogy amit tesz annak oka van?
bigyula 2018. 06. 07. 12:29
Előzmény: #1422  pampa
#1427

Tényleg? Nemsokára csak Ukrajna nem lesz EU tag körülöttünk. Arra szabad kijárásunk lesz az oroszok felé. Másfelé nem nagyon...
.
A gyárak jelentős része azért van itt, mert tagjai vagyunk az EU-nak. Ha nem lennénk, akkor bizony vámot kellene fizetni a nálunk előállított, és oda bevitt termékek után.
csendben 2018. 06. 07. 12:29
Előzmény: #1422  pampa
#1426
már régen nincs 10 milla.... Aki effektív produktív,az meg csak töredéke! (a többi -valamilyen formában -  eltartott!)
bigyula 2018. 06. 07. 12:27
Előzmény: #1421  pampa
#1425
Én téged kérdeztelek, mivel azt  írtad, hogy volt/van rá ok. Bizonyára ismered, ha hivatkozol rá.
csendben 2018. 06. 07. 12:27
Előzmény: #1422  pampa
#1424
"annyi a lehetőségünk az önálló életre, hogy még válogathatunk is!"Nem tudom,mit akartál mondani ezzel a mondattal.Gondold át mégegyszer! :-)
csendben 2018. 06. 07. 12:26
Előzmény: #1420  Törölt felhasználó
#1423
Távolmaradási okok:  - jól megérdemelt,fizetett szabadságát tölti; - betegség; - továbbképzés,oktatás; - helyére tették(!)
pampa 2018. 06. 07. 12:23
Előzmény: #1417  bigyula
#1422
Egy 10 millás országot nem lehet csak "gyámsággal" működtetni?  :)))
.
Ugyan már, annyi a lehetőségünk az önálló életre, hogy még válogathatunk is!
Ahogyan arra sem tennék nagy pénzt, hogy elvinné innét mindenki a termelést.....
pampa 2018. 06. 07. 12:20
Előzmény: #1415  bigyula
#1421
Szerinted Kövér egy reggel felkelt és "beretválkozás" közben azon elmélkedett.....miért lóg a Parlament épületén az EU zászló?Nem talált rá magyarázatot....így levetette......
.
:)
Törölt felhasználó 2018. 06. 07. 12:17
Előzmény: #1419  csendben
#1420

reggelente kezdi a szokásos ténykedését
kb ua a "hírek"
szegény trborzii se kontráz mostanában )))
csendben 2018. 06. 07. 12:14
Előzmény: #1413  pampa
#1419
"Dolgozni kell!" : amit Te csinálsz az nem munka? Esetleg élvezet? :-)
bigyula 2018. 06. 07. 12:12
Előzmény: #1413  pampa
#1418
"Az élet feltétele biztosított Magyarországon!
Dolgozni kell!"
.
Miért nem keresel magadnak rendes munkát? A gyümölcsszedés most jól fizet... :)
bigyula 2018. 06. 07. 12:11
Előzmény: #1413  pampa
#1417
A magyar gazdaság azonnal összeomlana. Az EU-s cégek elvinnék innen a termelést. Kínának sem lennénk izgalmasak, mert nem tudna rajtunk keresztül bejutni az EU-ba. Putyin pixiségől is kiesnénk, és a letelepedési kövénybiznisz is behalna. :)
Törölt felhasználó 2018. 06. 07. 12:10
Előzmény: #1410  bigyula
#1416
Van ez a görög miniszterelnök, aki annak idején jó kis populista programmal került hatalomra, többek között az EU-ból történő kilépést is megpendítette. Aztán évekkel később rákérdeztek, hogy miért nem lépett ki, mire azt válaszolta, hogy "Kilépjünk? De hova???".
bigyula 2018. 06. 07. 12:09
Előzmény: #1414  pampa
#1415
Ha Te sem tudod, akkor miért hivatkozol "ok"-ra?
pampa 2018. 06. 07. 12:09
Előzmény: #1412  bigyula
#1414
Kérdezd meg Kövért, hogy most miért zavarja.
pampa 2018. 06. 07. 12:08
Előzmény: #1410  bigyula
#1413
Nem!
A kilépés egy brutális életszínvonal esés!
Az élet feltétele biztosított Magyarországon!
Dolgozni kell!
.
Hidd el van élet "WI-FI" lefedettség nélkül is!
bigyula 2018. 06. 07. 12:03
Előzmény: #1408  pampa
#1412

"Ahogyan csak a PARLAMENT az a hely ahol nincsen az EU zászló kitűzve!
Mindennek oka van, ennek is!"
.
Légyszi árul már el az okot! Mert 2014-ig Kövért sem zavarta....
csendben 2018. 06. 07. 12:03
Előzmény: #1408  pampa
#1411
"Ahogyan csak a PARLAMENT az a hely ahol nincsen az EU zászló kitűzve!
Mindennek oka van, ennek is!"mi lenne az az ok? (a fidesz és a jobbik hülyeségén kívül!)
bigyula 2018. 06. 07. 12:02
Előzmény: #1409  pampa
#1410
Kilépés = öngyilkosság
pampa 2018. 06. 07. 11:32
Előzmény: #1406  Peterbond
#1409
Nem ülök fordítva!
A kilépés a legutolsó "önvédelmi" megoldás!
.
Amint a közösség olyat akar ránk kényszeríteni ami ellentétes az érdekünkkel, ki kell lépni!
Csak akkor!
pampa 2018. 06. 07. 11:29
Előzmény: #1405  Peterbond
#1408
Miért kevered a "magánvéleményt" egy "hivatalos" véleménnyel?
.
Magyarországon büntetik más EU tagállam zászlajának kitűzését?
.
Akkor én majd eldöntöm, hogy magánemberként hogyan járok el.
.
Ahogyan csak a PARLAMENT az a hely ahol nincsen az EU zászló kitűzve!
Mindennek oka van, ennek is!
.
Minden más hivatalnál kitűzhetik.
Nem tiltja semmi sem.
bigyula 2018. 06. 07. 11:21
Előzmény: #1404  pampa
#1407

"Angolokat hagyjuk, ők már kiléptek."
.
Nem, még nem léptek ki, csak folyamatban van a kilépésük. Habár nemrég egy NAV-os vámügyintéző írásba is adta egy ismerősnek, hogy Nagy-Britannia már nem az EU tagja... :)
Peterbond 2018. 06. 07. 11:19
Előzmény: #1398  pampa
#1406
Egyenlore a magyarok 3/4e EU parti es nem kilepne. Szoval forditva ulsz a lovon. A magyarok EUs tagkent kepzelik el magukat es te vagy itt aki folyton kilepne es egy europai eszak koreat akar itt.
Peterbond 2018. 06. 07. 11:16
Előzmény: #1392  pampa
#1405
Akkor Roman politikusoktol is beleferne ha szekely vagy magyar zaszlot egetnenek?
Marhasagnak tartom a magyar zaszlo tiltasat Dunaszerdahelyi mecseken ahogy a szekely zaszlo tiltasat romaniaban de toled eleg fura hallani aki amugy az EU zaszlot levetetned es nem gpnd ha azt egetik es mellette pont olyan nacionalista gondolataid vannak mint azoknak a romanoknak akik tiltjak a szekely zaszlot. Erdekelne miutan te visszaallitottad volna a Trianoni hazarokat es szepen kissebbseget csinaltal a magyarokbol nem tiltanad e ugyanugy a roman zaszlot es a Nagy Romanias matricakat vagy a szlovak autonomiat nem ellenezned e esetleg.
pampa 2018. 06. 07. 11:15
Előzmény: #1402  Törölt felhasználó
#1404
pl. Franciaország? Hollandia? 
??????????
.
Ezek már régen elveszítették "nemzeti"  létüket.
Angolokat hagyjuk, ők már kiléptek.
Törölt felhasználó 2018. 06. 07. 11:07
Előzmény: #1398  pampa
#1403

Nem a "nemzetállami" berendezkedés megőrzése zavarta azt a többszázezer magyart, aki élt a nyitott határok adta lehetőségekkel. (Érdekes, nem kelet felé)
A "többiek"-et pedig ne mosd össze egy masszaként. A többség nem úgy gondolkodik mint Te.
Törölt felhasználó 2018. 06. 07. 11:06
Előzmény: #1398  pampa
#1402
A többi uniós ország is nemzetállam és az is marad, csak ők nem küzdenek=pofáznak állandóan a nemzetállam megőrzéséről, mivel az ottani Habonyok más témákat dobnak fel.
Törölt felhasználó 2018. 06. 07. 11:04
Előzmény: #1393  _Bekre_Pal_
#1401
Ez csak egy lehetséges variáció, nincs bizonyítva. Van olyan is, hogy már előttünk itt voltak (kettős honfoglalás), de olyan is, hogy velünk együtt jöttek be Vereckénél. Ami érdekes, a hét törzsünk neve mindenfele előfordul az országban, de van még három, ami szintén előfordul és lehet, hogy szintén törzsnév: székely, varsány és tárkány. Tehát tíz ilyen gyakran előforduló helynevünk van és az onogur (akik mellett valószínűleg Levédia környékén éltünk együtt) elvileg tíz törzset jelent.
csendben 2018. 06. 07. 11:03
Előzmény: #1399  mpagnes
#1400
Milyen érdekes! Ez a kérdés fel sem merül akkor,amikor az EU-s támogatást felveszik valakik!
mpagnes 2018. 06. 07. 10:58
Előzmény: #1387  csendben
#1399
tök komolyan ! a tagjai vagyunk? vagy csak úgy tűnik? 
pampa 2018. 06. 07. 10:57
Előzmény: #1395  Törölt felhasználó
#1398
Ezt le lehet fordítani magyarra is!
.
Akit ennyire zavar,ha egy ország küzd a "nemzetállami" berendezkedés megőrzése érdekében.....nyitottak a határok el lehet költözni az új világrend szerint épülő multikulti országba!
A többieknek megfelel Magyarország így magyarként az EU részeként!
Ők nem ragaszkodnak az új multikulti társadalomhoz!
mpagnes 2018. 06. 07. 10:55
Előzmény: #1395  Törölt felhasználó
#1397
mert csak az unio van meg az orosz? ez igen ….szovjet(-unio)….,hát nem mindegy?
bigyula 2018. 06. 07. 10:53
Előzmény: #1385  pampa
#1396

"Az EU zászlót kitűznéd a Parlamentre?"
.
2014-ig ott volt.
Törölt felhasználó 2018. 06. 07. 10:49
Előzmény: #1392  pampa
#1395

Beletartozhat, bár parlamenti pártoktól elvárható lenne a kulturáltabb véleménynyilvánítás.
De ha ennyire zavar valakit az unió, akkor cserélje le az útlevelét és az autója rendszámtábláját is (mondjuk oroszra), aztán némi rubellel a zsebében induljon el nyugat-európai körútra.
csendben 2018. 06. 07. 10:48
Előzmény: #1389  pampa
#1394
Pedig nagyon úgy tűnt,hogy ennek utána kellenen nézned! :-)
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 06. 07. 10:48
Előzmény: #1383  pampa
#1393
Sokadszorra már csípi a szemem. Székely - melléknév. Ha nem mondat elején van, akkor kisbetűvel írjuk mi, akik tudunk magyarul.
 
A székely zászló egyébként érdekes kérdés. Mint tudjuk, egy önálló nép, akikkel az onogur törzsközösség hozott össze minket. Ezért van sok közös élményünk. De mint tőlük tudjuk, székely szarta a magyart (ottani mondás). Nem tűnik indokoltnak a zászló kihelyezése.
pampa 2018. 06. 07. 10:40
Előzmény: #1390  Törölt felhasználó
#1392
A szólás és véleménynyilvánítás körébe szerinted ez nem tartozik bele?
pampa 2018. 06. 07. 10:39
Előzmény: #1386  Törölt felhasználó
#1391
Nincsen kötelező érvényű előírás erre. (Parlament)
Van ahol használni kell, ott használja Magyarország is.
Törölt felhasználó 2018. 06. 07. 10:30
Előzmény: #1388  pampa
#1390

A zászlóra vonatkozott a kérdés.
Szokás az égetés és az ablakon való kidobálás is?
pampa 2018. 06. 07. 10:25
Előzmény: #1387  csendben
#1389
Igen!

Nem gondoltam, hogy ez még napjainkban valaki számára nem tudott.
pampa 2018. 06. 07. 10:24
Előzmény: #1386  Törölt felhasználó
#1388
pl. az hogy autonómiát biztosítanak az ott élő nemzeti kisebbségnek.
Nem korlátozzák anyanyelvük használatát.
Nem büntetik őket anyaországi ünnepük magtartásáért.
.
stb....
Ez szokás az EU tagállamaiban....
csendben 2018. 06. 07. 10:21
Előzmény: #1385  pampa
#1387
Tagja vagyunk az EU-nak?
Törölt felhasználó 2018. 06. 07. 10:21
Előzmény: #1385  pampa
#1386

Mi a szokás az unió többi államában?
pampa 2018. 06. 07. 10:18
Előzmény: #1384  csendben
#1385
Az EU zászlót kitűznéd a Parlamentre?
csendben 2018. 06. 07. 10:16
Előzmény: #1383  pampa
#1384
Be se engedtem volna! (de ennek semmi köze az EU zászlóhoz!).
pampa 2018. 06. 07. 10:13
Előzmény: #1382  csendben
#1383
Azt írtad, hogy semmi keresnivalója a Parlamenten a Székely zászlónak.
Akkor tévesen értelmeztem úgy, hogy levennéd?
csendben 2018. 06. 07. 10:07
Előzmény: #1380  pampa
#1382
Helyett?
Nagy a zavar a fejedben (és az értékrendedben!).
pampa 2018. 06. 07. 10:03
Előzmény: #1378  Törölt felhasználó
#1381
Mit nem tudok?
Pár sorban összefoglalnád?
pampa 2018. 06. 07. 10:02
Előzmény: #1379  csendben
#1380
A Székely helyett te inkább az EU zászlót tűznéd ki?
csendben 2018. 06. 07. 09:45
Előzmény: #1377  pampa
#1379
Semmi keresnivalója ott a székely zászlónak. Fideszes baromság!
Törölt felhasználó 2018. 06. 07. 09:36
Előzmény: #1377  pampa
#1378
nem egészen
ezt se tudod
pampa 2018. 06. 07. 09:34
Előzmény: #1376  bigyula
#1377
Nem kettős beszéd!
A SZÉKELY MAGYAR az EU pedig egy közösség.
A PARLAMENTEN kitűzött zászló a szolidaritásunk jele!
.
Az EU jelképét a megfelelő helyen használjuk mi is!
bigyula 2018. 06. 07. 09:26
Előzmény: #1373  pampa
#1376
Nem, nem zavar. Az zavar, hogy az egyik zászló estében probléma/hivatkozási alap, hogy ez az ország háza, a másik esetben meg nem. Ez a kettős fityeszes beszéd zavar.
pampa 2018. 06. 07. 09:23
Előzmény: #1372  bigyula
#1375
Nekem úgy rémlik, hogy a képviselői irodaházon ki van tűzve.
pampa 2018. 06. 07. 09:22
Előzmény: #1370  Törölt felhasználó
#1374
Nem tudom értelmezni az írásaidat.
Nem lehetne érthetően a magyar nyelv szabályai szerint?
pampa 2018. 06. 07. 09:20
Előzmény: #1371  bigyula
#1373
Zavar a Székely zászló?
.
Amennyiben a jászokat vagy kunokat is üldöznék......akkor ugyanúgy megjelenhetne a szimbólumuk a Parlament épületén a szolidaritás jeleként.
bigyula 2018. 06. 07. 09:19
Előzmény: #1369  pampa
#1372
Senki sem tiltakozott a nemzeti lobogó kitűzése ellen, és ki is van tűzve. A kérdés, hogy miért zavaró az EU zászló kitűzése, ha a Székely zászló maradhat?
bigyula 2018. 06. 07. 09:16
Előzmény: #1369  pampa
#1371
Székely zászló, az lehet?
Törölt felhasználó 2018. 06. 07. 09:13
Előzmény: #1367  pampa
#1370
menjél már ki erdélybe 
egyszer az életbe külföldre, hogy ÉREZD
addig minek nyomod?
nem is érted
pampa 2018. 06. 07. 09:10
Előzmény: #1368  bigyula
#1369
Az országnak csak egy HÁZA van!
.
Azon a MAGYAR nemzeti lobogó legyen kitűzve!
.
Ennyire fájó, hogy van egy ember akiben még maradt annyi hazafias érzelem, hogy próbál egy kicsit megőrizni a NEMZETÁLLAMI  múltunkból?
bigyula 2018. 06. 07. 09:06
Előzmény: #1366  pampa
#1368
Más közintézmények sem az EU épületei. Azokon nem zavar? :)
pampa 2018. 06. 07. 08:58
Előzmény: #1364  Törölt felhasználó
#1367
Én terelek?
Te írtad, hogy NINCSEN jelentősége a határnak és a többi más számunkra,MAGYAROK  számára fontos jelképek használatának.
.
Akkor miért tiltják ezt továbbra is?
pampa 2018. 06. 07. 08:55
Előzmény: #1363  bigyula
#1366
Igen!
Az nem az EU épülete!
.
Más közintézményen vagy magánlakásokon látható.
Törölt felhasználó 2018. 06. 07. 08:53
Előzmény: #1358  Clint
#1365
A török hadsereg jóval kisebb veszteségeket szenvedett el, a románok meg gyakorlatilag semmit. A magyarokhoz kb. a csehek hasonlíthatóak, ők kb. ugyanazokon a frontokon harcoltak mint mi és nagyjából ugyanolyan veszteségeket szenvedtek el, a felvidéki hadjáratban le is tudtuk nyomni őket. A román hadsereg viszont teljesen kipihent volt. Ne felejtsük el azt sem, hogy a törökök is óriási területi veszteségeket szenvedtek el.
Törölt felhasználó 2018. 06. 07. 08:41
Előzmény: #1362  pampa
#1364
terelsz megint
bigyula 2018. 06. 07. 08:40
Előzmény: #1362  pampa
#1363
Magyarországon a "házelnök" leszedeti a Parlamentről az EU zászlaját.
pampa 2018. 06. 07. 08:38
Előzmény: #1360  Törölt felhasználó
#1362
Két EU tagállam közti " NEM LÉTEZŐ " határt nem lépheti át az egyik ország KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKE!
.
Közintézményben az ott dolgozók egymás közti MAGÁNBESZÉLGETÉS során NEM használhatják az EU egyik HIVATALOS nyelvét!
.
Mi ebben a kamu?????
Clint
Clint 2018. 06. 07. 08:25
Előzmény: #1360  Törölt felhasználó
#1361
Pedig ez így van. Pl. székely zászló Erdélyben. Vagy a Felvidéken egy DAC meccsen nem lehet kirakni a magyar zászlót stb.

Topik gazda

szivacs
szivacs
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek