Az egy dolog, hogy ez a jelenlegi exponenciális őrült rally nyilván lufi jegyeket mutat. Hogy aztán lokális csúcs lesz belőle, vagy all time high, azt persze nem tudhatjuk. A másik kérdés a bitcoin nem mint egyedi termék, hanem mint ötlet, mint technológiai innováció. E tekintetben ez a fajta abszolút független és virtuális pénz szerintem forradalmi találmány, akár a személyi számítógép vagy az internetnél is nagyobb jelentőségű lehet. Ezt gondolom legalábbis. Nem biztos, hogy így lesz, az meg pláne nem biztos, hogy ez a bitcoin lesz, mert ha a világ pénzügyi rendszerébe integrálódik is ez a fajta pénz, vagy pláne leváltja a jelenlegi pénzrendszert egy ilyen virtuális pénzrendszer (vagy többfajta ilyen pénz rendszere), akkor sem biztos, hogy az pont a bitcoinon alapul. Szóval csípőből rávágni, hogy faszság, szerintem elég földhözragadt dolog és a virtuális pénz technológiának nem ismeretén alapul.
Szerintem ennek a technológiának nemcsak hogy van jövője, hanem szerves része lehet a pénzügyi rendszernek (aztán hogy teljesen leváltja-e a jelenlegi rendszert vagy sem és hogy ebben konkrétan a bitcoinnak milyen szerepe lesz, az más kérdés, ebben azt gondolom, hogy legvalószínűbben pénzügyi paradigmaváltásra még egy ideig nem kerül sor és a bitcoint is inkább próbálkozasnak tartom, mint a végleges befutónak).
Spekiszemmel viszont igenis figyelni kell. És szerintem hiba volt, hogy eddig nem figyeltünk rá eléggé (mondom ezt szerintem sokak nevében, akik ma is kétkedéssel fogadják, miközben azért irigykedve figyelik a chartját). Speki szemmel a sztori már jó ideje adott volt és függetlenül attól, hogy mi lesz a vége, ezzel foglalkozni kellett volna és kell most is (ami persze nem egyenlő az azonnali vétellel, ami ezen a szinten szerintem baromság, lehet figyelni is, meg lehet esetleg keresni az új, hasonló kezdeményezéseket).
Szerintem ennek a technológiának nemcsak hogy van jövője, hanem szerves része lehet a pénzügyi rendszernek (aztán hogy teljesen leváltja-e a jelenlegi rendszert vagy sem és hogy ebben konkrétan a bitcoinnak milyen szerepe lesz, az más kérdés, ebben azt gondolom, hogy legvalószínűbben pénzügyi paradigmaváltásra még egy ideig nem kerül sor és a bitcoint is inkább próbálkozasnak tartom, mint a végleges befutónak).
Spekiszemmel viszont igenis figyelni kell. És szerintem hiba volt, hogy eddig nem figyeltünk rá eléggé (mondom ezt szerintem sokak nevében, akik ma is kétkedéssel fogadják, miközben azért irigykedve figyelik a chartját). Speki szemmel a sztori már jó ideje adott volt és függetlenül attól, hogy mi lesz a vége, ezzel foglalkozni kellett volna és kell most is (ami persze nem egyenlő az azonnali vétellel, ami ezen a szinten szerintem baromság, lehet figyelni is, meg lehet esetleg keresni az új, hasonló kezdeményezéseket).
Csak idő kérdése, hogy a Bitcoin elsöpri a pénzügyi rendszert?
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=188046