Topikgazda: oszlopos 2004. 09. 16. 13:59

Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi?  

Ugrás a cikkhez
A kárpótlási jegyek ügyében az utóbbi időben igen aktívnak mutatkozó ügyvéd, dr. Varga Tamás keresetet adott be a Fővárosi Bíróságra, amelyben kérte a bíróságot, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. Törvény 21. § (1) és (7) bekezdése alapján határozatában kötelezze a Központi Kárrendezési Irodát (KKI), valamint Pénzügyminisztert, a kárpótlási jegyek kibocsátójának képviselőjét, mint adatkezelő szerveket a kárpótlási jegyekkel kapcsolatos kérdéseik pontos(!) megválaszolására.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=45509
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
banyaiz 2014. 01. 31. 00:41
Előzmény: #2778  watson
Valahol azért arra is tekintettel kell lenniük hogyan zárul le ez a kárpótlási folyamat.

Azzal záruljon le, hogy peres úton kell kikényszeríteni a maradék tulajnak a jogait elég balkáni befejezés lenne.

Kulturált helyen illene ezt is szempontként figyelembe venni.

Persze ha nem oda sorolják az országot akkor nem kell ilyen "részletekkel" foglalkozniuk. :)
banyaiz 2014. 01. 31. 00:21
Előzmény: #2778  watson
Vsz már maga az alapszitu igen kényes az alperes számára.

Mert kárpótlás kapcsán pereskedik. Ez már egy olyan részlet amiből igen kínos dolgok sülhetnek ki pl a médiában.

Nem véletlenül kértek azonnal időt, és nem kezdték el a jogi érveket felsorakoztatni.

Ezért is külön érdekes most mi lesz a taktikájuk az ügyben.

Nagy mozgásteret én az alap dolgokban nem látok a számukra. Főleg ezzel a ténnyel a háttérben, hogy a kárpótlás kapcsán megy műsor.
watson
watson 2014. 01. 30. 23:59
Előzmény: #2773  Törölt felhasználó
Hogy kicsit hűtsem a hangulatot, mit várhatunk az első folytatólagos tárgyalástól:
- Felperes elmondja a bánatát. NFM részéről jön egy szavahihetetlen, felkészületlen jogtanácsos, és annyit mond hogy felperesnek nincs igaza, a jegynek nincs lejárata, nekik semmi teendőjük és kéri a kereset elutasítását. Erre a bíró rapportra vágja alperest, hogy adja elő az álláspontját. Mire a jogtanácsos lehülyézi felperes keresetét és nem tud előadni semmi érdemit, majd a bíró rendbírság kísérete mellett ad neki még 15 napot. :)
Jobb esetben a rendelkezésre álló iratok alapján a tárgyalást követő hetekben dönt valamit. Fontos hogy megtudjuk hogy mi az a pont amit oszt a bíróság is. 1.) Lehet-e és mikortól lehet lejártnak tekinteni egy folyamatos határidőt. 2.) Felszólítások utáni nem teljesítésre lehet-e kötelezett késedelméről és következményeiről (elállás...) beszélni. 3.) Miként lehet a jó erkölcsbe ütköző magatartást értelmezni és kezelni... És ennek tisztázása után a kár/kártérítés értékén is persze el lehet vitatkozni...

Természetesen ez egy próbaper és ennek függvényében ennek mintájára jöhetnek a perek. De nem kizárt hogy újabb stratégiával is neki kell futni egy bírói állásfoglalást követően.

Mennyi jegy van kint: erre konkrét nyilatkozatunk van hogy 2,5mdb.
Hány tulajnál: tipikusan 150-500db-okat kaptak. Engem 10 éve pl egy szomszédom megkérdezett hogy mit csináljon 4db-al mert egy részvénycsere után ennyije maradt. szerintem néhány ezer ilyen is van és ezek jó része eltette örökre... szóval egy 20.000 tulajra tippelnék minimum.
banyaiz 2014. 01. 30. 23:54
Előzmény: #2776  pf2
Helyes. :)

Remélem én is, hogy a média rácsap a sztorira.

Nem ártana néhány cikk a témában ahol elemezgetik mennyire érdekes az, hogy oda jutott a kárpótlás, hogy már peres úton kell az államtól "kérni" a vállalásait.

Felgyorsítaná talán a folyamatot. :)
pf2 2014. 01. 30. 23:19
Előzmény: #2758  banyaiz
dr. Watson segédjeként ott leszek , pár db fizikai kárpótlási jeggyel + eredeti határozatot is be tudok mutatni.

Remélem a média érdeklődés miatt kicsi lesz a terem:-))
banyaiz 2014. 01. 30. 23:01
Átfogó rendezés politikai akarat jelenleg. Most erre van mozgástér.

De ha végig viszik ezt az ügyet és elbukják a pert kimérnek az államra ki tudja mekkora kártérítést.

Attól kezdve már az átfogó rendezés nem annyira pol akarat csak. Mert gondolom per hegyek indulnak.

Szóval ebben dönteniük kell melyik úton indulnak. Most még dönthetnek.
banyaiz 2014. 01. 30. 22:46
Értelek én. Semmi gond ezzel részemről, sőt örülök neki ha más szemszögből is látom az ügyet.

Nagyon érdekes téma ez nekem. Van is jegyem , egyébként is érdekel, hogy mit alkotnak a témában 2x évvel az indulás után. Maga ez az egész kárpótlás megérne egy Háború és béke hosszúsága regényt kb. :)
Törölt felhasználó 2014. 01. 30. 22:43
Előzmény: #2772  banyaiz
Gyorsan hozzáteszem, mielőtt azt hinné bárki, hogy szándékosan kekeckedem: nem, csak a túlfűtött vágyálmokat hűtöm. Watsonéknak van esélye (a mulasztásos jogsértés valószínűleg könnyen igazolható). Az átfogó rendezés viszont politikai akarat kérdése leginkább. És az is igaz, hogy egy ilyen per jelentős segítség az ügy előre mozdításához.
banyaiz 2014. 01. 30. 22:35
Előzmény: #2771  Törölt felhasználó
Értelek. :)

Csak azt akarom kinyögni nem fogalmazok elég szakszerűen nem vagyok jogász, hogy most a felperes előterjesztette az indokait miért jogellenes az állam magatartása, miért jár neki kártérítés stb.

Következő lépés jön az alperes és mond vmit. Na erre várok/várunk, hogy mi a búbánatot tud érdemben mondani.

Illetve , hogy komolyan pereskedni akar e vagy belátja, hogy nem kellene forszírozni a történetet.

Erre mondom, hogy lehet húzni az időt egy db-ig de előbb utóbb érdemi dolgokhoz érünk.
Törölt felhasználó 2014. 01. 30. 22:33
Előzmény: #2770  banyaiz
"Igen. Viszont a labda most náluk van.

Ebben a perben meg kell védeniük azt az eljárást amit az állam követett."

Megismétlem: nem kell megvédeniük. A felperesnek kell bizonyítani mindazt, amit írtam. Ha csak egyik pontot nem tudja igazolni, bukott az egész. És ha igazolja is mind, az CSAK az adott felperesre jelent bármit is.
banyaiz 2014. 01. 30. 22:23
Előzmény: #2769  Törölt felhasználó
Igen. Viszont a labda most náluk van.

Ebben a perben meg kell védeniük azt az eljárást amit az állam követett.

Tartom, hogy ez szép kihívás. Ezért is várom igen kíváncsian mennyire kívánnak ebbe belebonyolódni az állam részéről. Ez eddig nem derült ki . De lassan érdemben dönteni kell merre indulnak.
Törölt felhasználó 2014. 01. 30. 22:14
Előzmény: #2767  banyaiz
"2. Megpróbálják jogi úton bebizonyítani, hogy az állam ebben az ügyben törvényesen járt el és semmi teendő nincs."

Nem kell ezt tegyék. A másik félnek kell bizonyítania:
1. Az alperes jogellenes magatartását.
2. A saját kárát, annak összegszerűségét.
3. A kettő közötti ok-okozati összefüggést (kizárva a saját, felperesi közrehatást is).
banyaiz 2014. 01. 30. 22:00
Előzmény: #2765  Janku
Mielőtt elindult ez a per semmiféle nyomás nem volt rajtuk, hogy bármit csináljanak az ügyben.

Hát ez meg is látszik az elmúlt x éves gyakorlaton.

banyaiz 2014. 01. 30. 21:58
Előzmény: #2765  Janku
Szerintem is ez a helyzet, hogy blöfföltek a múltkor időhúzási céllal.

Csak annyiban más a szitu most, hogy azért ez a per vhol behatárolja az időhúzás lehetőségét.

Két választásuk van vsz:

1. Hoznak rendezésre jogszabály még a per lezárása előtt

2. Megpróbálják jogi úton bebizonyítani, hogy az állam ebben az ügyben törvényesen járt el és semmi teendő nincs.

Ezt az állami gyakorlatot jogszerűnek bemutatni az szép kihívás.
banyaiz 2014. 01. 30. 21:49
Előzmény: #2764  Láma
Olyat ami általános érvényű lenne nem nagyon. Maximum akkor ha hivatkozik egy már elfogadott törvényre, ami ugye nincs.

Szóval így különösen érdekes lesz mivel áll elő.

Mennyi tulaj lehet belegondolva ha valóban ez a 2milla db 1000-es címletérték van még, akkor az azt jelenti 1000 db-os tulajokkal számolva 2000 polgár.

Elég exkluzív klub ez már akárhogy is nézem. :)
Janku 2014. 01. 30. 21:47
Előzmény: #2756  banyaiz
Szerintem egyelore semmi otletuk nincs, lehet csak bloffoltek legutobb.

Onnan tudjuk meg majd ha megelenkul a tozsdei forgalom, akkor mar szivarognak ki infok..
Láma
Láma 2014. 01. 30. 21:38
Előzmény: #2763  banyaiz
Egy jogtanácsos milyen garanciát tud adni? Szerintem semilyet
banyaiz 2014. 01. 30. 21:25
Előzmény: #2761  Láma
Így gondolom én is.

A mese ideje az már lejárt. Olyan vállalás ami kötelező érvényű rá nézve. Esti mesékből ennyi is elég volt vsz a részükről. :)
banyaiz 2014. 01. 30. 21:19
Előzmény: #2757  Törölt felhasználó
Mikor indult ez a per nézegettem tőzsdén kívül lehet e venni.

Érdekes hirdetések voltak. Láttam olyat 100 k-t kínáltak de rendes áron már nem emlékszem rá mennyiért .

Volt olyan, hogy néhány db-ot de db-ját 4 k-ért vagy hasonló.

Illetve ahol elsőként kibocsátott jegy, vagy elsők között kibocsátott jegyet kínáltak több 100 k-ért. :)

Szóval lehet azért olyan akinél komoly mennyiség van. Gondolom van viszonylag sok akinél 10 k-s nagyságrendek.

Jóval több ahol pár ezer, pár 100 db.
Láma
Láma 2014. 01. 30. 21:17
Előzmény: #2758  banyaiz
"Hacsak nem konkrét vállalásokkal , időpontokkal stb állnak elő. "

Szerintem nem tudnak olyan ígéretet tenni, ami elfogadható lehet, hiszen az alperes elvesztette a szavahihetőségét az első tárgyaláson tett ígéretével, illetve annak be nem tartásával

Topik gazda

oszlopos
4 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek