A kárpótlási jegyek ügyében az utóbbi időben igen aktívnak mutatkozó ügyvéd, dr. Varga Tamás keresetet adott be a Fővárosi Bíróságra, amelyben kérte a bíróságot, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. Törvény 21. § (1) és (7) bekezdése alapján határozatában kötelezze a Központi Kárrendezési Irodát (KKI), valamint Pénzügyminisztert, a kárpótlási jegyek kibocsátójának képviselőjét, mint adatkezelő szerveket a kárpótlási jegyekkel kapcsolatos kérdéseik pontos(!) megválaszolására.
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=45509
Volna néhány ötletem hogyan kellene lezárni elegánsan.
Be kell hozni a tőzsdére Szerencsejáték Zrt-t.
Ott az mnyp vagyonból még 100 mrd-os nagyságrend
Zsebbe kell nyúlni és kicsengetni a lét.
4 mrd-ról beszélünk, egy Felcsúti stadion, nehogy már ez ne férjen bele és elkezdjenek itt egy komoly pereskedést a tulajokkal?
Mnyp részvény maradékból kézenfekvő lenne , csak képzeld el most választás előtt ezt benyögik rögtön felszínre jön az egész mnyp lenyúlás amit a választói emlékezet már pár év alatt nagyjából elfelejtett. Ilyen "komoly" szempontokat is mérlegelniük kell:)
A 2006 évi XLVII tv. alapján 100.000 igényt adtak be ezt 2011 elejéig bírálták el. 17%-át fogadták el. 2,8mrd értékben.
Az "új" ügyekben a kárpótlásra jogosító jogcímek közül (hatósági
önkény, deportálás, kényszermunka, 1945. augusztus 1-jét követő
szovjetunióbeli haláleset, továbbá a munkaszolgálat teljesítése) csak a
munkaszolgálatos jogosultak igényelhettek kárpótlási jegyet, a többségük
választása azonban életjáradékra vonatkozott. Ezért az általad említett tétel.
decemberben megírtam a 2014 -es költségvetés plusz 1.75 milliárd ft lett betéve azoknak a kárpótoltaknak akik életjáradékra akarják átváltani igényüket,de gondolom én azok akik nem felelnek meg a kritériumoknak csak lesz valami pl mint mi vagy akik örökölték jogosultságukat stb
- Holokauszt éve van
- 2006 évi XLVII tv. "Az életüktől és a szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak"
- 1991 évi XXV. tv. a kárpótlásról
... és ezt a folyamatot a Holokauszt évében nem lezárni a kormányzat nem éppen diplomatikus húzása volna...
Kényelmes nekik ez az állapot. Nem lázonganak miatta tömegek, a követelés inflálódik, aztán ülnek babérjaikon. :)
Ültek remélhetőleg már csak. Lassan lendül mozgásba gépezet , ne félj ez milliókat érintene naponta hallani lehetne róla , hogy meg lesznek mentve a kárpótoltak.
B-re egyszerű a válasz. A kormány felelős a törvény végrehajtásáért (kptv. 29.), a kormány több miniszterből áll, a felelősség elvész. Egyik a vagyonnal gazdálkodik (NFM/MNV), a másik jogot alkot meg a jegyosztásért felelős (KIM), a harmadik a tőzsdei kibocsátó (NGM/voltPM), szóval egymásra mutogatnak felelősség tekintetében, ezért nem jött a rendezési terv.
Egyelőre a perben annyi történt , hogy szembesültek az érvekkel, köpni nyelni nem tudtak és időt kértek, hogy előálljanak egy rendezéssel, sőt mintha olyasmit is mondtak volna , hogy érzik a problémát.
Ebből átváltanak egy komoly pereskedésbe ahol hozzák a jogi érveket miért jogszerű a magatartásuk az érdekes lesz.
Képesek rá , de nem ez lenne célszerű ebben az ügyben vsz.
"De egyébként te is látsz benne vmi perspektívát különben nem foglalkoznál vele gondolom? :)"
Én elválasztom a per kimenetelét, meg az állam felőli csodavárást és a tőzsdei spekizést. Lásd lenti hozzászólásom. Attól még lehet vele keresni, mert én a végeredményben nem vagyok olyan optimista...
Másképpen megfogalmazva: rövid spekire érdemesnek tartom a papírt, bele nem ülnék. Inkább kimaradok 1-200 Ft-ból, cserébe nem áll évekig a pénzem valamiben és nem teszem ki magamat felezésnek... 600-tól 1000-ig nagyon jól kerestem vele 5-6 hét alatt az ősszel. Akik meg 2008 előtt óta ülnek benne még most is csak jó esetben 0-án vannak 6 év alatt...
1. politikusok azzal foglalkoznak ami népszerűséget hozhat, vagy nagy tömegeket érint, vagy rákényszerülnek. Ezzel persze nem törődtek kényelmesen inflálódik a tartozás.
2. Mostanra érett be ez a jogi lehetőség. 90-es években volt rengeteg felhasználási verzió, 2000-es években 2006 -ig már érett a balhé, azóta pedig 0 felhasználási lehetőség, lezárult a privatizáció hivatalosan stb.
A.) Már rég más is pereskedett volna és nyert volna. Nem történt ilyen. Tehát mégse olyan egyértelmű...
B.) Az állam részéről pedig meg már rég jött volna valamilyen rendezési terv. Nem jött.
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi?
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=45509