Erre gondoltam, amikor a szabályozást írtam: "Lengyelországban jelentős eséssel 541 millió PLN-t tett ki (46,0
milliárd Ft) a cégcsoport által a negyedév alatt közvetített
hitelvolumen (-56,6% év/év zloty alapon). A teljes jelzálogpiac a
jelentősen megszigorított PTI (payment-to-income,
jövedelemarányos törlesztő) szabályok miatt júliusban 64,
augusztusban pedig 69%-kal esett, így a Csoport közel 50%-kal
növelte piaci részarányát."
Hogy érted, hogy lengyel szabálozás? A hitelkihelyezések feltételei gondoltál vagy esetleg ott törént valami amiről lemaradtam? Ami a számokat illeti amúgy szerintem is jó, hogy még ilyen jól tartja magát. Ami a Forestet illeti én spec annak örülnék leginkább, ha. az abból befolyó pénzt valami cseh terjeszkedésre költené a cég. Ott is emelt a jegybank kamatot. Valszeg ott is földbeállt a hitelezés, tehát éppen jó áron lehetne piacot venni. A már meglévő iroda okán a piacismeret valszeg már megvan. A mérethatékonyság jót tehetne annak a leánynak is. 2-3 év múlva valszeg úgyis újra szépen fog menni a régiónkban a hitelpiac....
Nagyon szimpatikus, hogy közzéteszik a már ismert negyedéves számaikat. Ahogy vártuk nem ez lesz a legjobb negyedév. Magyar enyhe visszaesés, Lengyel már nagyobb, viszont az Olasz elég jól tartja magát, sőt bővül, ami igazán szép. Viszont, ami bíztató, hogy több piacon a DH számai kisebb mértékben estek vissza, mint a teljes piac, ami azt jelenti, hogy sikerült bővülniük (a zsugorodó tortából nagyobb szelet jut nekik.) . A negyedévesbe majd megjelennek a Forest Hill és egyéb tételek is, amik felfelé fogják húzni a számokat. Összességében az Olasz akvizíciónak köszönhetően rekord éve lesz a DH-nak, de látszik, hogy a Lengyel növekedési sztori, a szabályozás miatt, kifulladt. . https://bet.hu/newkibdata/128791493/DHG_2022Q3_negyedeves_meroszamok.pdf
Azért eléggé Olaszország "nehéz" lett a DH, ami nagyon pozitív. Egyrészt euróban keletkezik a bevétel, másrészt az EKB messze nem emelt ennyire a kamatokon mint az MNB és ami van hitel is piaci, míg nálunk nagyrésze államilag támogatott amire gondolom nincs giga jutalék.
Lakóingatlan adás-vételi tranzakciószám-becslés és jelzáloghitel-előrejelzés
2022. szeptember: https://bet.hu/newkibdata/128789171/DHTB_2022_szeptember.pdf . Összességében elég szar lett. Nem alkalmas a DH bevételeinek előrejelzésére, de (szerintem) nem a Q3 lesz a legjobb az biztos. Igazából várható volt, hogy lassul a piac, de a 2 leány (Lengyel és Olasz) még okozhat pozitív meglepetést. Az Olasz, mivel Euróban keletkezik a bevétel, ezért lehet, hogy elég jó lesz ... Majd meglátjuk kb 2 hónap múlva.
Igazából nem változtttak a céláron, korábban is 800Ft volt. Kockázatok között megemlítik a magas kamatkörnyezetet, ezt többször is, és ha a Lengyel operációnak nem sikerült összeszednie magát, akkor a menedzsment által kitűzött tervek sem tarthatók. . Az EU-ban egyelőre alacsonyak a kamatok, ezért ott még pöröghet a hitelezés, sőt amíg magas infláció párosul alacsony kamattal, addig "kötelező" eladósodni. Az Olasz szál jó döntés volt. Már csak egy Német cég hiányzik ...
A cég nagyon jó lenne, de a környezet nem kedvez neki. Hiába fogja lehozni az évet jó eredménnyel a DH , ha a jövőben nagy a bizonytalanság. Úgy gondolom a piac az ingatlan tranzakciók visszaesésével számol a jövőben, ezért nem fog meglódulni idén a papír. Az emberek erőforrásait fel fogják emészteni az energiával és inflációval kapcsolatos költségek. Sajnos , hogy ez mennyire valós ez év vége jövő év első negyedévében fog valamennyire látszódni, szóval nem gondolnám, hogy nagy pattanás lenne innen felfele egy darabig hiába a jó gyorsjelentés. A jó gyorsjelentés hatása idővel elhalványul és az általános piaci hangulat fogja a DH árfolyamát is kialakítani.
DUNAHOUSE részvény