A kárpótlási jegyek ügyében az utóbbi időben igen aktívnak mutatkozó ügyvéd, dr. Varga Tamás keresetet adott be a Fővárosi Bíróságra, amelyben kérte a bíróságot, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. Törvény 21. § (1) és (7) bekezdése alapján határozatában kötelezze a Központi Kárrendezési Irodát (KKI), valamint Pénzügyminisztert, a kárpótlási jegyek kibocsátójának képviselőjét, mint adatkezelő szerveket a kárpótlási jegyekkel kapcsolatos kérdéseik pontos(!) megválaszolására.
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=45509
"Az MNB a jelen ügy kapcsán általános jelleggel is kiemeli: a szabályozott piacra bevezetett értékpapírok kibocsátóinak – a tőkepiacról szóló törvényben előírtak alapján – kifejezetten magas szinten kell gondoskodniuk tájékoztatási kötelezettségeik teljesítéséről."
Ezt Norbinak címezte a Felügyelet.
Vajon a kpj kibocsátója mikor kap hasonló figyelmeztetést?
Én még sosem láttam 2006 utáni határozatot de tudom,hogy létezik,, ez valahogy úgy lehet a kárpótolt bebaktat egy brókerházba vagy bankba a határozatával és nyitnak a nevére egy értékpapír számlát és rávezetik,,kb ennyi :-)Nem tudom mi van pl a Buda Cash ügyfeleivel illetve az ő értékpapírszámláikkal?
a jegy bevonásának nincsen határideje, tőzsdén eladhatod anno ezt a választ kaptam az akkori IM-től illetve a Tátrai által vezetett MNB-től, ab ovo mehetek a p..ba, ez van most is eladhatod a tőzsdén vagy pereskedhetsz. a kptv úgy van kitalálva , hogy megfoghatatlan kivéve ha a kibocsátó nem biztosít felhasználási lehetőség állam vagyon értékesítése esetén -ilyen volt- viszont alanyiaknak adott lehetőségeket bizonyos keretek között. A 4 mrd dematerializált papírok értéke vagy fizikaival együttesen? Nem mindegy, amúgy anno írták, hogy fogalmuk sincs mennyi jegy van tőzsdén kívüli forgalomban ami nevetséges.
Ami még esetleg képben lehet, hogy egyszer csak megvilágosodnak és úgy döntenek le kellene zárni ezt. Meghozni erre egy törvényt rendeletet végső dátummal stb.
Ez még benne van a pakliban csak nem látszik semmi nyoma ilyen szándéknak. Azon kívül, hogy az ügyvédjük egyszer mesélt ilyenről időhúzási szándékkal.
Igazságügyi Hivatal 2010. augusztus: " 2006-ban 100 000 ún. életelvesztés miatti kárpótlás iránti kérelem érkezett a Hivatalunkhoz. ... a személyi kárpótlási "új" ügyek várhatóan 2011. I. negyedévében befejezhetők"
"Az igénylők átlagéletkora 80 év volt"
"Az "új" ügyekben ... csak a munkaszolgálatos jogosultak igényelhetnek kárpótlási jegyet"
Mi a baj a 91-es dátummal? Akkor bocsátották ki és később osztották ki.
Még a logikádba is beleillik, hogy reálértéken nő a kötelem értéke ha nem teljesítik ;)
Aki 2008-ban kapta a jegyét, és azzal szemben nem teljesíti a kötelezettségét az állam az önként vállalt magánosítások során, annak 91-re kell helyreállítani az eredeti állapotot 1000Ft + kamataival, azaz 4000Ft értékű kötelemből származó kötelezettségre.
Minden jegy 91-es dátumú? Az is amit 2006 után adtak ki kárpótoltaknak?
Ezt nem tudtam de ez is egy nagyon komoly jogászkodás. Valaki beadott kárpót igényt 2008-ban tételezzük fel és kapott olyan jegyet új sorozatszámmal amin 91-es dátum szerepel? :)
Ha ez így van akkor ez megint egy komoly kuszálása a dolgoknak.
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi?
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=45509