Kulcsszavakban: backtest, indikátorok, adatok, algoritmusok, programozás, matematika és persze a kapott eredmények…, valamint minden más, ami érdekli az erre járókat.
Tetszik a munkád, és szívesen beszélgetek az elméleti hátteréről, de meg vagyok arról győződve, hogy ez gyakorlatban nem vezet sehová. Hogy miért? A tőzsdetörténelem már sokszor bizonyította, hogy előbb-utóbb lesz olyan mozgás, amit nem lehet kiülni.
Az első vételek (egy adott szinten) mindig fix értékek. A többi vételnél a korábbi hozamok egyenletesen szétosztásra kerülnek, tőkésedik a hozam. Nem függ a beragadás mértékétől.
Éppen ez volt az egyik fő kérdés, hogy szisztematikusan alkalmazva a szintenkénti vételt mennyi pénzt kellett volna betolni. Lelövöm a poént: nem kellett volna végtelen pénz. :) [Persze a múltbéli adatok alapján, ami ugye nem jelenti azt, hogy így is lesz majd a jövőben. Ha egy cég csődbe megy, akkor persze nulláz ez a rendszer.]
Jó napot! BUÉK! ;) Köszönöm a figyelmeztetést, mindjárt moderálom is magam. :)
Meg kell jegyeznem, hogy a Kolléga nem olvasott el mindent pontosan. Az első feltétel pont a szintenkénti megvétel volt. Az, hogy ez fél % vagy 10% szinte "mindegy" is.
Egyébként jelenleg 200 db szintet tudok figyelni. Ez arra elég, hogy a 2004.07.01.-2021.12.31. időtartamban a MOL esetében 1 százalékonként, OTP esetében 1,4 százalékonként tudom beállítani a vételi szinteket. [Az excel fájl mérete 234 MB. :D]
Jó reggelt! Ez itt már offtopik, kérem betartani a fórumszabályzatot. :D
Mindenesetre jól mutatja a tréder zavarát, hogy már nagy kanállal szeretne merni a levesből... Érdekel amit csinálsz, de fel kell, hogy világítsalak: ez közel sem az, amit a leves topikban olvastál, ott nincs semmilyen "szint" vagy "jel" a vételre, hacsak a fél % esést nem tekinted annak. :D
Lehet, hogy most kiábrándítottalak, de ez nem negatív, ez a legjobb, amit tehetek veled: gondold csak meg, kiszakítalak az ábrándjaidból. ;)
Az utolsó bekezdést javítanám, mivel rosszul emlékeztem. A legutolsó verzióban nem a "bevont friss tőkére" számítom a %-os hozamot, hanem a lekötött tőke átlagára.
Egy kicsit vissza a topik alapjaihoz. :) Régóta dédelgetett tervem volt, hogy csinálok egy közelítő bt-ét arra a "stratégiára", amit a leves topikban csinálnak. Tavaly decemberben aztán erőt vettem magamon és nekiálltam; évvégére kész is lett nagyjából. Arra, hogy mire jutottam, majd jövő héten részletesen kitérek, most csak pár pontban leírom, hogy milyen főbb "peremfeltételekkel" éltem. - Az árfolyamot vagy mindig, vagy csak jel esetén szintenként kell megvenni. - Csak long és csak részvény. - Egy szinten csak egyszer történik vétel. - Eladás TP-nél. - Nincs SL (vagyis inkább 100%). - A hozam visszaforgatva. A be és kilépések mindig lépcsőzetesen történnek, a beragadás természetes velejárója a rendszernek. Ami gondot okoz és amiben ötletet, segítséget kérek az az, hogy hogyan kell(ene) számolni az évenkénti %-os hozamot? Azt tudom, hogy tavaly december 31-én mennyi lett volna az összhozam (Ft-ban) és mennyi a beragadás értéke. Viszont százalékosan problémát okoz kiszámolni, mivel a befektetett tőke soha nem ugyanannyi. Egyelőre úgy csinálom, hogy a frissen bevont tőke átlagát veszem alapnak, arra számolom az éves hozamot. Tudom, hogy sántít így, mivel a rendszer úgy számol, hogy egy idő után a megtermelt hozam lesz felhasználva friss tőkének, ha szükséges, viszont ebben az esetben az ilyen "friss tőke" már nem számít bele nálam a %-os hozamszámításba. Világos, nem? :D
Remélem nagyjából érthető, de ha nem, akkor majd magyarázom tovább. Már ha érdekel egyáltalán valakit. :)
Backtest és ami mögötte van